Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Ако нямаше Алиенде, нямаше да има Пиночет. Когато на демокрацията посягат комунисти, тя се защитава.

Не говоря така, "защото ми изнася", то се вижда от филма.

На този филм се вижда нормално проведена демоснтрация. След като полицията се опитва да арестува някаква жена, за която не е ясно дали изобщо е от демонстрацията, демонстранти се хвърлят да я защитават от ареста. В Русия, Америка, Франция или у нас, това ще доведе до масов бой от страна на полицията, тука нещата бяха доста меки.

Освен това филмът е съставен от няколко сцени, първата от която кой знае защо е погребението на някакъв нацист, което стари нацисти поздравяват с нацистки поздрави.

Тази сцена какво прави там? Иска да ни покаже, че фашистите са в Чили... Стар, изпитан метод на червената пропаганда.

Така едно време показваха книжарниците в Западна Германия и викаха - ето, бе ето, продават Моята борба!!

Сега у нас като я продават, явно и ние сме фашисти.

Ето затова ти казвам да не се връзваш на евтини комунистически манипулации от 1986 г.

ПП

Видя ли колко малко са демонстрантите?

• Мнения 239
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикува
Съгласен съм с михов. Само едно малко уточнение. Чили е дорасло за демокрация. както казах, това е страна със 150 годишна непрекъсната демократична традиция преди пиночет. Пример за демокрация в западния свят. на практика няма диктатури преди пиночет., а добре развита демокрация. в това отношение, режимът на пиночо беше прекъснаве на демокрацията, която после отново се върна.

Освен това, репресираните не са само свързани с предишния режим, а млади хора, студенти на по 20 години, които са били бебета при предишния режим. това са млади хора, които просто не желаят да живеят в диктатура. само това.

спорът ни е дали е имали репресии в чили, и дали са били репресирани невинни. само това.

Ами не знам колко е дорасло - самите събития мисля, категорично доказаха, че до 1990 г. няма условия за демокрация. Това, че имат "демократични традиции" и управление, не означава, че едно общество е готово. Защото управленски модели най-често се копират, но местните особености определят дали моделът ще е успешен, дали трябва да се доадаптира или дали ще спре да бъде ефективен. Отново ще дам пример с нашата мила татковина - факт, че имаме доста демократична конституция в 1879 г.; факт, че въпреки някои залитания до 1923 г. България е сравнително демократична страна (разбира се по тогавашните стандарти - тогава и във Франция жандармите са разгонвали демонстрации с извадени шашки); факт че, всъщност българското общество въобще не е готово за демокрация и до ден днешен. В Чили е имало типичната социална структура на латино държава - върхушка, съставена от богати земеделци, индустриалци, военни и църквата, а срещу тях е една огромна маса безимотни и малоимотни. Без средна класа не може да има демокрация, според мен. Бедните по света са лесно манипулируеми и се поддават безкритично на всякакви пропаганди, и по-специално левичарските пропаганди. Това го наблюдаваме навсякъде по света, Чили не е правило изключение. Може би не случайно наистина този тип държави като Испания, Португалия, Чили, Аржентина, Бразилия минават през тези етапи. Но в момента Чили има средна класа и положението е друго.

А че има репресии има. Но това, че някой е бил малък на години не означава, че не може да се замеси в дейност срещу правителството, особено ако в семейството му има такава ориентация и нагласи. И особено когато правителството действа с тоталитарни методи - защото може да си член на някакъв антиправителствен кръжок, които не е някаква въоръжена организация, но тогава пак ще бъдеш преследван. Разбира се, със сигурност обаче има и невинни пострадали.

• Потребители
Публикува

Съгласен съм с теб Михов.

Всеки си мисли ,че света трябва да бъде идиличен.

Няма такова нещо , всяко общество си има проблеми.

Аз като съм православен , да не би да казвам ,че царския строй е най-готин или руските помешчците са благостиви и любящи християни.Няма такова нещо , нито пък съм идеализирал соц-комунизма.

