Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Мнения 933
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребители
Публикува
Този Мостич ... не е Мостич... но това е известно само на тесен кръг специалисти... :post-20645-1121105496:

Пак гатанки. :)

Ако знаеш нещо кажи го. Ако не може във форума има и ЛС.

• Потребители
Публикува

Пак гатанки. :)

Ако знаеш нещо кажи го. Ако не може във форума има и ЛС.

Хехехе то си е публична тайна, вече има и 2 публикации. Просто гробът е вторично преизползван и тези кости не са на Мостич, а на някой от 11 век. Някой приятен печенег най-вероятно.

• Потребители
Публикува

Благодаря, ще го имам предвид. Ако е така още по-зле за тези, които на негова основа правят някакви генерални изводи в полза на тюркската теория.

• Потребители
Публикува
Говорех за филм за Артур и Сарматите, но не холивудския, а един руски документален. Ето приятно гледане -

Кто ты, король Артур?

Се едно селяните пари са нямали и са си разменяли камъни при търговията!? Едно село не е изградено само от жито, а там има основно животни с които се обработват земите. Там е имало инструменти, оръжия, и най-вече Хора. Ако си представиш, че си селянин преди 1500 години в Мизия, то може да си представиш и номадите конници, които се насочват първо към жените на селото!

За филма - най-сетне нещо съществено, макар и не съвсем по въпроса. Интересно обаче защо братушките са се захванали с Артур при положение, че си имат толкова интересни легенди за техните богатири. Но що ли да се чудим - ние като си имаме тъкмо двама - Крали Марко и Иван Шишман нищо чудно и да направим филм за Артур, че са малко.

Иначе в легендите за Крали Марко са залегнела фолклорни елементи от тракийско време.

Що се отнася до другото - не съм казал, че на селяните им е било да нападат селата. Просто обработваемата земя е ограничен ресурс и за разлика от едно стадо - не може да се мести. Ако се изселят на юг от Балкана ще са по-добре защитени, но остават без земя. Както много софиянци живеят в "Младост-3", макар че биха предпочели да живеят на пъпа на Париж или на Виена. Но едно е да искаш, друго е да можеш.

А за Мостич и аналогиите на багатур с Богота и Боро-Бодур (добавям ги, тъй като до сега май не ги споменаха :biggrin: ). Ако след 1000г. намерят гробовете на Доган и Емел Етем с надписи на турски, в които се споменава, че единият е бил лидер на управленска партия , а другата, че е била министър това означава ли, че дтешните българи са били турци. А като имаме омбудсман означава ли, че сме скандинавци?

Изводи може да се правят на база на обширен материал - обширни текстове на говоримия език преди покръстването и находките от хиляди гробове. Другото са си фантазии.

Публикува
Този Мостич ... не е Мостич... но това е известно само на тесен кръг специалисти... :post-20645-1121105496:

Присъединявам се, но по съображения, които вероятно не са същите като на Маготин! Зная за вторичното погребение, но имам предвид че това е един от първите каменни надписи на кирилица и името вероятно е изопачено, а лингвистичният му анализ ни показва една хипотетична връзка с Маздок и маздаизма, но не съм аз авторът на хипотезата!

• Потребители
Публикува

Присъединявам се, но по съображения, които вероятно не са същите като на Маготин! Зная за вторичното погребение, но имам предвид че това е един от първите каменни надписи на кирилица и името вероятно е изопачено, а лингвистичният му анализ ни показва една хипотетична връзка с Маздок и маздаизма, но не съм аз авторът на хипотезата!

Надписът е вторично употребен, заедно с гроба, а иранската етимология на името е дадена още от Бешевлиев. Подобно на Тиридат - пославянчване - Турдачис, Мостич се извежда от засвидетелстваното Мастос, Мостиос. Това за Маздок не е вярно.

• Глобален Модератор
Публикува
....Мостич се извежда от засвидетелстваното Мастос, Мостиос...

