Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува

Спете спокойно, има си :laugh:

Йоан, в 1:18, е на съвсем друго мнение. Аз по темата съм свободен спекулантин, ама ти, Глишев, поне спазвай катехизиса или поне примирявай противоречията в него и в своята вяра.

Ако беше казал, че си го има субективно, щях да се съглася и да обсъдим по този въпрос допълнително.:)

• Мнения 729
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребители
Публикува

Йоан, в 1:18,

Обективното е само въпрос на виждане? :head_hurts_kr: Добре, че сме създали микроскопа и заедно с това ни "виждане" явно едновременно сме създали и нещата, които той ни показва, щото явно те дотогава не са съществували... понеже не сме ги виждали. Какъв творец се явава микроскопа, а?! :biggrin:

• Потребители
Публикува

Обективното е само въпрос на виждане? :head_hurts_kr: Добре, че сме създали микроскопа и заедно с това ни "виждане" явно едновременно сме създали и нещата, които той ни показва, щото явно те дотогава не са съществували... понеже не сме ги виждали. Какъв творец се явава микроскопа, а?! :biggrin:

Обективното е въпрос и на виждане. Съществували са, но никой не е знаел за тях.

Като се твърди, че Бог е обективен, кой и кога го видя? Като отговаряте, гледайте да не влезете в противоречие с Йоан.

• Потребители
Публикува

Обективното е въпрос и на виждане. Съществували са, но никой не е знаел за тях.

Като се твърди, че Бог е обективен, кой и кога го видя? Като отговаряте, гледайте да не влезете в противоречие с Йоан.

Не са съществували, по твоята логика, защото не са били виждани :whistling:

• Потребители
Публикува

Не са съществували, по твоята логика, защото не са били виждани :whistling:

Правя разлика между съществуващо и знание за съществуващото. За първото не се спори, по второто се спори.

• Потребител
Публикува

Че как иначе? А на седмия ден, първопричината седнала да си почине, та така се появили неделите като седми дни. :tooth:

В същност, какво значи "6 дни"? Какви дни? Земни, лунни, марсиански или дявол знае какви - защото нали всички планети и изобщо Всичкото материално е божие творение, но въртенето е с различна продължителност по места?

Именно. 6 дни е едно на Земята, друго извън нея. Времето, както знаем, е относително.

Знаете ли какво. Излиза, че 6 земни дни са равни на 15 милиарда години във вселената.

• Потребители
Публикува

Некоректний, цитатът е уж божем ясен, но щом в същия цитат е казано: "Той Го обясни", значи обяснението очевидно вече е факт и е достъпно.

• Потребител
Публикува

Именно. 6 дни е едно на Земята, друго извън нея. Времето, както знаем, е относително.

Знаете ли какво. Излиза, че 6 земни дни са равни на 15 милиарда години във вселената.

Остави това, че Бог бачкал шест дена (с неясна продължителност :tooth: ) като вол по подобие на един днешен бОГ, ами това много ме смущава:

"И на седмия ден, като свърши Бог делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които беше създал." :w00t:

Уж всемогъщ, а се изморява... :w00t:

Или може да се тълкува, че е решил да се дистанцира поне за малко от тази щуротия що е създал? :head_hurts_kr:

И колко продължава тази почивка? Още ли почива или вече си е починал? Щото ако още си почива, хич не му е до човеците и техните вопли, молби и молитви, щото може да е заспал и да не чува? :head_hurts_kr:

• Потребители
Публикува

Некоректний, цитатът е уж божем ясен, но щом в същия цитат е казано: "Той Го обясни", значи обяснението очевидно вече е факт и е достъпно.

В случая си прав. Аргументирам критика на концепцията за Бог, чрез цитат от християнски авторитет. Така не е редно да се прави, но и в други случаи ще го правя, защото християнските автори допускат недопустими противоречия. Както в случая.

