Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Абе вие правите ли разлика м/у комунизма на Маркс-Енгелс и този който строяха Ленин, Сталин, Мао, Кастро и вся останалая сволоч ;)? Темата мисля, че не е за утопичните и схематични постановки, даже не теория на първите двама. А че те са утопични бе блестящо доказано от....Ленин и останалите, че са схематични тоже, т.е. не работят без преработки в реалния свят. Преработките стигаха то такива абсурди според двете големи бради, като земя и съюз със селяните, лична (абе беше си ограничена частна) собственост и един куп други. Ще кажете, ама така е в неразвити и предимно аграрни д-ви. Ама М и Е искренно биха се смяли, ако бяха разбрали, че комунизъм ще се строи в Русия и после Монголия и после в други аграрни д-ви. В същото време нищо не казват как пролетариата ще се справи с отнемането на частната собственост от землевладелците едри или дребни в Англия, Германия и Франция. Т.е. как аджеба там пролетариата (ако се навие де) ще отнеме и земята, като успее да задържи властта и да не умре от глад. А и как ще удържи на натиска на останалите д-ви, защото се знае отдавна, че най-добрия войник е селянина защитаващ своето макар и малко парче земя.

• Мнения 1,3k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Естествено, че правим разлика. Нали точно затова човекът обясни каква е съществената разлика между доктирната на Маркса, и тази на Ленин и сие.

Ако отгоре не пишеше "алванасисейро", бях готов да се обзаложа, че е проф. Иван Добрев.

Звучи някак страхотно. Чак тръпки ме полазват: тва "концепция", че и "теория", барабар с "идеология", дет "респективно" "визира"!

Напълни ми душата, момче! Чекам още концепции с идеологии, дет визират респективно.

Сполай ти!

Естествено, че звучи страхотно. Всичко, което пиша, е издържано и стегнато.

Хърс, една малка корекция, надявам се, няма да се разсърдиш. Алвасарейро, не алванасисесйро. От арабската дума Алвисара, влязла в португалския. Дар, който се е давал на вестоносците, донесли добри новини.

бъди здрав!

• Потребител
Публикува

Естествено, че правим разлика. Нали точно затова човекът обясни каква е съществената разлика между доктирната на Маркса, и тази на Ленин и сие.

Ленин и сие нямат доктрини ;). Т.е. имат "Призрака", но оттам нататък не остава нищо от М-Е. Докато М-Е също нямат доктрина. Имат някакви смътни идеи. От типа на сегашните политици пред избори ;). Всички ще сме задоволени, всичко ще е наред, ама КАК? Даже средновековните и античните утописти правят повече ;).

Та идеята е да коментираме това което се е реализирало, или да пишем как е трябвало да бъде? Няма как според мен?

• Потребител
Публикува

Господа, цялата ви дискусия само доказва твърдението:

Като система на управление, комунизмът е мъртъв или умира. Като система от идеи, неговото бъдеще изглежда сигурно.
:biggrin:
  • Потребител
Публикува

Господа, цялата ви дискусия само доказва твърдението:

:biggrin:

Така е ;), но не виждам док-ва за това. Е нема и да има, но съм готов да споря, ако се изкарат. Дано, дано, ма надали :).

• Потребител
Публикува

ОТ, Баща ми когато "настъпи" демокрацията казваше: " Сега вие се обръщате с/у старата с-ма, а вашите деца ще я възродят (бел. моя, баща ми никога не встъпи в Партията въпреки, че дядо и баба бяха АБПФиК, а баба ми е стискала ръка на Сталин и Мао ;), и си пати доста от това, като "неизползвани ползи" де не по друг начин ;) ), аз му опонирах разбира се ;). Аз съм истински ....педофил ;) в хубавия смисъл де ей, да не си помислите нещо. Следях децата на приятели, когато Бог ми даде и моето и нейните съученици от 3 годишни до сега. Горе доло 20-на години (имам ДАР да се разбирам с хлапета и тийнджове). Нищо таквоз не се случва! Няма таквиз идеи, даже аз им разправям за равенство (а това за от всекико според способностите на всекиго според нуждите извиква искрен смях и споглеждане), равни стартове даже, за бедни "онеправдани" в миналото, че и сега. Нола интерес. Та ще ми е интересно как бъдещето е СИГУРНО?

край на ОТ.

• Потребител
Публикува

Ленин и сие нямат доктрини ;). Т.е. имат "Призрака", но оттам нататък не остава нищо от М-Е. Докато М-Е също нямат доктрина. Имат някакви смътни идеи. От типа на сегашните политици пред избори ;). Всички ще сме задоволени, всичко ще е наред, ама КАК? Даже средновековните и античните утописти правят повече ;).

