Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Как да изолирам ДНК лесно и без феноли и силни киселини.Става ли с белина или нещо подобно?

mail1.gif

Очистителни за ДНК си има в организма.

В кво ще го държиш обаче?

Има си "съдинки" за тая работа и най-добре се съхраняват криогенно.

• Потребител
Публикувано
В pvc епроведки.Имам предвид ,че днк-то се денатурира след досег с такива киселини.Интерисуват ме лесно достъпни в-ва.

Е ти може да изолираш и матрицата на Pentium 4, но тя ще ти е безполезна.

Киселини и основи няма да помогнат - ДНК е много по-полярна от белтъчини и мазнини например.

Що не пробваш със силно електростатично поле във вакуум? ДНК може да се изправи като сноп косми.

Трябва обаче да размекне6 клетъчната стена, а във вакуум няма да е лесно.

Съмнявам се, че в трансформаторно масло ще създадеш електростатично поле с достатъчен интензитет.

• Потребител
Публикувано

Е ти може да изолираш и матрицата на Pentium 4, но тя ще ти е безполезна.

Киселини и основи няма да помогнат - ДНК е много по-полярна от белтъчини и мазнини например.

Що не пробваш със силно електростатично поле във вакуум? ДНК може да се изправи като сноп косми.

Трябва обаче да размекне6 клетъчната стена, а във вакуум няма да е лесно.

Съмнявам се, че в трансформаторно масло ще създадеш електростатично поле с достатъчен интензитет.

Добре какво да използвам?

• Потребител
Публикувано

Добре какво да използвам?

Винаги ще има "замърсявания" върху ДНК-то.

Това са много дълги молекули - тяхната верига се стреми към компактни форми.

Може би високо налягане в изолационна(химически неагресивна) среда и силно електростатично поле към ядрото на клетката. Високото налягане би спомогнало разкъсването на клетъчата стена от разгъващите се дълги молекули отвътре.

• Потребител
Публикувано
Да вярно ,че молекувата е полярна ама не мисля да стане така.Има химичен ппът по ,който става много чиста и това е фенолният.Има ли аналог на него?

Твоето искане е нещо подобно на това, да получиш чист газ от белтъчни молекули.

Експериментирай!

Химичният метод е много груб.

• Потребител
Публикувано
От къде знаеш?Да не би да имаш опит в областта?Аз тръся в-во което не руши днк-то ,а само лепидният слой.

Такива данни подават лабораториите - ДНК веригите са изпокъсани.

Вместо да търсиш "философския камък", помисли!

• Модератор Биология
Публикувано (edited)

Момчета, следя дискусията ви от началото и се начетох на глупости!

ДНК се изолира в "меки" условия: слаби реактиви, центръфугиране (с цел утаяване на макро моликулите) и се съхранява при стабили стойности на средата (не е задълвително да е криогенния метод).

Какви са тези методи или идеи за използване на вакуум или електричество и тем подобни!

Ако не ви е много спешно до няколко дни ще подготвя материал за методите и похватите за изолиране на ДНК моликули.

enerei, ако обичаш, не пиши глупости! Това е нещо което ти е не познато и нямаш нувните познания!

Не знам от къде черпиш инфо, но тези твои идеи са в сферата на алтернативната биология.

Редактирано от goshawk
  • Потребители
Публикувано (edited)

Остави ги да си приказват. Може после да отворим тема бисери и да преместим най-силните им изказвания там! Аз искрено се забавлявам като ги чета... просто се наслаждавам докъде човек може да достигне в невежеството си, когато има богато въображение. :)

Редактирано от Lion Queen
  • Потребител
Публикувано
Теб все още те помня(хехе ,че и няма да те забравя).В твойте очи може би съм Дон Кихот на биологията ,но мога и аз да направя нещо велико.

Борбеният дух е добро качество.

• Глобален Модератор
Публикувано

Наистина забавно. Дон Кихот казваш..., на мен повече ми прилича на главния персонаж от "Писмо до учения съсед" на Чехов. Ей ТУК можете да го прочетете.

• Потребител
Публикувано

изолирането на ДНК очевидно е изключително сложен и мистериозен процес, но ако електрическото поле вув вакум е твърде екзотично за вашия вкус, винаги можете да използвате Qiagen Spin columns . За незапознатите, изолационните колони са просто 2-3 мл тубички с матрица, която хваща ДНК-то- първо слагате материала в колонката, няколко центрифугации, няколко промивания с буфери, после слагате вода или ТЕ, което минава през матрицата и обира ДНК-то. Ако имате прилична лабораторна техника, полученото ДНК ще е доста чисто. Няма го онзи "wоw" момент, които се получава при фенолната екстракция, когато виждате молекулата ДНК да се утаява при добавянето на етанол, но това е то, модерния свят.

Voila!

• 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикувано

Пълно е с китове за тази цел - qiagen например.

Но акто ти трябва за PCR, понякога можеш да минеш и без никаква излоция.

Амплифицирал съм почти 4000 бази репликон от единствено соникирани в PBS клетки (все пак ти препоръчвам да следваш протокола, де) :)

Как да изолирам ДНК лесно и без феноли и силни киселини.Става ли с белина или нещо подобно?

mail1.gif

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикувано

http://learn.genetics.utah.edu/content/lab...traction/howto/ пробвай го това, изглежда забавно :)

иначе аз за пср ползвам протокол с лизис солюшън и протеиназа, после фенол-хлороформ, центрофуг - днк остава в горния слой, после добавям изопропанол да я преципитира, центрофуг, хвърляш супернатантата (днк е в утайката) после отмивам изопропанола с етанол и воала

• Потребител
Публикувано
Пълно е с китове за тази цел - qiagen например.

Но акто ти трябва за PCR, понякога можеш да минеш и без никаква излоция.

Амплифицирал съм почти 4000 бази репликон от единствено соникирани в PBS клетки (все пак ти препоръчвам да следваш протокола, де)

това ме заинтригува. трябва да го пробвам някои път, най-вероятно когато вече не се занимавам с CNVs и не ми трябват супер-оптимизирани PCRs за измерване на количествата ампликони. дали може да стане ако просто минеш клетките през спринцовка, както със РНК изолация?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.