Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

Публикува

Какво ще кажете за Бойко Борисов, за неговата партия и за номинирането на Цветан Цветанов за президент? Добре ли се справят за сега и какво смятате, че ще стане за напред?

Благодаря Ви за отговорите предварително.

• Потребител
Публикува

Какво ще кажете за Бойко Борисов, за неговата партия и за номинирането на Цветан Цветанов за президент? Добре ли се справят за сега и какво смятате, че ще стане за напред?

Въведи и финансовия министър за тройка

• Потребител
Публикува

Кабинета Борисов е поредното марионетно подчинено на Световната банка правителство.

Досега успешно изпълнява зададените за мандата си директиви:

-продължение на политиката за ликвидиране на градената с десетилетия мрежа от болнични заведения и евентуалното им заграбване от частните здравноосигутителни фондове

-все по-нататъчно налагане на антипазарната и антисоциалната мярка -повишение на цените на енергоносителите

-за да се притъпи гражданския отпор на антибългарската политика на кабинета се прилагат за сплашване масово антиконституционните и незаконните разпоредби на Закона за ДАНС като нахлуване в частна собственост, малтретиране и побой над мирни граждани без законово основание за това

• Глобален Модератор
Публикува

Интересно ми е Еньо как виждаш идеалното политическо бъдеще на България, кой да дойде, та да е далеч от така страшаната за тебе Световна банка :)

• Потребител
Публикува

Какъвто и кабинет да дойде на власт в България, все ще е марионетен! Кой кабинет в новата история на страната не е бил марионетен? Когато държавата е един боклук, какво очаквате? Комунистите направиха всичко възможно да поставят бат Бойко на тясно, като го лишиха от най-важното - пари! Вие, ако сте на негово място, какво бихте направили? Аз чувам критики, понеже да критикуваш е най-лесно и нищо конкретно! Интересно, че се критикува Бойковото правителство, а за тези от 90-та до сега нищо. Всичко в България плаче за реформа. Просто няма област, която да не реве с глас. Комунягите, упс социалистите не бутнаха нищо, защото не искаха. Същото направи и онзи ломският джунгал - Костов. Да не говорим за "кабинетите" на Желев, Виденов, Беров и пр. Просто няма с какво да се запомнят. Здравната система трябва да се ритне, понеже пари за такава, каквато е (от комунистически тип) няма! Съдебната структура трябва да бъде съборена, понеже е пълна с червени, пък те изобщо нямат намерения да стават европейци! Има ли смисъл да продължавам?

• Потребител
Публикува

Интересно ми е Еньо как виждаш идеалното политическо бъдеще на България, кой да дойде, та да е далеч от така страшаната за тебе Световна банка :)

След успешното приключване на 20 годишното мероприятие наречено "преход" в който всяко поредно марионетно правителство изпълняваше точка по точка зададените му за определения мандат директиви процеса вече е необратим.

България е вече най-бедната държава в Европа.

България е единствената държава от тъй наречения "източен блок", която успешно приложи плановото унищожение на животновъдството и селското стопанство чрез специално създадени за целта по болшевишки образец "ликвиидационни съвети", като изпълнение на ангажимент към МВФ и Световната банка, като в замяна на това беше наградена със генномодифицирана американска царевица.

Днес, когато образователната ни система вече е необратимо разстроена, здравната система също е необратимо унищожена като са премахнати всички социални придобивки на българските граждани, вече няма никакво значение кое поредно марионетно правителство ще дойде на власт.

Сега, когато нямаме вече никакви сериозни индустриални единици и приходите на държавния бюджет се формират от все по-високи данъци, от глоби и такси България се е простила окончаятелно със мечтата ни за пазарно-ориентирана икономика.

Днес България е страна от третия свят с латиноамерикански тип на регресивно развитие...порочен кръг в който до безкрайност ще ни въртят Св. банка и МВФ с любезното съдействие на послушните ни марионетки.

• Потребители
Публикува

Не съм фен на Бойко и хората му, но ги предпочитам стотина пъти пред Доган и БСП. Иначе и това правителство твори простотии. Поне според мен.

• Потребител
Публикува

Сагата ДДС дали ще приключи?

В понеделник финансовия министър Симеон Дянков каза, че разходите на държавната администрация ще се съкратят с 20%, за да остане данък добавена стойност 20%, а не 25%. Така, че инвеститорите и бизнеса да не страхуват. Това е умна постъпка, но отне доста време, трябваше да стане по рано редуцирането на държавната администрация. Предлагам да обърнат внимание и на БДЖ, защото има малко пчелички и много търтей. Има и други държ.институции, но да я караме едно по едно. БДЖ е най-големия работодател в България.

Правителството се учи в движение, Бойко се страхува страшно от народа и реакцията му и затова са тия несигурни и половинчати действия (намерения). Все си изменят антикризисния план. Дано да завършим годината добре.

