Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Абе има много данни, ся е късно и ме мързи да разтворя дебелите книги, но нивото на селскостопанското производство през 11-12 год. е в пъти даже за 39-та. Цитирам наизуст, но ще проверя. Но друг е въпроса преди ПСВ, Русия е изнасяла и не малко зърно без конфискации. Ние знаем, че Сталин е изнасял даже когато в Украйна са яли децата си (върти ми се 6 млн. тона). Прекалено голяма цена не само за индустриализацията, а за комунизма)

• Мнения 1,3k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Нещо избяга по тъч линията за студентите. Както и да е ще те оставя да размишляваш над двойните си стандарти, така характерни за теб.

По другия въпрос ... соцът е изключение и аберация в човешката история. Той самият обхваща много кратък период. Който е и много пресен и респективно отключва много емоции в очевидците.

При капитализмът това обаче не е така. Той има много дълга писана и неписана история. Вековна. И през по-голямат си част не е имал нищо, което да му се противопоставя идеологически. И през по-голямата част от тази история, работниците са живяли в мизерия и наистина са били експлоатирани, а цикълът boom/bust е работил с пълна сила.

'Истинският' капитализъм е преди войната. Даже преди Гомята Депресия. Защото след тези 2 събития държавата почва да се меси навсякъде и във всичко. Преди това тя пак се е месила, като е организирала войни. Къде търговски, къде истински. Къде малки, къде големи. Някой държави са били толкова напред в капитализма че дори са имали self-employed пирати (ЕТ) - каква професия само като се замислиш. Винаги е имало мита и регулации. Нищо обаче не може да се сравни с размерите на намесата след Голямата Депресия и след Войната. Тогава капиталзимът се модерира и добива много по соц облик. Започва да налага соц ценности - образование за всеки, здравеопазване за всеки, негрите може да се черни и глупави ма са равни с нас и т.н. Всички мечти на соца са изпълнени в западните демокрации. Освен една. Едрият капитал продължава да се измъква и да е в частни ръце изпозлвайки всички врътки, лобиране и дисбаланси.

Ако обаче се върнем назад, капиталзмът, нито е хуманен, нито устойчив, нито дава на работниците добър стандарт на живот през по-голямата част от съществуването си. Напротив, работниците получават най-много права и сигурност и най-висок стандарт на живот точно след заигравката със соц практиките.

Това е реалността. И реалният прочит на реалната история. А не СССР vs САЩ през 50те или през 90те например.

• Потребител
Публикува

Това последното за мен ли е? Според мен не, не си спомням да съм писал за студентите. Както и да е ;).

Що соц-а да е изключение? А пък и "отключва" "добрите страни" на кап-а?

Никой не мисли, че кап-а е хуманен. Аре стига глупости. Но соц-а във вида на тоз дето видяхме е определено антихуманен!

Не е така. Ако пишем с нормите на М-Е, на кап-а е противостоял с цялата си сила феодализма (абееее питай френските благородници преди гилотината де, после не можеш), в нашата част това е ИИ. Всъщност въпреки, че Германия по същество отдавна е в кап-а и там съществуват....феодални порядки, за Австро-Унгария да не говорим. Аз не съм привържаник на това разделение, докат не се промени го следвам. Аз предпочитам Тофлър (ила как там му беше името, че вече заспивам ;)).

• Потребител
Публикува

Това последното за мен ли е? Според мен не, не си спомням да съм писал за студентите. Както и да е ;).

Що соц-а да е изключение? А пък и "отключва" "добрите страни" на кап-а?

Никой не мисли, че кап-а е хуманен. Аре стига глупости. Но соц-а във вида на тоз дето видяхме е определено антихуманен!

Не е така. Ако пишем с нормите на М-Е, на кап-а е противостоял с цялата си сила феодализма (абееее питай френските благородници преди гилотината де, после не можеш), в нашата част това е ИИ. Всъщност въпреки, че Германия по същество отдавна е в кап-а и там съществуват....феодални порядки, за Австро-Унгария да не говорим. Аз не съм привържаник на това разделение, докат не се промени го следвам. Аз предпочитам Тофлър (ила как там му беше името, че вече заспивам ;)).

не е за теб, ама щом се мислиш, за център на вселената ще ти отговоря ... майтап да става ...

постингът е отговор на манипулациите на КГ включително и за БГ студентите 'по целия свят и на запад' ... където той сам се вкара в противоречие, но това си е негов проблем ...

Айде сега едно по едно. Що соца да е изключение? Ами що, айде мисли малко, соцът в тоя му вид, си е иновация отвсякъде, кога го е имало преди това. Universal healthcare в вида познат ти от соца се въвежда в UK през 1948г. а в САЩ още го няма. А па преди никога не го е имало.

