Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Публикува

:):):):):) Цяло чудо е, че си го преведох!

Недейте така, бре хора, питате ли ме, като зачетох клисурионес какви взеха да ми минават през клавата, докато стигна до "московитес"!!!

  • Потребители
Публикува

Барем от Panaguriеnses трябваше да се сетиш, че не е читава работата :P Ама и те са келти. А и всъщност трябваше да бъде Muscovitае.

  • Потребител
Публикува

Vani Clissuriones apparebant Muscovites

et Panagurienses - Cossacii Tanaidis...

:) :) :)

Това бе яко!

Ако позволиш, и малко продължение:

... et omnes mamaliga manducabant ...

  • Потребител
Публикува

Ето как започват келтоскитите годината с вино и градини от рози и как я завършват по влашки с бране на желъди за мамалига за парсетата.И накрая като загрухтят много парсетата или се превърнат на охранени свини,е така ,просто,по скитски се заколендва.

post-4727-12701844401264_thumb.jpg

post-4727-12701844635047_thumb.jpg

post-4727-12701844884467_thumb.jpg

post-4727-12701845223596_thumb.jpg

  • Потребител
Публикува

Ето как започват келтоскитите годината с вино и градини от рози и как я завършват по влашки с бране на желъди за мамалига за парсетата.И накрая като загрухтят много парсетата или се превърнат на охранени свини,е така ,просто,по скитски се заколендва.

Налична е и тази територия на която келтоскитите започват годината със зарязване на широка мелнишка,следват грижи за розите от долината на царете и се завършва със събиране на желъди за прасетата ноември(някои се оставят за модели на гръцките майстори да ги сложат желъдите за украса,вместо маслини на съдовете на неграмотните келто скити) и завършва с типична елинска мистерия пренесена и у Рим от Цикладските о-ви,езическото свинско жертвоприношение декември,типичния елински празник Коленда.

post-4727-12702274095513_thumb.jpg

  • Глобален Модератор
Публикува

Абе хубаво е човек да си мечтае. Айде наздраве, че идва Великден. ;)

  • Потребители
Публикува

Срамота, ама баш на Разпети петък и аз посръбнах едно приятно винце.

  • Потребител
Публикува

Из новооткритата хроника на Ненам Пудрисе Румен. трите имена на летописеца указват чист римски произход.

Мечти

.Докато малкото парсе нагъваше букова шума и желъд

и тук таме киселец и си мечтаеше, че като порасте

ще стане римска свинкя ,голяма, захранвана на маслини и стриди,

и тук таме артичок дойде и декември.

И в снега на декември дойде скита със кривия нож,проводен из

града на славния Константин,все още наричан изи Скитско Цар Славен

По заръка скита дойде на новия василевс на ромеите ,

който седеше и гледаше от прозореца на стария вла(херн)ски дворец

догарящия огън на църквата съседна на него ,

на запалената от гърците Пигия.

И докато подръпваше златострунната арфа

и очакваше неговото любимо свинско на специално захранвано

с жълъди карпатско прасе да пристигне

на време ,си мислеше как тези които се молеха на християнския бог

и презираха неговото скитско безумие

бяха по безумни от него и запалиха съседната на двореца му църква

само защото там имало изображения по стените,които пречели на правата им вяра

и тя не достигала до техния бог.

Тежко е да носиш името Пиги по време на коледни празници.

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Време е да влезе и Хероя на месец юни(рак).Юни ,време е за Scything (скитинг) .Могъщия Скит съ Скитиката.(наблизо в Галия ,Германия на огромни могили го поставят да стои на върха им и му казват селтоскит) . Скит от скитика ли иде или скитика от скит?Скитиката се нарича понякога Коса(са-ка) в България се представя за турска дума. На запад си я знаят като скитика. От херодотовите соколоти със скитиките ще да е.

post-4727-12715336452378_thumb.jpg

  • Потребител
Публикува

На албански мамалигата е - 1. bollgur misri, 2. kaçamak

На полски мамалигата е - 1. mamałyga

На белоруски мамалигата е - мамалыга

На украински имаме - мамалига

На хърватски мамалигата е - kukuruzna kaša

Тоест ако се докаже някакво румънско влияние над поляците, белорусите и украинците, то можем да приемем, че мамалигата е влашка, иначе трябва да я приемем за тюркска, татарска, иранска или славянска.

