Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Пак се изпада в безумни спорове подобни на този за това има ли прабългарска цивилизация. Какво означава елит? Има ли гръцки такъв в Пловдив до Освобождението?

Фактите уж са едни и същи пък всеки ги тълкува както дойде. Защо точно към 1850г. изчезва гръцкия елит в Пловдив? Гърците са значително число и след Освобождението. Имат си духовници, учители, чиновници, юристи и пр. Това си е елит, гръцки при това. Ако спора е дали има гръцки или български елит града, то отговора е нито едно от двете. Всяка етническа общост в града си има собствен елит както преди, така и след Освобождението( българи, гърци, турци, евреи и арменци).

Публикува

Боже, боже, боже,

Тук стана като в шоуто на Слави снощи, "кои е по-по-най"?

Въобще не съм чел какво си писал за тази етнографка (ти какъв си по образование - щото цялата "хора" вече разбрахме че не си историк, а аз се съмнявам че си и етнограф, въпреки че ти си мислиш обратното явно?), ама защо бях сигурен че ще се изрепчиш? Поне нормалните хора във форума, които са публикували нещо - не казват "не четете "опонентите ми"/"конкутрентите ми"" (всъщност ти си втория човек, след г-н професора, които "не препоръваше" Омелян Притсак)

Разбира се пак манипулираш форума.. Въпросната етнографка е изготвила тази монография със екип (в екип), ама на теб явно ти убягват подробностите..

Армандо само с ядене и с мускули, наука не се прави, трябва да се чете и мисли (най-вече)! Пълни глупости пишеш!.. Защо ли? Защото арменците в България са етнос, а не нация, етнос, като всеки друг етнос, част от българската нация! Нацията, Армандо, е гражданска категория (в целия свят), включваща гражданите на дадена страна, ама ти явно си се объркал пак, приемайки че руско докринната "национальност" е различно от етнос!!

Ти чуваш ли се какво говориш и пишеш?

"Квалифицирам" написаното от теб като глупости, и това не е едно и също като да квалифицицирам теб, ама как да разбере шопето това?

Не съм чел отговора ти в лични,и няма намерение да го чета, щото предполагам че ще е тъпизъм. Написаното от теб, че не приемам чуждо мнение е вярно дотолкова, че не приемам очевидните и агресивно налагани глупости, манипулации,и демагогия, а пък ти си го тълкувай както искаш!

Обяснявам повече за съфорумците, отколкото за nik1: когато пиша, естествено е, че не се чувам, защото не говоря! Дали са тъпизми и глупости, може всеки сам да прецени! Никога не съм споменавал въпросният "Омелян Притсак", по простата причина, че това име не ми говори нищо! Не си спомням някога и някъде да съм оценявал негова публикация, защото не съм чел нищо такова! Само някакви коментари и отзиви за Емелян Прицак, ако е същият! Имам право да препоръчвам или да не препоръчвам четиво, в което дамата лично ме намесва в разни схеми, мислейки си, че говори за отдавна починал човек. Никакъв екип не е имало и ти чисто и просто се надскачаш!

• Глобален Модератор
Публикува

Пак се изпада в безумни спорове подобни на този за това има ли прабългарска цивилизация. Какво означава елит? Има ли гръцки такъв в Пловдив до Освобождението?

Фактите уж са едни и същи пък всеки ги тълкува както дойде. Защо точно към 1850г. изчезва гръцкия елит в Пловдив? Гърците са значително число и след Освобождението. Имат си духовници, учители, чиновници, юристи и пр. Това си е елит, гръцки при това. Ако спора е дали има гръцки или български елит града, то отговора е нито едно от двете. Всяка етническа общост в града си има собствен елит както преди, така и след Освобождението( българи, гърци, турци, евреи и арменци).

Значи след 1850 г в Пловдив категорично доминира българския елемент.Преди това градът се е смятал за крепост на елинизма.И преди и след 1878 г. гърците нямат участие в управлението на града.

• Потребител
Публикува

Това не означава, че нямат собствен елит. И защо точно 1850? Какво толкова преломно се е случило в историята на града. След Съединението в управлението на Източна Румелия гърци участват както в Директората, така и в Събранието. Доминират българите, но гръцкия елемент не е за подценяване до края на 19, нач. на 20 век, според мен, както в Пловдив, така и в Асеновград.