• Потребители
Публикува

Дениз, сигур съм много тъп, брато, ама нещо не разбирам. Дано ти си умен, да ми обясниш.

Съкращаването на разходите, например, за издръжка на хора на заплата, означава, че тези хора ще купуват по-малко или изобщо няма да купуват от бизнеса!

За какъв х..... тогава бизнесът трябва да се радва на това?!

Ако съм бизнесмен, а не мутра, трябва да съм тотално изперкал, за да съм доволен от подобни съкращения. Не е ли така?

След като бизнесът остане с драстично по-малко продажби, какво следва? Познай от три пъти.

Падане, също драстично, на приходите от ДДС. При това намалението на приходите от ДДС ще бъде не с 20%, а с 30% или 40%, защото икономиката е система с ясно изразен психологически фактор. Хората, които все още имат пари и доходи, виждайки какво става, също намаляват потреблението.

От това бизнеса губи още един път и пада в стойка партер.

С това нещата не свършват. Тъй като в България няма пенсионен фонд и разходите на НОИ са формират само от текущи приходи, следва спад в осигурителните вноски, оттам на средствата за пенсии (те и без това са страшно "високи"!).

Горната спирала в пропастта важи не само в случай на съкращаване на държ. администрация, но и на всяко едно съкращаване на разходите на правителството, употребени за стимулиране на вътрешното производство и търговия - т. нар. Government Expenditures (GE).

Независимо за какво става дума - например: поръчки за национални предприятия или спирането на инфраструктурни проекти.

Какво ще кажеш, Денис? Просто питам. Може и да не съм прав.

• Потребител
Публикува

Нека да доуточня, тъй като във форум не може да си изрази интонация и подразбиране.

Това изречение е иронично има скрита насмешка, подигравка(Така, че инвеститорите и бизнеса да не страхуват), а също е и цитат.

Малкия и среден бизнес в България е на командно дишане – пределно ясно ми е.Големите бизнеси просто мачкат .

Ясно ми е, че тези държ.служители ще са безработни, освен ако нямат познати сваковци,братя,бащи някъде на ”горните етажи”. Работа няма да си намерят, защото има безработица. Зависи и какви умения и знания имат - може да се реализират. Друг е въпроса дали историческото им минало ще се хареса на 4астник.

Ясно ме е, че работата на останалите в държавната администрация ще са натоварени, а за ефективност може да се съмняваме.

ДДС-то е крайна мярка и не трябва да се пипа по време на криза. Даже и минстър прецедателя го знае.

Постъпката е умна за редуцирането на държавните служители, НО не съм казал на кой. Някой сектори трябва здраво да се окастрят. Университети и БДЖ като за начало. Лично аз мога да кажа за 2-ма преподаватели, че не им е мястото в университета, мога да кажа за 10 учители не им е мястото в училище, а БДЖ има изкуствено надута администрация.

Помисли и от друга гледна точка. Трябва ли ни човек в админисрацията след като не ни върши работа или я върши некачествено?

• Потребители
Публикува

1. За БДЖ нямам идея.

2. Университетските преподаватели - те нямат нищо общо с държавната администрация. Университетите са автономни и техните ръководства сами решават кого да назначават и кого да уволняват. Дори и цялата администрация да бъде съкратена, те ще си останат.

3. Повечето училища са общински. Също нищо общо с държавната администрация. Там коли и беси местният кмет дерибей, подпомогнат от инспекторатите по места.

Нека да си изясним за какво става дума и после да говорим.

• Потребител
Публикува

Висшето образование се финансира предимно от държавата, като средствата са насочени директно към университетите, те си имат бюджет също. Но и субсидии им трябват, защото таксите, все още не са достатъчно високи (не, че не се качват), разходите на един ... факултет в един ... университет (ако искаш на личин, за подробности) са повече от приходите. Преподаватели получават пари за изпитите, поправителни и ликвидационни от държавата. Политиката да се късат студенти е страшна. Ако платиш още на редвона си минал, ако не на поправка (от там вече преподаватела е намазал филията от двете страни)

Общо 440 000 души работят в момента в държавната администрация и публичния сектор - армия, съдебна власт, университети, държавни болници, БНТ, БНР и др. Общини, области и райони не са ли свързани. Там сигурно пари не отиват или те всичко си заработват.

Всичко е свързано, не може да се кастри само едно място, но това ще го видим вбъдеще. Да видим какво ще съкращават. По мое лично мнение състава в университетите и училищата трябва да се намали и да се приложи continuing education на учители, преподаватели, завършили студенти. В Българското образование се влагат пари, но просто продукта нещо се губи. Образованието е важно перо, без образование загиваме.

