Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Давам ти данни за 1935 и 1975 по страни.

1935

Чехослования 2 410

Унгария 2 471

Полша 1 595

Румъния 1 196

България 1 236

Югославия 1 196

Гърция 2 480

Средно Западна Европа 4 044

1975

Чехословакия 7 399

Унгария 5 805

Полша 5 808

Румъния 3 761

Югославия 4 836

Гърция 7 722

България 5 831

СССР 6 152

Средно Западна Европа 12 228

Данни - СБ. БВП на глава от населението в международен дола по системата Geary Khamis

• Мнения 1,3k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Данните дето ги даваш са именно за валутния лев. Да ама за 1 в. лев по държавния курс на НРБ се даваха 2.40 обикновенни левчета. Другата разлика е, че тоз валутен лев не важеше на запад ;). Само в СИВ. За това износа се делеше на първо направление (валута) и второ СИВ.

• Потребител
Публикува

Ами не, не са за валутния лев. Всъщност няма никакво значение за кой лев са.

Методът Geary khamis не се влияе от стойността на местната валута по фиксираните курсове спрямо коя да е друга валута. Измислен е именно да се заобиколят фиксираните и неформалните курсове.

• Потребител
Публикува

Ха, че в какво са го изчислявали бре Португалецо? В България, износа се смяташе именно в това. То и марката на ГДР беше като западната (реално 1 към 3) и доста хора направиха добра пачка от това през 89-та

• Потребител
Публикува

Ами както казах изчислението не включва курса на местната валута, да речем валутен лев, спрямо долар или обикновен лев. Текущите курсове се изключват.

• Потребител
Публикува

Ти нищо не разбираш. За да има данни Световната банка тя трябва да ги вземе от някого. Ами от България ги взима. А България ги дава в левове (ама в такива дето се използват за външнотърговско разплащане). Курса не играе разбира се, курса долар/лев, щото е нереален, но виж курса лев/лев да.

• Потребител
Публикува

Не, ти нищо не разбираш. Никакъв курс не играе. Гледа се какво можеш да си купиш с 1 валутен лев за съответната година в САЩ. Какъв курс те тресе.

Айде ако обичаш си научи каква е методиката на Geary Khamis преди да говориш. Ако не вярваш на СБ и МВФ, да погледнем тогава данните на ЦБ на НРБ, как ти се струва?

Тръгнал да ми казва, моля ти се, че нищо не разбирам. На мене, на мене, аз, който съм тука с най-много сериозни публикации, дето имам най-много постове, айде малко по-така да го даваш, как ти се струва?

• Глобален Модератор
Публикува

През 1935 България стои с малко по-добре от Югославия и Румъния, но е по-зле от Гърция.

1935

България - 1 236

Югославия - 1 140

Румъния - 1 196

Гърция - 2 480

1975

България - 5 831

Югославия - 4 836

Румъния - 3 761

Гърция - 7 722

Ами трябва да ви кажа, че

1. От 1 236 до 5 831 което е България през 1935 и 1975 е сериозен ръст, през комунизма България увеличава БВП с над 5 пъти, за същия период Гърция го прави с по-малко от 4 пъти.

2. През 1935 сме на едно ниво със съседите си, а през 1975 ги изпреварваме.

За какво спорим всъщност?

България и Франция

1935: 1 236 спрямо 4 086

1975:

5 831спрямо 13 251

значи от разлика над 4 пъти през 1935, през 1975 разликата е 2.2.

За какво спорим пак да попитам?

Средно Западна Европа 1935 БВП е 4 044 а на България е 1 236

Средно Западна Европа 1975 БВП е 11 522 а на България е 5 831

Разликата в стандарта на Бг и Запада през 1935 е 3.3, а през 1975 разликата е 1.9 по БВП.

Трябва също за ви кажа, че БВП продължава да расте до 1985 и достига 6 400 долара на глава.

