Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Доган пак е пуснал атакаджиите да лаят ;)

• Глобален Модератор
Публикува

Кел файда от тоя популистки референдум, бре. Нямаме ли си по-важни работи? Влизането на Турция в ЕС си е работа на Турция. Впрочем комшуларите не горят от желание да се присъединяват, така че не знам откъде тръгнаха тея спекулации.

• Потребители
Публикува

Аз съм против такъв референдум. Турция така или иначе няма шанс да влезе в Съюза - Ангела Меркел скоро го каза на турците. Само да си разваляме отношенията с Турция с такива референдуми - не си струва. Романа е прав.

• Потребител
Публикува

Абе на референдум не трябва ли да се разглежда даден въпрос.

т.е. един референдум не би трябвало да е "за" или "против", а като се свика, в резултат от референдума да се разбере кое от двете ще е.

• Потребители
Публикува

Да, референдумът обсъжда даден въпрос, а изходът от референдума решава въпроса. Но има и въпроси, които не трябва да се повдигат официално. Например какво е мнението на България относно членството на Турция в ЕС.

Ясно е, че всички (или почти всички) българи сме против Турция в Съюза. Но това не трябва да се заявява до момента, в който би се оказало, че българският глас ще реши въпроса.

По вестници, телевизии, блогове и форуми, по радиостанции и дори от парламентарната трибуна можем да заявяваме каквото си искаме, разбира се. Че не искаме Турция в Съюза, че Турция не е готова и прочие, но официално трябва да си мълчим. Референдуми по въпроса за мнението на България, министерски изцепки и т. н. са недопустими. Ако се стигне до разглеждане на турската кандидатура, българските представители пак трябва да си траят до момента, в който евентуално не се окаже, че нещата отиват към приемане на кандидатурата и тогава нашият глас може да промени нещо. Само тогава България би могла да бъде открито против. А колко частни сондажи с другите европейски държави и отделно със самите турци и техните предложения за нас трябва да се направят преди това...

• Глобален Модератор
Публикува

Май някой спамер иска да събере актуални имейли...

• Потребител
Публикува

Аз съм против такъв референдум. Турция така или иначе няма шанс да влезе в Съюза - Ангела Меркел скоро го каза на турците. Само да си разваляме отношенията с Турция с такива референдуми - не си струва. Романа е прав.

Всичко ще си дойде на място, въпреки "говоренето" срещу

приемането на Турция в ЕС. Дори в момента турската

икономика си ползва европейски благинки, като със любезното

съдействието на българските власти усвоява полагащите се на

България като страна членка европейски пари.

merkel_and_erdogan.jpg

• Upvote 4
  • Потребители
Публикува

От цялата работа могат да се направят следните констатации и прогнози:

1. Референдум няма да има. Независимо колко подписи бъдат събрани.

2. Еньо е прав (тук се чудя на самия себе си!).

3. Рано или късно Турция ще стане член на ЕС, освен ако не се случи някакъв непредвиден политически катаклизъм с европейски измерения. Такъв засега не се задава.

• Потребители
Публикува

Присъединявам се.

Мисля, че ние сме последните хора, които ще решат влизането и или не, на Турция в Евросъюза. Това си е най-вече неин проблем. Има си проблемите, като проблеми "с", и "от" ЕС и те са: 1) да си оправи положението с Кипър (имаше някакви проблеми с пристанища и корабоплаване), 2) да покаже някакъв напредък и продължение в преговорите с България по въпроса на имотите на тракийците; 3) и другите: покриване на задължителни параметери и критерии..И дори смятам че накрая (ако тя изпълни тези условия) най-вероятно ще излезнат немалко гласове и искания от Европа да тя да признае (в някакъв смисъл и форма поне) арменския геноцид..

В този смисъл референдума ще е безсмислен (да не кажа и нещо друго) според мен, откъдето и да се погледне..

Аз лично съм "за" Турция да се модернизира и "хармонизира" , и да бъде приета в Евросъюза...По неприемлив варинат за мен е, вариантът да имаме съседна страна със 70-80 милиона жители, или образно казано съседи, които са отвхърлени и съответно - озлобени, и реваншистки настроени..

От друга страна смятам, че Турция може и да си я кара по византийски (както досега) и докато "свят светува"..

• Потребители
Публикува

В момента Турция ни отнема територията без да воюва с нас.

Земи се изкупуват от подставени лица - български граждани (които искат бързо да забогатеят) или с двойно гражданство (български турци) . Купувач може да бъде и смесена фирма, регистрирана у нас.

Ти кое предпочиташ - мир с Турция, или война с Турция?

И какво следва от това според теб, че турци закупуват български имоти и земи?

• Глобален Модератор
Публикува

В момента Турция ни отнема територията без да воюва с нас.

Земи се изкупуват от подставени лица - български граждани (които искат бързо да забогатеят) или с двойно гражданство (български турци) . Купувач може да бъде и смесена фирма, регистрирана у нас. А за купуване на бългаската земя не е тайна, че се използва част от печалбата на турските фирми които печелят големите общински и държавни поръчки.

Еньо, стига си се опитвал да пускаш етнически провокации в този форум.

Има си клуб политика в Дир.бг /ако не са те баннали оттам/ за изливане на всякакви псевдонационалистически настроения.

• Потребители
Публикува

С идването на демокрацията Закона за допитване до народа стана крайно недократичен, след като го пипна правителството на Жан Виденов. Тъй че народната инициатива е с пожелателна стойност.

ЗАКОН за допитване до народа

Обн., ДВ, бр. 100 от 22.11.1996 г., изм., бр. 69 от 3.08.1999 г., в сила от 3.08.1999 г., изм. и доп., бр. 24 от 21.03.2006 г.

