Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Винаги е представлявало голяма трудност за мен да отговоря на този въпрос, нооо не мога да се сдържа да не опитам. :)

1. Всииички книжки на Тери Пратчет. Не особено ангажиращи и изключително забавни.

2. "Пътеводител на галактическия стопаджия", много готина книга.

3. "Време разделно" - тази книга съм я чела.. не знам колко пъти вече.. Харесвам всички исторически книжки затова спирам да изреждам..

Като малка много ми харесваше на Хектор Мало "Без дом" и още си я харесвам де... :P Определено е оставила траен отпечатък в моето детство, което май още не е минало ;)

• Мнения 58
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

О,дааа и аз обожавам Пътеводителя,страхотна книга!

Забравих да напиша и за Толкин - без него просто не живея. :P

• Модератор Военно дело
Публикува

Я да рестартирам темата.

Аз лично много харесвам творчеството на братя Стругацки и най вече обитаемия остров и трудно е да бъдеш бог.

• Модератор Военно дело
Публикува

Какво да ти кажа сириец Куелю и Есо изобщо не съм ги отварял.

Залезни иначе е добър.

Чел ли си Л. Модезит Младши с Войните на вярата,перфектна книга.

Какво ще кагеш за Лари Нивън.

• 2 седмици по-късно...
  • Администратор
Публикува

След доста проблеми отнемащи ми доста време най накрая можах да свърша с една книга, която не е просто книга. "Наследникът от Калкута" от Роберт Щилмарк ми промени погледа за света от към една добра и светла страна. Много интриги, корабни битки, измами, убийства и най накрая възмездие :good: .

Препоръчвам книгата на всички почитатели на Романи тип "Пиратски" ;)

Наследник из Калькутты четете онлайн :book:

• Потребители
Публикува

Като малък събирах исторически книжки - имаше една поредица "България древна и млада". В поредицата имаше книжки за царе, хайдути, революционери. Извън тази поредица, но пак в тази насока "Мечът на свободата" от Б. Чолпанов - има за няколко владетеля - Тервел, Крум, Симеон, Самуил, Иван Асен и Ивайло.

А сега - е ортодоксалния свод го знаете - Херодот, Тукидид, Ксенофонт, Аристотел, Юстин, Ариан, Руф, Плутарх, Полибий, Ливий, Тацит, Марцелин, Прокопий, Агатий, Менандър, Симоката, Никифор, Анонимните за Никифор Фока и другия за походите на Крум, св. Теофан с Продължителя, Амартол с Продължигеля, Генезий, Симеон Магистър, Лъв Дякон, Псел, Скилица, Аталиат, Враений, Ана, Хониат, Акрополит, Пахимер, Грегора, Кантакузин, Клари и Вилардуен - и всичко което им противоречи подлежи на съмнение ( с малки изключения). :)):

Или пък "Завладяването на Константинопол" на сър Стивън. Все ми е мерак да напиша нещо подобно за падането на Търново. Но трябва да се завлека някой ден и да понаправя снимки. А май няма да е скоро.

Друго какво - криминалните на Артър Конан Доил, Агата Кристи и Едгар Уолъс. Най ми допада атмосферата. Въпреки че предмет на тези книги са драматични събития, винаги се усеща манталитета на автори живели в една уредена и спокойна държава.

Ама стига толкова - само една любима книга е доста скучно.

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Може би най-много ме впечетли "Властелина на пръстените" в оригинал на английски. Толкин е измислил толоква голям свят и толкова интересна история, че направо го наричам гений. Филма също е много добър, но по никакъв начин не може да се сравнява с книгата.

• Глобален Модератор
Публикува

Е, чак да го е измислил - просто го е взаимствал от скандинавските митологии и приказки.

• Потребители
Публикува

При мен нещата стоят по-различно. Аз имам доста любими книги. Това са пиесите на Шекспир. " Тримата мускетари " на Дюма и книгите на Ремарк. Разбира се има и други. От Българските автори най-много ми харесват произведенията на Вазов,

• Глобален Модератор
Публикува

Името Реймънд Фийст (Raymond E. Feist) говори ли ви нещо?

Не?!

Ама наистина ли?