Та идеята е да коментираме това което се е реализирало, или да пишем как е трябвало да бъде? Няма как според мен?

Това, което се е реализирало е ясно и на малките деца, че е боклук и не виждам какво има да му се коментира. Затова трябва да се коментира онова, което е трябвало да бъде. На напълно теоретична основа и база, която визира концептуално проблематиката, не стани аз да седна. тука трябва концептуално да се мисли, теоретично, да се хипотизира и анализира. Другото е ясно, нали още го живеем.

• Потребител
Публикува

О, грешиш. Ленин си има доктрина. За разлика от Марксовата, тя не е икономико-философска, а по-скоро политико-идеологическа. Все пак Ленин е набеден "философ", но определено безскрупулен политик. Дори неговият "гениален принос" е откритието, че империализмът бил висша фаза на загниващия капитализъм. Само че, след като е фаза на капитализма, защо СССР като некапиталистическа страна също имаше империалистическа политика, прикрита под разни алабализми като "износ на революция" (сигурно срещу внос на банани), "борба с международните врагове на първата в света социалистическа държава" и т.н.

Доктрината на Ленин, както посочваш, е изградена върху философията на Маркс, но тъй като Ленин е интелектуално джудже (нищо че съветските джуджета бяха най-високи :tooth: ) в сравнение с Маркс, от истинския философски марксизъм не остава почти нищо. И за да "докажат" приемственост и история, нарекоха това извратено умотворение на Ленин - марксизъм-лененизъм. Дрън-дрън.

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува

Има едно хитро измъкване на комунистическите лидери с цел да се оправдаят. Наскоро четох мемоарите на Тодор Живков.

Част от тях са публикувани тук: http://vip.portal.bg/tzhivkov/contents.htm

Та там Генсека се оправдава много хитро: Видите ли, идеята на социализма била много хубава, но системата била порочна. Иска да ни убеди, че при друга „система” на социализма, същият би се запазил. Прави разграничаване между „идеята за социализъм” и „системата на социализма”.

Ето типичнен цитат в този смисъл от мемоарите на Живков:

„Нека теоретиците разшифроват и спорят какво конкретно трябва да се разбира под система, обществен строй, обществена формация, модел и т.н. Подобна работа е полезна. Но когато аз пуснах в обращение тезата за смяна на системата, в началото това остана някак си встрани. Впоследствие обаче, т.е. след 10 ноември, хора от почти всички политически сили, включително от БСП, се втурнаха да доказват, че трябвало да се сменя системата, че това означавало смяна и на обществения строй, смяна на социализма с някакъв друг обществен строй. Уважаеми читателю, на мен подобна теза ми е чужда. Говорейки за смяна на системата, аз никога не съм имал предвид смяната на обществения строй, тоест на социализма.”

Къде е разликата между „системата” и „строя” според Живков?

„За мен проблемът бе смяната на системата на неосталинизма, а не на обществения строй. С това не подценявам въпроса за системата. Системата е ключът, за да се укрепва и развива общественият строй.”

И по-нататък:

„Ставаше дума да преминем към система, която ще осигурява преход към нов технологичен начин на производство (утвърден вече в напредналите западни страни) и пазарно стопанство, към плурализъм във формите на собственост, към жизнено гражданско общество, осигураващо политическо многообразие от партии, движения и организации. Система, която да премахне абсолютния държавен монопол на ръководната роля на комунистическата партия, да доведе до развитие на парламентарната демокрация, до интегриране в световните и преди всичко в европейските структури.”

Да не повярваш какви радикални мерки са се въртели в мозъка на Правешкия хитрец! :doh: Тодор Живков пръв борец за демокрация със задна дата? Тарикат! :angry:

Но когато премахнеш ръководната роля на партията, въведеш парламентарна демокрация, пазарно стопанство ще унищожиш и социализма от болшевишки тип!Същият болшевизъм, който е създал Живков, дал му е власт и го е направил значим! Или губиш властта, или се реформираш! Но ако се реформираш вече си друг - дори не комунист, а жалък ревизионист, така както много точно го описва Владимир Илич. Това Живков не го разбра! Разбраха го и бившите му партийни другари, които го изключиха от партията, но той продължи да си живее в сапунения мехур на социализма и да се тюхка защо не можа да смени системата и да запази социалистическия строй! :frusty2:

Живков много добре е знаел за какво е ставало на въпрос, но интересното е дали го е проумял през 1989-та или по-рано.