Драги митак. Животът е антихуманен. Всеки, който се е родил е умрял от него. Същото е с политическите системи. Едно е сигурно, ако не умреш по време на тази система или тя не те убие, ще умреш при друга система. Но това отново няма връзка с темата.

Хихи на капа противостоял феодалзима. И даваш за пример разни изостанали континенетални държави. Аз не случайно попитах кога и къде е започнал капитализма. Айде и втори въпрос и къде се е развил после и защо. Айде и трети и кога е западнал там и как.

отивай да спиш, сънувай как ще ми търсиш грешките в постингите ... аз нямам нищо против и да съм сгрешил ще се поправя ...

После има и друго - кой е казал, че капитализмът е панацея и че мед и масло тече по улиците? Че видите ли, в него няма трудности и трагедии?

Има.

Но той се оказа системата, която позволява най-лесното им преодоляване.

той се беше оказал в дадени конкретни периоди ... в момента и в сегашния му вид е по-скоро проблем, а не решение ... и ще повлече много хора след себе си ... защото този проблем никой не смее да го реши ...

• Глобален Модератор
Публикува

Абе healthcare... И за това е необходимо да се отнеме последното магазиначе и нивичка?! Хайде сега. Това са пропагандни клишета, в Германия и Франция и САЩ още от 19-ти век нямаше ли болници?

Ето най-старата - още дъртия Франклин я е направил

http://www.ushistory.org/tour/pennsylvania-hospital.htm

ето друга, от 1811 г.

Founded in 1811, the original hospital was designed by the famous American architect Charles Bulfinch. It is the third-oldest general hospital in the United States and with 905 beds, is the second largest in New England, after Yale–New Haven Hospital's 966 beds. John Warren, Professor of Anatomy and Surgery at Harvard Medical School, spearheaded the move of the medical school to Boston. Warren's son, John Collins Warren, along with James Jackson, led the efforts to start the Massachusetts General Hospital. Because all those who had sufficient money were cared for at home, Massachusetts General Hospital, like most hospitals that were founded in the 19th century, was intended to care for the poor.[2] During the mid-to-late 19th century, Harvard Medical School was located adjacent to Massachusetts General Hospital.

The first American hospital social workers were based in the hospital.[3]

• Потребител
Публикува

Абе healthcare... И за това е необходимо да се отнеме последното магазиначе и нивичка?! Хайде сега. Това са пропагандни клишета, в Германия и Франция и САЩ още от 19-ти век нямаше ли болници?

Ето най-старата - още дъртия Франклин я е направил

http://www.ushistory.org/tour/pennsylvania-hospital.htm

ето друга, от 1811 г.

на твоето му се вика съзнателно омаловажване на аргументите (кво кат соцът е иновация и изключение, като са взели нивите и магазините на дЕдо ми) и избягване на неприятния отговор като си хванат в крачка ...

все още бягаш по тъч линията за студентите (къде учат, защо учат, как учат, от кой е субсидирано това и защо) и така явно ще е до безкрай ...

за universal healthcare ... на първо място не е необходимо да има такъв ... това е въпрос на решение в държавата ... както вече писах в САЩ още няма ... на второ място това е основната разлика между UK/САЩ (тук имаше една друга тема колко си приличали англосаксонците да ама в някои отношения не си приличат хич), а не само между соц и кап в началото на 20ти век ...

и сега пак да се върнем на темата ... от кога има капитализъм и докога е продължил той в чистия му вариант и през каква част от това време работниците са били безгласни, безимотни, живеещи в дупки, без достъп до образование и без до достъп до здравеопазване, което е било привилегия на аристокрацията и богатите ... в момента всеки нещастен наркоман в зап. европа е лекуван по-добре от колкото някой много богат аристократ през 19 век ... колко време може да продължи това (системата да издържи на всички видове безумни разходи) и капитализъм ли е туй ... защото аз казвам, че не е капитализъм, а си е баш соц практика ...

след като за пореден път се отплеснахме ... айде пак да се върнем на темата ... защо народът е толкова калпав в БГ, че по-голяма част от него живее зле по-време на свобода и демокрация, като преди това е мрънкала колко е зле по соца ...

• Потребител
Публикува

Пък аз бих казал, че макар комунизмът да е творение на двама евреи - Маркс и Енгелс ("германци"), които по някакви причини не са били в час, не означава, че е западно творение. Факт е, че той не намери корени там, на Запад, а тук, при голаните - на Изток. Ако аз измисля някаква утопия, кой е виновен за това - аз или България? И недей да даваш примери с Чехия, Словения и Словакия, защото нашият манталитет не пасва с техния, освен ако не се отнася до петнадесетгодишната аудитория на форума!

