Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Да вземем една измислена планета с големина колкото нашата луна. Първия ми въпрос е дали би могла да се образува атмосфера? След това (ако отговорът напървия въпрос е "да") по - голямо или по - малко би било атмосферното налягане отколкото тук? ... И възможно ли е да се развие живот на тази планета.

(Всичко това като приемем, че има слънце наоколо :) и вода )

• Глобален Модератор
Публикува

Ами щом тук се е образувала атмосфера и живот значи по принцип теоретично е възможно, друг е въпроса дали наистина е станало някъде във вселената.

Ако планетата е с големината на Луната би трябвало атмосферното налягане да е по-малко от земното, но пак зависи какво е естеството на тази атмосфера.

• Администратор
Публикува
Ако планетата е с големината на Луната би трябвало атмосферното налягане да е по-малко от земното, но пак зависи какво е естеството на тази атмосфера.

Тогава може би са по високи и по силни от нас, като се приеме, че тук може да тежат много повече от тяхната си планета. Как ли ще изглеждат и дали ще са по интелигентни и развити. Сигурно поне физически. ;)

• Потребител
Публикува

Зависи от разположението на планетата в Слънчевата система. Примерно на нашата Луна не може да има атмосфера, защото е много близо до слънцето. Но на Титан има 1,5 пъти по-плътна атмосфера от Земната. Титан е съвдем малко по-голяма луна от нашата и на нея се наблюдава органична и фото химия. Напълно е възможно да има живот. За повече информация виж сайта за Титан

• Глобален Модератор
Публикува

А какъв е химичния състав на атмосферата на Титан? Там май не пише. :post-20645-1121105496:

• Потребител
Публикува
Тогава може би са по високи и по силни от нас, като се приеме, че тук може да тежат много повече от тяхната си планета. Как ли ще изглеждат и дали ще са по интелигентни и развити. Сигурно поне физически.  ;)

Напротив, щом като планетата е по-малка значи, и гравитацията й е по-малка. Щом гравитацията й е по-малка, значи ще се изисква по-малко усилие за извършване на разни неща. Примерно в земна орбита при микрогравитация астронавтите и космонавтите могат да носят каквото си искат.

Щом като се изка по-малко усилия да правят разни неща, значи ще са по-слаби, щото няма нужда да са силни :)

Иначе би следвало да са по-високи, но по-слаби.

• Глобален Модератор
Публикува

Да, някъде бях чел, че ако някой само запали клечка кибрит в атмосферата на Титан тя моментално ще се възпламени и плътна огнена стихия ще обхване цялата планета в продължение на милиони години, докато горивото (т.е. атмосферата й) не се изчерпа напълно. :Oo:

• Администратор
Публикува
Напротив, щом като планетата е по-малка значи, и гравитацията й е по-малка. Щом гравитацията й е по-малка, значи ще се изисква по-малко усилие за извършване на разни неща. Примерно в земна орбита при микрогравитация астронавтите и космонавтите могат да носят каквото си искат.

Щом като се изка по-малко усилия да правят разни неща, значи ще са по-слаби, щото няма нужда да са силни :)

Иначе би следвало да са по-високи, но по-слаби.

Щом ние можем да си помислим за подобно нещо, то тогава съществува или е съществувало.

Някой път се замислям ако Земята е имала размерите на Юпитер как ли щяхме да се развие или по точно дали щяхме толкова да напреднем и ако напреднем дали щеше да ни бъде толкова трудно колкото сега. Т.е. изчерпването на ресурсите ;)

Да, някъде бях чел, че ако някой само запали клечка кибрит в атмосферата на Титан тя моментално ще се възпламени и плътна огнена стихия ще обхване цялата планета в продължение на милиони години, докато горивото (т.е. атмосферата й) не се изчерпа напълно. :Oo:

Ехеее тогава няма да става и дума за наша станция там.

Ще имаме второ слънце в нашата система :laugh::)):

Винаги съм се замислял дали тези газове на другите планети ще имат някаква ползва за нас. Дали ще можем да ги използваме като гориво или нещо друго?

• Потребител
Публикува

Най-якото е че ако атмосферата изгори, ледената мантия ще се стопи и на Титан ще има огромен течен воден океан. Но за сметка на това атмосферата ще е... я по-добре някой химик да каже какво ще се получи. Имаме към 90% азот, от другите 10% най-многе е метан, после етан и амнояк, с леки следи от аргон. Предполагам аргона няма да участва в химичната реакция. Иначе в сайта ми може да се намери повече инфо за атмосферата на Титан и ледената му мантия.

• Потребител
Публикува

Поразмислих малко и стигнах до заключението, че май не можем да запалим атмосферата на Титан. Ако е толковва лесно възпламенима, защо до сега не е изгоряла при навлизане на астероиди, а и на Хюйгенс в атмосферата му?

Не мисля да си играя на догатки и за това днес ще питам експерт, само че по-късно, понеже в щатите си е още рано.

