Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

В такъв случай не е препоръчително да давате мнения по въпроси, с които не сте запознати достатъчно добре.

Ако в статията се излагат тези, различни от посочената в резюмето - това е проблем на изложението, не мой. Право на всеки читател е да изрази реакция върху конкретен текст - както съм направила. Цитирала съм дори дословно твърдения от автора, с които не съм съгласна.

Алва, ако ти е неприятно, че някой изразява такова мнение, това не значи че изказването на такива мнения са непрепоръчителни :) Животът е твърде кратък човек да чете всяка срещната статия, само за да даде мнение във форум по "препоръчителен начин" или пък да спори до дупка. :)

• Потребител
Публикува (edited)

Просто ми направи впечатление, че не сте разбрали всъщност смисъла на статията, която коментирате.

Всъщност, трябва да се чете, и то много, и внимателно.

Редактирано от alvassareiro
  • Потребител
Публикува
Колкото до всичко на всичко двата самозаявили се като антирелигиозни типа режими, съществували досега - именно те са изключения в историята и доста лесно могат сами да бъдат определени като патологични предвид законно установения в тях терор. Имам предвид Френската Революция и комунистическите управления.

Не забравяй в списъка с режимите, узаконили терора, и християнската църква, която въведа съвсем законно изгарянето на клада, ваденето на очи, мъченията с нажежено желязо и чичо Торкемада.

• Потребители
Публикува

Просто има дълбоко противоречие в самата статия, това е.

• Потребител
Публикува (edited)

Аз пък не виждам никакво противоречие. Най-вече, защото се използва статистика, корелации и графики, което изключва всякакво противоречие.

А и може би, защото съм я превеждал, и явно съм единственият, който я е чел.

Редактирано от alvassareiro
  • Потребители
Публикува

Най-вече, защото се използва статистика, корелации и графики, което изключва всякакво противоречие.

Класически способ с света на "Кока-Кола-културата" да се пробута подсладена вода за нещо значимо и велико. ;)

Иначе статията си е еклектична бозица.

• Потребител
Публикува

Има, има. И Kuna, и glishev го посочиха много добре.

Ами Куна всъщност потвърди изводите на автора, но понеже не е чела статията, не го знае. Глишев не посочи нито едно противоречие.

Хайда ако може да бъдем конкретни, аз винаги съм коректен и конкретен. Даваш цитат, и мнение. Общи приказки и обобщения не правят чест никому.

• Потребител
Публикува

Ами Куна всъщност потвърди изводите на автора, но понеже не е чела статията, не го знае.

Баба ми викаше в такива случаи: "Аз ли, Боже, криво ти се молИх, ти ли криво ме разбра?!" :laugh:

• Потребители
Публикува

Высокая религиозность населения и низкий уровень общественного благополучия — следствия социального неравенства

http://elementy.ru/news/431472

• 4 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Няма никаква връзка между религия и просперитет! Я вижте ислямските трани! Вижте дълбококатолическата Испания и Португалия, не са сред лидерите на Западното общество.

Или Италианският юг!

Религиите са остатък от средновековието и сковават и ограничават човешкия интелект. колкото човек е по-нискоинтелигентен, толкова е повече "вярвящ"!

Според мен, религията по-скоро пречи, отколкото да помага! Нашето догматично и изостанало православие с нищо не може да ни помогне!

• Глобален Модератор
Публикува

Ами я виж християнска Европа, (да не изброявам постиженията й) тогава... или наситената с религия Япония. Нещата никак не са толкова прости - за догма и стагнация може да се ползва всяка идеологическа система, в т.ч. религиозната - ако обществото е такова, че да генерира и търпи догми.

Я виж средновековна Византия?

• Потребители
Публикува

Няма никаква връзка между религия и просперитет! Я вижте ислямските трани! Вижте дълбококатолическата Испания и Португалия, не са сред лидерите на Западното общество.

Или Италианският юг!

Религиите са остатък от средновековието и сковават и ограничават човешкия интелект. колкото човек е по-нискоинтелигентен, толкова е повече "вярвящ"!

Според мен, религията по-скоро пречи, отколкото да помага! Нашето догматично и изостанало православие с нищо не може да ни помогне!

Чудя се дали подобни мнения се дължат на слаба информираност, на лошо възпитание или на комбинация от двете.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

И какво следва от горния пост (така преизпълнен с топли думи, впрочем)???