По интересен е обаче айряна и киселото мляко и най-вече това, че айрян с мед е ритуалното питие на Дхармическите религии.

  • Потребители
Публикува

И че монголите пият айраг?

Хайде, някой няма ли за каже, че булгура българите го ядат :)

  • Глобален Модератор
Публикува

И че монголите пият айраг?

Хайде, някой няма ли за каже, че булгура българите го ядат :)

Тук някъде се мотаеше така темичка, че булгурът идва от българи /все пак в българия са намерени най-древните археологически доказателства за използването му/. ;)

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Заглавието на темата е достатъчно само по себе си да се премести темата в раздела "Алтернативна". Ногайско-татарско mamalika е очевидно заето от руски или украински - този (малцинствен) език не е имунизиран срещу чужди думи. Контакти между ногайски татари и казаци - бол. От това не могат да се направят абсолютно никакви сериозни изводи.

  • Потребител
Публикува

От това се правят абсолютно сериозния и директен извод указващ какви са т.нар. "ромънци".

Българи казват за ромънци открай време ,че са "мамалигари" защото знаят че те са от Ногайско-татарски етнос.

Само преместване на темата в игри и конспирации може да изтрие този факт. Бързо я преместете и спасете честа на "ромънците".

  • Потребител
Публикува

Българи казват за ромънци открай време ,че са "мамалигари" защото знаят че те са от Ногайско-татарски етнос.

Някакви доказателства за това???

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Някакви доказателства за това???

Къде се заформя езика "ромънеще" и е индикиран най-рано? В Мулдавия. Точно на мястото на ногайците. Ето я картата с монетарниците на чингизидите.Точно там се зараждат "ромънещето".

post-4727-1273723526704_thumb.jpg

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Браво Иванко, Браво Тертер! Чудна методология за доказване на етнически произход!

Сещам се за поне два народа, на които шкембе чорбата е традиционно ястие. Българите и турците!

Нещо притеснява ли те във връзка с темата?:laugh:

Само шкембе-чорба ли?

Ами:

-кьопоолу

-мусака

-кебапчета

-кюфтета

-сирене

-кашкавал

-боза

-пита

-сладкарски изделия - тулумбички, еклери, халва и пр.

Списъкът е дълъг.

От ВЪНШНА ГЛЕДНА ТОЧКА (примерно на някой мексиканец, китаец, датчанин или японец) това българската и турската кухня са си едно и също нещо...

Не, че нещо, ама...българите често не се замислят колко неща са им ОБЩИ с турците, особено в ястията, народната музика и др.

  • Потребител
Публикува

Сещам се за поне два народа, на които шкембе чорбата е традиционно ястие. Българите и турците!

Само, че забрави да уточниш през кой период българите са започнали да ядат шкембе чорба. Периода се нарича турско робство...

  • Потребител
Публикува

Актуален фоторепортаж в реално време /пролет 2010г./ за външния вид на националното ястие в Абхазия /Зап.Грузия/ - наречено "мамалыга":

снимка № 14

http://darbazi.info/index.php?option=com_content&view=article&id=3427:-2010-----&catid=9:2008-12-30-12-31-12&Itemid=14

"Вот так выглядит национальное блюдо - мамалыга... Не понравилось." - от туристически фоторазказ.

  • Потребители
Публикува

Какво ти робство, то си е колониален рай - кеф ти кьопоолу, ишкембе чорбасъ, чаршафи, дюшемета, черчевета, дюшеци, баклави и прочие благини на цивилизацията :laugh:

  • Потребител
Публикува

Храната,фратер,храната разкрива татарския етнос на ромънещето.

