Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува
Тойнби случайно ни го набиваха в главите като бяхме бедни осмокласничета :)

За концертите не знам, но виждам, че всичкото мъдро българство е много уникумно, уникалствено и уникновено. За "Хексамерон", демек "Шестоднев" на свети Василий Велики някой дали е чувал? Ама да не го сбъркате с "Хептамерон" на Маргьорит Наварска...

Че то твоите даскали били големи говеда. Вместо да ви научат на елементарни неща, те са се правили на разбирачи и сте си говорили за Тойнби. От много философстване са пропуснали да ви научат на основни неща. Явно трагедията в основното и средно образование е пълна.

Ти обаче така и не благоволи да кажеш къде можем да се запознаем с твърде смущаващия факт, че през Хв. Дъблин е бил два пъти по-голям по територия от Преслав. Да не би и това да са ти го набили в главата в осми клас?

• Мнения 933
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува
Междувпрочем , тукашните археолози - (Качо и Маготин) също освен да пускат стари грамофонни плочи с изтъркани игилички , друго не правят . Маготин ги ръси едни Протичови от началото на миналия век . Ново . Какво ново- докато намерите ''зороастрийски'' храмове при Кубер или някъде другада извън 150 км четириъгълник Силистра- Плиска- Преслав -Варна не щем ви повярваме ,че българите са ''източни сармати '' и ''зороастрийци'' .

И ти рицарю и другаря глишев не се зъбете много щото много скоро може сами да си вземате думите назад и да станете първи иранци! :cool:

Дори и нито един зороастрийски храм да нямаше тук, и никъде да не пише, че сме иранци, е достатъчно това че в момента гововорим на ирански език! :cool: Това че го наричаме славянски може някой ден да се промени, примерно на Сарматски!

От друга страна волжсите българи въпреки, че говорят на тюркски език в момента, притежават митология която е Зороастрийска. И за нея има преки писмени данни в Иран, ама няма кой да се хване и да прочете подробно книгата Авеста или Шахнаме!

• Потребители
Публикува
Тойнби случайно ни го набиваха в главите като бяхме бедни осмокласничета :)

За концертите не знам, но виждам, че всичкото мъдро българство е много уникумно, уникалствено и уникновено. За "Хексамерон", демек "Шестоднев" на свети Василий Велики някой дали е чувал? Ама да не го сбъркате с "Хептамерон" на Маргьорит Наварска...

Май за Шестоднева стана дума във връзка с това:

Ако някой сега пак каже, че бягащите монаси са спасявали първо Евангелията, това ще бъде несериозен аргумент. Защото той по същество ще потвърди старата ми теза, че и да е имало някакво светско литературно наследство, на него не се е гледало с особено уважение. Което на запад (пък и във Византия, където през ялото Средновековие четат Софокъл и Омир) съвсем не е така.

Говорим за съчинение, което дава разностранни познания. :hmmm: Защото технически погледнато може Софокъл и Омир да са били четени през Средновековието, но определено авторите не са франки, англо-саксонци или нормани. Даже трудно ще минат за византийци, с оглед смисъла, който влагаме обикновено в това понятие. Май ще да е спасено повечко от Евангелия.

А и Шестоднева на Йоан Екзарх не е буквален превод на съчинението със същото заглавие, а има съществена авторска редакция и не е слечайно, че двете съчинения се разглеждат като отделни. По същественото е, че е имало потребност от съчинение с разностранна информация и познания за създаването му, което си е нещо повече от това някой да беше записал 2-3 века по-рано някоя песен за Крали Марко или цар Иван Шишман.

• Потребители
Публикува

Че то твоите даскали били големи говеда. Вместо да ви научат на елементарни неща, те са се правили на разбирачи и сте си говорили за Тойнби. От много философстване са пропуснали да ви научат на основни неща. Явно трагедията в основното и средно образование е пълна.

Ти обаче така и не благоволи да кажеш къде можем да се запознаем с твърде смущаващия факт, че през Хв. Дъблин е бил два пъти по-голям по територия от Преслав. Да не би и това да са ти го набили в главата в осми клас?

Това за Дъблин човекът си го изсмука от пръстите, при това без особено старание. Колкото до твърдението, че Екзарх е преписал Василий Велики, по-голяма простотия едва ли може да се измисли на тема старобългарска книжнина. Според мен лицето дори не е чело Екзарх, а Василий Велики даже не е и помирисвало. Съмнително е също и как са им преподавали Тойнби, но имам усещането, че е било немарливо, щом са пропуснали най-интересния момент с "генезиса на православната цивилизация". Аз не знам лицето що за лице е, но Тойнби е световно признат и утвърден. И щом сам Арнолд ни уверява, че имаме така нещо общо с цивилизацията, никакви недоучени Глишевци не могат да разколебаят моята увереност... :balloons:

• Глобален Модератор
Публикува

Аре стига сте се джавкали.

Някой нещо интересно няма ли да каже.

На мен ми писна да гледам как всеки се пъчи виртуално и клейми опонентите си.

Предлагам да пуснете нова тема за постиженията си в областта на историята/археологията и всеки да се похвали какви висоти е покорил и загадки е разкрил.

• Потребител
Публикува

Темата за прабългарите или българите е, че се обърках. Каза се 1000 пъти, че никой не подценява достиженията на прабългарите, но да се говори за цивилизация е пресилено, ама нали трябва да докажем какви сме умници и се почна една престрелка- края и не се вижда....Какъв Шестоднев, какъв Преслав, каква литература. Аз прабългарска литература не съм чел, но ще съм признателен да ме насочите към някое произведение, за да се ограмотя.