Ей, на вас, червените може да се завиди! Винаги сте като котки - никога не падате по гръб!

има разлика между корени и това даден тоталитарен режим насилствено да налага определена система - това не е корен в никакъв случай ...

а соц и кома и теориите на МЕ ив сички други леви са намерили изключително добр уют и корени в разглезения запад ... така са поникнали и толкова дълбока са задълбали, че ще му разрушат всички устои ...

• Глобален Модератор
Публикува

на твоето му се вика съзнателно омаловажване на аргументите (кво кат соцът е иновация и изключение, като са взели нивите и магазините на дЕдо ми) и избягване на неприятния отговор като си хванат в крачка ...

все още бягаш по тъч линията за студентите (къде учат, защо учат, как учат, от кой е субсидирано това и защо) и така явно ще е до безкрай ...

за universal healthcare ... на първо място не е необходимо да има такъв ... това е въпрос на решение в държавата ... както вече писах в САЩ още няма ... на второ място това е основната разлика между UK/САЩ (тук имаше една друга тема колко си приличали англосаксонците да ама в някои отношения не си приличат хич), а не само между соц и кап в началото на 20ти век ...

и сега пак да се върнем на темата ... от кога има капитализъм и докога е продължил той в чистия му вариант и през каква част от това време работниците са били безгласни, безимотни, живеещи в дупки, без достъп до образование и без до достъп до здравеопазване, което е било привилегия на аристокрацията и богатите ... в момента всеки нещастен наркоман в зап. европа е лекуван по-добре от колкото някой много богат аристократ през 19 век ... колко време може да продължи това (системата да издържи на всички видове безумни разходи) и капитализъм ли е туй ... защото аз казвам, че не е капитализъм, а си е баш соц практика ...

след като за пореден път се отплеснахме ... айде пак да се върнем на темата ... защо народът е толкова калпав в БГ, че по-голяма част от него живее зле по-време на свобода и демокрация, като преди това е мрънкала колко е зле по соца ...

Хе, значи като не е съгласен някои със тежестта на аргумента ти, ти му викаш "принизяване". Как така "кво кат са зели нивите на дЕдо ти"? Знаеш ли колко пари можеха да му носят на дедо ти тия ниви през златната втора половина на 20-ти век, ако ги обработваше?

Може, може healthcare да е разлика между щатите и англия, но социализмът си го приписа това и така го пропагандира, че ти още не можеш повярва в това, че не го е измислил той това.

Еми естествено, че всеки нещастен наркоман ще е лекуван по-добре днес, отколкото богаташа през 19-век, бе човек! Това защо изобщо го споменаваш в този контекст?

И естествено, че нищо, камо ли пък тези две основни тенденции в индустриалното общество, ляви и дясно, капитализъм и социализъм, не съществуват в чист вид!

Въпросът е вътре в една система какво донимира, т.е. дефинира същността й, а не е ли или не е то в чист вид. В чист вид е само въглерода в диамантите, ако не казвам някоя голяма химическа глупост, де.

Не може да е в чист вид, защото всичко е капитализъм. Дори и социализма формираше принадена стойност, нали? Работата е какъв точно капитализъм ще има.

Да, първоначалното натрупване генерира мизерия. Която премина в доста сносен начин на живот. А социалистическото първоначално натрупване първо ликвидира създаденото до момента твърде безогледно, второ генерира мизерия на свой ред и така и не можа да излезе от нея, с някои малки изключения и вариации.

Е, тогава?

има разлика между корени и това даден тоталитарен режим насилствено да налага определена система - това не е корен в никакъв случай ...

а соц и кома и теориите на МЕ ив сички други леви са намерили изключително добр уют и корени в разглезения запад ... така са поникнали и толкова дълбока са задълбали, че ще му разрушат всички устои ...

А, виж за това си прав. Ако продължи така, скоро няма да има запад. Марксизмът освен всичко друго е перфектна идеологическа диверсия, фундаментална при това.

Но ... опити за насилствено налагане имаше в Испания, Германия, Чили, Унгария - не успяха. Успяха в Русия, Китай, Албания. (за Изт. Европа трудно можем да говорим, защото там вече силата, с която бяха наложени беше твърде голяма и международно закрепена).

Какво повече да кажем, източен или западен е модела. :post-20645-1121105496:

• Потребител
Публикува

бъди конкретен де, колко време е имало капитализъм (ама капитализъм, а не ляв капитализъм или държавен капитализъм) и колко време от това време е имало мизерия ...

