Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Струва ми се, политическите пристрастия на КГ го карат все повече да изкривява реалността, да твърди нелогичност и да опорочава чисто научната насоченост на този форум.

• Мнения 1,3k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребители
Публикува

Не, не е тяхна работа, защото ние от тях внасяме. Както икономическата криза - отвън иде, причините не са у нас.

Проблемът трябва да бъде анализиран в неговата цялост, иначе е едностранчиво и ненаучно.

Добре де, последно внасяме ли я тая чалга или си ни е присъща? Тук сякаш имаш две противоречиви твърдения на две страници.

• Глобален Модератор
Публикува

Доколкото разбирам, с това си мнение се солидаризираш логически с тезата ми..

След като твърдиш че професионално направената музика не е за била слушаема за масите (само поради това че е била професионално направена), то тогава коя музика според теб е била подходяща за масите?

Ми ей таква:

• Глобален Модератор
Публикува

Струва ми се, политическите пристрастия на КГ го карат все повече да изкривява реалността, да твърди нелогичност и да опорочава чисто научната насоченост на този форум.

Струва ми се, че оплете конците. Няма стршано, случва се :)

• Потребител
Публикува

Добре де, последно внасяме ли я тая чалга или си ни е присъща? Тук сякаш имаш две противоречиви твърдения на две страници.

Като форма, чисто формално, тя е вносна, тъй като в началото песните са преводни. Но тази привнесена форма е доста сходна, направо присъща на културата ни, което обяснява масовото й приемане.

• Потребители
Публикува

Ми ей таква:

Това е ирландска песен, чиито произход е далече в миналото..

..От друга страна ние имаме такива песни.. Нашият съфорумник alvassareiro вече отговори, мисля, на въпросът "защо те не се слушат от масовата публика?", и не са предпочитани - отговорът аз го разбрах ясно и кратко като: "тези песни не съответстват на масовата култура на българите".

Бих допълнил - ние вече не сме харамии, мъченици и изгнанници (каквити сме били в 18 и 19 век), "пеещи своите тъжни песни" (или юнашки песни); вече от "бирата" на братята гърци и турци..

Ето една чудесна песен , изпълнена от бесарабското българче Невена Цонева, която песен, определено предпочитам пред ирладските саги..

http://www.vbox7.com/play:d39b9ee9&start=6

• Потребители
Публикува

Ъъъ, не че няма ирландски саги (магар и исландските да са по-известни някак си), само дето сагата няма нищо общо с никакво пеене, а и се състои предимно от дълъг разказ в проза, предназначен за четене на глас. Dubliners определено немат общо с никакви саги.

• Глобален Модератор
Публикува

Това е ирландска песен, чиито произход е далече в миналото..

..От друга страна ние имаме такива песни.. Нашият съфорумник alvassareiro вече отговори, мисля, на въпросът "защо те не се слушат от масовата публика?", и не са предпочитани - отговорът аз го разбрах ясно и кратко като: "тези песни не съответстват на масовата култура на българите".

Бих допълнил - ние вече не сме харамии, мъченици и изгнанници (каквити сме били в 18 и 19 век), "пеещи своите тъжни песни" (или юнашки песни); вече от "бирата" на братята гърци и турци..

Ето една чудесна песен , изпълнена от бесарабското българче Невена Цонева, която песен, определено предпочитам пред ирладските саги..

http://www.vbox7.com/play:d39b9ee9&start=6

Е да, ама тая масова култура кой я култивира? Като знаем, че преди това не беше такава ;) Това, за което говорите вие, е резултата.

ПП

Изобщо не виждам нуждата от противопоставяне на песента на бесарабското или което и да било друго българче на Дъблинърс ;) Споко, комунизма мина, няма нужда да избираш между двете, можеш да си слушаш всичко.

