Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Успявате ли да разчетете надписите!!!!!!

Първият пръстен е на служител с високопоставена титла, намерен от Кранево.

Вторият пръстен също е с монограм!???

И двата пръстена са златни.

post-6657-1271585306,3714_thumb.jpg

post-6657-1271585604,0641_thumb.jpg

• Потребител
Публикува

Това, което успявам да разчета на първият пръстен е Себасом или Себаст. Интерпретацията на останалите букви е почти невъзможна.

В духа на същото разчитане и при положение, че двата вертикални реда сменят своите позиции на чете, тъй като става дума за пръстен печат, надписа се разчита по следния начин: Себаст на Михаил сар (цар).

http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/04/18/sevastski-zlaten-prysten-pechat-ot-vremeto-na-car-mihail.530628

• Потребители
Публикува

На първия със сигурност пише "севаст". Не мога да схвана обаче дал иимето след титлата не е обърнато. Втория вероятно бих могъл да разчета, но трябва да го зяпам дълго време. Не са ли публикувани?

• Потребител
Публикува

Не Глишка, не са - има снимки в нет пространството, но няма разчитане на инскрипциите. Вторият е загадка за мен също, а първия разчетох докато пишех темата тук случайно. Дълбоко се надявам да имаш късмет при разчитането на втория, от който поради главоболие просто се отказвам.

• Потребители
Публикува

И двата пръстена са публикувани, а вторият, който е от Пазарджишко, е и доста коментиран по повод на датировката и на текста.

Първия го четат като СЕВАСТИХОДР, т. е. името да е Ход(о)р, както на един друг пръстен, пак златен, от София, с надпис ХОДОРОВЪ ПРЪСТЕНЪ.

Текстът на втория пръстен е МЕЧWНWША ТАГЧИ, монограмът в средата Т+А+Г, т.е. пак Таг(чи). "Мечоноша" е мечоносец като длъжност, а Тагчи се тълкува или като титла/длъжност, или като лично име.

• Потребители
Публикува

Тироглифе, трепеш рибата методологически :) Дай нещо публикация. Ако "Тагчи" е име, самото то е интерес за мен. Всъщност и титла да е, пак е интересно.

• Потребител
Публикува

добър превод на втория пръстен - но аз разчитам МЕчнеоша Тагче.

Надписът показва интересна агрегация между ета и гама и пак в същия надпис между гама и ета. Използвани са два знака за звуци липсващи в гръцки - ш и ч с инскрипция, еквивалентна на γ(гама).

• Потребители
Публикува

Сиреч мечоносеца Таг(чи) може да означава и тагма (подразделение във виз. армия) на мечоносците,т.е. това да е печата на отряд мечоносци. ;)

• Потребители
Публикува

Знакът в десния, черно - белият пръстен, в средата, какъв е??

За буквата "А" ли питаш или за цялото "ТАГ", което е направено като плетеница?

• Потребител
Публикува

Според мен на първия пръстен пише "СЕВАСТНХОМНР",тоест името на севаста е Тихомир-при изработката на надписа е изписано само едно "Т",понеже първата дума(титлата) завършва с тази буква,а втората дума(името) започва със същата буква,тоест направена е своеобразна заставка на двете думи.По-любопитен е предпоследният символ който прилича на обърнато "A" -според мен това е оригинална агрегация между "М" и "Н",която може да се получи по следния начин(виж картинката):

• Потребител
Публикува

добър превод на втория пръстен - но аз разчитам МЕчнеоша Тагче.

Надписът показва интересна агрегация между ета и гама и пак в същия надпис между гама и ета. Използвани са два знака за звуци липсващи в гръцки - ш и ч с инскрипция, еквивалентна на γ(гама).

Стана ми интересно,нямам си никакво понятие от тия неща ,но чрез преводача на гугъл се получва текст!Той е механичен и прави само такива връзки!

Разделяйки думите така ,че да излезат на български или на ирландски и после пак на български!хехех

Ето тук един медал на гръцки само ,че разчетен на обратно!Тия грци са страшни, налявао ,надясно раздават навред писмена ,дбри хора!

ps170334_m.jpg

http://www.britishmuseum.org/explore/highlights/highlight_objects/cm/e/electrum_stater_inscribed_with.aspx

• Потребител
Публикува

Кръстът същевременно е и буква А. Затова се чете Асяновъ пръстенъ - асенов пръстен

Съгласен съм с една такава хипотеза,даже бих допуснал,че това не e пръстен на някакъв обикновен велможа,ами най-вероятно е принадлежал на Йоан Асен I,братът на цар Калоян.

• Потребител
Публикува

по-скоро можем да мислим, че това е името Сено производно на Асен

Може това да е бил пръстенът на Йоан Асен още преди да започне въстанието,затова и не е пръстен-печат,а просто аристократично бижу,с умалителния вариант на личното му име Асен - Сено

• Потребител
Публикува

Ето тук един медал на гръцки само ,че разчетен на обратно!Тия грци са страшни, налявао ,надясно раздават навред писмена ,дбри хора!

Печат ли е?

ps170334_l.jpg

• Потребители
Публикува

Ето още едно красиво пръстенче от мен:

Никой не се сети за най-глупавото разчитане: "Се новъ пръстенъ", тоест "Ето, нов пръстен" :) Може и наистина да е "Асенов пръстен", разбира се. Тогава се увеличава шансът "Калоянов пръстен" да е на царя...

• Потребител
Публикува

СЬ не би се написало с ятова гласна, Глишев. Може А-то да е глаголическо, нали е с форма на кръст...

• Потребители
Публикува (edited)

Г.нар. "Сенов пръстен" заради богатата си украса на халката малко напомня за пръстена на майката на сръбския цар Стефан Душан - кралица Теодора, дъщерята на цар Смилец.

prs3.jpg

Иначе има основания да се смята, че поне двама "Асенчовци" са погребани в "Св. 40 мци" - Иван Асен ІІ като ктитор и синът на цар Иван Александър от първият му също с името Иван Асен (погребението е изобразено във Ват. препис на Манасиевата хроника, а от там е и надгробния надпис с това име). Покрай намирането на "Сеновия пръстен" се спомена нещо, че притежателят му е бил млад човек (зъбите били в много добро състояние), но поне сега не мога да намеря тази информация, тъй че може и да си е било някаква свободна интерпретация на някой недоразбрал. Но ако е вярно, то Иван Асен ІІ определено отпада.

Редактирано от Galahad

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!