Отиди на
Форум "Наука"

Преки тракийски реминисценции в българските обича и вярвания


Recommended Posts

  • Потребител
СЕ ОЖИВУВААТ ДРЕВНИ ПРАЗНИЧНИ ОБИЧАИ ПОД ЧУДНИ ИМИЊА

Цветници станаа Ксантика

....Плетенки изработени од волна во црвена и во бела боја, познати како мартинки, кои традиционално се подаруваат на првиот ден од март и се носат на реверот и на рацете, вчера им беа делени на минувачите на повеќе локации низ Скопје и во други градови во земјава. Тоа, според древните верувања, треба да им донесе среќа на тие што ги носат мартинките, а според иницијативата на здружението за негување на древните традиции „Ксантика“, од годинава треба кај нас да го врати одбележувањето на античкиот празник на пролетта Ксантика, чијшто остаток е плетењето мартинки....

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.asp...rticleID=135298

Да, античен празник с остатък :) Принос е все пак, трябва да го споменем:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.asp...rticleID=135298

Да, античен празник с остатък smile.gif Принос е все пак, трябва да го споменемsmile.gif

Да благодарност , брат Братилов . Добре дошъл на форума ! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето какво казва Claudii Claudiani (Клавдий Клавдиан) в „Поеми” в 1. ІІІ, 305-341 :

Марсе, било че ти лежиш на облаконосният Хемус

или пребиваваш на побелялата от студ Родопа,

или на обезпокоеният от мидиеца Атон,

или на потъмнелият от черни дъбове Пангей,

въоръжи се заедно с мен и защити своите траки….”

Своите траки , не бабините девитинини азиатски чукундури ...

Тъй като ме впечатли с този цитат, се постарах да намеря оригинала:

"Mavors, nubifero seu tu procumbis in Haemo

seu te cana gelu Rhodope seu remige Medo

sollicitatus Athos seu caligantia nigris

ilicibus Pangaea tenent, accingere mecum

et Thracas defendere tuos."

Но, тъй като не знам латински, се позовавам на английския превод:

"Mars, whether thou reclinest on cloud-capped Haemus, or frost-white Rhodope holdeth thee, or Athos, severed to give passage to the Persian fleet, or Pangaeus, gloomy with dark holm-oaks, gird thyself at my side and de thine own land of Thrace."

Там пише за земята Тракия, а не за траките. Също така, от обща култура се досещам, че mecum et Thracas също означава земята Тракия. Само не съм сигурен, дали в латинския текст пише земята Тракия или земята на траките.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз ползвам латински. Траки са си. "accingere mecum" e "въоръжи се с мен" или "застани въоръжен до мен", а "Thracas defendere tuos" е "защити своите траки". "Et" е съюзът "и". "Земята/страната Тракия/на траките" не се споменава изобщо. Английският превод е по-свободен.

"Земята/страната на траките" би било terra, tellus или patria Thracum. "Страната Тракия" би било Thracia или terra Thraciae.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи излиза, че Thracas е траки, а не Тракия. И в английския би трябвало да е thine own Thracians, т.е. точно както го е написал RIZAR.

Взимам си назад думите за общата култура по латински. :oops:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

То е малко идиотско, де. Има няколко падежа и различни варианти за склонение на думите по падежи. В случая Клавдиан е използвал някакво безобразно второ склонение, докато би трябвало да е трето, ама на, поетите обичат да къдрят думите :)

А по латински не е трудно да сбърка човек, не се коси ;) Аз се бях изхитрил в час и като четяхме Цицерон, държах взета от библиотеката двуезична книга на руски и на латински. Като стигнеха до мен, четях на глас латинското изречение и после превеждах руския текст, че по-лесно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Не бълвам априори срещу ''университетите'' , бълвам срещу специалност БИ , която е най-фантасмагоричната от цялото схоластично образование.

Тъй като никога не си стъпвал в исторически факултет и тъй като четеш малко, при това бързо забряваш какво си прочел, затова говориш глупости.