Или от Mostis - тракийски цар, управлявал най-малкото от 225 г. пр.Хр. до 188 г. пр.Хр.

• Потребители
Публикува

Или от Mostis - тракийски цар, управлявал най-малкото от 225 г. пр.Хр. до 188 г. пр.Хр.

Що, ми го взема от устата бе, ей ... :biggrin:

Таридин , пък е познат като Месеврийски парадинаст, доста преди да се яви неговия съименник от Брегалница ... :post-70473-1124971712: . Въобще не ми излизайте с такива номерца ''ирански'' ,''славянски'' .

Българските имена имат най-сходни паралели с келтските,сарматските и тракийските.

''Славяните''-руснаците си имат думи - ''балван'', ''кумирище'' и прочие , стига с тия счетоводителски сметчици ...

• Потребители
Публикува
Всъщност окочанието "ич" май идва от аварите.

Петър Богдан Бакшич е написал добра ''аварска'' история ... :whistling:

Когато простака Божо , интерполира името на Бакшич, псевдобългаризирайки го с фамилията -ев един приятел ми вика , тоя п...л не стига ,че е гръкофил , ами и сърбоман . Сега сърбите ще кажат, че им крадем историята, като преименуваме ''прави српи'' на българи .... :biggrin:

• Потребител
Публикува

Петър Богдан Бакшич е написал добра ''аварска'' история ... :whistling:

Когато простака Божо , интерполира името на Бакшич, псевдобългаризирайки го с фамилията -ев един приятел ми вика , тоя п...л не стига ,че е гръкофил , ами и сърбоман . Сега сърбите ще кажат, че им крадем историята, като преименуваме ''прави српи'' на българи .... :biggrin:

Явно твоят приятел е доста глупав. Петър Богдан Бакшич е католик, така че "ич" трябва да се свърже с хърватското влияние. :whistling:

Публикува
Много ще ме извиняваш, Глишев, но ако "багатур", "таркан" и "багаин" са тюркизми, то всичките ми представи за лингвистиката и тези на мнозина професинални лингвисти - живи и мъртви! - трябва да са заблуда! Виж таракан може и да е тюркизъм - не знам! Но "баг" си е "Бог" и името Багатур, Бахадур е прозрачно като етимология, така че ... не нам! Знаеш ли колко иранци и арменци носят името Бахадур - иди и им обясни, че е турско!

Нещо много силно ви пречи в мисленето, за да можете да правите разлика между тюркско и турско!

Но бихте ли я разгърнали тук тази етимология, щом като е толкова прозрачна?!

• Потребител
Публикува

Що, ми го взема от устата бе, ей ... :biggrin:

Таридин , пък е познат като Месеврийски парадинаст, доста преди да се яви неговия съименник от Брегалница ... :post-70473-1124971712: . Въобще не ми излизайте с такива номерца ''ирански'' ,''славянски'' .

Българските имена имат най-сходни паралели с келтските,сарматските и тракийските.

''Славяните''-руснаците си имат думи - ''балван'', ''кумирище'' и прочие , стига с тия счетоводителски сметчици ...

Влиянието на иранските народи върху траките е отдавна доказано. То върви по линия на степните народи - скити и сарми и по линия на Персия. Особено силно е влиянието на Персия върху тракийските царски династи. Ама кой да чете. :smokeing:

• Потребител
Публикува

Нещо много силно ви пречи в мисленето, за да можете да правите разлика между тюркско и турско!

Но бихте ли я разгърнали тук тази етимология, щом като е толкова прозрачна?!

Итересно дали тюркските народи и самите турци, правят разлика между "турци" и "тюрки". Защо ли си мисля, че отговорът е "не".