• Потребител
Публикува

Сега, вярно е, рок не слушам и не познавам. Но ми е противопоказно като жанр. За сметка на това има пълните дискографии на Брел, Ив Монтан, Азнавур, Дасен, Жилбер Беко, Адамо, Хулио Иглесиас, Далида, Гардел, Кайтано Велозу и др. класици, къде-къде по-значими от рока. Айде ся.

И с какво са по-значими от рока, ако смея да попитам?

• Потребители
Публикува

Е да, ама тая масова култура кой я култивира? Като знаем, че преди това не беше такава ;) Това, за което говорите вие, е резултата.

ПП

Изобщо не виждам нуждата от противопоставяне на песента на бесарабското или което и да било друго българче на Дъблинърс ;) Споко, комунизма мина, няма нужда да избираш между двете, можеш да си слушаш всичко.

Откъде "знаем", каквото казваш че знаем?

---

Намекът в ПП не го разбрах добре, но ми прилича или на някакво заяджане или демагогия..

• Потребители
Публикува

Ъъъ, не че няма ирландски саги (магар и исландските да са по-известни някак си), само дето сагата няма нищо общо с никакво пеене, а и се състои предимно от дълъг разказ в проза, предназначен за четене на глас. Dubliners определено немат общо с никакви саги.

Визирам текстовото послание на песните като разказ/предаване на нещо минало, на някаква минала "героична"/героична (без кавички) история..

http://ru.wikipedia.org/wiki/Whiskey_in_the_Jar

http://www.balkanfolk.com/bg/lyrics.php?lyrics_id=3756

(Надявам се че знаеш какво е значението на думата "янкеседжия")

• Потребител
Публикува

ПП

Масовата култура се култивира от масата. Никаква държавна намеса не й влияе. Затова се казва масова култура - от масите.

• Потребител
Публикува

И с какво са по-значими от рока, ако смея да попитам?

Ами по-значими са, разбира се. Защото се базират на красотата, естетиката, стила, добрия вкус. А рокът е пасмина брадясали, немити, кирливи дерящи се, с резачки, сенокоси, родосеялки, садо-мазо вибратори, висок ток ненормалници с култура на багеристи, които са далеч далеч от красота, естетика и вкус.

Виж сега, всяко нещо, което е красота, вкус и естетика, е по-висше от разрушителния негативизъм на шайка истерични ненормалници.

Абе докога дивият варварски вкус ще задушава красотата и естетиката тука бе.

• Потребител
Публикува

Ами по-значими са, разбира се. Защото се базират на красотата, естетиката, стила, добрия вкус. А рокът е пасмина брадясали, немити, кирливи дерящи се, с резачки, сенокоси, родосеялки, садо-мазо вибратори, висок ток ненормалници, които са далеч далеч от красота, естетика и вкус.

Виж сега, всяко нещо, което е красота, вкус и естетика, е по-висше от разрушителния негативизъм на шайка истерични ненормалници.

Патетично, но необективно. Рокът промени много повече света, отколкото естрадата. Та Ив Монтан и Азнавур са демоде дори в родината си, докато рокът няма възраст - справка популярността до ден днешен на "Бийтълс", "Стоунс" или "Цепелин". Естрадата има тематиката на сапунените опери...

• Потребител
Публикува

Патетично, но необективно. Рокът промени много повече света, отколкото естрадата. Та Ив Монтан и Азнавур са демоде дори в родината си, докато рокът няма възраст - справка популярността до ден днешен на "Бийтълс", "Стоунс" или "Цепелин". Естрадата има тематиката на сапунените опери...

Напротив, рокът е вече тотално демодиран, докато АЗнавур и Дасен все още са номер едно дан ла Франс, май не си ходил скоро. Французите са шовинисти и не дават друг да им определя вкуса.

Рокът е изпята песен, слуша го определена дългокоса прослойка. Защо е демоде - защото е бунт срещу един обществен строй и следвоенни нрави, които вече ги няма. Изпълни си мисията. Днешната младеж вече не се бунтува.