Мисля, че тези данни показват категорично, че през 1975-1984 България стои по-добре спрямо съседите си и спрямо запада в сравнение с 1935, и е 5 пъти по-богата оттогава.

Искате ли още данни, още статистика?

Я дай линк за тази? Защото за да се направи добро сравнение, БВП не е достатъчен за това дали е било "по-добре".

Ето напринер БВП през социализма. Ами тогава данните бяха секретни, тези откъде ги имаш? Второ - как е разпределен БВП, в чии ръце отива? Каква част от тези стойности отиват при хората. Данни като паритетна покупателна способност? Като индекс на щастието на населението (хайде този е нов, де)? и др. подобни?

Я дай да ги видим тези данни подробно. Откъде ги имаш?

Искаш да ми кажеш, че през 1975 г., българинът, който чакаше за да си купи кола 10 години, е живеел само два пъти по-бедно от западноевроопееца? Ще рече, западно - европееца е чакал 5 години за да си вземе опелчето ,така ли?

А колко пъти през 1975 г. българинът пътуваше в чужбина? Например, на почивка на Азорските острови, а не в Профсъюзния дом на културата във Варна?

Дай дай статистика, ама с линк.

Ето тука: http://bg.wikipedia.org/wiki/Страни_по_БВП_(по_паритета_на_покупателната_способност)_на_глава_от_населението

се вижда кой е най-начело - КАТАР. Е, там "по-добре" ли е от Швейцария?

• Потребител
Публикува

Виж сега КГ,

Първо, данните ги имам на таблица, не на линк. На драго сърце ще ги пратя по майл или нещо друго.

Второ, данните са само за БВП. Паритета на покупателната способност е основен метод за изчислението на БВП на глава от населението за периоди и между страни, на него се базира цялата информация, която представям.

Трето, развомерното разпределение на националния доход се мери с индекс на джини. Той е най-неравномерен в САЩ, а най-равномерен в Северна Европа. България е към северна европа. Това е отделен показател.

Четвърто, индексите на щастие са нещо съвсем различно и нямат никакво отношение към богатството. Най-общо, най-щастливи са по-бедните, а най-нещастни - доста свръхбогати нации.

Аз давам данни за БВП, основен икономически показател, за всички страни, за период от 200 години. Не е малко. Който не му изнася, да се поразтърси, да намери индекса на Джини, да намери данни за щастие - аз имам - абе да намери каквото му трябва. Аз не съм тука бюро справки.

Трябва да ти кажа, че Катар е една свръхбогата държава. Свръхбогата. А иначе има стотици и стотици показатели. Аз засега се задоволявам с най-важните, с фундаменталните.

• Потребител
Публикува

Не, ти нищо не разбираш. Никакъв курс не играе. Гледа се какво можеш да си купиш с 1 валутен лев за съответната година в САЩ. Какъв курс те тресе.

Айде ако обичаш си научи каква е методиката на Geary Khamis преди да говориш. Ако не вярваш на СБ и МВФ, да погледнем тогава данните на ЦБ на НРБ, как ти се струва?

Тръгнал да ми казва, моля ти се, че нищо не разбирам. На мене, на мене, аз, който съм тука с най-много сериозни публикации, дето имам най-много постове, айде малко по-така да го даваш, как ти се струва?

Ми ти сам писа, че не разбираш от икономика малко по-горе. Именно, гледа се с 1 в. лев какво може да се купи в САЩ. Да ама в България един валутен лев е 2.40 лева, а долара се смята като за 1 лев (при сметките какво може да се купи с 1 долар тук, по онова време долара беше даже 97ст.), не валутен, а нормален. А на черно беше 3-3.50лв. А как са смятали хляба тук колко долара е? Билетчето, вестника (нарочно дотираните и то яко дотираните стоки), ами колите на старо (като почти нямаше западни, а пък на запад източни), а апартаментите, като тук не се купуваха, а се даваха ведомствено. Нема такава методика ;).