• Потребител
Публикува
Поразмислих малко и стигнах до заключението, че май не можем да запалим атмосферата на Титан. Ако е толковва лесно възпламенима, защо до сега не е изгоряла при навлизане на астероиди, а и на Хюйгенс в атмосферата му?

Не мисля да си играя на догатки и за това днес ще питам експерт, само че по-късно, понеже в щатите си е още рано.

Както предположих, номера няма да стане :(

Без кислород нищо няма да изгори :(

• Потребител
Публикува
И това защо те натажава...?

А Европа също може да е бъдещ домакин...

Щеше да е готино да запалим Титан и водния лед да се стопи. Така щяхме да си имаме луна-езерце. Можехме да го зарибим и да ходим на риба на Титан, като ни пуснат в отпуск от базите на Европа :)

Европа не можем да я запалим, защото няма грам атмосфера. Ама изобщо никаква - кръгла нула. Титан е уникален с това, че е единствения спътник с атмосфера и то каква атмосфера само.

• Администратор
Публикува
Щеше да е готино да запалим Титан и водния лед да се стопи. Така щяхме да си имаме луна-езерце. Можехме да го зарибим и да ходим на риба на Титан, като ни пуснат в отпуск от базите на Европа  :)

Европа не можем да я запалим, защото няма грам атмосфера. Ама изобщо никаква - кръгла нула. Титан е уникален с това, че е единствения спътник с атмосфера и то каква атмосфера само.

Добре де щом има лед значи има вода, а щом има вода значи има кислород ;)

Ако се разтопи леда това означава ли, че ще има кислород на луната и ще можем да си ходим там :):hmmm:

• Глобален Модератор
Публикува

Тази замръзнала вода е с много по-различен химичен състав от водата на нашата планета.

За Титан, казаха конкретно за някакъв елемент, ако се появи там и бъде възпламенен, че ще стане така. "Оксиджен" ма казаха, демек въглерод, така ли?

• Потребител
Публикува
Добре де щом има лед значи има вода, а щом има вода значи има кислород wink.gif

Ако се разтопи леда това означава ли, че ще има кислород на луната и ще можем да си ходим там smile.gif hmmm.gif

Кислород има колкото искаш, но няма О2. На практика всичкия кислород участва в някакви съединение, основно вода.

А също и на Еврома има лед...(поне така се предполага)

То не се предполага. То се знае 100%. На Европа се предполага че има течна вода под леда(~ 15 км дълбочина). Всъщност сме 90% сигурни че има вода.

На практика всички обекти от външната част на слънчевата система са изградени 50% от воден лед.

Тази замръзнала вода е с много по-различен химичен състав от водата на нашата планета.

Химичния състав на водата е Н2О на всякъде във Вселената.

Абе Титан е много готино местенце. Много е по-подходящ за построяване на бази, отколкото нашата Луна. Има лед, който може да бъде стопяван и от него извличана вода. Водата може да бъде разлагана на водород и кислород чрез електролиза. Водорода го изхвърляме, а кислорода става за дишане. Гравитацията на Титан е малко по-голяма от лунната. Радиацията на Титан е по-малка от лунната. Обаче на Титан не е много слънчево. Ако се построи един ядрен реактор, ще имаме супер база насред Слънчевата система. При наличие на достатъчно ядрено гориво - към 50 кила силно обогатен плутоний 238 може да се изкара с години без никакви доставки от Земята. Пък туковиж намерим уран или плутоний на Титан :)

• Администратор
Публикува
Европа една от 16-те луни на Юпитер. Това вероятно е най-силния кандидат за извънземен живот в Слънчевата система. Изглежда малка в сравнение с Юпитер, но Европа е голяма почти колкото Земята. Леден свят с температури около 150 градуса под нулата. Живота тук изглежда невъзможен.

europe.jpgeurope1.jpg

Има план да се пусне сонда на Европа и ако това стане, учените се надяват да открият нещо изненадващо. Под ледовете на Европа има океан. Учените са почти сигурни, че тази сонда може да покаже дълбоки цепнатини в океана, като тези на Земята. Може ли в цепнатините на Европа да има живот? Ако е така, изглежда ще открием живот във Вселената.

Откъс от статията Сами ли сме?

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Имах предвид, че всякакви, дори незначителни примеси към водата понякога са вредни и пагубни за нас, не само на биологична основа, но и ако е варовикова, или има там разни оловни отложения. Честно казано не разбирам много, ама по това което съм чел... Там водата е в различна среда, температура и с различни примеси. С две думи намеквам, че не е подходящо за образуването на живот, нито пък самата вода става за каквото и да било консумиране. Освен ако не намерят начин да я превърнат в някакво гориво, или друга полезна суровина. Но първо достигането и кацането до там ще бъде безумно скъпо и трудно. След това ще трябва да се закрепим там. Явно всичката работа ще трябва да бъде плод на роботизиран труд. Извличането и доставката до Земята допълнително ще внесе умопомрачителни затруднения, най-малкото финансови. И чак когато евентуално стане всичко това, може да започнат опити за проучването и превръщането на пробите от извлечената суровина в полезно за нас гориво или продукт.