Един руски старец е казал , на някакви помешчици - "Поне един път годишно, ако си размените местата и вие им прислугвате ,да не би света да свърши???".

• Потребител
Публикува

Ами не знам колко е дорасло - самите събития мисля, категорично доказаха, че до 1990 г. няма условия за демокрация. Това, че имат "демократични традиции" и управление, не означава, че едно общество е готово. Защото управленски модели най-често се копират, но местните особености определят дали моделът ще е успешен, дали трябва да се доадаптира или дали ще спре да бъде ефективен. Отново ще дам пример с нашата мила татковина - факт, че имаме доста демократична конституция в 1879 г.; факт, че въпреки някои залитания до 1923 г. България е сравнително демократична страна (разбира се по тогавашните стандарти - тогава и във Франция жандармите са разгонвали демонстрации с извадени шашки); факт че, всъщност българското общество въобще не е готово за демокрация и до ден днешен. В Чили е имало типичната социална структура на латино държава - върхушка, съставена от богати земеделци, индустриалци, военни и църквата, а срещу тях е една огромна маса безимотни и малоимотни. Без средна класа не може да има демокрация, според мен. Бедните по света са лесно манипулируеми и се поддават безкритично на всякакви пропаганди, и по-специално левичарските пропаганди. Това го наблюдаваме навсякъде по света, Чили не е правило изключение. Може би не случайно наистина този тип държави като Испания, Португалия, Чили, Аржентина, Бразилия минават през тези етапи. Но в момента Чили има средна класа и положението е друго.

А че има репресии има. Но това, че някой е бил малък на години не означава, че не може да се замеси в дейност срещу правителството, особено ако в семейството му има такава ориентация и нагласи. И особено когато правителството действа с тоталитарни методи - защото може да си член на някакъв антиправителствен кръжок, които не е някаква въоръжена организация, но тогава пак ще бъдеш преследван. Разбира се, със сигурност обаче има и невинни пострадали.

Дам, прав си. Това, че някой привнася демократична конституция и парламент изобщо не ознамава, че обществото е готово за демокрация. Типичен пример е България, такъв пример е и Португалия между 1910-1926 - изключително либерално и демократично управление, довело до пълен хаос, защото обществото не е готово за такъв тип управление.

Чили обаче е малко, е не много, но поне малко, по-различна от Аржентина и Бразилия, и това личи от Историята. Аржентина е разкъсвана от диктатури през целия 19, и през целия 20 век точно по принципа който описваш - една върхушка от едри земевладелци, латифундисти и военни, окупирали всички блага. Така е и в Бразилия.

Чили обаче за разлика от тях, няма диктаторски режим преди 1973. Това са кажи-речи 200 години, време, достатъчно да се развият демократичните традиции, и обществото да узрее за тях.

Защо е така? Отговорът според мен се крие в географията. Нещо, за което съм писал и преди. Природните условия в Чили не са благоприятни за създаване на едра земевладелска върхушка. Страната е предимно планинска, земеделието е концентрирано в малки плодородни равнини по крайбрежието. Климатът е суров поради студените тихоокеански течения, пустиня на север, студ на юг, и планини по цялото протежение на границата. Това е предпоставка да няма така силна латифундистка земевладелска класа, тъй като няма ресурс, основа, на които да се базира влиянието и властта им. Това обяснява и защо като цяло земевладелците в чили не са имали определящо влияние в политиката. Или поне, да, имало е земевладелци, но не така силни, както в аржентина примерно.

Не така е обаче в Аржентина, разполагаща с най-плодородните земи на южна америка. още в началото на 19 век се създават огромни латифундии, някои колкото половин България, и неслучайно именно един такъв едър латифундист налага първата диктатура от 1830, малко след независимостта, продължила до 1852 - ген. Росас.

Ако аз не съм съгласен с политиката на правителството, и имам мнение, това причина ли е да ме арестуват?

• Потребител
Публикува
Ако нямаше Алиенде, нямаше да има Пиночет. Когато на демокрацията посягат комунисти, тя се защитава.

