Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Хаха, абе КГ, тогава вестниците са били много по-малко от днес, естествено, че няма да пише за чалга и мизерии, а само хубави неща. Медиите в началото на века са толкова ограничени и избирателни, че не са достоверен източник на информация за живота на обикновения човек нейде в прованса.

Това твърдение се нуждае от сериозни доказателства. Тогавашните вестници са публикували всичко, което се е случило.

Ами културните постижения след Освобождението са само ехо, резултати, ефекти от възраждането. То не може да спре на мига, точи се и след освобождението, но вече кривата е низходяща.

Но този патос, трескаво развитие на култура, образование, итн. след освобождението замират. Образованоста пада, всичко пада.

Това са глупости на търкалета. Посочи ми един български символист от Възраждането.

ПП

Образоваността пада, ли??? Не изпадай в положението на малкото баннати за говорене на глупости.

• Мнения 1,3k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Вие праите една много сериозна грешка и смятам да ви критикувам. Смятате, че България е достатъчна и разбираема сфера на изследване. България е точка.

Не е така. Сериозна грешка. Разбираемата сфера на изследване не е само България, а Европа, света или най-малкото Балканите, от които ние сме част, и нищо, което се случва в едно от трите, не ни оставя настрани.

Затова винаги Българият трябва да бъде поставяна в контекста на Балканите най-малко, и задължително. А не като КГ, България е отделна, никакви взаимодействия, никакви външни влияния и процеси и контакти, като остров някакъв, ние някакви стерилни. Това важи за Мавриций, но не и за нас.

Това какво ще рече на практика. В началото на века пошлостта и масовата култура на забавление току се ражда, не е толкова типична, и у нас е така.

През 70те и 80те пошлостта обхваща целия свят, и ни достига и нас през 90те. Тука никавви комунсти не играят.

• Потребител
Публикува

Това твърдение се нуждае от сериозни доказателства. Тогавашните вестници са публикували всичко, което се е случило.

Това са глупости на търкалета. Посочи ми един български символист от Възраждането.

А ти ми посочи един Неофит Рилски или Пайсий от 20те и 30те.

Сравнението е в полза на първите двама, не на символистите.

Абе КГ, вестниците тогава са били малко на брой, и докато опишат политиката и икономиката, им свършва мастилото и хартията.

Не е било като днес, дето имаш стотици медии и вестници, което води до тясна специализация - има си вестници само за пошлост.

• Потребител
Публикува

ПП

Образоваността пада, ли??? Не изпадай в положението на малкото баннати за говорене на глупости.

Айде дай данни какъв процент е образованността в България през 30те години на 20век, и каква е била през 60те на 19.

• Глобален Модератор
Публикува

А ти ми посочи един Неофит Рилски или Пайсий от 20те и 30те.

Сравнението е в полза на първите двама, не на символистите.

Абе КГ, вестниците тогава са били малко на брой, и докато опишат политиката и икономиката, им свършва мастилото и хартията.

Не е било като днес, дето имаш стотици медии и вестници, което води до тясна специализация - има си вестници само за пошлост.

Мисля, че трябва да си поемеш малко дъх, наистина.

• Потребител
Публикува

Но ти говориш общи неща. Какви точно влияния имаш предвид, в какъв контекст??

Не ,ти говориш общи неща.

Как какви влияния - политически, икономически, културни, социални.

Днес какви влияния има в България??

• Потребител
Публикува

Значи, да обобщя.

Много дълъг период от време ние сме съжителствали с гърци и турци, били са наши съседи в големите градове като пловдив, търново, варна, русе и тн. Гърците са имали представители във всеки български град с оглед на църковната и светска администрация, а турци пък също е имало във всеки голям български град - в търново, варна, русе, пловдив има гръцки и турски квартал.

В тази градска среда е ставало културно взаимодействие между етносите. Ни есме виждали какво ядат, какви думи ползват, какво правят, ккава музика слушан привнасяли сме някои елементи от тяхната в нашата култура. Може да сме ги мразили, но това не ни е попречило да заемем редица турски и гръцки думи в езика си, повече неща, които са яли, редица елементи в носиите, музика, инструменти и тн.

Да, запазили сме идентичността си, но сме приели редица елементи в културата си от тях, резултат от културното взаимодействие.

И нещо друго. Ние сме виждали как живеят, какво ядат, каква музика слушат и тн. и дори да не сме я приемали, и да сме я иронизирали, сме били свидетели на културните им особености достатъчно дълго време, затова до днес ги чувстваме познати, близки, свикнали сме с тях,

по-познати и близки ни се струват, отколкото шансоните или естрадата.

Ето тука съм обяснил процесите.

