Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребители
Публикува

То глупотевини има и в тюркските, и в иранските, и (мдааа) в автохтонските писания. Просто всяко стадо си има и мърши.

• Мнения 255
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребители
Публикува

"Индоевропейското Токт"? Трябва да се аргументира по някакъв убедителен/правдоподобен начин че името е индоевропейско по произход..Ти не представяш такива аргументи, въпреки че те попитах как би етимологизираш/преведеш името на Вима Такту/Токт, и как би свързал "Такту" с "Токт"..

Съмненията ти че името Баян е с монголски произход, и обективното наличие на някаква възможност името да не е с монголски произход, не са аргументи за това че то не е с монголски произход...

Не знам какво, и къде си търсил за етимологията на името Баян, аз лично бих търсил в базата на Старостин първо, но се съмнявам че теб те интересува обективната истина (по-скоро, убеден съм че за теб е важно името да не е алтайско - а тохарско, "скитско", или ИЕ), така че не мога да ти давам съвети, които ти не искаш и не би приел..

Името или прозвището Taktu в името Вима Такту е толкова мистериозно, че изказаните предположения за етимологията и значение се свеждат до "taxila" и "takshama"/"takshamasya" ("най-смелия", "най-долестния"- думата е с ирански корени)...Последното за мен е логично, имайки в предвид имената/прозвищата на другите кушански владетели - "най-младия и най-силния", и други такива с наставката "-ишка" ("най-")

http://books.google.bg/books?id=udnBkQhzHH...ama&f=false

http://books.google.bg/books?id=v9s8AAAAIA...ama&f=false

Дали "Такту" е в основата името на Токт, или монголските имена Tokhtа, Tokhtо'а са в основата му - не знам със сигурност. Но тъй като съм убеден за себе си, че името Баян е монголско (ако някой се интересува защо, мога да разкажа защо съм убеден), и тъй като съм убеден че прамонголите "сянби" и "ухуани" владеят и доминират в 3-4 век кажи речи, над цяла Централна Азия (включително и съставляват върхушката на жужаните) - то приемам че и името Токт е с монголски произход..

• Потребители
Публикува
Какви са имената на прабългарите - какъв е произходът им? Можете ли да се опитате да ги етимологизирате, или - да представите вижданията за техния произход? На какъв език са изговаряни? Има според вассли модели и закономерности, според които може да се предположи какъв е бил техния език?

----------

Няма да коментирам изследването на Бешевлиев, нито това на Ж.Войников (изследовател и познавач на Евразийската история и историография, и автор на монографии), които обективно са най-пълните и цялостни монографии или публикации по въпроса с имената..

моите виждания..

За монголските имена:

- Токту. Името е средномонголско. Монголите дават това име, и производните му, на децата, в случаите че децата от фамилията умират често..Името е заето при татари, карачаевци и балкарци..

- Баян (Батбаян). Едно от често изполваните имена в Монголия ("Паян" в чувашкия език). Означава "Богат"..

- Богорис. Етимологията е монголска. Името Богорис е засвидетелствано като династическо име при Моголите от Индия..

- Ок(с)шум /хш(с)ун/. Исторически името е засвидетелствано като име на началник (вожд) в "Тайната история на монголите"..

вие сте на ход, и ако искате?

За Хърс:

Всъщност , мисля, адекватната етимологизация изисква да се посочат подобни имена при синхронни по време и близки на българите народи.. За спорните монголските имена надявам се, съм ясен по-горе - в предпоследното си съобщение си от днес, що се отнася до синхронността и действителното наличие на протомонголско влияние и доминиране в Централна Азия в 4 век. Ще допълня, че бегълците, избягали вследствие тюркския преврат от жужанския каганат - известни като "авари", а по-късно, като увлекли и включили в себе си ираноезичното население от Средна Азия и заселени в Европа, познати като "европейски авари", са сянби или ухуани..(т.е прамонголи)

Като говориш за "ИЕ -Токт" - можеш да ли посочиш имена на синхронни народи, вместо име - отдалечено на 500 години от българите, име - притежавано от човек, чийто език и което име - нямат връзка с Българите (* това е вярно, ако не пропонираш че иранизираните юежди от Средна Азия/дн. Пакистан, и Северен Индустан познати като "кушани", са в основата прабългарите, а прабългарите са говорили на Кушано-Бактрийски)?.

..Сигурно ще ми посочиш аналогичните или близки осетински имена ( и ако се досетиш за това)..Само че.. при осетите априори има множество монголски имена: досещам се за един осетински историк и археолог, казващ се Тамерлан Габуев , също се досещам за езиковеда, написал статия за т.н. "зеленчуковски надпис", пак с име Тамерлан..