Нищо… Това е нормално, след като, сега, всеки говори само за Дж. Толкин и за пръстени. Или - за Джоан Ролингс и нейния Хари Потър…

А Реймънд Фийст е име, което трябва да се знае от всеки любител на жанра фентъзи (по – точно – псевдо – историческо фентъзи).

Реймънд Фийст е авторът, създал прочутата поредица романи

“Ritwar Saga” – “Сага за войната на разлома”.

Те са преведени на български език и са издадени от ИК “Бард”, в 3 тома, с по два романа в тях. Нека ви припомня заглавията на романите от поредицата…

“Сага за войната на разлома” включва 6 романа, както следва:

“Чиракът на Магьосника” (1982) – тогава съм бил във 2 клас.

“Майсторът магьосник” (1983)

“Сребротрън” (1985)

“Мрак в Сетанон” (1986)

“Принц на кръвта” (1989)

“Кралският корсар” (1992) – тук, вече, бях завършил гимназия (1991).

КРОНДОР

Измяната

Убийците

Сълзата на боговете

Чиракът на магьосника

Майстор магьосник

Сребротрън;

Мрак над Сетанон

Принц на кръвта;

Кралският корсар

Парчета скършена корона

Гневът на демонския крал

Възходът на търговеца принц

Кралицата на мрака

Действието в тази сага се развива в два измислени свята – в Мидкемия, населявана от хората, в която можете да разпознаете средновековна Европа (като не броим магията, разбира се!) и в Келеуан – света на расата цурани. А главният герой се казва Пъг.

Ето какво казва самият Р. Фийст за своите романи:

“Аз мисля, че хората се заразиха от емоционалността на книгите ми. Фантастичен роман не се създава с избор за главен герой на някой тъпанар, който никога не смее да си мръдне пръста. Пише се за човек, който жадува за приключения, за отмъщение, за справедливост, който извършва големи дела (често – не по свое желание, а – насила!), като, на карта, винаги, е поставен въпрос, по – важен дори от живота на героя. Допълнително, романите ми са наситени със здравословна доза страх, с приключения, които ще завършат благополучно, по време на които се извършват велики дела, но в които, същевременно, няма истински риск.

Как пиша своите романи ли? За мен, част от удоволствието се състои във факта, че, най – често, дори аз самият не знам какво точно ще се случи в романа, докато не измисля продължението.”

Ето и някои отзиви за сагата в американската преса:

“Чудесна приказка за малки и за големи!”

“Супер четиво!”

“Отлично написани романи, които се четат на един дъх!”

“Това са Книгите, от които трябва да започнете, ако не сте чели псевдо историческа фантастика!”

“При всяко препрочитане на романите на Фийст, откриваме по нещо ново, което ни се е изплъзнало, в предишния им прочит!”

“Неударжим фентъзи епос!”

“Класика в жанра!”

“С нетърпение, очакваме следващия му роман!”

---

ПЕСЕН ЗА ОГЪН И ЛЕД

Сагата е отличена с наградата на публиката за най-добро фентъзи на годината.

Игра на тронове

С шеметния си бяг от скована в жесток студ страна към земи на вечно лято и охолно безгрижие, ИГРА НА ТРОНОВЕ е сказание за владетели и владетелки, воини и чародеи, наемни убийци и незаконородени претенденти за власт, появили се във времена на мрачни поличби. Тук странна войнствена орда се сражава с мечове, изковани от невиждан от човека метал, жестоко дивашко племе сее безумие сред хората, свиреп млад принц от кръвта на дракона разменя сестра си, за да си върне трона, едно дете се губи в сумрака между живота и смъртта и една решена на всичко жена предприема опасно пътуване, за да защити това, което й е скъпо. Сред заговори и коварства, трагедии и вероломство, победи и насилия, съюзници и врагове, съдбата на Старките виси на косъм и всяка от страните се бори за победа в най-смъртоносния конфликт: Играта на тронове.