А освен тези изброени влияния, следва да добавим и тези, които идват от Русия, и от Западна Европа, главно Австро-Унгария.

Смятам, вече знаеш какви влияния.

• Потребител
Публикува

Значи, да обобщя.....

Да обобщя и аз:

Често да ти кажа, не можах да разбера какво искаш да кажеш. Но и там не ме влече. Скучнее ми. Вие сте по русия, нали сте израстнали през комунизъма, тя ви е почти втора родина.

Темата е за комунизма но уважаемия Португалец нищо не знае за нея (Раша-та де), нищичко! Което не му пречи да запълва страница след страница с постове, верно високоинтелектуални, издържани, пълни с култура, кат едно кафяво нещо с витамини. Ама по темата? Нищо (както и по повечето теми)! Едно си баба знае, едно си бае (ама бабо, те времената се промениха бре! ;)). Португалецо, чалгата тук си ти (ИМХО)!

• Глобален Модератор
Публикува

Това са общи приказки. Влияние оттук, влияние оттам - нищо конкретно не стои зад това. Въпреки, че такива процеси са трудно установими, все пак пределите им могат да се очертаят. Така просто - "влияния", не става.

То и САЩ са имали "влияния" над Османската империя, но какво от това?

• Потребител
Публикува

Е това е върхът на абсурдността.

Значи една малка България изобщо не изпитва никакви влияния. Българите от 19 век не са никак повлияни от Европа или Османската империя,

а днес също изобщо световната политика, икономика, криза и тн. не ни влияе. Ние си седим изолирани и сме си добре.

КГ, след тодобно изказване, за мен си безнадежден случай.

Съжалявам, че го казвам, но вече не виждам смисъл да дискутирам с теб.

Няма смисъл, ти отхъврялш най-елементарни истини.

• Потребител
Публикува

Това са общи приказки. Влияние оттук, влияние оттам - нищо конкретно не стои зад това. Въпреки, че такива процеси са трудно установими, все пак пределите им могат да се очертаят. Така просто - "влияния", не става.

Значи държавите и цивилизациите според теб въобще не си влияят.

САЩ не влияят на османската империя, но им влияе европа и русия например. Русия с многобройните войни, а европа която настоява турция да се реформира и модернизира.

• Потребител
Публикува

Айде да ти дам един пример как светът влияе на България.

Ами с икономическата криза.

Или и това ще оспориш.И да отворим отделна тема - западни влияния в българия през 19 век, турски влияния, гръцки влияния, руски влияния.

Абе ей хора, най-западното влияние, което изпитваме през Възраждането, е национализмът. Който е основата на всичко по-натам.

• Потребител
Публикува

Не спекулирай, че..... :sneaky2:

Трагика.Ти сега на компа дето седиш, сигурно и той е чисто българско явление, създадено тука, и нищо чяждо няма в него.

А цялата средвокековна история на България е изложена на влиянието на византия и е неразбираема извън този контекст.

А днес влиянията са две- на Русия, и на Запада, и това е още от 19 век, и нищо, което става тука у нас, е неразбираемо, без този контекст - русофили и русофили, антанта и съглшение, ос и съюзници, комунизъм и капитализъм.

ама КГ де ше ги знае тези влияния.

• Потребители
Публикува

Ами сложен въпрос, защото ти говоря от впечатления от различни източници. Например разговори с много хора оттогава, хоби ми е от малък, какво да правя. Или четене на стари вестници - никъде не пише за чалги. В литературата, описваща тогавашното съвремие почти никъде не се среща.

Имаме това, което сега му викат градски песни, то си е градския фолклор, това, заедно с разните народни музики е в основата на масовата култура. Пошлостта просто не е добре приета обществено, много се реагира на нея и затова си е там, дето й е мястото - маргинализирана.

Разбира се, прав си, трябват повече извори но мисля, че горния извод спокойно може да бъде направен.

После, няма артефакти, няма сведения за чалги, а има сведения за обратното. Ако видим например някъде в някой вестник списък с обяви за концертите в София или в някой град, ей такива неща...

Нормално е радиото да е създадено през 1936, то много държави го създават тогава.

Намери ми една плоча с чалга от миналото.

Пошлостта просто не е добре приета обществено, много се реагира на нея и затова си е там, дето й е мястото - маргинализирана.

Оф,.. аз горкия си мислих че със социализма си е отишла и демагогията.. Какво по-точно имаш впредвид с това си мнение?

----

"Пошлост" е синоним "най-лошото","елементарно", "прозрачно"

Текстовете на народните песни са елементарни, на немалка част от градските песни също:

http://www.galanto.com/content/view/718/25/lang,bg/

http://www.galanto.com/content/view/788/25/lang,bg/

Толкова са елеметарни или неелементарни - колкото мнозистовото от текстовете в чалга песните!!