• Потребител
Публикува

Помолих за цитиране на имената в извори, а попаднах на жестока престрелка - Цок, Чок или Ток, Такто, Токто, или Тутанкамон? :w00t: От статията на Бешевлиев "Иранските елементи" сред тюрлю-гювеча от други имена дори не ми става ясно името Аспарух как е предадено в гръцките или арменските извори. Освен като Испор и Исперих в кирилски извори, друго не намерих.

В Манасиевата хроника имаме КРОУМЪ, в Синодика и други руски извори е БОРИСЪ. Откъде се взе Богорис? ΩΜΟΡΤΑΓ, ОМYPTΑΓ, ОМOYPTΑΓ е по каменни надписи. Вероятно съдържа сричкотворно Р = Omrъtag.

• Потребители
Публикува

Дотук имаме две имена Токт и Баян с малко или повече ясен индоевропейски произход.

За името Баян, бих добавил, че е десетки пъти по-разпространено сред древните руси, отколкото сред древните монголци.

Евентуален славянски елемент при етимологизацията на името не бива да се изключва. Засвидетелствани са десетки Баяновци в Киев, Псков, Новгород (там дори е имало и има улица, наименувана на съответния търговец "Баян") от 11 и 12 век.

Третото име, което бе споменато е БОГОРИС. За него не може да се каже нещо определено преди да бъде изяснено отношението на това име (Богорис) към Борис - името на българския владетел, фигуриращо именно под тази форма в старобългарските паметници.

Някои смятат, че Богорис е сгрешена форма на Борис. Други, че това е първоначалния вариант на името.

Приведената тук хипотеза на Фасмер за "Богорис" от монголското "богори", което означава "малък" е несериозно. Направо да са го кръстили "фъстък" - типично владетелско име!

Друга хипотеза свързва "Борис" със славянското "боря се".

Аргументи за славянския произход:

1. Присъствието на името "Борис" при полабските (германските) славяни през 9 - 10 век.

2. Нетипичната за тюркските езици вокална конструкция в името Борис.

Със сигурност името е изписвано в старобългарските паметници именно като Борис, а не Богорис, така че монголската етимология е най-малко вероятната.

В този случай остават две възможности:

1. Славянски произход.

2. Тохарски произход.

• Потребители
Публикува

Реконструкцията на славянскоито име Далеборис си е далеч по-ясно от средноазиатските котки на тюрколозите.

• Потребители
Публикува

Алгара - ,дъщеря на княз Борис - Algar ,старонемски

Алцек - старокелтски - Alticus

Aлтимир или Елтимир - готското Altimiro

Докс - племенник на Борис - тркаийските имена - Спара -докос , Ама- докос

Дукум - наместник на Крум - тракийско име - Doukoum

Kракра Пернишки - намерете един ханотюркски аналог - няма ,затова КЕЛТСКИЯ е на лице - Cracca , Cracus

• Потребител
Публикува
Със сигурност името е изписвано в старобългарските паметници именно като Борис, а не Богорис, така че монголската етимология е най-малко вероятната.

1. Славянски произход.

2. Тохарски произход.

Не е ли най-вероятна връзката с това животно? http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%80%D1%81 /със сигурност в миналото е бил по-разпространен, макар и не в Кавказ./

• Потребител
Публикува
Дотук имаме две имена Токт и Баян с малко или повече ясен индоевропейски произход.

За името Баян, бих добавил, че е десетки пъти по-разпространено сред древните руси, отколкото сред древните монголци.

Евентуален славянски елемент при етимологизацията на името не бива да се изключва. Засвидетелствани са десетки Баяновци в Киев, Псков, Новгород (там дори е имало и има улица, наименувана на съответния търговец "Баян") от 11 и 12 век.

Третото име, което бе споменато е БОГОРИС. За него не може да се каже нещо определено преди да бъде изяснено отношението на това име (Богорис) към Борис - името на българския владетел, фигуриращо именно под тази форма в старобългарските паметници.

Някои смятат, че Богорис е сгрешена форма на Борис. Други, че това е първоначалния вариант на името.

Приведената тук хипотеза на Фасмер за "Богорис" от монголското "богори", което означава "малък" е несериозно. Направо да са го кръстили "фъстък" - типично владетелско име!

1. Присъствието на името "Борис" при полабските (германските) славяни през 9 - 10 век.

1. Славянски произход.

2. Тохарски произход.