после ще можем да уточним защо избираш применро 20те или 50те и се опитваш да обясниш на балъците как това е лицето на капитализма ...

тя и соц пропагандата и всяка пропаганда, действа по този начин, избира това, което и изнася и започва да го насажда ...

а ти точно това съзнателено и последователно пропагандираш - избрал си две декади от капа и казваш ей това е капа, ма това не е капа, капът е много други неща ... роби, ниски заплати и екологични катастрофи ...

аз за това много я обичам ирландия и често отскачам за уикендите там, исторически е много поучително, какво големия кап съсед-империя може да ти причини ... и какъв глад и мизерия може да има ... уникално място ... обаче не мрънкат като БГ овцете ...

Какво повече да кажем, източен или западен е модела.

моделът е категорично западен и има корени още във викторианското общество ...

има една основна разлика обаче между старите идеи за подпомагане и сегашните ... каква е тя ще те оставя да се сетиш за да можем да продължим дискусията ... по отношение на тази разлика китайския соц а дори и нашия са много по-десни от западните демокрации ...

Успяха в Русия, Китай, Албания. (за Изт. Европа трудно можем да говорим, защото там вече силата, с която бяха наложени беше твърде голяма и международно закрепена).

кое успя в русия, китай или албания, тоталитаризма или соца, щото това са две различни неща и моля да не се бъркат ...

щото не е имало хитлеризъм или национал фашизъм в швеция или в англия а е успял в германия ... естествено, че има разлики доколко хората са търпими към тоталитаризма ...

омесваш нещата и съзнателно манипулираш ...

китай има хилядолетна история ... продаи герографските му особености той винаги е имал история на силна централна власт ... и кво като се е наложил някакъв ужким соц в китай от силната централна власт ... това значело че соца бил китайско изобретение и модел ... айде моля ти се ...

• Глобален Модератор
Публикува

Капитализм колко време има? Да речем, с много условнисти, от 1600 година насам го има.

БТВ - 80 000 българи учат в чужбина. 80 хиляди!!! Това през социализма беше немислимо. А кой учеше на запад? Само на другарите някои и то дечицата, нали? А защо?

По данни на Евростат от 2008 г. българите в университети в Европа са 22 800. Броят им се е увеличил двойно за 8 г. - през 2001 г. те са били 10 800. Експерти от неправителствения сектор обаче се усъмниха в данните, тъй като според тях излиза, че броят на студентите в САЩ и Канада е 3 пъти по-голям от този в ЕС - 60 000.

Факти.

бъди конкретен де, колко време е имало капитализъм (ама капитализъм, а не ляв капитализъм или държавен капитализъм) и колко време от това време е имало мизерия ...

после ще можем да уточним защо избираш применро 20те или 50те и се опитваш да обясниш на балъците как това е лицето на капитализма ...

тя и соц пропагандата и всяка пропаганда, действа по този начин, избира това, което и изнася и започва да го насажда ...

а ти точно това съзнателено и последователно пропагандираш - избрал си две декади от капа и казваш ей това е капа, ма това не е капа, капът е много други неща ... роби, ниски заплати и екологични катастрофи ...

аз за това много я обичам ирландия и често отскачам за уикендите там, исторически е много поучително, какво големия кап съсед-империя може да ти причини ... и какъв глад и мизерия може да има ... уникално място ... обаче не мрънкат като БГ овцете ...

моделът е категорично западен и има корени още във викторианското общество ...

има една основна разлика обаче между старите идеи за подпомагане и сегашните ... каква е тя ще те оставя да се сетиш за да можем да продължим дискусията ...

кое успя в русия, китай или албания, тоталитаризма или соца, щото това са две различни неща и моля да не се бъркат ...

щото не е имало хитлеризъм или национал фашизъм в швеция или в англия а е успял в германия ... естествено, че има разлики доколко хората са търпими към тоталитаризма ...

омесваш нещата и съзнателно манипулираш ...

китай има хилядолетна история ... продаи герографските му особености той винаги е имал история на силна централна власт ... и кво като се е наложил някакъв ужким соц в китай от силната централна власт ... това значело че соца бил китайско изобретение и модел ... айде моля ти се ...

А, дума да няма, местните особености си изиграват ролята за успеха на една или друга идеология.

Те именно позволиха лявата да съществува в реалността, а не само в главата на Чомски, само на Изток. Факт.

Какво имаш предвид за викторианците, благотворителността ли?

• Потребител
Публикува

Капитализм колко време има? Да речем, с много условнисти, от 1600 година насам го има.

БТВ - 80 000 българи учат в чужбина. 80 хиляди!!! Това през социализма беше немислимо. А кой учеше на запад? Само на другарите някои и то дечицата, нали? А защо?