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Чудя се, дали по времето, когато са създавали основите на културата си и са я развивали, японците пак не са били религиозни? Вероятно са пращяли от атеизъм, по времето на 3000 годишната си история, през която винаги са били номер 1...

http://www.asianinfo.org/asianinfo/japan/pro-religion.htm

Two major currents of religion in Japan are Buddhism, which was brought to Japan in the sixth century, and Shinto, which developed a the nation's folk religion. As of the end of 1994, there were 231,428 religious institutions, including Buddhist temples, Shinto shrines and Christian churches. Culturally, historically, and politically Buddhism has had a great influence on the Japanese mentality. Buddhism is divided into a number of sects with the major sects being Jodo Shinshu, Nichiren, and Zen. As of the end of 1994, there were over 78,000 Buddhist temples in Japan.

Statistics show that there are 117 million followers of Shinto and 90 million adherents of Buddhism in Japan. In customary practice, Shinto rites are observed to celebrate such occasions as birth and marriage, while Buddhist ceremonies are used for funerals and memorial services.

Christianity was brought to Japan in 1549 by Spanish Jesuits and propagated until it was officially banned in 1612. The ban was lifted in 1873 after the Meiji Restoration. In 1994 there were 6,574 churches in Japan, divided about evenly between Catholic and Protestant. The number of Japanese Christians totaled 1,519,396.

Alongside the main faiths, many other religious groups have come into being or reached Japanese shores since the Meiji era. They include Buddhist-influenced faiths, Shinto-type faiths, and hybrid faiths combining Buddhist and Shinto elements. As of the end of 1994, these religious groups had a bout 42,176 missions nationwide and 11,112,595 followers.

Всъщност, ако има народ, пропит с традиция, това са японците. Религиозната традиция си е толкова застъпена там, че направо се чудя на тези твърдения.

Редактирано от КГ125
  • Потребители
Публикува

ник, главно ти си позволяваш глупости.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Тъй то, но аз пък смятам, че понятието "религиозност" се тълкува много тясно и от тази гледна точка се правят изводите свързващи религиозността със социалната патология.

От друга страна, веднъж направени, тези изводи се отнасят към понятието религиозност в широк смисъл - традиция, историческа, национална, цивилизационна и морално-етична.

Поради което какво става? Става едно чудовищно объркване, което налага извода, че който има църкви и ги посещава е социопат. Еми ок. Значи 117 милиона японци са социопати....

Това обслужва определени политически тенденции, но от гледна точка на науката се явява нещо средно между неадекватност и мракобесие.

Нещата се усложняват още повече, ако дръзнем да въведем твърдението, че има религиозност и религиозност. Едната с позитивен знак, която вдъхновява Бах, втората с негативен знак, която е правела много бели в историята, а ги прави и днес, взривявайки бомби и лъжейки в хуманитаристиката...

Тогава какво стана? Стана това, че цялото това отношение религия/социопатология не е такова, каквото механично се представя.

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Ник1, освен цитати от изследвания имаме и собствени мисли, нали? Свободният разговор е това, което води до истината, а не нахвърлянията и цитатите (в последните сами по себе си няма нищо лошо, но се налага и осмислянето им)...

С което, мисля, да приключим този методологичен екскурс и да се върнем на темата?

Редактирано от КГ125
  • Потребители
Публикува

Той по принцип е прав за цитатите, но го има и това, че просто ужасно ме мързи да го оборвам обосновано. Напоследък откривам, че е далеч по-просто да кажеш на заблуждаващия се, че се заблуждаваш, а не да му обясняваш защо е така.

• Глобален Модератор
Публикува

Аз съм човек на точните науки и с това си вадя хляба, и затова си служа с определения, дефиниции и принципи (например принцип е: че 2+2 е винаги равно на четири :)

А дали това е винаги безпогрешен подход? bigwink.gif В тази връзка има едно много хубаво фантастично разказче на Юрий Гуревич - "Осемнулевите". Понеже е издаден в един сборник у нас в далечната 1969 (или 1967) г. трудно ще го намериш, но ще ти го преразкажа, спамейки безбожно.

Главният герой попада на една планета, където живеят само роботи. Делят се според това колко броя блокове с мозъчни клетки имат - най-долу са 6-нулевите, полудебили и бачкатори, над тях са 7-нулевите, 8-нулевите вече съставляват гръбнака на роботската "научно-техническа интелигенция", 9-нулевите са професори. Роботите още от конвейра биват научавани, че техен създател е Аксиом Велики, който е всезнаещ с безброй нули. Той дава аксиомите, а те са: "Да опознаваш е добро, да не знаеш е лошо. Две по две прави четири". Всеки ден роботите се отправят на задачи да събират информация, която накрая предават по кабел на великият електронен мозък Аксиом. Ако информацията се окаже с висока степен на новост, роботът преминава в по-горен разред на нули, ако не - е разжалван.