Че точно по време на комунизма "тракийското наследство" беше издигнато в култ и от това време няма български историк - медиевист, който да не повтаря едни и същи клишета за участието на траките в етногенеза на българите. Част от тези безумни клишета си ги дал, но тъй като четеш малко и бързо забравяш, много неща си изпуснал. :whistling:

За запазване на местния субстрат население се изказват не само пряко ангажираните траколози, но и тюркисти от рода на Бешевлиев (когото ти не си чел) , и дори новонавъдилите се счетоводители, Рашо или Протичо поклонници , така , че не се газирай .

както казах, тъй като четеш малко (може би ти е трудно :post-20645-1121105496: ) и бързо забравяш това което си прочел, нека малко опресня паметта ти, не че ще има файда, но все пак:

Бешевлиев, В. – Проучвания върху личните имена у траките, С. 1965

с.65 “След 600 година лица с тракийски имена се срещат много рядко, и то само в египетските папируси... За последен път в 710г. у Теофан се среща един бес Мавър, който бил патриций. Ако се остави настрана тези случайни и редки известия за траки в VІІв., може да се каже, че траките след VІв. изчезват завинаги ог нашия поглед. Това се дължи не толкова на оскъдните извори за тази епоха, колкото на обстоятелството, че по това време славянските племена заливат Бълканския полуостров и отчасти поглъщат, от части прогонват или унищожават неговото старо население.”

Айде, кажи сега къде Р. Рашев твърди че тракийското население оцелява? :vertag:

Относно М.Арнаудов именно, той е който на фолклорна база , доказва тракийското присъствие и до днес.

И къде точно "доказва" такова нещо :vertag:

А когато е било нужно съм цитирал М.Арнаудов най-съвестно ,за разлика от твоите еквилибристики.

Та какво пише М. Арнаудов за произхода на нестинарството. Ще го цитираш ли :vertag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Че точно по време на комунизма "тракийското наследство" беше издигнато в култ и от това време няма български историк - медиевист, който да не повтаря едни и същи клишета за участието на траките в етногенеза на българите.

Чак в култ , едва ли, просто му беше възвърнато подобаващото му място.

както казах, тъй като четеш малко (може би ти е трудно :post-20645-1121105496: ) и бързо забравяш това което си прочел, нека малко опресня паметта ти, не че ще има файда, но все пак:

Бешевлиев, В. – Проучвания върху личните имена у траките, С. 1965

с.65 "След 600 година лица с тракийски имена се срещат много рядко, и то само в египетските папируси... За последен път в 710г. у Теофан се среща един бес Мавър, който бил патриций. Ако се остави настрана тези случайни и редки известия за траки в VІІв., може да се каже, че траките след VІв. изчезват завинаги ог нашия поглед. Това се дължи не толкова на оскъдните извори за тази епоха, колкото на обстоятелството, че по това време славянските племена заливат Бълканския полуостров и отчасти поглъщат, от части прогонват или унищожават неговото старо население."

А , отвори най-после Бешевлиев , престраши се , значи и остави настрана увод, 64 страници и достигна до мястото, където Бешевлиев на всичко постигнато постави кръст, защото , ако беше обявил , че тракиеца от Кунино и родоначалника на българите са с едни и същи имена, щеше да отиде да търка наровете в Белене ...

Там е работата драги , че след 600 г. траките не само изчезват, но и по всичко личи, че заради неправилната политика на Константинопол поставят на престола тракиеца Фока изрично споменат от самия Бешевлиев страница по-назад.

Така ,че няма как да поставяш сънародника си за император, а после да изчезваш, нали??? :crazy_pilot:

Изворите доказват точно обратното - местното население се интегрира за кой ли път със северняците и част от него се измества към Панония за 50-60 години ,след което се завръща по родните си места (това специално за Македония) и няма никви безбинистански принцове. Това обаче на лигавите теорийки на другарката еврейка Пъпкова- Заимова не и се връзва и пропуска също да спомене.

Айде, кажи сега къде Р. Рашев твърди че тракийското население оцелява? :vertag:

Ето къде -

отваряй си крупния труд на твоя ментор и чети на 13 стр. какво пише - "Били взети първите мерки за организиране .....със заварените там славянски племена и по-старото местно население. " :vertag::post-70473-1124971712:

Преди малко звъннах на проф. Огнянова ( нехабилитирана понеже е била ученичка на Арнаудов). Вярно е ,че той не застава на твърдо мнение, по този въпрос и смята въобще обичая за миграционен и донесен от малоазийци. Аз имам по-нови изследвания по въпроса и скоро ще ги приведа. Обичая е доказано трако-фригийски и това , че го донасят ''гърци'' от XVIIв. нищо не значи.