Ами те сега не учат на запад.

Над 95% учат в ЕС където управляват социалисти.

И социалистите са наложили омразната идея, че който и студент да се домъкне от някоя изпаднала държава като БГ трябва да учи при същите условия като местните дечица. С парите обаче не на БГ данъкоплатеца а на германския, френския, английския или някой друг данъкоплатец.

Типично левичарство и редистрибуция в действие.

Аз бачкам всеки ден взимат ми 50% данъци и ми пълнят 3 блока с кюрди бежанци до мен. Викам не ги ща бе разкарайте ги. А не може те трябва да живеят някъде. Ма нали съм данъкоплатец и то high rate, нямам ли право на мнение. Не нямаш. Идва някое българче да учи в местния университет. Кой му плаща ученето. Мама и тати ли? Не позна аз и другите данъкоплатци като мен. Та ако ги нямаше омразните ти леви таксата му на това дете щеше да 10 пъти по-висока на година и щеше да духа супата.

Затова и ти казвам, че си извращенец с повърхностен поглед върху нещата.

Аз искам данъкът да ми е 20% да разкарат, кюрдите, да разкарт БГ студентчетата и всичко друго, което ми точи джоба, ма това няма да стане. Щото съм управляван от соц малоумници дето си мислят, че могат да се месят навсякъде и да помагат на всички.

• Потребител
Публикува

... айде пак да се върнем на темата ... защо народът е толкова калпав в БГ, че по-голяма част от него живее зле по-време на свобода и демокрация, като преди това е мрънкала колко е зле по соца ...

Не е калпав народът, просто половинвековният комунистически режим му създаде вредни трудови навици – че нищо не зависи от него, че решенията идват само „отгоре”, нулева инициатива, липса на материални стимули за работа и прочее...

И изведнъж започваме да строим капитализъм, да приватизираме и прочее. Кой да ни научи? Какъв опит имаме в раздържавяването в създаването на демократичните институции?

Ами виж го истинския капитализъм как се е създал – цели пет века са му нужни от XV до XIX на запад да изгради институциите си – банки, застрахователни и акционерни дружества. И ти искаш за 20 години да създадеш и укрепиш система създавана за 5 века? И всичкото това по „мед и масло” без сътресения и всички да са доволни? Хубава беше сетненцията: „Лошото на комунизма е онова което идва след него...”

Отчиташ ли рудиментите на „стария строй”, които се мъчат всячески да заемат ключовите позиции в новата система, без да загубят своите стари привилегии, като пречат на планомерното развитие на новите стопански отношения?

После защо мрънкал българинът....

• Потребител
Публикува

Факти.

А, дума да няма, местните особености си изиграват ролята за успеха на една или друга идеология.

Те именно позволиха лявата да съществува в реалността, а не само в главата на Чомски, само на Изток. Факт.

Какво имаш предвид за викторианците, благотворителността ли?

Ама тя не се налага лявата доктрина, налага се едно тоталитарно общество, което всяко после си тръгва по свой път, къде по-малко ляв къде по-ляв. Нали това нищим вече в десетки постинги.

Наложил се е тоталитаризма. Той използва за фасада някакви лозунги - ком/соц/промяна. Добре и кво от това. Тоталитаризмът ли се е наложил или соца, кома, лявото? Естествено, че тоталитарзимът, а не съответната идеология.

А за викторианците, това са елементарни работи, ама в БГ мозъците на хората са промити и затова не ги знаят и не искат да ги знаят.

Много викторианци са смятали, че на всеки може да се случи да е инвалид или да пропадне. Затова според тях е трябвало да има система от взаимопомощ, която да поема тези хора и да им помага да се изправят в живота. Викторианците обаче като практичини хора, както след тях и Кейнс и Бевъридж, са знаели много добре, че има хора, които заслужават да им се помага и хора, които не заслужават да им се помага и ролята на администрацията е да въведе критерии и да ги разграничава.

В така наречените кап-страни такъв критерии няма и не е имало. Помага се на куцо и сакато, без да се взима нищо предвид. Всички са равни и всички гласуват. Може да си трето поколение безработен дришльо и имаш 'еднакви' права с мен. Реално имаш повече права от мен, щото не трябва даже да ставаш сутрин и всичко ти е осигурено. А един куп неща, за които аз плащам са ти безплатни. Айде сега кажи ми по соца така ли беше и в Китай така ли е? Търпеше ли се някой да не ходи на работа 10г. и държавата да го издържа. Не той щеше да бъде порицан и принуден да става всяка сутрин. Тук даже и да стават не ги карат и никой не им контролира парите от помощи за кво ги харчат, ако искат да ги харчат за наркотици или алкохол те просто ги харчат за това без да питат никой.