• Потребители
Публикува

:biggrin:

Явно твоят приятел е доста глупав. Петър Богдан Бакшич е католик, така че "ич" трябва да се свърже с хърватското влияние. :whistling:

Вулгарино, ти си гльупчо, :biggrin: защо тогава , един българин в едно руско житие ( на св. Сергий Радонежски) е споменат под името Воейко Войтегович , който бил родом от Търново , да не би пак под хърватско давление ???? :crazy_pilot:

• Потребители
Публикува

Че траките не са изчезнали се вижда и от 62 - ро правило на Трулския събор , което гласи ,че се забраняват Календите, Вотите и Брумалиите.

Нека изкушените от филологията съфорумници ни подскажат на кого принадлежи епитета Брумос(Бромиос) .

За Kalendae Vota пък имаме сведения , доста преди на юг от Дунав да се явят ''славяните ''.

"Бихме желали да отсраним напълно от обществото на вярващите така наречените Календи , назованите Воти, наричаните Брумали и правения на първия ден на месец март панагир (събор , конвент) .Също така да не се разпространяват шублични танци на жени , които носят само беди и гибел. Отхвърляме също така мистериите и танците, които се правят в името на тези , които елините наричат погрешно богове ...като забраняваме който и да е мъж да се облича в женски дрехи и жена да наподобява мъж. ....Да не се призовава името на проклетия Дионис , когато гроздето се изтисква в линовете....."

Ашколсун , ''славяните'' почитали Дионис и докато правели вино за всеки случай споменавали името на тракийския бог за кадем ,така .,. !!!

Абе , Качо , на Юстиниан подопечните грозде по асмите на Константинопол ли са гледали ????

И какво излиза , че събора е произнасял забрани, които още преди издаването си са вече анахронизъм , защото няма вече кой да почита Календите, Дионис и брумалиите /????

Да напомня ,че Трулския съобр се провежда през 692 г. след Христа ,а не преди Него, та да не си помислят ,защо говоря ЗА ТРАКИ.

Валсамон ,тълкува някои танци , като Русалии, които разбира се имат връзка със славяните , но защо ли само ние си имаме ''самовили'' и ''самодиви'', а пък другите славянчета нямат /????

• Потребител
Публикува
:biggrin:

Вулгарино, ти си гльупчо, :biggrin: защо тогава , един българин в едно руско житие ( на св. Сергий Радонежски) е споменат под името Воейко Войтегович , който бил родом от Търново , да не би пак под хърватско давление ???? :crazy_pilot:

Ашколсун на тази майка, дето е родила такъв умник. Случайно да правиш разлика между лично име и фамилия? Явно не. Мостич е лично име, а примерите дето ги даваш са все фамилни имена. :smokeing:

• Потребители
Публикува
Ашколсун на тази майка, дето е родила такъв умник. Случайно да правиш разлика между лично име и фамилия? Явно не. Мостич е лично име, а примерите дето ги даваш са все фамилни имена. :smokeing:

Въобще не си в час , Качо.

Спомена се ,че -ИЧ , било от аварите , а аз само се бъзикнах ,че един -ич е написал голяма ''аварска'' история.

Обаче, ти нещо си избиваш комплекси и веднага се заяждаш .

Помисли малко с главата си , защо ми е да давам примери с фамилни имена , като съм дал ''аварски'' пример от преди новата ера :post-70473-1124971712: . Ма, това не ти стига ,че не разбираш от майтапи ,ами и не знаеш докъде да спреш със заяжданията си .

• Потребител
Публикува

Въобще не си в час , Качо.

Спомена се ,че -ИЧ , било от аварите , а аз само се бъзикнах ,че един -ич е написал голяма ''аварска'' история.

Обаче, ти нещо си избиваш комплекси и веднага се заяждаш .

Помисли малко с главата си , защо ми е да давам примери с фамилни имена , като съм дал ''аварски'' пример от преди новата ера :post-70473-1124971712: . Ма, това не ти стига ,че не разбираш от майтапи ,ами и не знаеш докъде да спреш със заяжданията си .