Не говоря така, "защото ми изнася", то се вижда от филма.

На този филм се вижда нормално проведена демоснтрация. След като полицията се опитва да арестува някаква жена, за която не е ясно дали изобщо е от демонстрацията, демонстранти се хвърлят да я защитават от ареста. В Русия, Америка, Франция или у нас, това ще доведе до масов бой от страна на полицията, тука нещата бяха доста меки.

Освен това филмът е съставен от няколко сцени, първата от която кой знае защо е погребението на някакъв нацист, което стари нацисти поздравяват с нацистки поздрави.

Тази сцена какво прави там? Иска да ни покаже, че фашистите са в Чили... Стар, изпитан метод на червената пропаганда.

Така едно време показваха книжарниците в Западна Германия и викаха - ето, бе ето, продават Моята борба!!

Сега у нас като я продават, явно и ние сме фашисти.

Ето затова ти казвам да не се връзваш на евтини комунистически манипулации от 1986 г.

ПП

Видя ли колко малко са демонстрантите?

Но това са твои фантазии и желания. Нямаш доказателства, че това е пропаганда. само допускания. е аз пък имам филм.

Как да не е ясно дали жената е от демонстрацията? а откъде да е? след като има жени, които демонстрират, тази жена да не е паднала от космоса, или ей така минава там. То ако е това, още по-зле.

Друг ама съвсем друг въпрос е Защо жените протестират? какви са онези снимки, които държат, и какво викат???

Ти май живееш на друга планета. Никой във Франция или Германия няма да арестува мирно претестиращи жени. В Германия и Гърция полицията търпи всякакви унижения, и едва се управя.

Вие, като препатили репресии, трябва да сте солидарни със всички хора по света, преживяли нещо подобно. Не да ги унижавате, и наричате пропагандатори, или статисти. ам наистина се е случило нещо, и има хора, които търсят изгубените си близки.

Иначе нямаше да има нужда папата да ходи на крака в чили и да подшушне на пиночет да си ходи.

КГ, В България преди 10 ноември изобщо нямаше демонстранти. Това значи ли, че са живяли добре и щастливи???

• Глобален Модератор
Публикува

Че и на този филм никой не арестува мирно протестиращоте и пеещи комунитиечски песни жени.

Арестуваха една, и то след демонстрацията, без изобщо да я ясно защо. След което тълпа се опита да им попречи. В тази ситуация, други, демократични полиции биха реагирали много, много по-твърдо.

Този пич например с коктейла Молотов или нямаше да е жив, или щеше да е в затвора за опит за убийство по особено жесток начин, на длъжностно лице при и по повод на изпълнение на службата му.

На правен език така се нарича хвълянето на запалителни бутилки по полицията.

• Потребител
Публикува
Че и на този филм никой не арестува мирно протестиращоте и пеещи комунитиечски песни жени.

Арестуваха една, и то след демонстрацията, без изобщо да я ясно защо. След което тълпа се опита да им попречи. В тази ситуация, други, демократични полиции биха реагирали много, много по-твърдо.

Този пич например с коктейла Молотов или нямаше да е жив, или щеше да е в затвора за опит за убийство по особено жесток начин, на длъжностно лице при и по повод на изпълнение на службата му.

На правен език така се нарича хвълянето на запалителни бутилки по полицията.

Мирно протестиращите жени пееха : Стига убийства! Стига диктатура!

Арестуваха една жена без да е ясно защо, а друга удариха, без да е ясно защо, трета пък запалиха.

А онези жени със снимките? Те какво търсят?

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

В България изчезнали хора няма ли? Днес, или когато и да било? Само дето никой не е организирал хората, но пак имаше техни протести. Това е тежка тема обаче, по-добре не я засягай.

Няма нищо доказано, освен в редки случаи, по които има влезли в сила присъди. Ако си решил да вярваш на кубинската пропаганда - само ще сбъркаш.

Ударената (не, че оправдавам полицая) получи удар в лицето с лакът назад, защото дърпаше задържаната от ръцете му.