Глава първа

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Този закон урежда реда за прякото участие на гражданите в решаването на общодържавни и местни въпроси.

Чл. 2. (1) Прякото участие на гражданите в управлението на държавата и общините се осъществява чрез национален референдум, местен референдум, общо събрание на населението и подписка.

(2) Право на участие в посочените в ал. 1 форми на пряката демокрация имат всички български граждани с избирателни права.

Чл. 3. Въпросите, които се решават чрез допитване до народа, не подлежат на последващо одобрение или утвърждаване, освен ако в закон е предвидено друго.

Глава втора

НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ

Чл. 4. Чрез национален референдум гражданите на Република България непосредствено решават основни въпроси, които са от компетентността на Народното събрание.

Чл. 5. Чрез национален референдум не могат да се решават:

1. въпроси за допълнение и изменение на Конституцията ;

2. въпроси от компетенциите на Великото народно събрание;

3. въпроси на държавния бюджет и данъчното облагане;

4. въпроси от компетенциите на съдебните органи;

5. въпроси от компетенциите на Конституционния съд;

6. други въпроси, за решаването на които със закон е предвиден специален ред.

Чл. 6. Предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум могат да правят:

1. не по-малко от една четвърт от общия брой на народните представители;

2. Министерският съвет;

3. президентът на републиката.

Чл. 7. (1) Решение за произвеждане на национален референдум се приема от Народното събрание съгласно чл. 84, т. 5 от Конституцията .

(2) С решението се определя въпросът, на който гласоподавателите трябва да отговорят с "да" или с "не".

(3) С решението се определят редът и начинът за провеждане на разяснителната кампания, като се спазва принципът на равнопоставеност.

Чл. 8. (1) Президентът на републиката в едномесечен срок от приемане на решението по чл. 7 определя датата на гласуването, която не може да бъде по-рано от два и по-късно от три месеца след обнародването на решението в "Държавен вестник".

(2) В едномесечния срок по ал. 1 президентът утвърждава образците на книжата за референдума.

Чл. 9. (1) (Доп. - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Организационно-техническата подготовка на национален референдум се осъществява от Министерския съвет и от областните и общинските администрации във взаимодействие с избирателните комисии.

Що се отнася до Турция ... от Западна Европа отдавна смятат да изминат по суша пътят до ББлизкия Изток. С влизането на България и Румъния в ЕС преградите по този път отпаднаха и нищо няма да ги спре когато вече са пред целта.

• Потребители
Публикува

Искай си, Еньо. Имаш право. Аз пък имам право да не искам гражданските ни права да бъдат прилагани зле. Пък да видим кой ще постигне своето.

• Потребител
Публикува

Днес, 18 април в 12.00 часа, до входа на спирката на метростанция „Сердика” (до „Булбанк”) в столицата стартира подписката с искане за свикване на национален референдум против членството на Турция в Европейския съюз.

Подписката се организира по силата на разпоредбите на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, приет през 2009 г. Чрез нея нормите на този закон ще бъдат приложени за пръв път.

Подобна процедура по свикване на национален референдум е прецедент в най-новата история на България. За последен път у нас референдум е провеждан през 1971 г. за приемането на последната конституция на „социалистическа" България.

За пръв път българските граждани ще имат възможността пряко и явно да изразят своето мнение по основен за българската външна политика и ключов за бъдещето на Европейския съюз въпрос - дали Турция трябва да стане член на ЕС.

Така българската позиция ще се формира от избирателите към властта - действие, което трябва да се превърне в практика на демократичния процес. Българските институции - Народното събрание, Министерският съвет и Президентът, ще бъдат длъжни да се съобразят с волята на народа.

• Upvote 4
  • Потребител
Публикува

България има интерес от съседка, която е богата и светска, а не от назадничева ислямистка държава, която да бълва терористи. В момента две неща крепят светския характер на Турция - военните, подкрепяни от САЩ и надеждата да се присъединят в ЕС, поддържана от Европа.

Не знам дали е уместна аналогията, но в Средновековието, Византия, макар и непримирим съсед и конкурент на Балканите, е била дълги години бариера срещу далече по-фундаментални и опасни врагове. Сега Турция е такава преграда - ако рухне или се превърне в Кюрдистан/Ирак/Ливан, дали ще ни е по-добре? Въпросът е риторичен.

• Upvote 2
  • Потребители
Публикува

България има интерес от съседка, която е богата и светска, а не от назадничева ислямистка държава, която да бълва терористи.

1. "Богатата и светска" държава, по принцип, не е по-малка опасност от "назадничавата и ислямистка" държава. Дори, бих казах, обратното.

2. Интересът на България е да изгради, ясни, равноправни и достатъчно дистанцирани отношения с тази съседка.

3. Вътрешните проблеми на тази държава не ни интересуват.

Нека да си ги решават нашите турски приятели - те имат суверенно право на това. Никой не може да решава техните проблеми вместо тях и никой не следва да им се бърка дали да бъдат светски, несветски, богати или бедни, умни или глупави, с шалвари или без шалвари.

• Модератор Военно дело
Публикува

Предварително загубена кауза, няма смисъл от този референдум. Аз също съм националист и привърженик на АТАКА и считам че опастността откъм Турция е огромна, но за съжаление не виждам перспективни ходове, не и докато на власт в България са тия безграбначни мекотели мислещи най вече са собствения си търбух. Първо да сложим в ред собствения си двор.

• Потребител
Публикува
Аз също съм националист и привърженик на АТАКА и считам че опастността откъм Турция е огромна, но за съжаление не виждам перспективни ходове, не и докато на власт в България са тия безграбначни мекотели мислещи най вече са собствения си търбух.

Отец Боян Саръев призова всички българи да се включат в подписката!

• Upvote 3
Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!