А относно сигурен тракийски обичай, специалистите искат да се застраховат с доказан извор, както и навремето Миятев се съобразяваше и търсеше сигурни изворови доказателства за даден строеж.

Най-ясния тракийски обичай, по някои части на България е особенното честване на Сирниците (не само самия ден, но и цялата седмица) в който младежите стрелят със горящи стрели към къщите на избраннците си. :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има едно странно и донякъде смешно нещо: как страшният Марс се е преобразил в баба Марта? :biggrin:

Може би, защото с течение на времето жените са поели инициативата по празника.

Защото са изкарали че тракиеца Марс значи Черен,а те нашите баби все в черно ходят.А Белона му е сестра,баба Белона/Марс едно и тоже като знака анкх и знака на Константин,само че нещата се превпечатват с цел да се изгуби произхода и значението им.

И българите започнали да почитат несъществуващи славянски братски фигури и техните ученици ,а мощи на един Цар нямат,то бива колективизъм и социалистическо общество,ама да НЯМАШ бАЩА ЦАР и с това отново да си уникален народ е най-извратеното нещо което е правено с някой народ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По принцип гледам с полуидиоти да не споря - няма смисъл, роденото тъпо, ще си умре тъпо, но за теб ще направя изключение.

Чак в култ , едва ли, просто му беше възвърнато подобаващото му място.

Явно не си чувал че има такова нещо като Институт по тракология. Няма институт за изледване на прабългарите, няма институт за изследване на славяните, а само за изследване на траките. Знаеш ли на какво се дължи това специално отношение на комунистите към траките? Не естествено, откъде да знаеш? :post-20645-1121105496: Дължи се благодарение на това че Людмила Живкова беше малко луда и си падаше по разни екзотични учения. Бидейки както казах малко луда, тя имаше особени увлечения към траките - като теб, не казвам че си малко луд, защото за тебе определението "малко" е малко. Та другарката Л. Живкова, вероятно не си я чувал, но направи справка в гугала, та освен към траките, имаше нездрав интерес и към траколозите като А. Фол. Всъщност интересът е напълно здрав, човещинка, както се казва. Та му създаде институт, където видният български траколог да се вихри. И не само учен, но и министър на образованието и член на ЦК на БКП. Почна ли да стопля овчата ти глава?

На кого ли носиш още папките с доклади, мизернико ??? :post-20645-1121105496:

Коментарът към такъв явен идиотизъм е излишен. Но все пак за твое успокоение - ничии.

А , отвори най-после Бешевлиев , престраши се , значи и остави настрана увод, 64 страници и достигна до мястото, където Бешевлиев на всичко постигнато постави кръст, защото , ако беше обявил , че тракиеца от Кунино и родоначалника на българите са с едни и същи имена, щеше да отиде да търка наровете в Белене ...

Там е работата драги , че след 600 г. траките не само изчезват, но и по всичко личи, че заради неправилната политика на Константинопол поставят на престола тракиеца Фока изрично споменат от самия Бешевлиев страница по-назад.

Това че Фока били рядко тъп, зъл, грозен и арогантен, не означава автоматично че е бил тракиец. Ти сигурен ли си че Бешевлиев твърди че Фока е тракиец? Нещо май послъгваш

Това обаче на лигавите теорийки на другарката еврейка Пъпкова- Заимова не и се връзва и пропуска също да спомене.

И кой те е излъгал, че В. Тъпкова-Заимова е еврейка. Баща й е бил екзархийски учител в Македония, ама на тебе явно понятито Българска екзархия нищо не ти говори. Пък и да е еврейка, какво от това, кой го интерисува? Абе ти да не си нещо фашист?