Няма полицай в света, който да позволи такова нещо. Тези бяха много меки дори. Опитай да се държиш така с ОМОН или LAPD, например, да видиш после колко време ще лежиш в затвора и какво ще ти се случи преди това.

Запалената е отделен, различен случай, който е пришит към този филм, както и погребението на нациста в началото (схващаш ли тематиката?)

Както вече за стотен път ти казах, българската преса писа за този случай във времето, когато ти я си бил роден, я не. Това момиче и приятелят й наистина са пострадали по този начин. Младежът загива, момичето оживява. Решаваща роля за осъждането на извършителите има Криминалната служба на чилийската армия.

Това, което този филм е направил, е да налепи разни случки и да тръби пропаганда. Все едно аз да снимам всички убити в София за 1 година и да обвиня за това кмета.

Как се постъпва, когато някой се опита да убие полицай със бутилка Молотов?

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува
В България изчезнали хора няма ли? Днес, или когато и да било? Само дето никой не е организирал хората, но пак имаше техни протести. Това е тежка тема обаче, по-добре не я засягай.

Няма нищо доказано, освен в редки случаи, по които има влезли в сила присъди. Ако си решил да вярваш на кубинската пропаганда - само ще сбъркаш.

Ударената (не, че оправдавам полицая) получи удар в лицето с лакът назад, защото дърпаше задържаната от ръцете му.

Няма полицай в света, който да позволи такова нещо. Тези бяха много меки дори. Опитай да се държиш така с ОМОН или LAPD, например, да видиш после колко време ще лежиш в затвора и какво ще ти се случи преди това.

Запалената е отделен, различен случай, който е пришит към този филм, както и погребението на нациста в началото (схващаш ли тематиката?)

Както вече за стотен път ти казах, българската преса писа за този случай във времето, когато ти я си бил роден, я не. Това момиче и приятелят й наистина са пострадали по този начин. Младежът загива, момичето оживява. Решаваща роля за осъждането на извършителите има Криминалната служба на чилийската армия.

Това, което този филм е направил, е да налепи разни случки и да тръби пропаганда. Все едно аз да снимам всички убити в София за 1 година и да обвиня за това кмета.

Как се постъпва, когато някой се опита да убие полицай със бутилка Молотов?

Но никой не успорва какво е било в България. Какво общо има България с това? Защо я намесваш?

Също ми е интересно, криминалната полиция била разкрила случая с момичето. Ха, смешки. Това да не е някаква конспирация случайно, такава, заплетена. Отива момичето и казва какво й се е случило, тука няма нищо за разкриване.

Значи, първо я запалват, после полицията разследва случая, и заради това, всичко е наред.

Освен това, изобщо не е вярно, че криминалната полиция е разследвала случая. каква е тая криминална полиция, за първи път чувам. някаква твоя измислица сигурно.

също както и че има съдени затова и изобщо се съмнявам, че има процес.

Дай доказателства?

А това, което й се е случило, кой го е направил?

Явно не си гледал целия филм. по повод на това момиче Пиночет се изсмя и каза, че това било постановка, странно защо нямала белези еди къде си, че много съмнително било всичко и тн...

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Доказателството го четох през 1988 г. в една квартира.... дори не помня и вестника, но беше от типа на Поглед или Вечерни новини. Вярвай ми, няма да те лъжа, помня добре и лицето на момичето, и историята.

Тогава учех право и се впечатлих, че в Чили криминална служна има и армията, не само полицията. Точно те бяха свършили работата с някакви експертизи. По случая има дело и осъдени.

Ниме смяташ, че полицаите не могат да извършат престъпление?

Каква България??! Никъде в предпоследния си пост не съм говорил за България.

Ще избързам да те улесня. Абсолютно съм сигурен, че властите в Чили са преследвали извънсъдебно, вероятно и убили доста комунисти. Последните, знаеш, не спят, а се занимават със ловки конспирации, тайни квартири, имат си военна организация, учат минно - подривно дело и пр. В тази атмосфера несъмнено са пострадали невинни хора.