• Потребител
Публикува
Искаш да ми кажеш, че през 1975 г., българинът, който чакаше за да си купи кола 10 години, е живеел само два пъти по-бедно от западноевроопееца? Ще рече, западно - европееца е чакал 5 години за да си вземе опелчето ,така ли?

не, казал съм точно каквото съм казал.

А то е, че докато през 1935 г. разликата между българия и западна европа по БВП е 3.3 пъти, през 1975 е 1.9 пъти. Нищо повече не съм казал. Нито щастие, нито разводи, нито коли, нищо повече. Нали четеш какво съм казал.

• Глобален Модератор
Публикува

Хубаво де, ама ти къде би живял, в Катар или в Швейцария?

Откъде ти е таблицата? Отде я взе, от кой източник? Дай да го видим целия. Например продължителност на живота, такива неща...

Много сложно е това изчисление. Затова тука имаме два подхода - или отваряне на подтема, или базиране на общата историческа представа на читателите на темата, че България е водеща държава на Балканите, хайде не първа сила, но достатъчно добра.

Съответно - за социализма - докато не видя реалните данни, не официалните, защото тогава статистиката лъжеше като за световно, тия секретните, дето са ги чели само в ДС и Политбюро, преценени и осмислени икономически - тц, тия цифри, дето ще ми изкарат, че българинът живеел по-добре от ирландеца или от немеца - мерси.

Иначе автоматично ставаш заложник на Тодор Живков ;)

• Потребител
Публикува
България един валутен лев е 2.40 лева, а долара се смята като за 1 лев (при сметките какво може да

Не, един валутен лев не се смята като за един нормален, а се смята като за 2.4, колкото е. Айде ако обичаш не ме занимавай с глупости, а прочети малко за методиката при изчисление на БПВ от СБ и МВФ.

Хубаво де, ама ти къде би живял, в Катар или в Швейцария?

Откъде ти е таблицата? Отде я взе, от кой източник? Дай да го видим целия. Например продължителност на живота, такива неща...

Много сложно е това изчисление. Затова тука имаме два подхода - или отваряне на подтема, или базиране на общата историческа представа на читателите на темата, че България е водеща държава на Балканите, хайде не първа сила, но достатъчно добра.

Съответно - за социализма - докато не видя реалните данни, не официалните, защото тогава статистиката лъжеше като за световно, тия секретните, дето са ги чели само в ДС и Политбюро, преценени и осмислени икономически - тц, тия цифри, дето ще ми изкарат, че българинът живеел по-добре от ирландеца или от немеца - мерси.

Иначе автоматично ставаш заложник на Тодор Живков ;)

Ами КГ, както ти казах, намери си всички данни, които те интересуват. Аз достатъчно съм се постарал. Имаш интернет предполагам. Аз не съм бюро справки.

Бях така добър да представя сравнителен анализ по най-важният икономически показател - БВП. Хич не е малко. Има още десетки, стотици, но по този сме добре през комунизма и по-зле преди това. По продължителност на живота също ще сме по-зле.

Дай си пощата да ти метна таблиците.

МВФ публикува данни за БВП на Северна корея - 1 500 долара на човек. Това е по-зле от Уганда. ти нали не мислиш, че тази статистика се базира на официалната пропаганда, че каква е тая пропаганда, дето ще си изкара страната по-бедна от черна африка.

2009 - Индекс на Джини за България е 23%

За сравнение САЩ

1929: 45.0 (estimated)

1947: 37.6 (estimated)

1967: 39.7 (first year reported)

1968: 38.6 (lowest index reported)

1970: 39.4

1980: 40.3

1990: 42.8

2000: 46.2 [7]

2005: 46.9

2006: 47.0 (highest index reported)

2007: 46.3

2008: 46.69

2009: 46.8

Ами за 80 години не е мръднал. Най-вероятно и за България се е запазил сравнително стабилен за изследвания период.