А популярната музика се базира на вечни ценности - любовта, чувствата.

Затова Азнавур и Дасен са безсмъртни, за разлика от престарелите рокаджии, дето никой не ги слуша.

Те затова се спукаха да идват в България. Всеки, който го закъса яката и си изгуби публиката, идва в България. Абе аман от тея бе.

Идеята не е музиката да променя света, а да е проводник на естетика, морал, вкус. Да възпитава в доброто и красивото.

Рокът възпитава да не си режеш ноктите, да не се подстригваш и да квичиш като свиня.

Заключение - популярната музика, каквато и да е тя, е вечна, докато рокът е инструментална ценност, има смисъл в окнкретна епоха и при конкретни условия, и вече си е изпял песента.

• Потребител
Публикува

Направо чак си вярваш! Докато САЩ водят световната цивилизация, рокът винаги ще е номер едно! А пък французите, които познавам наистина слушат основно френска музика, но френски ска-пънк, а не шансони! Да те светна и за още нещо, понеже явно слушайки канцонети, си го пропуснал - рокът отдавна вече не се асоциира непременно с дългите коси. Съвременните рок групи имат нормални прически. Излез от хипи годините (годините на Азнавур, Лили Иванова и наборът им Тиранозавър Рекс)!

• Потребител
Публикува

Хаха, САЩ водели световната цивилизация.

Да те светна, че в света все още има 4 цивилизации, не една.

Второ, те хубаво ни водят, та скоро и ще ни затрият. Ако Сащ са източник на вдъхновение и култура, жална ни майка.

И да те светна още нещо - Азнавур продължава да прави концерти и издава албуми, а битълс кво прават?

Но пък е вярно, че тълпите винаги се увличат по чалгата и мизерията, не по красотата и естетиката.

Ти може да не харесваш културата, естетиката, доброто, изкуството, а да лежиш по цял дена, да се наливаш с бира и да се оригваш, да слушаш азис като митака, или некви дерачи там,

изборът си е твой. Но има хора тука, които търсят красивото, естетичното, доброто, позитивното, ходят на опера и четат поезия от 19 век на испански (Густаво Адолфо Бекер)

и тези хора не са тълпата. А индивиди, личности, естети

като мен. Всеки избира какъв да бъде.

• Потребител
Публикува

Масовата култура се култивира от масата. Никаква държавна намеса не й влияе. Затова се казва масова култура - от масите.

Да така е, ако няма комунизъм. В момента в който се намеси той (визирам СССР и народните демокрации в началото). Нима руския селянин или дребен търговец/интелегент/благородник (а след Ленин такива са били болшевиките) му е в културата да прокламира победа на пролетариата и унищожение на собствените класи? Нима е в културата на камбоджанци да отричат родителите и да прокламират, че семейството е вредно, а партията ще възпитава децата (резултат, след режима на възпитаника на Сорбоната Камбоджа от 6 милиона минавайки през Кампучия стзна 3 милиона). Точно това е механизма на комунизма - овладей масите и им подмени ценностната (и културната в това число) с-ма. Мачкай ги, убивай ги, гони ги, но промии мозъка им. Накарай ги да приемат твоето кредо и не привидно, накарай ги да вярват и те. Направи от богатия селянин, безправен роб, готов за една коричка да извърши всичко. Отнеми на средняка всичко, направи го пролетарии, нека зависи само от теб. Не желае!!! Значи е кулак. Накарай интелектуалеца да пълзи, да се моли, да признава грешките си (ако няма ще ги измислим). Вържи работника за стана, за мината, овладей профсъюзите. Вкарай в играта и децата "Който не работи не трябва да яде", че само бабичките ли ще събират реколтата. Накарай научния работник да мисли в "правилната посока".

Та ето така се култивира масовата култура при комунизма.

• Потребител
Публикува

И да те светна още нещо - Азнавур продължава да прави концерти и издава албуми, а битълс кво прават?