Но един обективен човек и историк трябва да сложи на везните едните репресии и другите, които се случват в комунистическите страни, виж например какво правеше Сендеро Луминосо в Перу. И не подхождай с номера - ама всяко такова нещо е лошо.

Лошо е, но реалностите на гражданските войни са такива. Както и на всяка война.

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува
Доказателството го четох през 1988 г. в една квартира.... дори не помня и вестника, но беше от типа на Поглед или Вечерни новини. Вярвай ми, няма да те лъжа, помня добре и лицето на момичето, и историята.

Тогава учех право и се впечатлих, че в Чили криминална служна има и армията, не само полицията. Точно те бяха свършили работата с някакви експертизи. По случая има дело и осъдени.

Ниме смяташ, че полицаите не могат да извършат престъпление?

Каква България??! Никъде в предпоследния си пост не съм говорил за България.

Цитат(КГ125 @ Wed Feb 10, 2010 7:56 pm)

ето, тук си говорил за българия.

питам пак, защо в чили има жени, които търсят със снимки изчезналите си близки.

Ако е вярно това, което казваш, значи през социализма в България е имало обективна журналистика.

това, че е имало разследавне изобщо не променя фактите. Да не би случайно в целия свят полицията да пали жени?

и защо беше нужно папата да ходи там, и да иска пиночет да си ходи?

• Глобален Модератор
Публикува
[

Явно не си гледал целия филм. по повод на това момиче Пиночет се изсмя и каза, че това било постановка, странно защо нямала белези еди къде си, че много съмнително било всичко и тн...

Е сеньор, аз испански не знам. Ако Пиночет е реагирал така, то военната служба си беше свършила работата и чак българските вестници писаха. С толкова много провокации какво да реагира.

• Глобален Модератор
Публикува
[

Ако е вярно това, което казваш, значи през социализма в България е имало обективна журналистика.

това, че е имало разследавне изобщо не променя фактите. Да не би случайно в целия свят полицията да пали жени?

и защо беше нужно папата да ходи там, и да иска пиночет да си ходи?

През 88-ма година беше вече доста обективна журналистиката, да.

В целия свят нямаш идея полицаите какви престъпления извършват. Ето едно от последните:

http://www.newsru.com/crime/09feb2010/mltb...rofconserv.html

Иначе да, намесих България, за да ти покажа колко лесно се прави пропаганда на фона на хорското нещастие. Всеки изчезнал- на сметката на властта, колко е лесно само.

• Потребител
Публикува

През 88-ма година беше вече доста обективна журналистиката, да.

В целия свят нямаш идея полицаите какви престъпления извършват. Ето едно от последните:

http://www.newsru.com/crime/09feb2010/mltb...rofconserv.html

Иначе да, намесих България, за да ти покажа колко лесно се прави пропаганда на фона на хорското нещастие. Всеки изчезнал- на сметката на властта, колко е лесно само.

Това вече е абсурдно, наистина. Засрами се. Това последното е долна демагогия.

(повечето изчезнали са след арест). Никой не прави пропаганда с нищо. Ти отказваш да признаеш, че е имало репресии в чили. ако бяха изчезнали твои любими хора, нямаше да пееш тази песен.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Добре, имало е. Но ти пееш комунистически пропаганди 20 г. след падането на този режим.

ПП

Това "засрами се" ще го кажеш, когато станеш още малко по-възрастен. За пореден път ти обръщам внимание.

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува
Добре, имало е. Но ти пееш комунистически пропаганди 20 г. след падането на този режим.

ПП

Това "засрами се" ще го кажеш, когато станеш още малко по-възрастен. За пореден път ти обръщам внимание.

Не, не пея комунистически пропаганди. Просто искам да признаеш, че в Чили е имало репресии.

А онова изречение последното отгоре, е срамно, според мен. И ти ще се почустваш засрамен, ако го кажеш на някоя от жертвите. И тук възрастта няма нищо общо. Защото аз се възмутих. Значи не може някой по-възрастен от мен да говори такива неща, и аз да не реагирам. Просто изключено. И ако трябва пак ще кажа, че е срамно едно такова твърдение.