Той и да го е мислел това, нито е имал възможности, нито сили, нито политически ресурс, нито възраст да го направи.

От човек, който 40 г. е установявал социализъм в България, системно унищожавайки точно това, което води до търсените уж от него резултати, с насилие и убийства, това звучи цинично.

Идеите му останали встрани. Хайде бе! Имаше цялата власт, а идеите му останали встрани. Глупости.

ПП

Кой знае и кой е писал мемоарите му...

Съмняваш се, че го е казал още докато е бил на власт? :sneaky2: Говори се, че именно желанието му да прави китайски капитализъм в България му е изяло главата. Дружките му съвсем друго са замисляли и за съжаление го видяхме реализирано.

http://vbox7.com/play:19247690

• Глобален Модератор
Публикува

В това има смисъл, да. Само че просто късно се е сетил... Мисля, че след 1968 г. в съветските глави, а оттук и в целия лагер и най-вече при най-верния сателит имаше прекален страх от либерализма. А до 1968 г. той се беше появил дори в България и времената по тая причина не бяха никак лоши.

Всъщност, нищо не пречеше бай Тошо да го дава малко по-частно, стига насаме да се беше разбрал с Брежнев. Кой знае, може и да е опитвал.

• Потребител
Публикува

С Брежнев се е разбирал добре, той последният му се водеше по акъла, работите зациклиха след 1982, при Горбачов да не говорим, дума не е издавал да се изговори "великият реформатор" Михаил Сергеевич когато е ставало въпрос за самозадоволяване, стопанска сметка, пазарна икономика и пр. в България.

Публикува

Никой не бива да подценява Тодор Живков, нито интелектуално, нито морално. Напротив след години, ще му бъдат признати много неща, съобразно историческата действителност, а има доста за които може да му се благодари. Например - целия си живот е работил за просперитета на България ;спря започнатото от Вълко Червенков изтребление на инакомислещите; започна бърза индустриализация и изграждане на инфраструктура на страната; реализира няколко уникални енергийни проекта в електродобива; обезпечи руски суровини и материали на символични цени ; постави база за търговия със запада и смесени предприятия; купи добри за времето си лицензи от Япония,ГФР, Франция...; износа надвишаваше вноса....

Открито се изказваше за несъвършенството на строя и нуждата от частна инициатива, т.н. указ 56 откриваше пътя към частни предприятия и собственост. Това не се прави лесно и безопасно наблизо до СССР. Опази България от чехски и унгарски "събития". Направи БКП масова и елитарна партия. Историята тепърва ще си казва думата.

Въпроса е можеше ли да направи нещо повече и да загърби СССР и неговата намеса. На оня етап - не можеше. Горбачов използуваше всички възможни средства, това да не се случи, преди него Андропов, Черненко. Белязания от съдбата Горбачов, когото руснаците наричаха "большой болтун" (племпало) с огромна американска подкрепа, не даваше на никого подобни възможности. Запази ги за себе си като спасител на света. Сега много оценяват неговите действия като унищожителни и ликвидаторски не на "комунизма", не на ядрената заплаха, а на народите от соц. лагера.

• Потребител
Публикува
Живков много добре е знаел за какво е ставало на въпрос, но интересното е дали го е проумял през 1989-та или по-рано.

Може и да е разбирал,но другите бяха твърде агресивни - друго поколение...

• 1 месец по късно...
Публикува

Критиките са лесни, особено след време, когато става модно и безопасно. Лесно се вади нож на умряло куче. Много ми е интересно, дали някой може мислено да се пренесе в онези времена и обективно да каже, какво и как би направил, нещо по- добро. "Десидентите" и политзатворниците у нас се брояха на пръсти. Те не бяха в интелектуално и физическо състояние да формират общонационална, политическа доктрина за бъдещото развитие. Реалните и истинските от тях по-късно, пострадаха от тясно партийните грабителски интереси, избутаха ги в страни и размазаха.( подобно на поборниците след освобождението от турско робство).

За сравнение и възхвала на днешната "демокрация" ще дам пример: Вече 20 години тук, нищо ново и общозначимо не е построено и направено. Унищожихме земеделието и промишлеността. Две елементарни магистрали - Хемус и Тракия си стоят на километрите оставени от бай Тошо. Закрихме два напълно годни реактора в Козлудуй.............

Спомняйки си усилията и жертвите с които всичко беше постороено и после унишожено с лека ръка, просто свеждам глава и с шапка в ръце мълча.

