Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

...

Само дето и днес "румънския" е досущ езика използван от българи дюлгери отишли в Британия да изкарат някой лев през лятото.

...

:Oo::head_hurts_kr::lac:

...

" че фаче ? -че фате да зиди специале турет де болница за емърдженси каруси.мулто бене платимо,фратер"

...

Почни от нещо по-леко в сравнителните си анализи - като псувните, например.

Ако и след това си на същото мнение, продължавай.

Дам и всичките влашки грамоти и закони са били четени едновременно с "ромънески" превод по пазарите. А пък в църквите се предвиждало по 2 екземпляра библии (на влашки и латински), а пък който не можел да чете (болшинството селяци) си наемал личен преводач да му ходи по гъза и да му превежда от "кирилометодиевски" на "ромънески".

К'ви пазари, к'ви пет лева?

Грамотите уреждат отношения в/между определени съсловия(боляри, "хранени хора", търговци, клерус, и пр.)

В Средновековието плебса е в най-добрия случай обект в грамотите.

Т.е. никой, не ги е чел из села и паланки.

За църквата - дай да се не повтаряме. Или наистина си мислиш, че унгарски, полски, френски и пр. селяци от периода са се оправяли на латински?

Още едно повторение на скрито мнение и банът не ти мърда. За дълго.

Какво е "скрито мнение", и с какво, пускащият и документи Еньо е заслужил бан, а други не?

Ами аз откога им разправям, че тази заигравка с имената може да се окаже подвеждаща, но се оказва глас в пустиня, а те продължават да си повтарят - имената, та имената ...

Значи Литовой бил българин, пък брат му Бербат също бил българин, но сигурно от друга майка и от друг баща, защото името му звучи малко по влашки.:tooth:

Според някои експерти обаче може двамата братя да имат поне един общ родител, защото Бербат има пра-пра-... правнук Бербатов, който, според повечето специалисти, също е българин ... :tooth:

И 100 пъти по прецизна статистика за имената да пуснеш, все тая.

След месец пак старите тези, аргументурани отново с имената(само на ония със слвяснки произход).

Но има и по-лошо - представи си, какво би било, ако някои от участниците знаеха за няколкото Иван и Иванка от "Regestrum de Thuroch" - направо за коронен номер в "Circus Maximus" :biggrin: .

• Мнения 960
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Едно питане, това ли е сведението (в този му вид), според което власите са римски пастири (демек римляни)?

Защото ми се струва, че и българите и славяните също са изброени, като римски пастири.

Ако е така, значи няма никакво объркване, ами точно доста логично Станеску е преправил сведението по-долу.

Унгарската историография е базирана на антироманизма и техните историци са предъвкали събитията така, че да омаловажат и унизят румънците (двете държави си имат териториални спорове и това се вижда особено ярко от към унгарската гледна точка.)

Наричат спора - "Disagreement between Romanian and Hungarian historians".

• Потребители
Публикува

Унгарската историография е базирана на антироманизма и техните историци са предъвкали събитията така, че да омаловажат и унизят румънците (двете държави си имат териториални спорове и това се вижда особено ярко от към унгарската гледна точка.)

Наричат спора - "Disagreement between Romanian and Hungarian historians".

И общото с моя въпрос е?

• Потребители
Публикува

Какзх ти, твърдението, че власите са само накави маргинални пастири е гръбнаха на великоунгарския шовинизъм. Справка:

http://www.hungarian-history.hu/lib/faf/toc10.htm

Не твърдя нищо подобно. Ако власите са само някакви маргинални пастири (римски), то същото важи и за българите и славяните според въпросното сведение. А до колкото знам, то е едно от основните (спроед румънците, с които съм контактувал) за римския произход на власите.

• Потребител
Публикува

Не твърдя нищо подобно. Ако власите са само някакви маргинални пастири (римски), то същото важи и за българите и славяните според въпросното сведение. А до колкото знам, то е едно от основните (спроед румънците, с които съм контактувал) за римския произход на власите.

Я да сравним и други извори за да видим дали ще бъдат споменавани заедно със българите-славяни:

Notandum est hic quod inter Machedoniam, Achayan et Thessalonicum est quidam populus valde magnus et spaciosus qui vocantur Blazi, qui et olim fuerunt Romanorum pastores, ac in Ungaria, ubi erant pascua Romanorum, propternimiam terrae viriditatem et fertilitatem olim morabantur.

Sed tandem ab Ungaris inde expulsi ac partes illas fugierunt; habundat enim caseis optimis, lacte et carnibus super omnes nationes.

Pannoni autem, qui inhabitant tunc Pannoniam, omnes erant pastores Romanorum, et habebant super se decem reges potentes in tota Moesia at Pannonia, deficiente autem imperio Romanorum egressi sunt Ungari de Chycia provincia et pugnaverunt in campo magno.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

А пък твърдението че власите са носители на културата на Древния Рим е плод на румънския шовинизъм.