• Глобален Модератор
Публикува

Не си запознат с нещата в достатъчна степен... За сметка на това дързостта ти е малко прекалена. Е, отдаваме го на младостта и неопитността.

• Потребител
Публикува
Не си запознат с нещата в достатъчна степен... За сметка на това дързостта ти е малко прекалена. Е, отдаваме го на младостта и неопитността.

А ти запознат ли си. Предлогама познаваш, като мен, хора, забубили близки в Чили. На тях не им е ясно кой е виновен. Но ти знаеш със сигурност, тук, на 10 000 км.

Дързост е да кажеш, че не може да се обвинява държавата за изчезналите хора в условия на диктатура, които са изчезнали, след арест в полицията.

Може примерно извънземните да са ги взели.

Значи твърдиш първо, че няма репресии в Чили, после че държавата няма нищо общо с изчезанилите.

и на всичко отгоре аз съм бил дързък. Ха, е как става тая работа.

Защо не ги кажеш тея неща на някоя жена, загубила близките си, било в Чили, било в Аржентина.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Знам, знам. ;)

Колко от тези твърдени случаи са истински? Там е работата..... Англосаксонците имат един хубав термин за тия неща - alleged еди какво си.

Ще ти дам един пример как работеше пропагандата. Кореспондент на ТАСС отива в най-пропадналия квартал в Ню Йорк, при някакви скитници, пред блок без прозорци и пълен с африканци. Оттам той изнася репортаж за това, че правителството на Рейгън орязало социалните разходи и народа обеднял. Формално всичк е правилно.

Но е лъжа от началото до края.

Кажи го ти твоето на някой, загубил близки в комунистически концлагер. Или на тези, които лежаха в затвора защото просто искаха да идат на запад. Или на двете поколения, от чиито дядо е отнето дюкянчето или втория апартамент и така те 50 години са лишени от възможността да живеят заможно. И пр.

Много обичат комунистите да заемат морални позиции, но точно там най-лъжат.

А ти се хващаш. "Ако на 20 г. не си комунист, нямаш сърце", казва Чърчил, но това е за 20-тте години. Днес - ...

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува
Знам, знам. ;)

Колко от тези твърдени случаи са истински? Там е работата..... Англосаксонците имат един хубав термин за тия неща - alleged еди какво си.

Ще ти дам един пример как работеше пропагандата. Кореспондент на ТАСС отива в най-пропадналия квартал в Ню Йорк, при някакви скитници, пред блок без прозорци и пълен с африканци. Оттам той изнася репортаж за това, че правителството на Рейгън орязало социалните разходи и народа обеднял. Формално всичк е правилно.

Но е лъжа от началото до края.

Кажи го ти твоето на някой, загубил близки в комунистически концлагер. Или на тези, които лежаха в затвора защото просто искаха да идат на запад. Или на двете поколения, от чиито дядо е отнето дюкянчето или втория апартамент и така те 50 години са лишени от възможността да живеят заможно. И пр.

Много обичат комунистите да заемат морални позиции, но точно там най-лъжат.

А ти се хващаш. "Ако на 20 г. не си комунист, нямаш сърце", казва Чърчил, но това е за 20-тте години. Днес - ...

А ти откъде знаеш кой случаи са истински и кои не са питам аз?

Сега вече ние живеем в свободно общество, и хората, преживели репресиите, разказват какво са преживели. и тука, и в чили.

няма вече кореспонденти на итар тасс. няма вече и кой да прави пропагандата, защото почти не останаха комунисти след 1990.

да не говорим, че никой кореспондент на итар тасс не можеше и да припари до чили. защото има диктатура, за разлика от сащ, където няма.

аз просто те питам - ти можеш ли да отидеш при жената, която познавах, загубила сина й след арест, и да й кажеш, че това е комунистическа измислица?