Администрацията е много, чистката те първа трябва да започва и дано се върши с акъл.

• Потребители
Публикува

Пак да уточним.

1. Броят на учителите се определя от точни нормативи. На толкова деца и толкова часове се падат толкова учители.

За да бъдат съкратени учители, трябва да се променят нормативи. Промяната на нормативите ще доведе 100% до още по-лошо качество на обучението. То и сега не е добро.

А учителите ще изперкват и ще се разболяват още повече. Всичко това за сметка на децата.

2. Независимо, че държавата субсидира държавните университети, те са автономни. Затова нито един министър не може да уволни нито един предподавател. Това е кристално ясно.

Ако им спрат субсидията, както искаш ти (ако съм те разбрал правилно), корупцията ще се задълбочи и тогава наистина ще правят каквото си поискат. Т.е. мярката, сама по себе си, няма никакъв положителен ефект.

И последното. Съвременното общество е една много, ама много сложна (sophisticated) система. И тази сложна система не приема прости решения, вземани от прости хора.

• Глобален Модератор
Публикува

Ех, Хърсе, много се тормозиш. Министър Игнатов със сигурност не чете БГ наука, така че и да му даваме акъл, все тази. biggrin.gif

• Потребители
Публикува

Не става дума за даване на акъл, Аспандиате. Просто твърде много (обикновени) хора в България нямат представа от елементарни неща, свързани с ежедневното функциониране на града, държавата, мястото в което живеят.

Простоватият народ се лъже и манипулира много лесно.

• Глобален Модератор
Публикува

Не става дума за даване на акъл, Аспандиате. Просто твърде много (обикновени) хора в България нямат представа от елементарни неща, свързани с ежедневното функциониране на града, държавата, мястото в което живеят.

Е аз затова много-много гледам да не коментирам такива теми, защото ги виждам многознайковците във форума на "Дневник" как станаха "специалисти" по БАН, висше образование, научни степени и т.н.

• Потребител
Публикува

Това е политиката на държавата, хората да са в неведение, да зубрят неща които няма да им трябват в живота, да цари простотията, да слуша чалга, да има гъзари и комплексари.. и пр.

Ти като необикновен виждаш ли как са свързани и как функционират нещата в държавата, общините, улицата, блока и семейството? Май на приницпа всеки сам за себе си. Общо взето всичко е автономия.

Аз спирам да коментирам, защото пускам само СПАМ. А автора на темата да даде поне малко насока и конкретизация в какво точно да се обсъжда, че става голяма каша.

• Потребител
Публикува

Интересно ми е Еньо как виждаш идеалното политическо бъдеще на България, кой да дойде, та да е далеч от така страшаната за тебе Световна банка .:).

Бойко Борисов ежедневно се гаври със българите. Всяка сутрин кабинета му пуска слухове, които след обяд се отменят... и в същото време мнозинството му в НС гласува антисоциални антибългарски закони.

• Глобален Модератор
Публикува

Бойко Борисов ежедневно се гаври със българите. Всяка сутрин кабинета му пуска слухове, които след обяд се отменят... и в същото време мнозинството му в НС гласува антисоциални антибългарски закони.

Предлагам да изброиш с 1,2,3, а не с общи приказки критика, какво трябва да направи един премиер на България в кризата, която ни е ударила.

Всъщност не предлагам, настоявам.

• Потребител
Публикува

Предлагам да изброиш с 1,2,3, а не с общи приказки критика, какво трябва да направи един премиер на България в кризата, която ни е ударила.

Всъщност не предлагам, настоявам.

Първо, България не е в никаква криза.

България не може да изпита финансова криза поради факта, че приходите в бюджета се формират основно от такси, глоби и периодични повишения на цени на основни енергийни носители (сигурни доходи събирани с командно административни способи) и само около 10-12 % приходи от индустриално-производствени фирмени единици по законите на пазарната икономика.

България е страна в преход от планово соц. стопанство, чиято задача беше да строи заводи и фабрики, към планово деструктуриране (на затвяряне и разушаване на всички важни промишлени единици) и поетапно влизане в клуба на страните от третия свят.

• Глобален Модератор
Публикува

Първо, България не е в никаква криза.

България не може да изпита финансова криза поради факта, че приходите в бюджета се формират основно от такси, глоби и периодични повишения на цени на основни енергийни носители (сигурни доходи събирани с командно административни способи) и само около 10-12 % приходи от индустриално-производствени фирмени единици по законите на пазарната икономика.

България е страна в преход от планово соц. стопанство, чиято задача беше да строи заводи и фабрики, към планово деструктуриране (на затвяряне и разушаване на всички важни промишлени единици) и поетапно влизане в клуба на страните от третия свят.

Виждам, че нищо конкретно не можеш да отговориш.

post-4986-1273060531,2333_thumb.jpg

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!