• Глобален Модератор
Публикува

В събранието на Източна Румелия от 36 депутати един или двама са гърци.А директор грък не ми е известно да има.Или пък офицер от армията.Както и въобще да се създава прогръцка политическа партия.А годината 1850 е условна разбира се.

• Глобален Модератор
Публикува

Именно. Няма ги особено в новия държавен живот. Иначе всяка общност си има лидери, естествено е.

• Потребители
Публикува

Обяснявам повече за съфорумците, отколкото за nik1: когато пиша, естествено е, че не се чувам, защото не говоря! Дали са тъпизми и глупости, може всеки сам да прецени! Никога не съм споменавал въпросният "Омелян Притсак", по простата причина, че това име не ми говори нищо! Не си спомням някога и някъде да съм оценявал негова публикация, защото не съм чел нищо такова! Само някакви коментари и отзиви за Емелян Прицак, ако е същият! Имам право да препоръчвам или да не препоръчвам четиво, в което дамата лично ме намесва в разни схеми, мислейки си, че говори за отдавна починал човек. Никакъв екип не е имало и ти чисто и просто се надскачаш!

Какъв Притсак ти се привижда? Пак ли си прекалил с алкохола?

Написаното от теб че Арменците в България били нация или част от нация, е пълна глупост. Ще ти обясня пак: във всички страни в света, нациите са граждански категории. Българската нация се състои от българските българи, българските турци, българските цигани и българските арменци, и т.н...Защо ли? Задачата (въпросът)предполагам е с повишена трудност за теб, предполагам че и отгороворът няма да ти говори нищо? В този смисъл - само арменските арменци (и/или тези които живеят в България, но са граждани и на Армения), като граждани на Армения, са част от арменската нация..

Ти обаче правиш грешката да смяташ че руско-доктринната "национальност" е еднозначно с нация.А тя не е. Отговаря на приетото в цял свят понятие "етнос".

Публикува

Какъв Притсак ти се привижда? Пак ли си прекалил с алкохола?

Написаното от теб че Арменците в България били нация или част от нация, е пълна глупост. Ще ти обясня пак: във всички страни в света, нациите са граждански категории. Българската нация се състои от българските българи, българските турци, българските цигани и българските арменци, и т.н...Защо ли? Задачата (въпросът)предполагам е с повишена трудност за теб, предполагам че и отгороворът няма да ти говори нищо? В този смисъл - само арменските арменци (и/или тези които живеят в България, но са граждани и на Армения), като граждани на Армения, са част от арменската нация..

Ти обаче правиш грешката да смяташ че руско-доктринната "национальност" е еднозначно с нация.А тя не е. Отговаря на приетото в цял свят понятие "етнос".

На теб явно и алкохол даже не ти трябва - ти просто си си такъв, нали? Виж се сега тука:

"(всъщност ти си втория човек, след г-н професора, които "не препоръваше" Омелян Притсак)"?????

"Написаното от теб че Арменците в България били нация или част от нация, е пълна глупост."?????

"Ти обаче правиш грешката да смяташ че руско-доктринната "национальност" е еднозначно с нация."?????

Има ли някаква възможност да обясниш - не на мен, а на останалите: къде и кога видя подобни мои писания? Ти си си просто самодостатъчен и явно сам си задаваш въпроси и си отговаряш, така че просто, ако обичаш да не ме намесваш в твоите схеми!

Повтарям, че за екипа на Евгения Мицева ИЗЛЪГА!!!

• Глобален Модератор
Публикува

Нейните писания са ми били винаги гробовно скучни. Тя си е (беше) точно етно-ГРАФ, а не етно-ЛОГ, тоест не надхвърли описателния етап. Я раздуй какво не й харесваш.

Публикува

Нейните писания са ми били винаги гробовно скучни. Тя си е (беше) точно етно-ГРАФ, а не етно-ЛОГ, тоест не надхвърли описателния етап. Я раздуй какво не й харесваш.

