Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

post-4986-1275047731,8183_thumb.jpg

Отстраниха Райна Манджукова

Правителството освободи от поста председателят на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова с мотива - нелоялно отношение към управляващия екип на Министерския съвет. За "По света и у нас" министър Божидар Димитров, който отговаря за българите зад граница, лаконичко обясни, че повод за отстраняването на Манджукова e поведението й по време на посещението на българската делегация в Чехия преди дни. Той обаче отказа подробности. Самата Манджукова отрече да се е държала осъдително.

Сигналът за нелоялно отношение на Райна Манджукова към държавата идва от депутати от българската делегация, която беше на посещение в Чехия преди дни. Ресорният министър за българите зад граница, проф. Божидар Димитров отказа да коментира, какво точно се е случило там, тъй като не е бил пряк свидетел.

Проф. Божидар Димитров, министър по въпросите на българите в чужбина:

– Мотивите са нелоялност, некоректност спрямо управляващия екип от нейна страна. Нещо се е случило по време на поклонението на гроба на Методий в Никулчице, Словакия, но не съм бил свидетел, но съм склонен да вярвам в това, тъй като имаше и прецедент друг.

Открихме вече бившия председател на агенцията за българите в чужбина – Райна Манджукова на премиерата на филм за банатските българи във Войводино. Тя коментира, че не е виждала мотивите за освобождаването си, но не е изненадана, тъй като при срещи с българите в Чехия си позволила да отправи критика срещу институциите и още тогава била предупредена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Райна Манджукова:

– Аз си позволих на два пъти, наистина си позволих, да кажа, че липсва координация между държавните институции по темата за работата с българите в чужбина и г-жа Цачева още там ми каза, че това е скандално – държавен служител да говори срешу държавата, макар че аз не мисля, че това беше говорене против държавата.

Манджукова председател на Агенцията за българите в чужбина от август миналата година. Мястото й сега ще заеме Росен Иванов. Той е юрист, съветник от екипа на Божидар Димитров.

http://bnt.bg/bg/new...ajna_mandjukova

Махат шеф на агенция заради "голяма уста"

Правителството вчера изненадващо освободи назначената само преди 7 месеца шефка на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

Мотиви за решението не бяха съобщени, но наблюдаващият работата на ведомството министър Божидар Димитров разясни, че Манджукова си отива заради нелоялно и некоректно отношение към управляващите. Той отказа подробности, но подчерта, че е разговарял с отстранената шефка на агенцията и тя е наясно за какво става въпрос.

Самата Манджукова заяви, че продължава да не знае какви са точно нейните нарушения. Според разказа й Димитров й се обадил и казал, че си ритнала трудовата книжка с нещата, които говорила по време на посещението на председателя на парламента Цецка Цачева в Прага и Микулчице.

"На срещите със сънародници споделих, че част от причините да не можем да отговорим на всичките им изисквания са свързани с липсата на координация между държавните институции у нас", обясни Манджукова. Признанието й било посрещнато от Цачева с думите, че за първи път вижда държавен служител, който така целенасочено да говори срещу държавата и че тя ще направи всичко възможно това да стигне до най-високото ниво.

Димитров отрече само намесата на председателката на парламента да е причина за отстраняването на Манджукова. Имало оплаквания срещу нея и от други членове на делегацията. Освен това той и преди тази случка бил разговарял с шефката на агенцията какво и как говори. "Вярно е, предупреждавал ме е, че съм невъздържана и имам голяма уста", обясни отстранената.

На нейно място ще бъде назначен Росен Иванов, който е експерт в кабинета на Димитров и бивш адвокат.

http://www.24chasa.b...rticleId=493263

Правителството освободи шефа на агенцията за българите в чужбина

Досегашният директор на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова е била освободена от поста заради нелоялно отношение към Министерския съвет. Това каза за БТА министър

Божидар Димитров, отговарящ за българите в чужбина. Той беше потърсен за коментар за решението на правителството да освободи Манджукова и да назначи на нейно място Росен Иванов. Досега той беше съветник на Димитров.

От пресслужбата на кабинета обясниха само, че Манджукова е отстранена съгласно чл. 19 а. ал. 2 от Закона за администрацията, но не посочиха причината за това. В посочения текст се посочва, че председателите на държавни агенции могат да бъдат освобождавани без предизвестие от органа, който ги назначава, по негова преценка.

Иванов е отличен специалист, автор на закона за българското гражданство, приет от парламента без нито един глас против, каза министърът. Той има дългогодишен опит като общественик , бил е председател на кръг "Будител", добави Божидар Димитров.

Попитан дали причината за освобождаването на Манджукова са нарушения в агенцията той

каза, че ще тепърва ще бъде направен одит, за да се прецени дали има такива. "Но както казвам с горчива ирония за малкото време, което беше, и при този бюджет едва ли е направила някакви сериозни нарушения, коментира министърът.

Пред агенция "Фокус" Манджукова каза, че повод за освобождаването й е нейна реплика, казана пред българи в Прага по време на посещението на председателя на парламента Цецка Цачева в края на миналата седмица. "На срещите с нашите сънародници, аз споделих, че не можем да отговорим на всичките им изисквания заради липсата на координация между държавните институции в България", каза Манджукова.