• Потребител
Публикува

Ами потърси си.

Значи за всяко нещо се искат данни, източници, статистика, не празни приказки.

За периода 1944-1989 имаме четири теоретични подхода на действие.

1. ползваме информация от външни авторитетни източници, обективни и независими, като Международната банка, Международен валутен фонд, статистиките на ООН, държавния департамент на САЩ или ЦРУ.

2. Ползваме информация на официалната държавна пропаганда на НРБ.

3. Приемаме, че нито едното е достоверно, нито другото, и в този случай признаваме, че нямаме никаква информационна база да твърдим каквото и да било за събития, случили се между 1944-1989, сякаш не са се случили. В такъв случай всяко едно твърдение е абсолютно недоказуемо, и всеки е свободен да си твърди каквото си иска, без това да е истина.

4.Като последен възможен подход е ползване на данни от първите години след 1989, 1990, 1991 и тн., които до някъде биха ни дали една ясна представа за това как са били нещата в последните години на режима. Това има своите плюсове, но и минуси - дава ни представа за послединте няколко години, но не и по-назад.

Аз работя по 1 и 4. Да разбирам ли, че КГ, Митак и Михов предпочитат 2? Ако е така, нямам разговор с вас. А да разбирам ли, че предпочитат 3? Ако е така, преместете темата в научна фантастика, езотерика и феноменология, и аз ще се изнеса, а вие сте свободни да фантазирате колкото си искате.

• Глобален Модератор
Публикува

Не, така не става. Щом даваш някакви данни - сочи източника. Какво значи това потърси си? На друг бих му чукнал 1 ден бан за това, наистина...

Сам говориш, че трябва да се работи с конкретни данни, и не ги даваш!!!??

• Потребител
Публикува

Ама какви данни да ти дам КГ?

Нали ти пратих на пощата таблицата с всички данни, които съм цитирал, и още стотици, които не съм цитирал? Какво още искаш?

А данните за нива на щастие, индекс на Джини, човешко развитие и още стотици и стотици, ами ти ги искаш, търси си ги. Да не съм бюро справки? Не мога пък всичко да давам само аз.

Щял да банне, мене, който му изпратих на лична поща стотици редове информация, а той иска още и още и още, и като му кажеш, айде свърши и ти нещо, ще банне.

Абе какви са тея работи тука? Другият ми обяснява, че нищо не разбирам. На мене, който имам най-много теми тука публикувани, на мене, който съм с най-много постове, който се занимавам само със сериозна аргументация и си подреждам изключително последователно, стегнато, дидактично и аналитично всеки ред, който пиша. А неговите постове усукани, оврътолени, ме можеш разбереш къде свършва и къде почва, с тая хаотична мисъл Митак за тебе става въпрос. Безумие. Ще ми говори той на мене. На мене???

Я тука малко да ви покритикувам. КГ, Михов и Митак, не съм забелязал в последните 3 години, откакто съм тука, да сте публикували своя тема, нещо ваше си, развито, аргументирано, стегнато, че да можем и ние да ви оплюем малко, та и ние да блеснем малко на ваш гръб, щото е много блесно да критикуваш, да намираш кусури отстрани. Все на мойте десетки, стотици теми се лепите, аз пиша, творя, те плюят, ли плюят, и още искат, изискват информация, ти даваш информация, те още искат, и като им кажеш малко работа и те да свършат, щели да баннат. Абе какви са тея работи, я някой да ми обясни ако обича. И айде да се понапънете и вие нещо да напишете ако може.

Иначе и тримата сега - благодаря, дай ми това, дай ми онова. Ей, аман от това чудо бе.

Искам да знаете, че историята ще ви осъди.

• Потребител
Публикува

Ами струва ми се, горе друго беше написал, то няма лошо, но възмутителното е, че аз първо ти пращам стотици редове с информация, а ти после казваш, че ще ме баннеш, защото нямало източници. Е стотиците редове какво са?