Всъщност нищо не й харесвам, защото има една малка подробност, за да се наеме човек да се занимава с арменски фолклор и това нищожно, маловажно условие е да е знае езика! Случайно се засякохме в една къща, която се е оказала в списъка на тези, които е трябвало да обиколи и аз присъствах на анкетата й. От въпросите, които задаваше, веднага ми стана ясно каква компетентност има, а от дрехите, които носеше се досетих и защо го прави (разбира се от "уважение", както сама пише?!). Споделих й веднага мнението си и най-вероятно с това си спечелих, навлякох "приятелските" й чувства, което прозира във факта, че от всички обекти и субекти съм се превърнал едва ли не в главната тема на въпросното "научно" изследване. Само като пример на това какви обекти и субекти е избрала да спомена един нейн модифициран по друг автор чужд цитат "Направената етнологична характеристика на арменските институции у нас представя системата обудиняваща, регулираща, интегрираща и пр., етническия, религиозния, културния, всекидневния и поведенческия живот на общността; представя ги като жизнен етносоциален организъм в комуникация с околната интеретнична среда, която е жизнен фактор за оцеляването на всяка система (Живков, 1994, с.147). Направих си труда да сравня тази мъдра мисъл с оригинала и се убедих в подозрението си, че нито знае какво прави, нито може да го знае! Тя прави българско етнографско изследване върху - забележете!!!! - арменската религия и църква, арменските партии и какво ли не още! Отидох в "Отворено Общество" да се разправям с Антонина Желязкова, но при секретарката срещнах един приятел от техния "кръжец", та той ме разубеди да не вдигам шум и да се съжаля над баба Жени, по неговите думи! Повече не мога да коментирам произведението й, защото, както и в други случаи по повод на различни въпроси на съфорумци, трябва да изляза от анонимността, на която поне засега държа! По-важното е, че като лично засегнат и оплют от нея, защото не е знаела, че пише за жив автор, имам правото да оценявам подобна творба като антинаучна!

• Глобален Модератор
Публикува

Всъщност нищо не й харесвам, защото има една малка подробност, за да се наеме човек да се занимава с арменски фолклор и това нищожно, маловажно условие е да е знае езика! Случайно се засякохме в една къща, която се е оказала в списъка на тези, които е трябвало да обиколи и аз присъствах на анкетата й. От въпросите, които задаваше, веднага ми стана ясно каква компетентност има, а от дрехите, които носеше се досетих и защо го прави (разбира се от "уважение", както сама пише?!). Споделих й веднага мнението си и най-вероятно с това си спечелих, навлякох "приятелските" й чувства, което прозира във факта, че от всички обекти и субекти съм се превърнал едва ли не в главната тема на въпросното "научно" изследване.

Чакай, чакай малко, че ми стана интересно. Ти си бил обект на етнографското изследване като арменец или обект на критика от нейна страна?

Публикува

Лично арменци не познавам но някои са симпатични по телевизията докато други са ми отвратителни катои търговци по пазарите (няма пазар без арменец). А иначе като твърде стара и дегенерирала нация несъмнено имат мегаломански исторически претенции ако не във военен поради малката територия и население то сигурно в културен аспект. Не съм чел темата но сигурно съм познал:-)

Публикува

Чакай, чакай малко, че ми стана интересно. Ти си бил обект на етнографското изследване като арменец или обект на критика от нейна страна?

Ха-ха-ха, че нали ти си най-активният, който ме издирва?! Как искаш да ти отговоря на такъв въпрос? Приписва ми дамата съждения, които би трябвало да съм публикувал на 3-годишна възраст, което доказва, че е предполагала, че към днешна дата (датата на написването и публикуването на "творбата" й вече не съм между живите и няма кой да й потърси сметка. Според нея това е някакъв оцелял след 9 септември автор, който изразява съществували дотогава идеологеми и може да си позволява всичко! Вкарай един слепец в клетката при слона и после го накарай да ти опише какво е "видял"! Същата работа е и нейната!

Рустаме - за "дегенерирала" нация, която наскоро си е върнала нейната "Македония" май е преждивременно да се говори!

• Потребители
Публикува
Ха-ха-ха, че нали ти си най-активният, който ме издирва?! Как искаш да ти отговоря на такъв въпрос?

Мдааа... :crazy_pilot:

Публикува

Голяма грешка!!! Това е един от най-читавите народи!