Сблъсък на крале

СБЛЪСЪК НА КРАЛЕ ни пренася в една удивителна, забравена земя на разгул и мъст, на чародейство и войни. Сказание, в което благородни девици пируват с безумци, където брат коварства срещу своя брат и където мъртвите се вдигат, за да тръгнат в нощта. Тук принцеса странства по света, предрешена като момче сираче; рицар на ума гласи отрова за вероломна чародейка; диваци се спущат от Лунната планина, за да опустошат плодните поля в низините.

На фона на кръвосмешение и братоубийство, алхимия и насилствена смърт, цената на славата се мери в кръв. А плячката на победата може просто да се озове в ръце на мъже и жени, притежаващи най-хладната стомана… и най-студените сърца. Защото щом се сблъскат владетелите, трепери цялата земя.

Вихър от мечове

Третият том на поредицата, очертаваща се да спечели де що има награда.

Върхово фентъзи!!!

САГА ЗА ВОЙНАТА НА РАЗЛОМА и ПЕСЕН ЗА ОГЪН И ЛЕД

Това са двете поредици книги, които ще променят живота ви.

Прочетете ги и никога вече няма да сте същите!!!

• Потребител
Публикува

@Историк Относно Реймънд Фийст те подкрепям напълно книгите му са пъти по-добри от властелина (за жалост не всички са преведени на български).А песен за огън и лед отдавна я търся.

Други интересни поредици са

тази на Лоис Макмастър Бюджолд:

Проклятието на Шалион

Рицарят на Шалион

Свещения крал

Повелителите на руните на Дейвид Фарланд:

Даровете всечовешки

Вълчето братство

Родена магьосница

Леговище от кости

• 1 месец по късно...
  • 2 месеца по късно...
  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

"Владетелят" Н. Макиавели

"Изкуството на войната" Сун Дзъ

" Танец ЗаратустрьІ" Ф. Ницше

Абе много са, то в тая материя е трудно човек да си избере нещо любимо. Все се намира някоя книжка, която да му привлече вниманието. :post-70473-1124971712:

• Глобален Модератор
Публикува
"Изкуството на войната" Сун Дзъ

Предполагам, че става въпрос за "Древнокитайски трактати за войната", наистина е много интересна материята, но е малко тежка за четене.

• Потребител
Публикува

Хиперион , на Дан Симънс

Те са четри книги :

Хиперион

Падението на Хиперион

Ендимион

Триумфът на Ендимион

Просто са страхотни

Който иска да си ги купи http://www.bard.bg/authors/?al=%D1&AuthorID=16

Можете да си ги свалите в от http://sfbg.us/authors/d/dan_simmons/index-ebk.html

Няма да съжелявате ако ги прочетете !

• 2 years later...
  • Потребител
Публикува

Съветвам ви да прочетете "Американски богове" на Нийл Геймън. Той има и други хубави книги.Той обаче има дарбата да пренася скандинавски,ацтецски и какви ли не стари митологии и митове в съвремието,добър емакар да е леко фантаст.Но мож да ви накара да се замислите за света в който живеете,дали не съществува нещо непознато и да живее..на 2 метра от вас??? Велик е.Да Ст.Кинг е цар на психоатаката и показ на крайностите на които е способен човешкия мозък.Дийн Кунц...за мен добър подръжник и имитатор на Кинг.Едгар По,писах за него вече...леле колко са много умовете ни а?Литературата-храна за душата ;)

• 1 месец по късно...
  • Потребител
Публикува

Сложно, но май вече си имам фаворит. Робърт Стилвърбърг - тайнствата на стената. Изключителна.....

• 4 месеца по късно...
  • Потребители
Публикува

Еех, произведенията са толкова много, ще спомена само авторите

Стивън Кинг

Хауърд Филипс Лъвкрафт

Гор Видал

Кърт Вонегът

Робърт Хайнлайн

Роджър Зелазни (с изключение на "Хрониките...", sorry)

Шеридан льо Фану

Джон Роналд Рюъл Толкин

Робърт Силвърбърг

Майкъл Крайтън

Айзък Азимов (заради идеите, а не заради стила)

Тиъдър Стърджън

Аркадий и Борис Стругацки

Урсула льо Гуин

Михаил Булгаков

Иля Илф и Евгений Петров

Оскар Уайлд

Клифърд Саймък

Джон Кийтс

Джордж Байрон

Пърси Шели

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!