Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Добър опит /"на тъмно" стрелба/, обаче има и друго възможно обяснение. Културна, антропологична, езикова близост на траки и скити... :!!!: За каничката от Дуванли чувал ли си?

Аз не стрелям на тъмно. Това си е твой патент. Естествено че съм чувал за каничката. Вероятно имаш предвид надписа, който го превеждаха по няколко начина от тракийски.

А що се отнася до скитите те се появяват доста по-късно от траките, анторопологически колкото и невероятно да звучи ги дават най-близо до окуневци. Та такива ми ти работи.

Поконият Китов имаше една налудничева идея да изкара скитското изкуство като тракийско по произход. Май и ти се въртиш около нея.

• Потребител
Публикува

И откри топлата вода, защото всеки средностатистически филолог е наясно, че Човечеството я знае тази връзка още от началото на 18-и век, когато компаративистите...

Това е блестящ жокер, професоре. Лично Ви Благодаря! Вече езиковата връзка траки-съвременни прибалтийски народи /еести, литовци и латвийци/ ми се изясни, че е научно "открита" в 18 век. "Съвременните" е по думите на колегите дали становище в този смисъл. Мога да се обзаложа и от коя именно историко-научна школа е "откритието", което до сами 18 век е било неизвестно за учения свят или не е имало смисъл да се открива. А оттам следва налагането на "откритието". Как не се сетих по-рано?! :good:

• Потребител
Публикува

И откри топлата вода, защото всеки средностатистически филолог е наясно, че Човечеството я знае тази връзка още от началото на 18-и век, когато компаративистите...

Интересно през ХVІІІ в. какво ли е било известно за тракийския език в науката.

• Потребители
Публикува

Аз не стрелям на тъмно. Това си е твой патент. Естествено че съм чувал за каничката. Вероятно имаш предвид надписа, който го превеждаха по няколко начина от тракийски.

А що се отнася до скитите те се появяват доста по-късно от траките, анторопологически колкото и невероятно да звучи ги дават най-близо до окуневци. Та такива ми ти работи.

Поконият Китов имаше една налудничева идея да изкара скитското изкуство като тракийско по произход. Май и ти се въртиш около нея.

За любител имаш голямо самочувствие. :lightbulb:

• Потребители
Публикува

Тракийската сатрапия е създадена струва ми се преди войната със скитите. И повечето траки се предали...доброволно. "Скити" е гръцкото име. Сака и шкудра - иранските наименования. Защо персите ще наричат тракийските си подчинени "шкудра" ако няма някаква там прилика?

• Потребител
Публикува

За любител имаш голямо самочувствие. :lightbulb:

Ми като ти гледам нивото е съвсем нормално да имам.

• Потребители
Публикува

Ми като ти гледам нивото е съвсем нормално да имам.

Форум, какво друго ниво очакваш? И като си на високо ниво, да видим

кога се появяват траките всъщност?

• Потребител
Публикува

Тракийската сатрапия е създадена струва ми се преди войната със скитите. И повечето траки се предали...доброволно. "Скити" е гръцкото име. Сака и шкудра - иранските наименования. Защо персите ще наричат тракийските си подчинени "шкудра" ако няма някаква там прилика?

А ако е имало скитска аристрокрация да речем, защо забравяш съкровищата- ти си големя порфесионален археолог.

• Потребител
Публикува

А ако е имало скитска аристрокрация да речем, защо забравяш съкровищата- ти си големя порфесионален археолог.

И какво им е на съкровищата? И тракийските и скитските са правени от гърци :) Тук-там има нещо харизано и от персите.

• Потребител
Публикува

кога се появяват траките всъщност?

Ами в дебелите книги пише края на ІІ и начало на І хил.пр.Хр.

• Потребител
Публикува

И какво им е на съкровищата? И тракийските и скитските са правени от гърци :) Тук-там има нещо харизано и от персите.

Така е, ама тези от самата Гърция не бяха ли по-различни.

• Потребител
Публикува

Така е, ама тези от самата Гърция не бяха ли по-различни.

Бяха. Ама какво от това? Въпрос на вкус на поръчителя. То и бай Мангал като си поръча Мерцедес, Мерцедесът правен специално за него е малко по-различен от тези на нормалните хора.

• Потребители
Публикува

Ами в дебелите книги пише края на ІІ и начало на І хил.пр.Хр.

Горе-долу по същото време май се появяват и скитите.

• Глобален Модератор
Публикува

и някои гръцки племена тоже.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Траките доста бързо са се разделили с пришълците от изток. А и пак казвам - както римляните или гърците наричат племената в дадена област с името на областта, без да търсят особени разлики в тях, така предполагам и персите, водейки войни срещу вечния си враг - туранците, са пропуснали да отдиференцират уседналите племена по поречието на Тунджа и Марица. В крайна сметка някои от тях са се поомесили със степняците, та може би разликата за външните нашественици не била толкова очебийна.

Редактирано от Last roman
  • Потребител
Публикува

Е те се появяват няколко века по-късно -VІІ в.пр.Хр,

• Потребител
Публикува

Е те се появяват няколко века по-късно -VІІ в.пр.Хр,

Траките не идват от север, древният град троя е бил тракийско поселище!
  • Глобален Модератор
Публикува

Траките не идват от север, древният град троя е бил тракийско поселище!

Кое те кара да смяташ така?

Публикува

Интересно през ХVІІІ в. какво ли е било известно за тракийския език в науката.

Ами каквото и за всички останали индоевропейски езици - такава и такава вокална и консонантна система, основна морфология и основен речников фонд.

Дори и да не са били известни в цялост днес известните тракийски имена и думи, то тракийският език още тогава, макар и имплицитно се възстановява на нивото на общото си като индоевропейски език с помощта на тогава откритите и формулирани фонетични закони.

• Потребител
Публикува

Кое те кара да смяташ така?

Всъщност не съм много сигурен че троя е била основана върху тракийско поселище,но нещо ми се върти в главата, за връзка на троя с траките, Намери някъв материял за Троя, там трябва да се знае истината.
  • Потребител
Публикува

Може ли някой, който е чел тази книга да даде мнение за нея?

Васил Ат. Василев. Древните българи. Факти, хипотези, измислици. С., Изд. Изток-Запад, 2009.

29658.jpg

За мен като неспециалист, книгата ми допадна. Преди всичко с това, че авторът не се ограничава с една теория, която е "най-истинската" според него, а по спорните въпроси дава възможно най-много становища, разбира се, такива които са смислени. Въпреки че е "тюркофил" (така наричам привържениците на теорията за тюрския произход на българите), доста обстойно разглежда и аргументите на иранската теория и по негови думи, това е теория, която си струва да се изследва задълбочено.

В общи линии, маркира спорните моменти от ранната история на България, различните теории и визира някои нови открития и изследвания във връзка с тях, които могат допълнително да осветлят тези моменти. Интересно четиво.

• Потребител
Публикува

Всъщност по същество книгата е оспорване на иранската теория.

А относно понятието "тюркофил" и тюркски произход- истерията произлиза от там че повечето хора и представа си нямат какво всъщност означава това.

Книгата си е много добра, само дето по едно време става досадно с този Джагфар тарих.

• Потребител
Публикува

Всъщност по същество книгата е оспорване на иранската теория.

А относно понятието "тюркофил" и тюркски произход- истерията произлиза от там че повечето хора и представа си нямат какво всъщност означава това.

И какво точно означава това?

• Потребители
Публикува

И какво точно означава това?

Нищо. :)

• Upvote 1
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!