Та реално в някои отношения западните демокрации са много по-извратени от соца. И много по-егалитарни.

Опитай се да обясниш на някои англичанин, че е нормално да има неравенство при здравните услуги, и че не е нормално да чакаш на една опашка с наркоманите и социално слабите и като срешнеш неразбирането му ще разбереш какво имам предивид.

• Глобален Модератор
Публикува

А, нали, когато стане белята, комунизмът се заменя с тоталитаризъм. Да, ама това е един много неточен термин, защото измества съдържанието на строя с политическото му устройство.

No pasaran.

Ами те и англичаните страдат от конските дози социализъм, които им връчват периодически.

• Потребител
Публикува

А, нали, когато стане белята, комунизмът се заменя с тоталитаризъм. Да, ама това е един много неточен термин, защото измества съдържанието на строя с политическото му устройство.

No pasaran.

Ами те и англичаните страдат от конските дози социализъм, които им връчват периодически.

напротив много е точен, защото може да има изявен соц, без тоталитаризъм, както и тотализизъм без соц, и няма как първо да дойде комунизмът, или социализмът или някаква друга високо структурирана обществена система, те винаги идват последни, или след тоталитаризма, или бавно и неусетно след десетилетия малки промени, които да променят обществените нагласи, законодателството, и фискалната рамка ... и винаги идват в някакъв частичен а не идеален вид съобразен с практиката възможностите и реалността ... но всичко това отнема десетилетия ...

тоталитаризмът също е рядкост ... и може да има всякаква идеология зад себе си ... тя не е важна ... просто вождът е фунцкия и той я налага ...

разшири си малко кръгозора, излез от тов затворен кръг от сравнения и политизиране, и окачествяване, и избиране на конкретни периоди, знам че любимият период ти е 1945-1989г. западна европа vs източна европа, но това е много малка част от историята и на човечеството и на капитализма ...

една от основните характеристики на тоталитарнтото общество е следенето ... тук отново малко хора знаят, че страната, в която хората са най-следени е UK, а не някоя соц държава като китай или гдр от близкото минало ...

Публикува

Не е калпав народът, просто половинвековният комунистически режим му създаде вредни трудови навици – че нищо не зависи от него, че решенията идват само „отгоре”, нулева инициатива, липса на материални стимули за работа и прочее...

И изведнъж започваме да строим капитализъм, да приватизираме и прочее. Кой да ни научи? Какъв опит имаме в раздържавяването в създаването на демократичните институции?

....

Как кой да ни научи, нали извикахме американците, но усвоихме от тях само модерните методи за кражби, приватизация, ликвидация и престъпност , плюс всички "културни " идиотщини. Та те решенията особено в политиката пак идват "отгоре" и извън България, надали комунизмът е виновен за това. Хората няма къде и какво да работят, бедни са като аборигени, за какви трудови навици и инициативи става дума. Ако вървим по тази линия и Аспарух ще обявим за виновен.

Прав е Невски ! Първо се започва със следенето, после идва доноса. Надали КГ знае, че във Франция и САЩ , доносът се заплаща от държавните служби с намаляване на данъци, такси и други преференции. В тези държави лично съм го видял, как става, преди 1-2 години. Сигурен съм, че го има и на други места, където тоталитаризма тепърва предстои. В САЩ се знае и кога ходиш в тоалетната. сега следва поставянето на чипове- импланти, уж за медицински нужди с богата лична информация.

• Потребител
Публикува

една от основните характеристики на тоталитарнтото общество е следенето ... тук отново малко хора знаят, че страната, в която хората са най-следени е UK, а не някоя соц държава като китай или гдр от близкото минало ...

Ами да, ще следят. Нормално. Видя се какво стана в метрото, нали?

И хайде моля, да не сравняваме съвременните САЩ и Обединеното кралство с комунистическите държави отпреди 30 години. Щото сега с новите технологии се следи лесно. Ако едно време комунистите разпологаха с такива, просто не ми се мисли какво щеше да е! Че те с най-допотопни средства успяваха да душат навсякъде, пък какво остава със съвременна техника.

Освен това, при комунизма следенето съсипваше живота на хората - в най-добрия случай ги уволняваха, в по-лош - лагер, затвор, смърт.

Невски, на тебе като не ти харесва толкова системата на Запад, като толкова те стрижат с данъци и т.н., защо не го напуснеш и да вземеш да емигрираш в Куба или КНДР? Там проблеми като тези, за които говориш няма! :tooth:

• Потребител
Публикува

Ами да, ще следят. Нормално. Видя се какво стана в метрото, нали?