• Глобален Модератор
Публикува
Темата за прабългарите или българите е, че се обърках. Каза се 1000 пъти, че никой не подценява достиженията на прабългарите, но да се говори за цивилизация е пресилено, ама нали трябва да докажем какви сме умници и се почна една престрелка- края и не се вижда....Какъв Шестоднев, какъв Преслав, каква литература. Аз прабългарска литература не съм чел, но ще съм признателен да ме насочите към някое произведение, за да се ограмотя.

А къде свършват прабългарите и почват българите?

Черноризец Храбър, например, прабългарин ли е?

• Потребители
Публикува

Работата е там, че трябват доказателства за всички твърдения. Ето, например каза се, че Дъблин бил еди колко си кв.км. голям. Да се даде някакво доказателство, за да не оставаме с впечатлението, че се фантазира. Каза се, че Йоан Екзарх бил преписал. Само дето половината Шестоднев са си собствени авторови разсъждения на Екзарх, често с неканоничен характер, даже с коментари върху заблудите на българското езичество. Сигурно и Василий Велики е писал за българското езичество, та Йоан е преписал от него. Смях. :post-20645-1121105496:

• Потребител
Публикува

Когато държавата Прабългария изчезва и на нейно място се появява България, тогава "свършват" прабългарите и почват българите. :)

• Потребител
Публикува
Работата е там, че трябват доказателства за всички твърдения. Ето, например каза се, че Дъблин бил еди колко си кв.км. голям. Да се даде някакво доказателство, за да не оставаме с впечатлението, че се фантазира.

Е чак пък, доказателства. Що са нужни? :post-20645-1121105496: Друго си да научиш едно две имена като Матанов и Льо Гоф и да ги повтаряш като заклинания с тайната надежда другите да са ахмаци.

• Потребители
Публикува

Е чак пък, доказателства. Що са нужни? :post-20645-1121105496: Друго си да научиш едно две имена като Матанов и Льо Гоф и да ги повтаряш като заклинания с тайната надежда другите да са ахмаци.

Абе ние хубаво сме си ахмаци, ама даже и ние схващаме, че освен Матанов и Льо Гоф трябват факти. Така де, това е научна, а не религиозна дискусия хе хе хе. :post-70473-1124971712:

• Глобален Модератор
Публикува

Когато държавата Прабългария изчезва и на нейно място се появява България, тогава "свършват" прабългарите и почват българите. :)

В кои извори се упоменава за тази митична "Прабългария". :bigwink:

• Потребители
Публикува
Да взема да редактирам заглавието на темата тогава?

Хайде да е "Българският принос в православната цивилизация". Но в отделна тема, та да избистрим копи-пейста, както би се изразил др. Глишев. :smokeing:

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Ами отваряйте, де :):)

И само не се нападайте лично, моля ви се "всей душой" :))))

/или както се казва там на старобългарски :mrgreen: /

Редактирано от КГ125
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)
Ами отваряйте, де :):)

И само не се нападайте лично, моля ви се "всей душой" :))))

Абсолютно. Видяха нов човек във форума и 'веселою гурьбой звери кинулися в бой'... :smokeing:

Редактирано от Last roman
  • Потребители
Публикува

Абсолютно. Видяха нов човек във форума и 'веселою гурьбой звери кинулися в бой'... :smokeing:

Просто ни липсва нашият всеобщ любимец професор Добрев. Професоре, моля Ви, върнете се при нас с нови открития за тюркската прародина. Нам так скучно без вами, милинкий наш. :smokeing:

• Глобален Модератор
Публикува
Просто ни липсва нашият всеобщ любимец професор Добрев. Професоре, моля Ви, върнете се при нас с нови открития за тюркската прародина. Нам так скучно без вами, милинкий наш. :smokeing:

не дърпай тюрка за сабята. :bigwink:

• Глобален Модератор
Публикува

:):):)

• Потребител
Публикува

Черноризец Храбър, например, прабългарин ли е?

След Борис мисля е нормално да говорим за българи, а не за ''прабългари'', нали? Или и това вече се оспорва? Черноризец Храбър е българин, според мен, а според теб какъв е?

• Потребител
Публикува

Естествено, че няма прабългари, но това понятие е прието, за да разграничим някакъв период във формирането на народа ни. То и византийци няма, но всеки грамотен човек разбира за какво иде реч, нали?

• Потребител
Публикува

След Борис мисля е нормално да говорим за българи, а не за ''прабългари'', нали? Или и това вече се оспорва? Черноризец Храбър е българин, според мен, а според теб какъв е?

Във всички извори /основа за наука история/ преди управлението на Борис І пише за народа или племе "българи". Ако толкова държите след Борис І да ги преименувате, ако намерите такова именуване в изворите след Борис І, ги наречете тогава "новобългари"-"христобългари"-"словобългари" и т.н. и т.н. :biggrin:

• Потребител
Публикува
То и византийци няма, но всеки грамотен човек разбира за какво иде реч, нали?

Вярвай, не е така. И доказателство за това е когато ти кажат - В Константинопол не е имало римско право, а византийско! :biggrin: Така, че покръстителството в историографията си е едно изопачаване, което с всяко едно поколение покръстители придобива уникално криви размери /особено в последните два века/.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!