Спокойно пич, ще спра. Няма тръпка, то е като но умряло куче да се вади нож. Наистина е тъпо от моя страна да се заяждам с човек, които няма и най-елементарна представа от нещата за които пише. Нормална дискусия може да се получи. :crazy_pilot:

• Потребители
Публикува

Рицарю, доколкото си спомням, ти падна по хълмовете на Бойна слава...

Господа, какво да ви разправям. За мен иранската и автохтонската хипотеза ще си останат несъстоятелни, поне във вида, в който са представяни досега. Всъщност защо да си кривя душата - в частност автохтонската ще бъде несъстоятелна винаги.

Колкото до изхвърлянето в заглавието на темата - за прабългарската "цивилизация", това е провинциален израз. Свидетелства за едно - че сами си пишем митологията, но не четем чужди автори (пък и те не ни четат). Изолирани сме в собственото си желание за величие.

Смятам да си остана при Федотов, Бибина и Хоман, а на вас пожелавам приятни видения за древната българска изключителност и приноса й към благосъстоянието на човечеството.

А Мостич, разбира се, не е Мостич, а друг човек със същото име :)

• Потребители
Публикува
За мен иранската и автохтонската хипотеза ще си останат несъстоятелни, поне във вида, в който са представяни досега. Всъщност защо да си кривя душата - в частност автохтонската ще бъде несъстоятелна винаги.
Теориите за етническия произход на прабългарите нямат отношение към постиженията им в културно-цивилизационен план. Така че, не те разбирам.

Ако ти сам се разбираш, да ни обясниш за какво иде реч, а?

Свидетелства за едно - че сами си пишем митологията, но не четем чужди автори (пък и те не ни четат). Изолирани сме в собственото си желание за величие.

1.Интересна врътка. Вероятно г-н Глишев очаква някой чужденец да се ангажира с писане на българска "митология", "обладан от желанието за нашето собствено величие"?! :biggrin: Хитро.........

Но да Ви кажа честно, няма как да стане, г-н Глишев. Чужденците си пишат техната "митология", ние нашта "митология". Не е ли нормално?

2. И последно. Изумява ме парвенющината и провинциализмът на много съвременни българи. Защо трябва цитирането на чужд "авторитет" по въпросите на българската история да се приема за истина от последна инстанция, само защото е ЧУЖД, демек по-умен от нашите историци?! :post-20645-1121105496:

Самото очакване чужденец да е по-голям специалист по нещо толкова българско като българската история е тотална гротеска и признак на дълбоко интелектуално безверие и падение.

• Глобален Модератор
Публикува
.....ти падна по хълмовете на Бойна слава...

:coolp::clap:

Ти пак стой при Федотов и Бибина, но сподели, сподели нещо:)))

• Потребител
Публикува

Във връзка с темата може ли някой, който е чел повече да ми обясни какви са източниците на идеята за прабългарите по времето на Аспарух като номади, които живеели в юрти, организирани във военно-племенен съюз, бежанци , претопили се в славянското море?

• Потребител
Публикува
Във връзка с темата може ли някой, който е чел повече да ми обясни какви са източниците на идеята за прабългарите по времето на Аспарух като номади, които живеели в юрти, организирани във военно-племенен съюз, бежанци , претопили се в славянското море?

Ето какво пише Теофилак Охридски:

…Когато тоя народ (аварите) се изтегли, дойде друг, още по-беззаконен и свиреп, така наречените българи, от скитските предели; той, като премина през реката, наречена Истър (Дунав), дойде като тежък бич, изпратен от бога върху западните краища.

Те не познаваха името на Христа и със скитското си невежество служеха на слънцето, месечината и други звезди.

Имаше и такива, които принасяха жертва на кучета.

Доколкото се беше помрачило тяхното безумно сърце, че почитаха тварите вместо техния творец ..."

001916dy8.jpg

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!