И хайде моля, да не сравняваме съвременните САЩ и Обединеното кралство с комунистическите държави отпреди 30 години. Щото сега с новите технологии се следи лесно. Ако едно време комунистите разпологаха с такива, просто не ми се мисли какво щеше да е! Че те с най-допотопни средства успяваха да душат навсякъде, пък какво остава със съвременна техника.

Освен това, при комунизма следенето съсипваше живота на хората - в най-добрия случай ги уволняваха, в по-лош - лагер, затвор, смърт.

Невски, на тебе като не ти харесва толкова системата на Запад, като толкова те стрижат с данъци и т.н., защо не го напуснеш и да вземеш да емигрираш в Куба или КНДР? Там проблеми като тези, за които говориш няма! :tooth:

тук освен, че следят и донасят, и има много съсипани животи, щото никой не носи отговорност кво донася и се оплаква и всеки може да го прави ...

само детo тук за разлика от комунизма като те уволнят губиш всичко, щото всичко е на кредит, а като си в регулирана професия не можеш да работиш ...

достатъчно е една пикла да те натопи за секс тормоз какъвто никога не е имало да издухаш супата ...

а на върпоса ти, в куба бих отишъл с удоволстие, единствената причина, че не отивам е, че не плащат достатъчно ...

а за следенето тук камери има навсякъде, компютрите се следят, мобилните се записват и имам чип на кофата за боклук ...

и михов моля те не обяснявай за метрото, UK е била напрктика във военни действия с ИРА терористи в продължение на десетилетия на собствена територия и има хиляди загинали и без всички тези модерни средства и тоталното следене животът пак е бил по-добър, по-спокоен и с по-малко далавери

• Потребител
Публикува

Как кой да ни научи, нали извикахме американците, но усвоихме от тях само модерните методи за кражби, приватизация, ликвидация и престъпност , плюс всички "културни " идиотщини.

Ако за теб приватизация и кражба са думи еквиваленти, няма какво да си говорим. Пиер-Жозеф Прудон анархо-социалист за първи път измисля вопиющата глупост:

Собствеността е кражба!, заявена в първият му голям труд, „Какво е собствеността?“ (Qu'est-ce que la propriété? Recherche sur le principe du droit et du gouvernement). Нищо чудно, че Маркс започва кореспонденция с автора и усвоява голяма част от неговите идеи.

Системата на капитализма е гъвкава, променяща се в различните исторически условия и адаптираща се към тях, затова е оцеляла през вековете.

Дайте да видим какви са алтернативите на капитализма, защото досега видях само критики, но не и визия за система от нови икономически и социални тношения, които биха могли да заменят капитализма.

• Глобален Модератор
Публикува

напротив много е точен, защото може да има изявен соц, без тоталитаризъм, както и тотализизъм без соц, и няма как първо да дойде комунизмът, или социализмът или някаква друга високо структурирана обществена система, те винаги идват последни, или след тоталитаризма, или бавно и неусетно след десетилетия малки промени, които да променят обществените нагласи, законодателството, и фискалната рамка ... и винаги идват в някакъв частичен а не идеален вид съобразен с практиката възможностите и реалността ... но всичко това отнема десетилетия ...

тоталитаризмът също е рядкост ... и може да има всякаква идеология зад себе си ... тя не е важна ... просто вождът е фунцкия и той я налага ...

разшири си малко кръгозора, излез от тов затворен кръг от сравнения и политизиране, и окачествяване, и избиране на конкретни периоди, знам че любимият период ти е 1945-1989г. западна европа vs източна европа, но това е много малка част от историята и на човечеството и на капитализма ...

Че какъв ще е тоя социализъм без тоталитаризъм? Ми той не може да се наложи;)!

Той кръгозорът щем не щем ни се разширява, дорде не се стесни, но той няма нищо общо с камерите на ЮК, защото не е важно, че те следят, а е важно ЗАЩО. В Англия можеш да наречеш кралицата Lizie the bitch и това да е без последствие. Така, че това са аргументи, които разместват и преувеличават.

Западна Европа vs изт. европа може да е кратка - ама съществена. И по една случайност ние обсъждаме точно периода.

Темата е за комунистическата идеология, така, че е точно на място разглеждането на този период ;)

Нъл тъй? Тъй.

• Потребител
Публикува

Че какъв ще е тоя социализъм без тоталитаризъм? Ми той не може да се наложи;)!

Той кръгозорът щем не щем ни се разширява, дорде не се стесни, но той няма нищо общо с камерите на ЮК, защото не е важно, че те следят, а е важно ЗАЩО. В Англия можеш да наречеш кралицата Lizie the bitch и това да е без последствие. Така, че това са аргументи, които разместват и преувеличават.