Абе в бъдещите няколко века, аз не възлагам особени шансове за подобни начинания, като построяване на бази на тези планети, или добиване на суровини от там.

Хах, Батори - и тия като мен не знаят колко луни има Юпитер, но решително са се впуснали в смели теории за наличие на извънземен живот там.

Редактирано от Warlord
  • Администратор
Публикува
Имах предвид, че всякакви,у дори незначителни примеси към водата понякога са вредни и пагубни за нас, не само на биологична основа, но и ако е варовикова, или има там разни оловни отложения. Честно казано не разбирам много, ама по това което съм чел... Там водата е в различна среда, температура и с различни примеси. С две думи намеквам, че не е подходящо за образуването на живот, нито пък самата вода става за каквото и да било консумиране. Освен ако не намерят начин да я превърнат в някакво гориво, или друга полезна суровина. Но първо достигането и кацането до там ще бъде безумно скъпо и трудно. След това ще трябва да се закрепим там. Явно всичката работа ще трябва да бъде плод на роботизиран труд. Извличането и доставката до Земята допълнително ще внесе умопомрачителни затруднения, най-малкото финансови.

Абе в бъдещите няколко века, аз не възлагам особени шансове за подобни начинания, като построяване на бази на тези планети, или добиване на суровини от там.

Хах, Батори - и тия като мен не знаят колко луни има Юпитер, но решително са се впуснали в смели теории за наличие на извънземен живот там.

Ако се осъществят

НАСА планира да изпрати още няколко мисии до естествения ни спътник в периода 2008 - 2016г. и пилотирано лунно кацане през 2018 година.
сигурно ще може този век и до Титан да се стигне, но ми е странно да докарваме от там вода чак до Земята. Доста скъпа вода ще да е ;)

Много ще се радвам да доживея човек да излезе от свънчевата система :laugh:

• Потребител
Публикува

Хах, това за Европа ме изкефи "Европа е голяма почти колкото Земята" :)

Екваториален радиус на Европа: 1 565 км

Екваториален радиус на Земята: 6 378 км

Има ли вода, живот може да вирее и при какви ли не примеси.

Иначе за сега сме открили само 4 места в Слънчевата система, където може да има живот. По ред на най-подходящи условия: Европа(луна на Юпитер), Титан(луна на Сатурн), Енцелад(Луна на Сатурн) и Тритон(луна на Нептун). Водата на Енцелад я открихме съвсем скоро, нищо чудно да открием условия и на други светове.

• Потребител
Публикува

Ами американците и руснаците разработват ядрени ракетни двигатели, които ще позволят до Сатурн да се стига за няколко седмици. Очаква се дебюта им да е след няколко десетилетия.

Към момента руснаците са по-напред, щото американците урязаха бюджета на програмата. Иначе имаха намерение да пратят тестова мисия до Юпитер през 2016 година, но ще почакаме :(

Мисията се казваше Prometeus 1. В нета може да е останало някъде инфо, как би работила системата.

• Глобален Модератор
Публикува

Това е наистина вълнуващо. Но доколкото знам, океаните на Европа представляват тесни и дълбоки процепи, където трудно прониква и светлина и топлина и каквато и да е енергия изпращана от Юпитер. За да възникне там живот трябва да има някакъв подземен генератор.

Нали наскоро (сравнително наскоро де ;) ) дълбоко в океанските дъна откриха такива и се появи нова теория, че от тях е възникнал живота на нашата планета?

Спирит, я разкажи малко повече къде работиш, с какъв екип и какво точно правите :)

• Потребител
Публикува
Това е наистина вълнуващо. Но доколкото знам, океаните на Европа представляват тесни и дълбоки процепи, където трудно прониква и светлина и топлина и каквато и да е енергия изпращана от Юпитер. За да възникне там живот трябва да има някакъв подземен генератор.

Нали наскоро (сравнително наскоро де ;) ) дълбоко в океанските дъна откриха такива и се появи нова теория, че от тях е възникнал живота на нашата планета?

Спирит, я разкажи малко повече къде работиш, с какъв екип и какво точно правите :)

Още не знаем за океаните на Европа. Предполага се че леда, дето е на повърхността плува върхо огромен океан. Енергия в дълбините може да съществува. Примерно като вулканите на съседната Йо. Също като вулканите на дъното на нашите океани. Друг източник на енергия - приливния и отливния ефект. Гравитацията на Юпитер и луните му създават много сложна гравитационна система, т.е. наблюдават се флуктации в гравитационното поле. При по-силна гравитация, тектоничните плочи на Европа може да се трият една в друга и да се отделя топлина. Всъщност по този начин се захранва вулканизма на Йо. Ето една графика, дето съм я правил за Енцелад, но ефекта е същия и при Европа, само дето нямаме гейзери:

144414mainpia077995163ii.jpg

Хех аз съм студент. В момента нищо не работя, но съм ръботил къде ли не и какво ли не. Последния проект, над който работих, беше за дистанционно четене на сензори :)

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!