Тук комунистическата идеология не е виновна за нищо !

• Глобален Модератор
Публикува

Можеше да отпусне частната собственост още в началото на 70-тте, а и на 60-тте, както в Полша и Унгария.

Не е вярно, че магистралите си стоят на километрите от Бай Тошшо - имаще една до Правец и една до Пловдив по негово време.

Можеше да не хвърля луди пари по Кремиковци, по НДК-та, по центрове на градове целите в мрамор.

Можеше да не събаря цели квартали с готови къщи и да ги застроява с панелки.

Можеше да не натриса на младежта символика, която я отвращаваше дълбоко.

Можеше да не пречи на рока толкова, колкото пречеше.

Можеше да не се чака за автомобили по 15 години.

Можеше милицията да не пердаши толкова.

Можеше да внесе дънки по магазините, най-накрая.

Можеше икономиката да е по-гъвкава, да няма такива огромни мастодонти, които само прехвърляха национален доход в ръцете на номенклатурата/мафия, и декапитализираха страната в златните за стопанството времена на втората половина на 20 - ти век.

Не го прехвалвайте. България имаше сериозни успехи по негово време, но той не успя да излезе от комунистическата си рамка...

За реакторите си прав, и за БНА също, като изключим бандата паразити, която ядеше съществена част от военния бюджет, Дедо, ама шапката, с която стоиш в ръка, е социалистически каскет.

• Потребител
Публикува
Можеше да не пречи на рока толкова, колкото пречеше

айде стига с тоя рок. Рока та рока, музика без никакви естетически качества. Това ми мяза на неизживени тинейджърски мечти на зряла възраст.

• Потребител
Публикува

Ами млад съм, затова не слушам рок. Други неща ме вълнуват, качествени, смислени, красиви. Това с рока е чист комплекс, защото хората от твоето поколение го свързват с омраза към режима и блян по свободата. Ние обаче нямаме такива комплекси, и разсъждаваме необременено.

• Потребител
Публикува

Не е така Деде ;). За критиките си прав, но нямаше какво да се прави. Унгария и Чехия ни показаха, че смисъл няма. Хем те бяха доста по-развити в индустрията, т.е. имаха си може и малък, но истински пролетариат, а нашия се правеше в движение. Когато на митинг един ентуазиран млад работник (така пишат, по-вероятно е да е работил в момента нещо различно от селскостопанска работа) попитали Луначарски как да стане бързо интелигент (темата била за интелигенцията и нейната роля в помощ на Революцията), той сухо и кратко отговорил: Трябва да имаш висше, както и баща ти и дядо ти да са имали. С пролетарита е подобно. Не може да докараш няколкостотин хиляди андрешковци, които няма какво да правят на село (защото са им отнели земята, а в ТКЗС-то няма да работят за стотинки трудоден) в града и да искаш да станат веднага пролетариат (в смисъла М-Е). Ами Битието определя Съзнанието нал' тъй? Довчера селянин (не намирам това никак за обидно), грижещ се най-вече за себе си и семейството си, а сега вече пролетарии. Да такъв е бил (ама от типа на римските таквиз, нямал е нищичко), но не е бил "осъзнат", а даже 20 години не стигат (оказа се, че и 70 не са стигнали) за "осъзнаване". "Краткия курс" не става за осъзнаване, оказа се, че и ЧК/ГПУ/ОГПУ/НКВД/КГБ, както и огромната ГУЛаГ с-ма не става. Но от друга гледна точка селянина е приспособенец (как ще оцелее иначе ;)) и то такъв, че приспособи с-мата към себе си. Преди се бореше с земята, едмам преживяваше с много труд. Сега е по-лесно, бачка колкото да не заспи в завода, ама има и квартира (комуналка в СССР) и то не лоша, почти не плаща за ток, вода, транспорт, медицина и образование. А то пък и защо да плаща, има режим и на тока и на водата, транспорта е под всякаква критика, за медицината ще помогнат мама и тате на село (или баба и дядо), все е останало некое прасе, дамаджанка, ако не е въпроса сериозен и кокошчица ще свърши работа. Виж образованието си е сериозна работа и ако 'лапето (требе още да му се налива в тиквата) НЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИ! ще трябва частни даскали (това за тез дет са се интересували, но много не са се интересували, "пролетарската" им битност ги е задоволявала), трябва да се отделят там някакви пари, че частния урок е 2лв. на час. А, не ме пускат на Запад, ограничават ми разни свободи, трябва да марширувам на 1-ви май и 9-ти септември, а и събранията забравих (е там поне не искат да се правим, че бачкаме). Голяма работа, ще истърпим. Важното е, че вчера взех "Велико Търново" и то с полски части и японски кинескоп (е трябваше да се бръкна със стотачка), имам и тоалетна хартия до края на петилетката (не се наложи да нося бидето до ЦУМ, за да доказвам, че имам нужда ;)), а и номера на Ладето излиза до края на годината (еее вече 7-ма година чакам де), ще я шитна и ще направя голяма далавера. Да се бунтувам, че 'що? Тея в ЧССР те к'во направиха.

