Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 52
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Глобален Модератор
Публикува

Хах, какво стана? Да не би някоя димна граната да гръмна вътре, изпод купола бая изпуши?

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Снаряда гръмна вътре, това е халостен снаряд за демонстрация. Някаква повреда на оръдието стана и вместо газовете от взрива на снаряда на излетят през дулото, гръмнаха вътре в оръдието. Пушилката е не само яка, но и отровна...

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува

Ц ц, а ако беше боен снаряд!? :help:

• Глобален Модератор
Публикува

Ами ако беше боен... сложно е да се каже. Вероятно този халостния заряд е по-слаб. Това, което гръмва не е гранатата, а това, което е в гилзата. Така че, проблемът щеше да е сходен, навярно. Но не се изключват по-гадните варианти...

• 8 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Преди две седмици четох в руски сайт за екипаж на Т-72, загинал по време на нощни стрелби. В Българската армия навремето се разказваше за наш екипаж на Т-34, загинал подобно. В следствие на явлението "закъснял изстрел". Тоест когато при натискане на спусъка изстрел не последва. При отваряне на затвора, за да се извади снаряда, същия тогава гръмва в бойното отделение. Поради това навремето при осечка чакахме половин час преди да извадим снаряда. При Т-72 където има автомат за зареждането как ли е станало?

• Глобален Модератор
Публикува

Даже 45 мин. се чакаше! И оръдието се отваряше от АВ техник.

С или без автомат, вероятно изстрелът е бил неуспещен поради дефект на капсулата - след удара не последва възпламеняване на заряда.

Много голяма грешка, да го изваждат веднага. Оръдието остава насочено към целта, стрелбата спира, всички излизат и чакат 45 м. и после АВ техник отива да се оправя.

• Потребител
Публикува

Винаги съм се възхищавал на компетентни мнения.Само нещо този път ме обзеха съмнения.Какво аджеба ще вадят от оръдието на Т-72,при него гилзи нама.Има механизъм,по точно барабан който зарежда,пълнач пак няма.Да не се впускам в подробности за начина ако евентуално не гръмне снаряд дали може да се извади на ръка.Тук ,,ПУШЕКА,, е от друго но оставям на ,,експертите,, да познаят.

• Глобален Модератор
Публикува

А, аз не за Т72 говорех горе, а за цитирания случай с Т34. Не знам какво стана на 72-ката горе на видеото, но този пушек може да е само от оръдието при изстрела и то от някаква повреда. Не знам нагнетателя на Т72 отде изхвърля но надали това беше само от него.

Де го бай Ганьо да каже??

Надали е невъзможно да се извади снаряд на ръка от оръдието на Т72. Пълнач е командира, когато не работи автомата, доклкото знам. Т72 съм виждал само отвън, хеле пък АВ..

ПП

Гилза няма, но възпламеняване на заряда има, нали? Е, то не винаги може да е успешно и ситуацията да остане снаряд вътре в оръдието е съвсем възможна. Не мисля, че няма да се процедира аналогично на зарядите с гилзи.

В т72 се пълни и на ръка и на автомат, но как се "празни" не гръмнало оръдие? Не с автомата, определено.

Инцидента горе не е поради невзривяване на снаряда, а поради това, че част от газовете влязоха вътре в куполата при взрива.

• Потребител
Публикува

Ц ц, а ако беше боен снаряд!? help:

Първо, това е инсценировка - не е нормален изстрел, и второ - на шоу представления със частни танкове не се ползват бойни снаряди.

• Потребител
Публикува

Е виждам че си дописвал,попрочел си това онова в уикито.Та само жокер за конкретния случай.На Т-72 има тръби за отвеждане на газовете след истрел,но трябва да има налягане,при тея демо фишеци нали се сещаш че такова ще да е много мното под необходимото,а и ,,вкладна цев,, мисля че знаеш какво е.А и само нещо като помощ за приятел,в уикито написаното за 72 има доста неточности.Сега от любопитство,бе що не пуснеш клипа с Меркавата дето беше дълго време еталон за ,,ефекта на тапата,,Айде със здраве.