Ако видим например някъде в някой вестник списък с обяви за концертите в София или в някой град, ей такива неща...

Ей, страхотен агрумент, машаалла, нямало обяви за чалга концерти. То стана като виц: "Питам аз пак, в кръчмата на Католишката махала какви са били концертите, и в кои вестник са ги обявявали, ама шопа вика - такова животно няма.."

• Потребител
Публикува

Да обобщя и аз:

Темата е за комунизма но уважаемия Португалец нищо не знае за нея (Раша-та де), нищичко! Което не му пречи да запълва страница след страница с постове, верно високоинтелектуални, издържани, пълни с култура, кат едно кафяво нещо с витамини. Ама по темата? Нищо (както и по повечето теми)! Едно си баба знае, едно си бае (ама бабо, те времената се промениха бре! ;)). Португалецо, чалгата тук си ти (ИМХО)!

Уважаеми скъпи митак,

смятам заявих и доказах в по-предни мои разработки,

че комунизмът е западна философия и идеология, привнесена само в Русия.

• Потребители
Публикува

"трудно установими процеси"?

Кавалите, гайдите, тъпаните, че и после зурните, тамбурите - изполвани като инструменти в народната музика и сега в Македония и Северна Гърция, и после кларинетите, да не би да се ползват единствено при българите?

Ами храната, напитките? Що пием "ракия", бре чоджум?

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F

ей това са го направили братята араби (още от християнски времена); арабите християни още си го поркат:

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%BA_%28%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BA%29

• Потребител
Публикува

Не толкоз скъп (но все пак уважаван (ма за сега)). Не ти отбира кратуната от комунизъм. Че е западна западна е, че е идеология идеология е. Но не е философия, но пък е утопия (това дет са разработвали Маркс и Енгелс де). Единствен аз (да ме прости някой дет е направил същото, а аз не съм забелязал поради португалски флууд) се опитах да предскажа какво би станало, ако Маркс-Енгелс комунизма се развие в ЮК, Германия и Франция. Пълен крах, камо ли да властва над Европа. Но имаме "практика" Ленин, къде се "пръкна" таз идея, после праволинейния и воюващия Сталин (верен и единствен (оцелял) ученик на Ленин) разшири сферата (или лагера де). Аз това дискутирам!

• Потребител
Публикува

Напротив, уважаеми, засега.

комунизмът е философия, вдъхновена от Хегел. А утопията също е философски термин, само че от гръцката такава.

както и да го гледаме, все към философия избива.

Ако комунизмът се беше наложил в Англия, Франция или Германия, той нямаше да има нищо общо със съветсдкия или корейския, поради разбираеми културни различия. Щеше да е нещо съвсем ама съвсем различно.

Шпенглер например, в книгата си Прусианство и комунизъм, разграничава два вида комунизъм - пруски и английски, и карл-маркският е от английски тип, покато нацистите според него са типичните пруски комуняги.

• Потребител
Публикува

Хегелианствито не е присъщо на комунистите (Сталин). Абе надали е чел Хегел. Аз не смятам, че разискваме утопията (аз съм готов, теб не те видях на ринга), нито нейните корени, а именно комунизма властващ 70 години над една 6-та част на света а, 40-50 години и над повече.

• Потребител
Публикува

Не, разискваме комунистическата идеология, което е едно типично философско учение в контекста на немскака класическа философска школа, вдъхновено от хегел, а той ни препраща към далечна древна гърция, където философите са били бая социално настроени за равенство.

никъде в темата не е зададено - комунизъм на практика по света. темата е комунистическата идеология.

в този контекст, ми дължите сериозното признание, заради моето твърдение, че комунизмът е западна идеология.

• Потребител
Публикува

никъде в темата не е зададено - комунизъм на практика по света. темата е комунистическата идеология.

Е зададено обаче! Знам аз, че ти не четеш, какъв човешки фактор, какви 5 лева, как ще теоретизираме в/у едни драсканици без човешки фактор? След като имаме и такава компонента значи значи не е само за идеология (темата де).

Пак те сразих (абе писна ми вече :().

• Потребител
Публикува

Ами именно теорията, в съчетание с местната култура, води до най-различни девиации. Отделно ,човешкият фактор също се нуждае от теоретизиране в областта на културологията, и тук мога да се намеся съвсем уместно.

Много философии не са претворени на практика, но това не пречи да се обсъждат.

Виж темата - "идеология" пише.

Сега пусни си малко азис, докато мислиш как пак да ме сразиш.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!