Редактирано от resavsky
  • Потребител
Публикува

Напротив, доказва!

Ротацизмът е характерен за тоски алб., който е в основата на днешния официален албански език и действа в дописмения период, най-вероятно между 800 и 1000 г. А в геги ротацизъм няма. Вж. също Janson, B. Etymologische und chronologische Untersuchungen zu den Bedingungen des Rhotazismus im Albanischen, Frankfurt a. M., 1986; Десницкая, Албанский язык и его диалекты, 1968: 42-44; :)

Да ми говориш за ротацизъм при една чуждица са си твои манипулации или може би слаби познания в областта на лингвистиката. Все тая. Твърдението ти е несериозно. Ако беше истина как ще обясниш липсата на самоназвание румъни при мегленорумъните. Приказките за всеобщата амнезията си ги остави за себе си. Кой народ е приел като самоназвание екзоним ? Не се сещам да има такъв, а ти?

Има и още нещо. Ако влах беше екзоним, защо той не е с гръцки произход, а от западен (да не кажа немски). Все пък власите на Балакните първо се срещат с ромеите, които странно защо не ги наричат ромеи, а власи.Все въпроси които не могат да се обяснят с елемнатрните еквилибристики на румънските историци, които се опитваш да пробуташ.

• Потребител
Публикува

"Еньо" твърди, че "влашката администрация" съзнателно е писала на български, за да не може влашкия народ да я разбира. Така се отваряла работа за преводачи по влашките села и паланки. Това е оригинален ход, от който може да се поучи всяка една администрация в света.

Ами в Западна Европа през Средновековието грамотите и договрите са писани на латински.Това прави ли западняците римляни. С две думи колкото германския селянин е разбирал от латински, толкова и влашкия от български. По отношение на църковните служби важи същото.

• Потребител
Публикува

Да ми говориш за ротацизъм при една чуждица са си твои манипулации или може би слаби познания в областта на лингвистиката.

Стига си се излагал! Ти наистина ли не можеш, или просто не искаш да разбереш за какво става въпрос? Ако е първото, посочил съм ти литература, прочети, ограмоти се малко и тогава можем да продължим този разговор. При твоето сегашно ниво на познание по въпроса, което непрекъснато демонстрираш, напълно безполезно да отговарям на постовете ти, които съдържат изключително лични нападки и почти нищо по същество.

Кой народ е приел като самоназвание екзоним?

В момента действително не се сещам за такъв народ, но пък се сещам за един куп народи, които са си сменили самоназванието, в т. ч. и славяните от т. нар. българска група, само че това си има своето смислено обяснение.

Има и още нещо. Ако влах беше екзоним, защо той не е с гръцки произход, а от западен (да не кажа немски). Все пък власите на Балакните първо се срещат с ромеите, които странно защо не ги наричат ромеи, а власи.

Ами ако помислиш малко повече, можеш и сам да се сетиш, че явно славяните са виждали власи преди гърците, защото терминът влах е слав. заемка в гръцки.

Публикува

В момента действително не се сещам за такъв народ, но пък се сещам за един куп народи, които са си сменили самоназванието, в т. ч. и славяните от т. нар. българска група, само че това си има своето смислено обяснение.

Ами например прабългарите: http://bolgnames.com/text/Bolgar.html

• Потребител
Публикува

защото терминът влах е слав. заемка в гръцки.

А не се ли губят едни векове между появата на власите и славяните. В смисъл че власите се появяват няколко века след славяните и при това са пришълци от Италия. Това със славянската заемка е същата история като амнезията при мегленорумъните. Несериозно е!

• Потребител
Публикува

Стига си се излагал! Ти наистина ли не можеш, или просто не искаш да разбереш за какво става въпрос? Ако е първото, посочил съм ти литература, прочети, ограмоти се малко и тогава можем да продължим този разговор. При твоето сегашно ниво на познание по въпроса, което непрекъснато демонстрираш, напълно безполезно да отговарям на постовете ти, които съдържат изключително лични нападки и почти нищо по същество.

За да говорим за ротацизъм, не трябва ли да проследим думата в отделните албански диалекти. Наясно съм че не си спец по албанска лингвистика, така че зарежи го този ротацизъм.Той не доказва нищо, защото няма народ по света приел екзоним за самонзвание. Ей този простичък факт прави на пух и прах тезата ти. Склонен съм да приема, че тъй като в крайна сметка власите са смесица от латиноговращи племена е възможно названията румън и влах да са се ползвали паралелно като самоназвание, но в никакъв случай че влах е екзоним,а още по-малко че е славянска заемка.

• Потребител
Публикува

Ами например прабългарите: http://bolgnames.com/text/Bolgar.html

Г-н т.нар.професоре, нали сте наясно че вашите писания освен всеобщ присмех не пораждат нещо друго. Последното Ви тваръдение за пореден път го доказва.