• Глобален Модератор
Публикува

:):) Добре. Тръби от оръдието за отвеждане на газовете ли? Смяташ ли, че този изстрел беше с вкладна цев?

Кой клип?

• Потребител
Публикува

Вкладната цев няма нищо общо с показаното на клипа. Изстрела е халостен. Няма налягане, няма откат и съответно автоматично отваряне на клина на оръдието за презареждане. Сигурно нагнетатателя не е работел и като са отворили затвора ръчно, газовете са напълнили танка.

• Потребител
Публикува

Халостните изстрели на оръдията се състоят само от заряда в гилзата без снаряд. А когато няма снаряд не работи ижектора и съответно газовете не се продухват навън а остават в тялото и след отваряне на затвора влизат вътре в машината (пробвал съм го на собствен гръб). Но дали е точна такъв горния случай не мога да кажа.

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Халостните изстрели на оръдията се състоят само от заряда в гилзата без снаряд. А когато няма снаряд не работи ижектора и съответно газовете не се продухват навън а остават в тялото и след отваряне на затвора влизат вътре в машината (пробвал съм го на собствен гръб). Но дали е точна такъв горния случай не мога да кажа.

Това е така с тази разлика че за Т72 има инертни снаряди а няма халосни най-вероятно колегата има предвид само заряд (без снаряда), за газовете е вярно понеже без снаряда няма кой да акумулира енергия в ижектора за да издуха газовете от оръдието ............ но ако се вгледаме в клипа не се вижда да се отваря люкчето за подона .. т.е. евентуално не са заредили друг заряд за да затворят канала на оръдието и мерача се ........... "панира" казано на жаргон и напусна машината.

• Потребител
Публикува

Надали е невъзможно да се извади снаряд на ръка от оръдието на Т72. Пълнач е командира, когато не работи автомата, доклкото знам. Т72 съм виждал само отвън, хеле пък АВ..

ПП

Гилза няма, но възпламеняване на заряда има, нали? Е, то не винаги може да е успешно и ситуацията да остане снаряд вътре в оръдието е съвсем възможна. Не мисля, че няма да се процедира аналогично на зарядите с гилзи.

В т72 се пълни и на ръка и на автомат, но как се "празни" не гръмнало оръдие? Не с автомата, определено.

............

T-72 когато снаряда не е изстрелян се изпразва чрез изтрел в мишената или около нея

Относно изваждането на снаряда официално не е разрешено ....... но ....има тънкости за направата и на това ... българина е майстор на всичко

• Глобален Модератор
Публикува

А когато не може да се взриви заряда как става? Не се ли чака известно време, преди да се извади снаряда? (или само заряда, ако отпред няма снаряд)?

• Потребител
Публикува

А имало прадължение.Не казвам че истрелът е с ,,вкладна цев,,това беше само жокер.При истрел с вкладна няма откат и няма отваряне на клина,та трябва на ръка...Правилно че няма халостни.По просто казано в случая гърми само заряда,снаряд няма и тъй като няма откат няма отваряне на ,,долния край на тръбата,,тоест пушек няма откъде да влезе.Значи има нещо друго.Питам се презареждащия механизъм дали пък можеше да се задейства и без откат,нали все пак трябва от някъде да влезе тоя пушек.Иначе гяволъци с отваряне на клина има ,вярно,ма в случая що да се правят заряда гръмнА все пак,що да ,,отварят на ръка,,Бе все по топло става.

• Потребител
Публикува

А когато не може да се взриви заряда как става? Не се ли чака известно време, преди да се извади снаряда? (или само заряда, ако отпред няма снаряд)?