Странно, но Бийтълс с десет албума повлияха много повече на съвременната музика, отколкото Азнавур с неговите петдесет и шест...

• Потребител
Публикува

Да така е, ако няма комунизъм. В момента в който се намеси той (визирам СССР и народните демокрации в началото). Нима руския селянин или дребен търговец/интелегент/благородник (а след Ленин такива са били болшевиките) му е в културата да прокламира победа на пролетариата и унищожение на собствените класи? Нима е в културата на камбоджанци да отричат родителите и да прокламират, че семейството е вредно, а партията ще възпитава децата (резултат, след режима на възпитаника на Сорбоната Камбоджа от 6 милиона минавайки през Кампучия стзна 3 милиона). Точно това е механизма на комунизма - овладей масите и им подмени ценностната (и културната в това число) с-ма. Мачкай ги, убивай ги, гони ги, но промии мозъка им. Накарай ги да приемат твоето кредо и не привидно, накарай ги да вярват и те. Направи от богатия селянин, безправен роб, готов за една коричка да извърши всичко. Отнеми на средняка всичко, направи го пролетарии, нека зависи само от теб. Не желае!!! Значи е кулак. Накарай интелектуалеца да пълзи, да се моли, да признава грешките си (ако няма ще ги измислим). Вържи работника за стана, за мината, овладей профсъюзите. Вкарай в играта и децата "Който не работи не трябва да яде", че само бабичките ли ще събират реколтата. Накарай научния работник да мисли в "правилната посока".

Та ето така се култивира масовата култура при комунизма.

Това изобщо не е вярно. Именно в условия на репресии и диктатури се култивира много силна масова култура, като отклик.

Заради дистанцията между пролетариат и доминиращо малцинство. Двете тела вече си нямат доверие. Затова едните са недоверчиви към това, което прави другия.

Пример - християните и римската империя. Колкото и да се меси империята, да преследва, убива, забранява, християните стават все повече. Масовата култура не се смущава от репресии и гонения. Разивва се въпреки тях. И в противоположна посока, като отклик.

Човечеството почти до 20 век е живяло в такива условия на несвобода (с малки изключения, като САЩ и скандинавияИ масовата култура се е регулирала сама.

• Потребител
Публикува

С нищо не са повлияли.

Пак казвам. Смисълът на музиката не е да променяш света, а да създаваш красота и вкус.

Напротив, повлияли са! Чети малко музикални критики, като не искаш да слушаш. Красотата и вкусът са относителни неща.

• Потребител
Публикува

Михов, виж сега, момче. Животът е борба. Борба със самия себе си. Трябва да се превъзмогваш и да вървиш напред.

Преди години, като бях на 15, а аз слушах рок и пънк като моите съученици. Но незнайно защо исках да имам вкус, да впечатлявам, да харесвам достойни неща, не банда разхайтени хлапаци, които не се къпят.

Опитах да слушам опера, и не ми хареса. Ходих на изложба, и се отегчих. Пуснах си Азнавур, и умрлях от скука. Бойбандите къде-къде по-интересни.

Затова се задължих. Ще слушам всеки ден Азнавур и опера, и Иглесиас, ще ходя веднъж седмично на изложба и ще чета скучни научни книги.

И постепенно си промених вкуса. И съм много щастлив, че вече Азнавур ми харесва, кефя се на операта и изложбите, интересни са ми скучните книги,

но това е постигнато с усилия. Да преодолееш себе си, да се култивиращ, да се победиш, да се издигнеш.

Иначе плаваш по течението и си масов.

• Глобален Модератор
Публикува

Откъде "знаем", каквото казваш че знаем?

---

Намекът в ПП не го разбрах добре, но ми прилича или на някакво заяджане или демагогия..

Не, няма такова нещо.

А "знаем" това, защото знаем каква е картината на българската култура до средата на 40-те години, та и след това в началото. Чалга няма (освен маргинална, което не се брои).

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!