• Потребител
Публикува

А не се ли губят едни векове между появата на власите и славяните. В смисъл че власите се появяват няколко века след славяните и при това са пришълци от Италия.

Би ли изложил накратко теорията си за италийския произход, защото не мога да разбера какво точно твърдиш и не знам как точно да ти отговоря?

За да говорим за ротацизъм, не трябва ли да проследим думата в отделните албански диалекти.

Какво искаш да проследяваме, когато ротацизмът в тази дума се вижда и от космоса? Когато нещо не ти е ясно, по-добре спри да го коментираш, за да не продължаваш да се излагаш!

• Потребители
Публикува

Ами в Западна Европа през Средновековието грамотите и договрите са писани на латински.Това прави ли западняците римляни. С две думи колкото германския селянин е разбирал от латински, толкова и влашкия от български. По отношение на църковните служби важи същото.

Уместно сравнение, въпреки, че германският селянин със сигурност не е чел грамоти и договори, просто защото в 99% от случаите не е можел да прочете нищо на какъвто и да е език.

За власите не знам - казват, че били интелигентни хора.

• Потребител
Публикува

Какво искаш да проследяваме, когато ротацизмът в тази дума се вижда и от космоса? Когато нещо не ти е ясно, по-добре спри да го коментираш, за да не продължаваш да се излагаш!

Представи си че зная какво е ротацизъм. В южноалбанските диалекти roman преминало в romer, т.е. n в r. А случайно да си чувал че и в румънския има също така ротацизъм от същия тип. Дори в някои диалекти се среща и Rumâri .Аз не случайно ти казвам, че това нищо не доказва. И сега какво правим?

• Потребител
Публикува

Би ли изложил накратко теорията си за италийския произход, защото не мога да разбера какво точно твърдиш и не знам как точно да ти отговоря?

Ами има и такава теория (тя не е моя), че власите били преселнци от Южна Италия. Според мен те са мешена скара от наследници антично население с някакъв елемнет на романизация и въпросните преселнци. Може би и за това има двойственост в самоназванията. Божа работа!

Публикува

Г-н т.нар.професоре, нали сте наясно че вашите писания освен всеобщ присмех не пораждат нещо друго. Последното Ви тваръдение за пореден път го доказва.

Ами наздраве тогава и гледай както се смееш, да стигнеш навреме до ветеринарната си лечебница, защото рано или късно и ти ще се задавиш като кучето ти с кокал!

• Потребител
Публикува

Представи си че зная какво е ротацизъм. В южноалбанските диалекти roman преминало в romer, т.е. n в r.

До тук добре. А този ротацизъм е действал в определен исторически момент - някъде докъм 1000 г. Сиреч, това е много стара албанска дума, с която албанците именуват власите. Ако беше по-нова заемка (след 1000 г.) в нея нямаше да има ротацизъм.

Ами има и такава теория (тя не е моя), че власите били преселнци от Южна Италия. Според мен те са мешена скара от наследници антично население с някакъв елемнет на романизация и въпросните преселнци. Може би и за това има двойственост в самоназванията. Божа работа!

Хм, преселници от Южна Италия, които да се самонаричат власи? Кои ли ще да са пък тези и дали има останали техни сънародници власи в Италия? Доколкото ми е известно, унгарците и поляците казват власи на цялото италийско население, без обаче то да се самоназовава така. :hmmm:

Само не знам тази теория как ще обясни общия субстрат в албански и румънски? :hmmm:

• Потребител
Публикува

До тук добре. А този ротацизъм е действал в определен исторически момент - някъде докъм 1000 г. Сиреч, това е много стара албанска дума, с която албанците именуват власите. Ако беше по-нова заемка (след 1000 г.) в нея нямаше да има ротацизъм.

А защо пропускаш втората част, че и в румънския има ротацизъм и е възможно в албанския да е навлязъл от румънското Rumâri, т.е. да е по-късно Аз не случайно говорих за диалетките.

• Потребител
Публикува

Нещо много си напреднал и в лингвистичната терминология, но няма как да ти се смея, защото си направо жалък!

Не прехвърляйте собствените си недостатъци на другите. Висчки Ви знаят г-н т.нар.професоре

• Потребител
Публикува

Ами наздраве тогава и гледай както се смееш, да стигнеш навреме до ветеринарната си лечебница, защото рано или късно и ти ще се задавиш като кучето ти с кокал!

Не зная за кой пореден път Ви напомням, че нито съм ветиринар, нито пък имам куче.

• Потребител
Публикува

Само не знам тази теория как ще обясни общия субстрат в албански и румънски? :hmmm:

Именно. За това смятам, че власите са смесица от няколко етноса. От друга страна пък е съмнителна силната романизацията на античните балкански племена. При албанците, доколкото я има, е съвсем слаба.И ако влах беше наистина славянска заемка, то странно защо е възприета от византийците, при условие че това население би следвало да е живяло още преди идването на славяните. Нещата изобщо не са толкова прости, както ги обясняват румънците

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!