Та землянинът попада неволно на тази планета и е настанен от роботите за изучаване. Той се представя за универсален 10-нулев космически изследовател-пътешественик, защото в човешкия мозък има 10 милиарда неврона. В началото тримата му 8-нулеви събеседници (астроном, химик и биолог) го гледат със страхопочитание, но когато провеждат малък изпит, установяват, че землянинът нищо не знае (по техните разбирания знанието са безброй цифри, данни, статистики). Заключението им е, че той вероятно (съобразено и със скоростта на мислене, нуждата от почивка 8 часа на всеки 24 и необходимостта от периодично зареждане с енергия от органичен произход) не е 10-нулев, а вероятно 6-нулев. Въпреки това е взето решение той да бъде изучен основно, защото за първи път "органогенен робот" попада на тяхната планета. Когато се устанява, че за пълното изучаване на землянина ще са необходими около 100 000 години, а той я изкара 70, я не, се събира консилиум от 9-нулеви професори биолози. Те започват да предлагат различни мерки, напълно идиотски от човешка, но напълно логични от роботска гледна точка - например землянинът да бъде бъде държан постояно приспан, да бъде буден за няколко секунди на ден и така да живее дълго, за да бъде изучен. Или пък клетките му да бъдат промити с киселина за изчистване на шлаките.

Постепенно землянинът, превърнал се в заложник на роботите, почва да се дразни, защото въпреки всичките му опити да им докаже, че светът е относителен и 2х2 невинаги в живота е 4, роботите си знаят тяхното. Накрая те му издействат аудиенция при Аксиом Велики. Там землянинът разбира, че великият Аксиом е само един шмекер, машина, която постоянно ъпдейтва данните си с помощта на разпращаните роботи, но не може да мисли. Когато Аксиом пуска една лента с безкрайни нули и пита "Знаеш ли колко нули имам аз?", землянинът отвръща дръзко, че 1 милион пъти по нула пак е нула.

На другия ден Аксиом Велики издава заповед "органогенният робот от низш клас" да бъде екзекутиран (разглобен) заради всяването на ереста на неверието в аксиомите и знанието сред поданиците му. Цялата нощ преди екзекуцията нашият човек пише есе за относителността на знанието - неща от рода на "4 души не значи 4 войници или 4 майки". На следното утро идват неговите трима 8-нулеви приятели да го отведат за екзекуция. Преди това го карат да прочете на глас написаното през нощта. След това мълчаливо го повеждат. Но тръгват неочаквано към мястото, където е кацнала ракетата на землянина. Там му казват, че са ретранслирали четенето му по цялата планета и всички 8-нулеви ще ги подкрепят, защото разбрали, че той не е враг на знанието, а го продължава и ги е научил не само да учат, но и да разсъждават. На сбогуване те го приветстват с думите "Много нули имаш ти - две по две - четири". Землянинът ги поправя "Около четири". smile.gif

• Потребители
Публикува

Аспандиат , супер пост ! Ти низвергна "идоломашинниците" и направи безгласни риби социопатичните поклонници на шизофреничния психоаналитик Фройд.

Най-вече доказа, пар ексланс, че техническия прогрес не е прогрес на човека ( на самия хуманоиден индивид) , а е прогрес на машините .

Онзи който отказва да се поклони на иконата , например, но ежедневно се кланя на бездушния идол на техниката, с какво се различава от религиозния езичник ? Кланя се на конгреси, партийни и изкуствени постулати , също ???. Доста хора в научния свят за забравили и самия екзистенциален смисъл на самия термин техника./

Както и да е ... предлагам тази тема да се изтрещи, сиреч най-меко да се премести в отдел социопатична антирелигиозна пропаганда на джъстлайкдетовците (just like that) .

• 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

Тук някой спомена Япония. Случая с японците е по-особен. Там от средата на 19 век е наложен цезаропаписткия модел на отношение държава-църква, наред с държавното възкресяване на една примитивна езическа религия, някаква разновидност на соларен култ. Изобщо църквата е държавна и напълно обслужва националния интерес, подкрепя зверския национализъм от средата на 20 век и с нищо не възпрепятства държавната политика в областта на индустриализацията, развитието, прогреса и тн.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!