Ето къде - гиди дърти циганино -

отваряй си крупния труд на твоя ментор и чети на 13 стр. какво пише - "Били взети първите мерки за организиране .....със заварените там славянски племена и по-старото местно население. " :vertag::post-70473-1124971712:

"по-старото местно население" не означава траки. Ако Р. Рашев имаше предвид траки, щеше да напише "траки". Естествено иска се малко мозък за даможе човек да направи разликата. Наистина малко, ама при теб и това липсва.

Ти нещастнико , даже твоя идол и икона не си четеш, мене ме пращаш за зелен хайвер - и низко, и жалко за такъв капо ди тути капи в българската история като теб, многознайко !

Е сдържай си малко нервите и спазвай правилата за писане. Не се дръж като някоя истерична бабичка.

Преди малко звъннах на проф. Огнянова ( нехабилитирана понеже е била ученичка на Арнаудов).

Това е някак си невъзможно - хем професор, хем нехабилитирана. :tooth:

Вярно е ,че той не застава на твърдо мнение, по този въпрос и смята въобще обичая за миграционен и донесен от малоазийци.

Опа, какво стана? Тези думи да са ти познани? (справка пост № 121)

"Относно М.Арнаудов именно, той е който на фолклорна база , доказва тракийското присъствие и до днес.

Случайно съм близък с една негова ученичка , която и до днес не е хонорована от ''университетите'' срещу които бълвам и които , знаеш какво са правели с неудобните им хора, независимо по чисто политически или идейно-научни причини.

А когато е било нужно съм цитирал М.Арнаудов най-съвестно,за разлика от твоите еквилибристики."

Аз като ти разправям, че ни си го чел, ти не ми вярваш :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Качо, да се смее ли човек, да реве ли... :)

Тука е бетер от ДИР-а. Аз като разправям, че трябва в стил "Бойна слава" гавра с автохтонството, май съм нещо праффф.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Другарката Живкова, виновна, поне беше патриотка, за разлика от твоите съветски другари , които налагат азиатски чукундурски идеи , какво да кажем ???

Стопля ли ти, че българския произход вече дълбоко се е политизирал.

Ти сигурен ли си че Бешевлиев твърди че Фока е тракиец? Нещо май послъгваш

Както и по-горе ти казах, ти си човекът който , лъже , посочих ти даже страницата, но ти си заплюл 65 с. и като кон с капаци си гледаш само напред .Ако си отместиш слонския поглед по-надолу вдясно ,ще откриеш не само историографски, но изворографски аргумент за моето твърдение. Без Бешевлиев ,това се твърдеше и Неделчев ,а някои други, като Рънсиман , пак ще проверя.

Прочие , ако траките не бяха сдали императорството на картагенския голтак Ираклий, възвеличен не в една или две византийски оди, но всъщност ,човека , който губи половината империя, и неговите монотелитски наследници , то империята все някак щеше да намери общ език с източните си поданици и да неутрализира арабското нашествие. По-късно трябва Кубрат и Тервел да спасяват крайното положение.

Абе ти да не си нещо фашист?

То май ти си фашист -антитракийски :crazy_pilot: и антибългарски естествено, като Пъпкова , чийто баща бил нам къв си , то и на Дънов баща му е свестен варненски свещеник, ама това не се брои .

"по-старото местно население" не означава траки.

Сигурно означава папуа-новогвинейци. :biggrin:

Аз й казвам професор , но мазните твоеподобни учени-недоучени са я шунтирали, както много кадърни учени , за прокарат път на такива капаци като теб .

Айде ,че много се огреших , за тая вечер .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
То е малко идиотско, де. Има няколко падежа и различни варианти за склонение на думите по падежи. В случая Клавдиан е използвал някакво безобразно второ склонение, докато би трябвало да е трето, ама на, поетите обичат да къдрят думите :)

А по латински не е трудно да сбърка човек, не се коси ;) Аз се бях изхитрил в час и като четяхме Цицерон, държах взета от библиотеката двуезична книга на руски и на латински. Като стигнеха до мен, четях на глас латинското изречение и после превеждах руския текст, че по-лесно.

При нас такива номера не вървяха. И до днес с ужас си спомням часовете по латински, но както е казал Хегел ли, Кант ли, "...латинският е най-ужасният език на света, а гръцкият е творение на дявола."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Да ви е честита римската Нова година на всички.