Аз съм чувал една, не много достоверна теория, че Борис идва от прабългарското борс или брос, което значело тигър.

• Потребители
Публикува

1. Славянски произход.

2. Тохарски произход.

Защо не ми кажеш какво значи на "индоевропейски език" името "Токт"?

Интересно ще е да ни разкажеш как според теб от уж древноруското "Баян" се е пръкнало аварското/ухуанското, и прабългарското "Баян"? Пробвай, ама още сега ще ти кажа, че няма да ти излезнат "сметките" по математика и география..

http://en.wikipedia.org/wiki/Bayan_I

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%8F%D0%BD_I

Старобългарските паметници са написани на славянски език..Никоя хипотеза за произхода на името Богорис/Борис не е изключена, но славянската е "голата вода", поради аналогични причини на посочените по-горе. Монголската хипотеза за мен е логична, поради монголското име на единия син на Богорис/Борис..Алтернативно - приемам и виждането на Бешевлиев, че името Богорис/Борис може да е с ирански корени; Името не присъства при осетите. Там имаме подобно на него, но то май е с тюрските корени на "барса":

Барсатæ - Барсаевы

Барсæгатæ / Барсæгтæ - Барсаговы

Барцæгтæ - Барцаговы

---

Борсатæ - Борсаевы, Борзовы

Борситæ - Борсиевы

Комплексарските коментари за владетелските имена, няма да впечатлят никого. Не човекът избира името си, а неговите родители, а пък тяхната култура и традиции много малко зависят от мнението ти.. Името Богорис същестува при Моголите, а при самите монголи има "по-странни" (според теб) по значение владетелски имена, от названието "малък".

Тохарска етимология, а? О моля ти се!! Обиждаше Живко Войников наляво и надясно, гавреше се с него, пишеше че "пише и твори глупости", а си се вкопчил в неговата представа и теза за тохарските корени на прабългарите като бебе за биберон.. Знаеш ли как наричат токова поведение и отношение нормалните хора?..И добре тогава - дай да ти видим тохарската етимология и корени!

• Потребител
Публикува

1. Славянски произход.

2. Тохарски произход.

Второто категорично отпада. В тохарски няма думи, които започват със звучна съгласна b, освен ако не са будистки термини, заети по книжовен път от санскрит като бодхисатва и подобни. В тохарския всички ИЕ звучни са застъпени като беззвучни: k, t, p, s, sh, ts =[ц]. Изключение са сонорните w, j, m, n, r, l. Аман вече!

• Потребител
Публикува

Същата логика може да се приложи и за името Руслан, което очевидно е тюркско, но се среща навсякъде из Русия.

• Потребители
Публикува

То не бяха траки, арменци, фригийци, пеласги... сега и келти ли ще сме?

• Потребители
Публикува

Аааа, забравихме "монголдурите" май..:)

• Потребители
Публикува

Аааа, забравихме "монголдурите" май..:)

Аз не ги забравям и за миг :biggrin:

• Потребител
Публикува

Ми ние СМЕ! :dwarf:

http://forum.boinaslava.net/showpost.php?p...amp;postcount=2

оттук http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=11289

Може да се види и това http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=10696

Като се видят аргументацията и методите на двете страни, могат да се направят определени изводи. Както и някои да се откажат от защитаваната от тях теза :P

ПП Последните са отговор на това от друга тема

Колкото до Зенти асо е, би ли посочил конкретно някакъв превод или литература? В книгата на Бешевлиев тази надпис не е тълкуван, а и надписът не ми навява абсолютно никакви мисли.
Малко ги пообърках, ама не съм само аз :P
  • Потребители
Публикува

Ми ние СМЕ! :dwarf:

http://forum.boinaslava.net/showpost.php?p...amp;postcount=2

оттук http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=11289

Може да се види и това http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=10696

Като се видят аргументацията и методите на двете страни, могат да се направят определени изводи. Както и някои да се откажат от защитаваната от тях теза :P

ПП Последните са отговор на това от друга тема

Малко ги пообърках, ама не съм само аз :P

..Нали съм малко скептичен, нещо не съм много убеден че прачувашкия език е бил "пра- или древно -тюркски" /или изобщо тюрски, и съответно не съм убеден тази "р-езичност" е с тюрски корени....Чини ми се (едно дяволче ми се върти в главата :) ) че прачувашкият език е бил алтайски, на ниво преди разделяне на монголския и тюрския например, или е бил някакъв пара-древномонголски/пара-древнотунгусоманджурски, които език в 11 век се тюркизирал, а сега сума ти хора са решили да го изкарат тюркски..

http://www.eurasica.ru/articles/lingvo/glo...rkskih_yazykov/

Ако четем това излиза че прачувашкия език хич не е "древно-тюркски"...Ще ми се да прочета повече за чувашко-монголските (ааа, монголдур:) ) или волжскобългарско-монголските паралели в имена и думи...Онази дама, монголоведката, която беше цитирана в "Иранската теза", беше написала някаква монография или статия по този въпрос, която не можах да намеря в нета..

