Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

Миналата седмица срещнах Химоминтска мисия на Кирил и Методий. Написах я в Гугъл, обаче там излезе само един резултат, който не беше кой знае колко изчерпателен. Моля, насочете ме към повече информация за тази мисия.

Редактирано от ISTORIK
  • Глобален Модератор
Публикува

Миналата седмица срещнах Химоминтска мисия на Кирил и Методий. Написах в Гугъл, обаче там излезе само един резултат, който не беше кой знае колко изчерпателен. Моля, насочете ме към повече информация за тази мисия.

Химоминтска? За пръв път чувам такова нещо.

• Потребител
Публикува

Срещнах го в "История на българите", том 1. Ама това е ново издание, различно от томовете с История на България. То не знам дали точно такова беше името на мисията. Беше в раздела за славянската азбука и Светите братя.

• Глобален Модератор
Публикува

Срещнах го в "История на българите", том 1. Ама това е ново издание, различно от томовете с История на България. То не знам дали точно такова беше името на мисията. Беше в раздела за славянската азбука и Светите братя.

О, ясно, става дума за т.нар. Брегалнишка мисия. Някой се е изцепил и я е нарекъл Хемимонтска по името на късноантичната провинция. Това е неправилно, защото в IX век провинция Хемимонт отдавна вече не съществува.

Тази мисия е доста спорна. Става дума за предположението, че още през 50-те години Константин-Кирил бил проповядвал на населението по поречието на Брегалница и му съставил азбука. Твърденията за тази мисия се опират само частично на житието на Кирил, а повече - на т.нар. Солунска легенда.

• Потребител
Публикува

Автори са преподаватели от Софийския университет и Пламен Павлов. Теди, благодаря за отговора. Срещал съм Брегалнишка мисия, обаче Хемимонтска - не. Не знам защо са я нарекли така в тази книга.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Пламен попадна на поредната мистерия в нашата история...

Хемимонт - тази тракийска област, която имала следните граници: на юг - р. Еркене, на запад - водната линия на реките Марица и Тунджа, на север Стара планина и на изток – Черно море, съставлявала една епархия под същото име, митрополитът на която пребивавал в Одрин.

http://www.pravoslavieto.com/history/BPC_history_864-1186_Tsouhlev.htm

Редактирано от ISTORIK
  • Потребител
Публикува

Автори са преподаватели от Софийския университет и Пламен Павлов. Теди, благодаря за отговора. Срещал съм Брегалнишка мисия, обаче Хемимонтска - не. Не знам защо са я нарекли така в тази книга.

Ако не ти е проблем бил и уточнил кои са точно авторите и как се казва книгата. Лично на мен ми е много интересно да науча повече за въпросната "Хемимонтска мисия" в Македония :tooth:

• Потребители
Публикува

Както се вижда и от разясненията на Историк , Хемимонт, няма никаква връзка с БДЖ (т.е. Брегалница) . Някой Побожовец (поборник и копировач на Божовите фантасмагории) пак се е опитал да оригиналничи/.

• Потребител
Публикува

Днес погледнах - сочеше към Полихрон мисията. Натам поне беше стрелката. Но в текста не открих нищо.

Е поне ме успокои, че българската наука все още не е паднала до там, че да бърка Хемимонт с Македония и да си измисля несъществуващи мисии.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!