Западна Европа vs изт. европа може да е кратка - ама съществена. И по една случайност ние обсъждаме точно периода.

Темата е за комунистическата идеология, така, че е точно на място разглеждането на този период ;)

Нъл тъй? Тъй.

не е тъй, изгони някой гей от собствения си пъб и му кажи, че не те кефят пеераси и това си е твоя собственост (приемаме, че е самата истина) да видим как държавната машина ще те смачка ...

опитай се да правиш същите врътки с данъците квито правят богатите ...

опитай се да правиш същите врътките с разходите като депутатите ...

ще те размажт без да им мигне окото ... и нищо няма да те спаси ...

иначе соцът без тоталитаризъм трудно се налага така е, те затова сега дострояват тоталитаризма на запад, за да могат да достроят социализма ...

Дайте да видим какви са алтернативите на капитализма, защото досега видях само критики, но не и визия за система от нови икономически и социални тношения, които биха могли да заменят капитализма.

ми аз искам стария капитализъм, плебса да се гърчи, а аз като част от елита да съм добре ...

ма няма да стане щото плебса има избирателни права и гласува за соц практики, на мен да ми дерат кожата, за да може на него да му изравняват стандарта на живот с мен ...

• Потребител
Публикува

тук освен, че следят и донасят, и има много съсипани животи, щото никой не носи отговорност кво донася и се оплаква и всеки може да го прави ...

само детo тук за разлика от комунизма като те уволнят губиш всичко, щото всичко е на кредит, а като си в регулирана професия не можеш да работиш ...

достатъчно е една пикла да те натопи за секс тормоз какъвто никога не е имало да издухаш супата ...

а на върпоса ти, в куба бих отишъл с удоволстие, единствената причина, че не отивам е, че не плащат достатъчно ...

а за следенето тук камери има навсякъде, компютрите се следят, мобилните се записват и имам чип на кофата за боклук ...

и михов моля те не обяснявай за метрото, UK е била напрктика във военни действия с ИРА терористи в продължение на десетилетия на собствена територия и има хиляди загинали и без всички тези модерни средства и тоталното следене животът пак е бил по-добър, по-спокоен и с по-малко далавери

Че се прекалява в много отношения се прекалява. Стремежът да се защитят определени групи от обществото - жени, гейове, цветнокожи отдавна се е изродил в обратна дискриминация за останалите. Факт. Неоспорим.

Обаче, струва ми се, че ти, който си им отишъл там на крака, хората са те приели, дават ти прилична заплата, каквато сам споменаваш, че другаде няма да вземаш, би трябвало да си последния човек, който да ги критикува. Защото се възползваш от толерантността и плодовете на това общество, а същевременно го плюеш. Не критикуваш градивно, а плюеш! Как пък едно хубаво нещо не намери. Роптаеш против българския народ, но това което правиш е типично българско! Защо ли се сещам за един Алеков герой? И той така - на Запад не му харесваше и ги плюеше, пък все там гледаше да си върти търговийката? ;)

Виж, ако се върнеш в България или емигрираш в КНДР-то ще е друго - на дела ще си доказал, че има и по-добра, справедлива и желана система от британската/западната. :tooth:

ми аз искам стария капитализъм, плебса да се гърчи, а аз като част от елита да съм добре ...

ма няма да стане щото плебса има избирателни права и гласува за соц практики, на мен да ми дерат кожата, за да може на него да му изравняват стандарта на живот с мен ...

Тук вече започваш да ставаш арогантен.

Иначе "старият" капитализъм и на мен ми е изгоден, ама няма да стане! ;)

• Глобален Модератор
Публикува

Но Александър Ярославович, това, закоето пишете, е точно социализъм. Онзи същият, който се опитва пълзешком да промени запада.

• Потребител
Публикува
Тук вече започваш да ставаш арогантен.

те тия неща затова се пишат по анонимни форум или се говорят ухо на ухо в закрити клубове, точно за да не се дразни плебса ...

ама са си самата истина ... богатите продължават да се измъкват чрез офшорките ...

мизерниците черпят с пълни шепи благата на капиталистическия социализъм ...

а средната класа трябва да превива гръб и да плаща сметката за всички ...

това е живата истина пък нека съм арогантен ...

Но Александър Ярославович, това, закоето пишете, е точно социализъм. Онзи същият, който се опитва пълзешком да промени запада.

вече го е променил КГ и процесът е необратим, дадеш ли възможност на плебса да гласува за хазната рано или късно до там се стига ... още от древна атина е така ...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!