Да особенно най-новата вълна имигранти (разбира се не мога да обобщя за всички) но амбулантните търговци от които имам преки впечатления са все едно изкопани от някой арменски затвор. Той български не може да говори като хората ама с такава една надменност и компетентност ти обяснява все едно не е дошъл той от майната си ами ти си някакъв абориген който го моли да сподели мъдростта си с теб.Ми тя "родата" от Афганистан и Пакистан с подобно занятие много по-симпатична и приятна за комуникация:-)

Публикува

Да особенно най-новата вълна имигранти (разбира се не мога да обобщя за всички) но амбулантните търговци от които имам преки впечатления са все едно изкопани от някой арменски затвор. Той български не може да говори като хората ама с такава една надменност и компетентност ти обяснява все едно не е дошъл той от майната си ами ти си някакъв абориген който го моли да сподели мъдростта си с теб.Ми тя "родата" от Афганистан и Пакистан с подобно занятие много по-симпатична и приятна за комуникация:-)

Rustam-e, недей така бе човек - създаваш впечатлението, че освен преки впечатления тези амбулантни търговци са ти направили и нещо друго!!!

Публикува

Rustam-e, недей така бе човек - създаваш впечатлението, че освен преки впечатления тези амбулантни търговци са ти направили и нещо друго!!!

Какво друго освен лошо впечатление?:-)

• Потребители
Публикува

Така е.

Гръцкият елит (големите търговски фамилии, общественици и учени) в Пловдив поне до края на 19 век не е маргинализиран, не е изгонен (щото има и такива случаи), дори и не е асимилиран в посока към българите..

Спорът заприличва на спор и дискусия.. в македонски форум :)

• Потребители
Публикува

На теб явно и алкохол даже не ти трябва - ти просто си си такъв, нали? Виж се сега тука:

"(всъщност ти си втория човек, след г-н професора, които "не препоръваше" Омелян Притсак)"?????

"Написаното от теб че Арменците в България били нация или част от нация, е пълна глупост."?????

"Ти обаче правиш грешката да смяташ че руско-доктринната "национальност" е еднозначно с нация."?????

Има ли някаква възможност да обясниш - не на мен, а на останалите: къде и кога видя подобни мои писания? Ти си си просто самодостатъчен и явно сам си задаваш въпроси и си отговаряш, така че просто, ако обичаш да не ме намесваш в твоите схеми!

Прочети си, моля по-горе какво твърдиш в съобщенията си!

1. Знаеш ли кои е Омелян Притсак и кои е "г-н професора"? Някъде да съм споменавал че ти си г-н професора, или някъде да съм посочил връзка на Омелян Притсак (или които и да е друг Притсак) с теб??

2. недей да ДЕМАГОГСТВАШ И МАНИПУЛИРАШ: Точно това казваш твърдението си:

"Българската етнография дори и след преимунуването й на етнология не е необходимо да се занимава с етноси и по-точно тези, които отдавна са признати за нации, защото те си имат своя национална етнография."

Извод - твърдиш че българските арменци са "нация", което не е вярно!!

3.Логически извод от 2!!

4. Евгения Мицева има информатори, рецензенти и сътрудници!

-----------

Ха-ха-ха-ха, Бил си едва ли не главен обект на проучването и! Има една приказка и тя се казва.. "посмали манго"

ха-ха-ха, Та ти ме питаше преди няколко дни какво значи меморати?Питай Евгения Мицева да ти обясни?

Публикува

ха-ха-ха, Та ти ме питаше преди няколко дни какво значи меморати?Питай Евгения Мицева да ти обясни?

Да, защото много добре знаех кой е откривателят на този страотен нов термин! Пропуснах по-горе в отговора си за Aspandiat да отбележа и този момент в нейното творение - изобретяването и въвеждането на нови безусловно крайно необходими термини, а иначе ние по-простите използваме думи като мемоари. Въпросните разкази на очевидци и жертви се наричат така (точно мемоари!) и в научната дисциплина наречена геноцидология, ама кой да знай! Вижте списъка на ползваната литература от Евгения Мицева - най-авторитетните източници са от типа на Большая Советская Энциклопедия, за да се убедите, че пламенни нейни защитници и адвокати може да бъдат само такива от типа на nik1, които си нямат никакво понятие от материята, за която става дума, но се репчат (по техни думи!). Логическите ти изводи, драги, са вследствие на твои, а не на мои представи, нагласи и заблуди! Отделих ти прекалено много внимание за просвета! Драскай каквото си искаш!

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!