Та за това нямахме дисиденти (а и не само за това, ама вече ме мързи да графоманствам ;)).

Какво значи ново и значимо? Кремиковци (любима и позната тема) броиш ли? Или 9-те нефтохима (май толкоз бяха). И какво като се построиха, като ни нефт имаме, нито качествена желязна руда. Реекспорта значимо ли е? Ми и сега да ни дават на далавера нефт, газ и други суровини пак ще построим. Ама нее, няма сега има друго мислене. По-точно доста повече хора мислят. Винаги съм готов да споря за земеделието. Бил съм на 2 средношколски бригади и на 4 студентски. БАН са ходили да плевят компири (това ли им е работата????). Като войник има 3 месеца в Червена Могила. Боядисвал съм "коридора на Горбачов" (дета са се срещнали с бай Тошо, или е трябвало там). 3-ма войника и 2-ма старци и поне 12-15 зад нас. Тогава нямаше термина мутри. Това земеделие или такава промишленост трябваше да запазим? Или Хаинбоаз? Чистачката, която чисти входа го е строила, с нейния другар. Само аз си говоря с нея (как е било, какви са били и защо ;), трябва да почна и да записвам). Помоли ме да и взема мед от Метро, че е по-евтин. Аз и дадох от нашите запаси. Разбира се поиска да ми го плати и цените цитира. Едвам я убедих, че сега нямам нужда от пари и да го приеме за заем ;). Но какво от това, че е строила Хаинбоаз? То и Китайската стена е "велико" постижение на китайското строителство.

Аре стига.

Не очаквах от теб да пишеш глупости. ОчевАдно не шофираш по българско. Хемус я строяха през цялото "царуване" на бай Тошо. Добавили са доста километри, наскоро и "стрелките" са оправени. А при Тракия доста също е построено, мързи ме да направя справка обаче за проценти. Част от южната дъга за нула време (е сигурно ще спориш, че могло още за по-нула, ама виж Тато, с всичката власт и ресурси на СССР к'о направи) е направена страхотно. "Люлин" ще бъде пусната скоро. Пътищата там редовно се ремонтират и дупки няма.

Ще приключа до тук, че поста стана доста дълъг. С АЕЦ-а по-късно, но очевидно там тотално не разбираш проблема. Имам поне 3-ма колеги дето бачкат там, и 2-ма дето бачкаха, ма отидиха в чужбина.

Публикува

КГ повече от половината изброено от теб, НЕ МОЖЕШЕ да стане и от родени с ореол на главата. За къскетчето си прав, старо е от онова време, поизносено, но още върши работа, няма пари за по- ново. Мисля, че е по-важно да знаеш кога и пред кого да го свалиш.

Митаче, като си тръгнал да даваш от запасите, дай и на мене едно бурканче с по- демократичен медец, а аз ще понамаля неудобните коментари. Зает ще съм, да похапвам. Но го дай дискретно, че съседа както е усвирепял от глад, може спокойно и необезспокоявано да ме очисти за него . Не съм вярвал, че в плодородна България, хора ще убиват и умират за храна, ама комунистите, тези мискини са виновни.

Айде де !? :crazy_pilot::laugh::tooth:

• Потребител
Публикува

Деде, ще ти дам ;). НИща да намаляваш коментарите, напротив! Стига мисъл да има нЕма неудобни коментари. В последния такава не забелязвам, може би похапваш? А това е вредно да знаИш, заради едното (по)хапване се случи СОЦ-а. Ако си ме разбрал де (не зная, надявам се?).

Публикува

Няма лошо, твърди се, че братята руснаци, веднага изпили и изяли запасите на Зимния дворец, на место. Глада, не обича политиката и властимащите и те трябва да се съобразяват с това ежедневно. Сития на гладния вяра не хваща, а после олеле...комунисти, да не говорим за преситеният. Богатия на бедния не помага, а после пак олеле.... национализация. Хармония е нужна, като в добрия брак!:lightbulb:

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!