Днешнитеб ромънци носят имената Августин,Ромулус,Мариус,Тиберий и т.н. и т.н. Но храната която употребяват напълно разкриват произхода им.Може да му смениш името на един човек,(Асен стана Хасан ,но не си смени диетата,при все че може и да посръбва алкохол)но виж го какво яде и дори само как нарича тази си своя храна,как я приготвя и ще разбереш произхода му,неговите корени . Защото храната е по устойчива и от езика и от религията.

Националното ястие при ромънещите са sarma-le ,cascaval и ciorba.

Но не за тях искам да отворя дума а за яденето коерто разкрива произхода им.Има едно много специфично ядене,национално ястие.Нарича се на рум. mititei.Смляно месо,кюфте,от агнешко и свинско и въпреки че е от месо и в най-луксозните ресторанти го сервират и се яде сурово! Прочутото татарско кюфте от което са произлезли днешните бъргери. Аз съм я разказвал и пак ще я разказа тази история.Немски търговец от хамбург закупува рецептата в Москва казват от татарите и я занася в Хамбург. Там вече се приготвят изпечени. Но само един етнос в света яде сурово месо,татарите.Това е татарски навик и обичай и запазването му в такива повсеместни размери в днешна Ромъния е доказателство за техния татарски произход.По различни социално демографски причини някога българския народ на север от Дунав бе заличен и превърнат от татарската върхушка със руска подкрепа в ромънеще. Но корените остават.каквото и да се пише каквото и да се доказва в това че в Ромъния се яде сурово месо и това е национално ястие,в добавката на кртата която приложих за месторазположението на чингизидските ногайските монетарници,и наричането от българите на ромънците мамалигари при все че това е едно ис ъщо ядене,качамак , но идващо само за да покаже болката на българския народ,че ето вие сте като нас но станахте татари,надвиха ви татарите и сега сте мамалигари от Мулдавия.

Американците се ужасяваха ,че японците ядат сурова риба. Днес Муун снабдява цяла Америка и суши ресторантите са повече от бъргерите на Макдоналдс. Н о начина на приготвяне и употреба на едно ястие издава произход. И той за румънещето е с голяма част татарски. Татарската част е задушила българската. Националното ястие в България е качамак. Същото е и в Румъния. Но за българите румънците са мамалигари. Защото за тях качамака е мамалига,от татарите. И за да покажат,че те знаят че те при все и с български корени те са станали татари,българите наричат ромънещето мамалигари.И ние ядеме качамак и вие едно и също е .Но вие сте мамалигари.

Традиционното национално ястие което се яде около манастира Козия и идвало от времената на обичайнул незапементул и се приготвяло по същия начин и от дедите на техните деди има жълт цвят. Но докатоа името манстира им Козия бил идвал от куманското Коз,птизата на български Кос която там си ипускала костилките по Стръмното ,то понеже куманските козове не могли да дават мляко,то те го взимали от "слове

цките,чловечките" " кози" които не са дали името на манастира обаче,а само продукта от който се приготвя национално ,жълто на цвят румънско ядене, На ромънски му викат ,cascaval .

Има същия жълт цвят като традиционното българско ястие качамак. Не е нужен втори поглед да се убедиме че това са едни и същи(подобни -,cascaval -превод качкавал ,и качамак) думи за храна на един и същи корен на един народ .

Качкавала се яде с друго национално предястие-на ромънски му викат ciorba, вид супа.И за основно ястие ,е пак националното на румънски е sarma. Смляно месо завито в зелеви листа. Нещо като пълнени чушки с ориз,само че вместо чушка е зелево листо и вместо ориз е смляно месо.

Начи набиват Мариус.Ромулус ,Августиновците cascaval и ciorba и sarma та им плющят ушите за да имат сили да кряскат ние сме ромънеще,не сме булгареще.

Да, ромънеще ,от татарски произход на които яденето на сурово месо издава етноса им.

И това да си татари няма нищо лошо. Българския народ е една част също с тези силни татарски корени. Те бяха тези които помогнаха на българи и татари да запазят българската държавност на север от Дунав до 1841 г. Една част от българския народ също има татарски произход и никой не отрича това.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!