Нека Марс бди над вас. :bigwink:

Интересно ми е от къде е тръгнала лъжата или измамата, че Мартиус има някаква връзка с Марс!? Накой решил, че тия месеци трябва да са посветени на някой и решили да свържат имената с планетите. При това е чудно защо не са посветили последните весеци на някоя звезда а ги оставили с цифрова номерация?!

И както как така римския месец трябва да е в началото на пролетта при положение, че римския календар от където идва не е бил вързан към сезоните?

И най-вече защо е БАБА Марта, тоест Старата Марта и защо огледално на календара в началото на димата има един Мартиняк?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ако ГИБИ III не е поредната мистификация на интерполиране от страна на български преводачи, исторически истаблишмънт и извора е ОРИГИНАЛЕН ,то ....

ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ АЗИАТСКИ ЧУКУНДУРИ ДА ВЪРВИТЕ ПО ДЯВОЛИТЕ С ГРОЗНИТЕ СИ И НЕНАУЧНИ ИНСИНУАЦИИ. !!!!

Чудно как няколко чукундурски думи могат да изкарат от равновесие тракофилите. По филмите тия дето изпадат в подобна истерия почти винаги нямат други доводи и аргументи. :titanic:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Безбинистански фантазьорино , бях изкаран от равновесие, по причина , радостните новини утвърждаващи българите като местен европейски народ , написано черно на бяло от всички хронисти на времето и препотвърдено от констатацията на вторични извори , като цитирания в ГИБИ , където са имали много по-ясно виждане за българите, отколкото зомбитата от XIX-XXв. . :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според Теофилакт Симоката Фока е бил "полуварварин". От това определение просто няма как да се докаже че е бил етнически тракиец. Между другото може ли да се каже със сигурност, че в текста на Йоан Антиохийски става въпрос за етнически произход, а не че произхожда от провинция Тракия. :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Между другото може ли да се каже със сигурност, че в текста на Йоан Антиохийски става въпрос за етнически произход, а не че произхожда от провинция Тракия. post-70473-1124971712.gif

Абсолютно !!!

Най-малкото , ако беше , чел Бешевлиев щеше да го знаеш !

Когато анализира тракийските имена и въобще изворите споменаващи за тракийци, Бешевлиев убедително го доказва -

"... В последния случай съпоставянето на персиеца Артасир, чието име е очевидно персийско, с тракиеца Барбатион показва, че думата THRAX НЕ ОЗНАЧАВА ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ В СМИСЪЛ НА РОДНО МЯСТО ИЛИ МЕСТОЖИТЕЛСТВО, КАКТО БИ МОГЛО ЛЕСНО ДА СЕ ПРИЕМЕ НА ПРЪВ ПОГЛЕД , А СЕ ОТНАСЯ ДО НАРОДНОСТНАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА ЛИЦЕТО , И ПРОКОПИЙ НАПЪЛНО СЪЗНАТЕЛНО Я УПОТРЕБИЛ В ТОВА ЗНАЧЕНИЕ. "

ПАК ТАМ , С. 60

За Фока , макар , че съм на вие с гръцкия е повече от ясно , че когато имаш ''ген '' , не може да съотнасяш името към географско поянтие , а към принадлежност на семейство, народ, племе, род, ген.

На това поне ме е научила Е. Иванова .

Една проста бегла справка със старогръцки речник го доказва .

Азиатски безбинистанци и отродници , това ще ви го набивам в овнешките глави, докато не разберете ,че не може всички племена да са се борили за своето съществуване , а само траките били неимунизирани към това природно състояние и започнали на поразия да се поелинизират или латинизрат.

Ще й дойде времето и за тая тема.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Безбинистански фантазьорино , бях изкаран от равновесие, по причина , радостните новини утвърждаващи българите като местен европейски народ , написано черно на бяло от всички хронисти на времето и препотвърдено от констатацията на вторични извори , като цитирания в ГИБИ , където са имали много по-ясно виждане за българите, отколкото зомбитата от XIX-XXв. . :post-70473-1124971712:

Това са долни тракондурски инсинуации.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абсолютно !!!

Най-малкото , ако беше , чел Бешевлиев щеше да го знаеш !