........ :post-20645-1121105496: ... чакай сега това са различни моменти ... /не е срамно да питаш ... :post-70473-1124971712: .за разлика от многознайковци(не влизали в танк) които интерпретират чутото/

1.говорихме за зареден снаряд без да е задействан спускателния механизъм == как може да се извади снаряда от оръдието

2.Ако е бил задействан спускателния механизъм , но не е произведен изтрел следва горното чакаш 30мин спускаш повторно пак чакаш ....... след това екипажа напуска машината и " "някой" " вади заряда :crazy_pilot: ...... а снаряда се изстрелва с нов заряд ... и т.н

Това с .. ако отпред няма снаряд ...... не го разбрах

3.Ако е за случая от клипа _________ както горе споменах вероятно поради факта че това е било някаква показ/демонстрация са заредили само заряд .... напълно възможно :vertag: ... произвежда се изтрел ... подона се изхвърля в рамката - канала на оръдието остава отворен.... и понеже няма снаряд - няма акумулирана енергия в ижектора, за да издуха газовете от канала на оръдието .......

тука ... :!!!: ... вероятно някой не е включил нагнетателя - или не се е включил поради повреда..... и последствията се видяха .. :whistling::whistling::whistling:

Надявам се че можах да дам правдоподобно обяснение на случая

:117::117::117:

• Глобален Модератор
Публикува

Мерси, разбрах го.

Наистина, май нагнетателя или по-точно остъствието му участват в тая работа .....

"Ако отпред няма снаряд", имам предвид ако е зареден само заряда. Стана ясно, че в този случай се вади както на Т55, а когато има снаряд, се вади само неексплодиралия заряд, като се сменя с друг и се стреля, за да "излезе :laugh: " снаряда.

ПП

Че ще питам, що да не питам:). На, във, под и върху Т55 съм се търкалял много, на 34-ка само съм се возил веднъж отгоре, "как на фронте", но 72-ка не съм виждал, освен бегло отвън и един поглед върху МТО-то.

• Потребител
Публикува

Ми написането по горе за НАГНЕТАТЕЛЯ и аз не го разбрах ма карай.Та като е само заряд и няма ОТПРЕД СНАРЯД откат НЯМА и клина не се отваря.Щот отката ОТВАРЯ КЛИНА.Това с изчакването и АВ-то е по скоро за Т-55.Не може ли да е по просто например гърми няма откат щот само заряд без снаряд,клина е затворен,обаче презареждането работи и иска да вкара втори снаряд А това става за около 7 секунди, е тогава точно иде пушека .Нали не мислите тези дет са влизали в танк че за втория някой отваря клина.Къде се отвори люка за подона на 72 кой го видя ,щот СЕ ОТВАРЯ САМО ПРИ ПРЕЗАРЕЖДАНЕ тогава изхвърля.Само заряд се ЗАРЕЖДА и ако НЕ Е демонстрация,щот снарядите са РАЗДЕЛНИ.Последно чехите на клипа не са от най кадърните ТАНКИСТИ,ма това е друга тема.

• Потребител
Публикува

solo

Без да се обиждаш но :doh: явно не си влизал в Т72

При изтрел нагнетателя се включва автоматично (за разлика от Т55) е ... може и ръчно - та в случая явно не се е включил

:lightbulb: Дали няма откат или има частичен :117::117::117: .. къде остава подона и какво е състоянието на клина?

:lightbulb: Как работи презареждането? Кой го командва- някой подаде ли му команда за зареждане? Не е ли свързано подаването на снаряда към оръдието с авт. отваряне на клина?

:lightbulb: Кога се изхвърля подона през люкчето и къде се намира до момента на изхвърлянето?

А колкото до това " Само заряд се ЗАРЕЖДА и ако НЕ Е демонстрация,щот снарядите са РАЗДЕЛНИ " - какво общо има че снаряд и заряд са разделени ....... нали е казано че е с разделно пълнене т.е. на касетата отгоре е поставен заряда ,а отдоло снаряда / :vertag: - дали едно от двете гезда е празно цикъла се изпълнява в пълен обем/ :happy: - цялата мисъл е без смисъл

:help::help::help: Май не си влизал .......... или поне да си стрелял

........................ :doh::doh::doh: има доста разлика от Т55 , но винаги може да се научи :book:

:crazy_pilot::crazy_pilot::crazy_pilot::crazy_pilot::crazy_pilot::crazy_pilot:

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!