Щом даваш някакви данни - сочи източника

ами нали източника ти го изпратих. Какво още искаш да направя?

• Глобален Модератор
Публикува

Е просто искам да се сочи тука, във публикацията. Нали - ето тука пише това и това.

Иначе наистина мерси за мейлите. :)

• Потребител
Публикува

Ами аз ги посочих - СБ. После ти ги пратих. А ти - бан.

В същото време по-назад беше казал, че България била най-развитата на Балканите през 30те, аз те помолих да представиш данни, ти не представи, което ме накара аз да представя.

Сега заслужаваш ли да се самобаннеш за един ден? Трябва да имате по-отговорно отношение пред историята.

• Глобален Модератор
Публикува

Хайде, сега, че аз имам чувство за хумор, ама някой мод може да няма.

Значи - БВП само не е достатъчна мярка. Ето:

БВП е често критикуван в ролята си на мерило на обществените блага. Той, например, не отчита факта, че голяма част от населението има достъп до малка част от тези блага.....БВП е критикуван и заради нещата, които включва, но които са в ущърб за всеки в обществото. Тук примерът е разлив на нефт в морето. Подобна дейност води от една страна до сериозни вреди, а от друга до разходи за почистване, които увеличават БВП.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Брутен_вътрешен_продукт

ВИж само послендото изречение от цитата - и си представи колко такива неща имаше през социализма! Преразходи и т.н. и т.н. и т.н. Ами оценките на фондовете! Ужас...

Иначе си прав за данните за БГ, но БВП не е точно мерило. Неслучайно горе написах, че има няколко подхода да се стигне до този извод. Ще ги изложим по-доле ;)

• Потребител
Публикува

Ами никой не е казал, че БВП е съвършената мярка, това е просто един показател от много. Но е по-добре от нищо, и е основен показател, който съвременната икономика ползва, за да сравнява страни, със всичките му недостатъци. Все някой от нас трябва да работи със статистика, когато твърди нещо. Все пак аз ползвам статистика, докато ти не ползваш нищо. Не съм видял да си подкрепил нито едно твое твърдение с данни.

Ако можеш, намери и други показатели.

Това, което горе се твърди, разпределението на благата сред населението, се нарича индекс на Джини. Аз публикувах данни за САЩ за периода 1929-2009, и за този период той е постоянен. Можем да очакваме, че и при нас ще е така. Наред с това, социалистическите общества с всичките им вреди, имат едно по-равномерно разпределение на благата, съответно Джини е близък до 0, отколкото капиталистическите. Конкретно за България, преди 1944 Джини е по-голям, а след 1944 намалява, благата се разпределят по-равномерно.

Това не мога да го подкрепя със статистика, който може да го направи, а е извод, базиран на дефиницията за индекса на джини. Т.е хипотеза е.

Ако вземем продължителност на живота преди и след 1944, ами тя расте. Ако вземем болници на глава от населението, повече са. Ако вземем процент висшисти - повече са, километри пътища - повече, а това са все показатели, които влизат в индекса на човешко развитие.

• Глобален Модератор
Публикува

Да, ама някой изследвал ли е този индекс за социализма в БГ? Или за предишни периоди? Не можем да предполагаме, трябва да знаем.

Затова ти казах по-горе, че най-редно е да се изследват компекс от относими данни, но това е много трудоемко.

Всички имаме обаче общо историческо впечатление, което за целите на темата е достатъчно.

България никога не е имала толкова ефективен държавен апарат, толкова много спазване на законите и толкова малко корумпирани чиновници, както преди 1944 г., особено в периода 1934 - 1944 г.

Ако вземем продължителност на живота преди и след 1944, ами тя расте. Ако вземем болници на глава от населението, повече са. Ако вземем процент висшисти - повече са, километри пътища - повече, а това са все показатели, които влизат в индекса на човешко развитие.