защо аз трябва да казвам нещо на хората, били в концлагер. Какво имам да им казвам.

Аз признавам. Не твърдя, че дрънкат глупости, и че това е пропаганда. Ти точно това правиш. Аз признавам, че комунизмът е жесток, нечовечен режим, карал хора по лагери и убивал.

• Глобален Модератор
Публикува

Което е истиснки случай - за него не може да се каже нищо. Което е лъжа - лъжа е. Което е недоказано - недоказано е.

Никой не спори за бруталността на режимите - степента е въпроса. И крайната цел на едните и другите. С това почнахме - десните режими плавно минават в демокрация, създават богатство на нацията и народа, създават средна класа. Левите - за тях знаем.

Това е важното. А че всяка война има жертви - какво да направим срещу това? Със сигурност жертвите щяха да са повече, ако Алиенде беше оставен да си свърши работата.

• Потребител
Публикува
Което е истиснки случай - за него не може да се каже нищо. Което е лъжа - лъжа е. Което е недоказано - недоказано е.

Никой не спори за бруталността на режимите - степента е въпроса. И крайната цел на едните и другите. С това почнахме - десните режими плавно минават в демокрация, създават богатство на нацията и народа, създават средна класа. Левите - за тях знаем.

Това е важното. А че всяка война има жертви - какво да направим срещу това? Със сигурност жертвите щяха да са повече, ако Алиенде беше оставен да си свърши работата.

Деленето на леви и десни режими не работи при измерването на степента на бруталност. Това е една обобщена, нереална и субективна подялба.

Има брутални режими, има такима, които не са толкова брутални, има и демокрации.

Защото има десни режими, които са по-брутални от някои леви. например диктатурата на трухильо в доминиканската република, на дювалие в хаити, на сомоса в никарагуа, на мартинес в салвадор, на стреснер в парагуай, от една страна, и левия режим в гдр от друга.

имо го и обратното. левия режим в камбоджа е сто пъти по-брутален от този на пиночет.

има обективни критерии по които се определя степента на бруталност, и това е брой жертви например.

а не леви-десни, северни-южни, и тн.

в чили няма война. има военна диктатура. айде стига с тея пропаганди, които пиночет повтаря. ето пак, не искаш порпаганда, а сам я ползваш, когато ти е изгодно.

за да има правосъдие, трябва да има процеси. в чили няма такива.

и в българия няма процеси за концлагерите. това значи ли, че концлагери няма?

ето така много неща останаха недоказани.

• Глобален Модератор
Публикува

Така обаче ти излизаш тотално от обективния свят, от историческата и политическа конкретика.

Светът си беше много добре през 19 век, нали? Когато нямаше комунистически опити. Империите бяха меки, Европа - обединена, цивилизацията - просперираща, откритията - в пълен ход. А да и данък доход е бил 1%.

• Потребител
Публикува
Така обаче ти излизаш тотално от обективния свят, от историческата и политическа конкретика.

Светът си беше много добре през 19 век, нали? Когато нямаше комунистически опити. Империите бяха меки, Европа - обединена, цивилизацията - просперираща, откритията - в пълен ход. А да и данък доход е бил 1%.

не, изобщо не е било розово през 19 век.

комунизмът се радва на огромна популярност в държави, в които същестуват сериозни социални патологии - има бедност, мизерия, онеправдани, изтерзани, нали точно тези хора претендира, че защитава комунизмът. и не случайно той се наложи именно в такива държави - русия, черна африка, и е популярен в латинска америка, има опити в германия след първата война, в условия на дълбоки проблеми, и тн.

но не и в сащ, или англия.

ако имаш едно сравнително богато, справедливо и равновластно общество, в което онеправданите са по-малко, комунизмът няма основание, губи смисъл.

и ще видим, че, с известни изключения, там, където през 19 век не е било розово, през 20 век вече има комунизъм.

• Глобален Модератор
Публикува

Комунизъм има само в Русия, Китай и Куба. Навсякъде другаде е наложен с помощта на тези тримата.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!