"Казах това на два пъти и след втория път г-жа Цачева каза, че за пръв път вижда държавен служител, който така целенасочено да говори срещу държавата и че тя ще направи всичко възможно това да стигне до най-високото ниво. Тя ми каза: "Понеже се оплаквате, че никой не ви чува в държавата, уверявам ви, че сега ще бъдете чута на най-високо ниво", каза Манджукова.

Тя добави, че не смята, че отстраняването й е политическо. "Просто имах неблагоразумието, да не съм дипломатична. Такива неща явно не трябва да се казват на нашите сънародници навън, но аз просто бях честна с тях", коментира Манджукова пред агенция "Фокус". "Казаното от мен не бе в присъствието на чешки държавни лица, а пред български граждани. Това са не просто българи от чужбина, а български граждани, които след няколко години ще бъдат отново избиратели и ще избират за кого да гласуват", добави Манджукова.

Тя каза още, че Божидар Димитров й се обадил и й казал, че си е ритнала трудовата книжка, но не й съобщил официални мотиви са уволнението.

http://www.dnevnik.b...ata_za/?ref=rss

Манджукова отрича мотивите, с които я уволнява министър Божидар Димитров

Освободената вчера председателка на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова събира багажа си, макар да не е видяла заповедта за уволнение. Тя отрича официалния мотив на министър Божидар Димитров, че я освобождава заради нелоялно отношение към държавата. Още по темата от Рада Домусчиева.

Министерският съвет не пише мотиви, когато освобождава служителите си, но в случая ресорният министър на Райна Манджукова Божидар Димитров твърди, че я освобождава заради нелоялно отношение към държавата.

"Отричам, защото истинската причина, поради която съм уволнена, е, че имах неблагоразумието да кажа, че няма координация между държавните институции. Това не е говорене срещу държавата", каза Райна Манджукова.

Открихме министър Божидар Димитров за коментар по телефона във Виена:

- Именно работата на госпожа Манджукова е да осъществи координацията между министерствата и българите в чужбина, между тях и МВР, ДАНС.

- Съжалявате ли, че я назначихте?

- В един момент започнах да съжалявам, защото и тя не крие, че няколко пъти й правих забележка да внимава и да спре да се държи като опозиционен журналист

Репликата на Манджукова е от среща с българи в Чехия, на която присъствала и председателят на парламента Цецка Цачева. Тя, по думите на Манджукова, се заканила, че поведението й ще стане достояние на най-високо място.

"Не е телевизионно това, което ще ви кажа, но аз ги подразних с това, че аз знам и мога, а г-жа Цачева отиде неподготвена на срещата, хората ме харесваха, излизаха да ме посрещнат, целуваха ме, радваха ми се, това е ниво, на което аз не искам да говоря", допълни Райна Манджукова.

Днес в парламента Цецка Цачева отказа коментар по случая.

http://www.btv.bg/ne...r_Dimitrov.html

post-4986-1275048004,6525_thumb.jpg

• Потребител
Публикува

Хубава и стойностна българка като Райна, сред отбора от долнопробни лайнари и помияри като пожарникарската команда на ГЕРБ не може да вирее. А всеядният булдог Фед Бо за тлъст кокал ще прегази всеки!

На времето мислех ча най-тъпия министър-председател който сме имали е лудия Филип Димитров.

Но тъпата мутра Бойко го превазхожда! :crazy_pilot:

• Потребител
Публикува

Манджукова дали има нещо общо с Петър Манджуков? Ако е така мога да си обясня, защо някои хора реват за нея. Същите, които смятат, че либералната демокрация и т. нар. западни ценности са най-голямото зло, а Възродителният процес е панацея за проблемите ни. Ако госпожата споделя подобни ''прогресивни'' възгледи смятам, че късно са я освободили от поста.

пп: Филип Димитров е луд само във фантазиите на ДС и продажните журналисти. Това е един от най-читавите наши политици, но и доста наивен за съжаление. Трябва да искаме повече такива ''луди'' да се захванат с управлението, а не ''нормални'' като Р.Овч., Гоце, Сокола, Запалката, Зайков и пр.

• Глобален Модератор
Публикува

Ако същество като ЦЦ се асоциара с държавата нещата са трагични.А и Божидар можеше да провяви поне малко мъжественост.

• Потребител
Публикува

Манджукова дали има нещо общо с Петър Манджуков?

Доколкото знам е бесарабска българка. Но не мога да кажа за кого е омъжена и дали евентуално той няма връзка.

• 4 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Вкъщи може да има спорове, противоречия, караници дори. Но навън, всички трябва да се държат сплотено и да демонстрират взаимно уважение.

Ей това много българи не могат да проумеят и се чувстват едва ли не горди, когато пред външния свят са омаскарили себе си, държавата си или народа си.

• Потребител
Публикува

Вкъщи може да има спорове, противоречия, караници дори. Но навън, всички трябва да се държат сплотено и да демонстрират взаимно уважение.

Ей това много българи не могат да проумеят и се чувстват едва ли не горди, когато пред външния свят са омаскарили себе си, държавата си или народа си.

--------------

На тази тъпа реплика че отговоря: Райна не е маскарила никого, маскара е Фет Бо който не я защити, а веднага подложи дебелото д..., да не изтърве кокала - "патриот е душа дава...." :tooth:

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!