• Потребител
Публикува

Остави това, че Бог бачкал шест дена (с неясна продължителност :tooth: ) като вол по подобие на един днешен бОГ, ами това много ме смущава:

"И на седмия ден, като свърши Бог делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които беше създал." :w00t:

Уж всемогъщ, а се изморява... :w00t:

Или може да се тълкува, че е решил да се дистанцира поне за малко от тази щуротия що е създал? :head_hurts_kr:

И колко продължава тази почивка? Още ли почива или вече си е починал? Щото ако още си почива, хич не му е до човеците и техните вопли, молби и молитви, щото може да е заспал и да не чува? :head_hurts_kr:

Ами може и така да е. Но всъщност не го казвам на шега. Времето е относително и шест дни на земята не са шест дни по скалата на вселената. няколко милиарда са.

• Потребители
Публикува

Както в случая.

Глишев, продължавам тук, защото преди нямах време.

Преди ми е било чудно по каква причина са допускали противоречия. Около 300 години са се чудили какви думи е допустимо да вкарат на Христос в устата, накрая са се решили като, не се съмнявам, са цензурирали самия Христос. Защото от изгорените апокрифи бихме могли днес, чрез текстова и друга критика, да съберем и друго – казано от Христос. Мнозина са го слушали по улиците, а не само четирима. Впрочем, Лука даже не го е слушал.

Та на този етап смятам, че противоречията не могат да се избегнат, защото християнската концепция е напълно незащитима, освен, разбира се, в нейната форма на нравствено учение. Но понеже не всеки, заради незачитане на елементарни морални изисквания, има проблем с властите, с хората и със себе си, нравственият аспект на християнството не може да удовлетвори нормални в морално отношение натури. Искам да кажа, че не е нормално да се облажават светиите, защото не са лъгали, крали и убивали; не е похвала ако си живял според човешката природа – нравствено.

Като спасителна концепция, християнството също е съвсем безсилно. Колко и какви днес вярват в рая, вечния живот...?

• Потребители
Публикува

Ти не се съмняваш, Некоректний. А аз се съвнявам да са Го цензурирали. Къде да е общата ни мярка? Инак ако е за Рая и вечния живот - ами, не знам за другите, но например аз... вярвам. Ако има нещо, в което не вярвам, то е, че съм единствен :)

Алва, протинворечието между времената, което виждаш, пак се дължи на лични (и то чисто литературни) предпочитания.

Дендро, това с отдалечаването от щуротията е много забавно, ще го изтърся някой път във факултета, за да се порадвам на физиономиите на зилотите :tooth:

• Потребител
Публикува
Алва, протинворечието между времената, което виждаш, пак се дължи на лични (и то чисто литературни) предпочитания.

Не се дължи на никакви лични предпочитания. Дължи се на теорията на Относителността, и дължината на вълните-ехо от Големия взрив.

• Потребители
Публикува

Ти не се съмняваш, Некоректний. А аз се съвнявам да са Го цензурирали.

Нали не смяташ, че само двама са записали за живота и словото му (Матей и Йоан) от тези, които са го слушали? Марко и Лука не са го слушали. Марко е слушал от Петър, който, да броим ли колко пъти е гълчан от Христос за едно или друго? Какво е разбрал, какво е подминал..., а между другото самият Христос се оплаква, че Апостолите не го разбират. Как тогава да им се довериш, още повече, че са били рибари - хора съвсем неопитни, да не кажа невежи в словесността.

Лука пък казва, че е писал по слухове и по записки, а в неговото евангелие, както и в другите, има места, които не се срещат в другите евангелия. Това означава, че не е ползвал само Марко, например. Къде са записките, къде са разказите, съчинени от мнозина, както казва Лука. Да унищожаваш книги не е ли цензура?

Цензура е също така да игнорираш упорито някои по чудо оцелели (от пироманията на отците) записки, наричани апокрифи. Никой историк не си позволява да игнорира текстове, защото това е вид цензура. Да казваш, че Христос така е говорил, но не така... Откъде знаят поповете, че еди си кой апокриф не е точно предал неговото слово?