• Потребител
Публикува
Интересно ще е да ни разкажеш как според теб от уж древноруското "Баян" се е пръкнало аварското/ухуанското, и прабългарското "Баян"? Пробвай, ама още сега ще ти кажа, че няма да ти излезнат "сметките" по математика и география..

http://en.wikipedia.org/wiki/Bayan_I

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%8F%D0%BD_I

Старобългарските паметници са написани на славянски език..Никоя хипотеза за произхода на името Богорис/Борис не е изключена, но славянската е "голата вода", поради аналогични причини на посочените по-горе. Монголската хипотеза за мен е логична, поради монголското име на единия син на Богорис/Борис..Алтернативно - приемам и виждането на Бешевлиев, че името Богорис/Борис може да е с ирански корени; Името не присъства при осетите. Там имаме подобно на него, но то май е с тюрските корени на "барса"...

Иранския "Херкулес" Рустам в Farâmarz-nâma на Фидроуси носи вълшебна тигрова кожа вместо доспехи, която се нарича babr-e bayân. Това пак ли е от монголски произход?

• Потребители
Публикува

Иранския "Херкулес" Рустам в Farаmarz-nаma на Фидроуси носи вълшебна тигрова кожа вместо доспехи, която се нарича babr-e bayаn. Това пак ли е от монголски произход?

babr-e bayаn има значение на "тигрова кожа"/"покривало от кожа на голяма котка"..ей, ами това си е баш прабългарското и аварското име ;)

• Потребители
Публикува
Какви са имената на прабългарите - какъв е произходът им? Можете ли да се опитате да ги етимологизирате, или - да представите вижданията за техния произход? На какъв език са изговаряни? Има според вассли модели и закономерности, според които може да се предположи какъв е бил техния език?

----------

Няма да коментирам изследването на Бешевлиев, нито това на Ж.Войников (изследовател и познавач на Евразийската история и историография, и автор на монографии), които обективно са най-пълните и цялостни монографии или публикации по въпроса с имената..

моите виждания..

За монголските имена:

- Токту. Името е средномонголско. Монголите дават това име, и производните му, на децата, в случаите че децата от фамилията умират често..Името е заето при татари, карачаевци и балкарци..

- Баян (Батбаян). Едно от често изполваните имена в Монголия ("Паян" в чувашкия език). Означава "Богат"..

- Богорис. Етимологията е монголска. Името Богорис е засвидетелствано като династическо име при Моголите от Индия..

- Ок(с)шум /хш(с)ун/. Исторически името е засвидетелствано като име на началник (вожд) в "Тайната история на монголите"..

вие сте на ход, и ако искате?

Написах в скоби името Батбаян. Тъй като това име се пренебрегна, ще поясня и допълня: При мъжките монголски имена, думата "Бат" се поставя пред същинското име, за да се подчертаят качествата "мъжественост", "твърдост" и "сила" на човека. "Бат" означава "силен", "здрав"..

• Потребители
Публикува

Др. Глишев, да не бъркаме пахлавито с останалите ирански езици. Спахбади му се прищяли... На Запад от Армения... :smokeing: А не щеш ли някой мобадан мобад да те удари по перчема? :post-70473-1124971712:

• Потребител
Публикува

Ха-ха, наистина уникални Петърдобревски интерпретации, особено тълкуването на гръцкия надпис от Плиска през осетински. :tooth:

Г-н Tyroglyphos, друга интерпретация, по-интересна ;) :

http://forum.boinaslava.net/showpost.php?p...p;postcount=567

• Потребители
Публикува

Същата логика може да се приложи и за името Руслан, което очевидно е тюркско, но се среща навсякъде из Русия.

Кога се среща? Днес или преди 1000 години? Щото тук не говорим за операта "Руслан и Людмила".
  • Потребители
Публикува
Др. Глишев, да не бъркаме пахлавито с останалите ирански езици. Спахбади му се прищяли... На Запад от Армения... :smokeing: А не щеш ли някой мобадан мобад да те удари по перчема? :post-70473-1124971712:

И фахр-и падшаханът да управлява имотите на кана сюбегито...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!