Когато анализира тракийските имена и въобще изворите споменаващи за тракийци, Бешевлиев убедително го доказва -

E нека първо видим въпросния текст и тогава да разсъждаваме. :117:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И понеже , Качо не каза , дали Рашев пишейки , за МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ ИМА ВПРЕДВИД ПАПУА-НОВОГВИНЕЙЦИ/АЦТЕКИ/ТАМБУКТИСТИ ИЛИ ТРАКИ , все пак да видим , мнението на самия автор -

когато пише за самодивите и полемизира с Ал. Фол , Рашев разсъждава -

"...От гледна точка на реконструктивния подход се допуска не само връзка с източнославянските божества , но и с балканските (тракийските) дохристиянски култове. Приема се , че е било възможно съвместяването на върховното славянско езическо божество с култа на тракийския Херос в периода на настаняването на славяните на Балканския п-в (Фол 1986: 15-17 - Тракийския орфизъм ). Тази възможност изглежда малко вероятна . В VI-VIIв. когато се извършва славянската колонизация, християнизацията на местното население се е намирала в доста напреднат стадий. Култът към тракийския конник е бил забравен дори в отдалечените и глухи райони на полуострова."

Рашев, Р. Българска езическа култура VII-IXв. , С. , 2008, с. 292

Изводите са няколко -

1. Рашев смята МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ЗА ТРАКИЙСКО, защото не , че то е унищожено и няма спомен за тракийски конник (КОЕТО ОТ ДРУГА СТРАНА НЕ Е ВЯРНО) , НО ЗАЩОТО ТО СЕ НАМИРАЛО В ''доста напреднат стадий'' на християнизация.

2. Предварително , го казвам, нямам нищо лошо против Рашев, но си има своите пропуски в олбастта на религията . Неверните постановки в частта му за "Религия , мит и магия" са доста, макар и у него да четох най-добрата досега попадала ми критика за българския псевдоТангра. Просто човека си е добър в неговата област, излезе ли от нея , може и да сбърка.

Покойния велик български археолог, беше агностик и атеист, затова и погребението му не беше християнско, но това не може да оправдае пропуските му по отношение на религията на българи, траки, славяни и прочие.

Макар и в днешно време на профанно ниво много българи-християни възпроизвеждат стари обряди и обичаи , които независимо от етническия си произход нямат нищо общо с християнството.

А за преки реминисценции свързани с тракийския конник е цикъла от митове свързани с т. нар. Крали Марко.

Славяните нямат самодива посестрима Бендида с Крали Марко -Хероса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
И понеже , Качо не каза , дали Рашев пишейки , за МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ ИМА ВПРЕДВИД ПАПУА-НОВОГВИНЕЙЦИ/АЦТЕКИ/ТАМБУКТИСТИ ИЛИ ТРАКИ , все пак да видим , мнението на самия автор -

когато пише за самодивите и полемизира с Ал. Фол , Рашев разсъждава -

"...От гледна точка на реконструктивния подход се допуска не само връзка с източнославянските божества , но и с балканските (тракийските) дохристиянски култове. Приема се , че е било възможно съвместяването на върховното славянско езическо божество с култа на тракийския Херос в периода на настаняването на славяните на Балканския п-в (Фол 1986: 15-17 - Тракийския орфизъм ). Тази възможност изглежда малко вероятна . В VI-VIIв. когато се извършва славянската колонизация, християнизацията на местното население се е намирала в доста напреднат стадий. Култът към тракийския конник е бил забравен дори в отдалечените и глухи райони на полуострова."

Рашев, Р. Българска езическа култура VII-IXв. , С. , 2008, с. 292

Изводите са няколко -

1. Рашев смята МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ЗА ТРАКИЙСКО, защото не , че то е унищожено и няма спомен за тракийски конник (КОЕТО ОТ ДРУГА СТРАНА НЕ Е ВЯРНО) , НО ЗАЩОТО ТО СЕ НАМИРАЛО В ''доста напреднат стадий'' на християнизация.

Явно ти е особено трудно да разбереш, че в случая Р. Рашев коментира тезата на Фол (не че само негова) и че имено Фол прави отъждествяването на местното население само с траките :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...