P.S. За какви вражди и разпри разправя Яков (Иаков), а Юда (Иуда), за какви вмъкнати човеци..., които обръщат "благодатта на Бога нашего в разпътство"? От такива ли да чакаме достоверна информация за Христос?

• Потребители
Публикува

О, това с "пироманията на Отците" е нюейджърско клише, наистина. А не знам ти как си с апокрифните Евангелия, аз съм чел няколко и трябва да кажа, че от тях разказ не става. Толкова много неща липсват в тях... неизползваеми са.

• Потребители
Публикува

О, това с "пироманията на Отците" е нюейджърско клише, наистина. А не знам ти как си с апокрифните Евангелия, аз съм чел няколко и трябва да кажа, че от тях разказ не става. Толкова много неща липсват в тях... неизползваеми са.

Не ги знам тези - нюейдж - не обикалям по много форуми. Сега ми дойде на ума, пардон, на клавиатурата.:)

• Потребител
Публикува

Трябва да ви кажа, че не само апокрифите, самите ереси са сериозно нещо. Не са някакви тинейджърски вопли, а сериозна работа. На Вселенските събори е било доста зор теологически и логично да се обори Арий или Св. Кирил Александрийски. почти невъзможно, и пледоариите са продължавали със седмици, без нито една от страните да надделее. Това го признава самата Църква.

Даже 4тия събор в халкидон, ами ортодоксите не успяват да оборят теологически Кирил. Две седмици и не могат. И какво правят. Предполагам Глишев знае как е решен проблемът?

Всичко това идва да покаже, че повечето ереси изобщо не са детска играчка. Те са сериозно доказуеми тези, стройна логика и аргументация, и трудни за оборване. Освен това повечето са замислени от философи, патриарси, хора учени.

Защо?

Ами защото зад почти всяка особено източна ерес стоят хилядолетия култура, ценности и товар, и ереста е последен опит да се отбие, отхвърли християнството на цивилизацията-нашественик с нейните собствени средства.

• Потребители
Публикува

Правя разлика между съществуващо и знание за съществуващото. За първото не се спори, по второто се спори.

ЕЕ, ама нали обективно съществуващото е само реално съществуващото и обективно съществува това, което се вижда. Така те разбрах - сбърках ли? :smokeing:

• Потребители
Публикува

Алва, между нюейджърски и тийнейджърски разлика правиш ли?

• Потребители
Публикува

Просто става дума за понятия, които бъркаш. Иначе за ересите си прав. Не ми е и минавало през ум да ги подценявам.

• Потребители
Публикува

Просто става дума за понятия, които бъркаш. Иначе за ересите си прав. Не ми е и минавало през ум да ги подценявам.

Бърка , Алвата бърка Кирил е казал ''миа фюзис'' , но си е от клуба на ортодоксите и това се разбира от подтекста на всичкитве му анатемизми, затова е наречен в Синаксара - Велик Вселенски учител.

• Потребител
Публикува

като казвам Кирил, го визирам като основоположник на монофизитската ерес, а църквата го почита, защото е срещу Несторий. Но ученикът на Кирил, Евтихий, си е чист еретик.

• Потребители
Публикува

като казвам Кирил, го визирам като основоположник на монофизитската ерес, а църквата го почита, защото е срещу Несторий. Но ученикът на Кирил, Евтихий, си е чист еретик.

Алва, късно е дай , по-нататък да се обясняваме , за това св. Кирил дали е основоположник на монофизитството. Не е ти казах, защото трябва да разгледаш учението му не само с тези две думи, а комплексните разбори в анатемизмите му .

• Потребител
Публикува

Но аз не го разглеждам само с тези две думи, но от него почва, той е предизвикан да обори противното, в съчетание с локални философски особености. Иначе, факт е, че най-яркият представител на школата е Евтихий. Но между двамата има връзка.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!