О, да. Но правилното сравнение не е минало с бъдеще, а по едно и също време съседните и европейските страни.

• Потребител
Публикува

Португалец, обясни методиката бре, кат не са използвали курса? Колко броя "Работническо Дело", може да се купи с един долар? За простота да приемем, че официалния курс е 1 към 1. Долар лев ;). Значиии 50 броя (то и от един нужда нямаше, освен, ако не си се напил предишния ден, че там освен датата друго вЕрно нЕмаше). Ама, ако си внесал тоз долар, ти дават бон (неее и него не мож' да продаваш, но мож' да купиш дънки за детето на свой колега и да ти брои 2.40 лв. за всеки бон). Ами вестниците вече стават 120 (ухааа, радост в тоалетната ;), ще уздържа докат пуснат тоалетна хартия в ЦУМ). Ами, ако треперейки си го скътал някъде и отидеш на "Витошка" и го продадеш (и не те 'фанат) за 3.50? Вече 175 вестника!!!! Ухааа, ще дадеш педесе, на съседа, а той ще ти заеме чистачките на москвето за седмица, че твоите са ги гепили, е до тогава и аз ще гепя ;).

Ми как ги смятат тез неща а? Обясни. Ако не отчитат реалните (разбира се, че няма да отчитат официалните) нищо не отчитат. И не ме карай да се запознавам, покажи ти, че "стъкмистиката" е вярна и коректна, както и защо. Аз доказвам защо не е, докАжи ся ти, че не съм прав.

Как се изчислява покупателна способност и БВП на различни д-ви (а чи и на толкоз различни) без курсове? Имай предвид, много, много съм навътре поне с курсовете. Не от Магурата разбира се. След 92/93-та. От там научих за много...."врътки" използвани 89/90-та основно от "едни другари" , техни приятели ииии, аре да не са умни, нека да са информирани. За ГДР-ейските марки писах. Нема начин да си спомниш (лазел си прав под масата), флуктуацийте на долара в БГ от края на '89-та до началото на изборите за ВНС.

Ладите на запад (не зная така са ми казвали) са стрували 2-3 хиляди долара. Баща ми я купи за 6. Тез дето с левове я купуваха чакаха мноооого години не зная за колко? Надали за 6 бона обаче. Цената на Лада-та във валутни левове или рубли беше под 1 000 (валутни разбира се) да това между държавите. Да уточня, таки СССР ги продаваше на БГ. Проблема не беше толкоз в цената, а че ги нямаше. Мерцедес 180 (японка му се викаше тогаз) беше 20к или 22к в долари.

Това как са го отчели??? Без курсове?

Сигурно на консервите с домати дето ги изнасяхме за СССР са били копейки (валутна копейка, или стотинка хихи как звучи), но там си бяха в рубли.

Данните са много хубаво нещо, но трябва да се отчита от къде са, от кого са дадени, какво отразяват, как са събрани, методиката не на последно място. Иначе мога много да ти цитирам за СССР.

Едно отклонение, имах страхотен асистен по политикономия (той ме спаси на изпита). Та се цитират данни, добиви обработване метали ум да ти зайде, СССР удря в земята не само САЩ, а всички взети заедно. Аз го попитах...Добре, а производство на машини, износ (еее ся не питах за танкове, то е ясно) на машини (не на суровини и заготовки), аре да са груби заготовачни, а на технологии? Аре да са ....а тъпи технологии не могат да се изнасят и си замълчах. За машините ми каза: Амии, оказва се, че руските такива са поне с 10% по-тежки (от гнилите подобни, без съвсем да става въпрос за производителност и т.н.). Е имат метал хората правят, ама кат са по-тежки не ги купуват.

Това е за Дедото. Извинявам се, че не съм му чел пространния пост, но к'о да се прави, трябва и елементарни неща да се обяснят, а аз идвам от 400км. път (не сега преди доста часове) и реших да отговоря на откровенните глупости по темата :(.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!