Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Да има ли такъв раздел?  

27 потребители са гласували

1. 1. Да има ли такъв раздел?

Препръчано мнение

• Потребители
Публикувано

Защо искате да има такъв раздел и каква точно ще е идеята му?

Идеята е разделът да представлява форум, в които да се дискутират въпроси, свързани с:

1) историята на областта;

2) историята на македонските българи, и на другите македонци;

3) най-новата и съвременна история на Македония.

• Глобален Модератор
Публикувано

Не, прекалено ще се политизира подфорумът в безсмислени дискусии между фиромци и националисти.

• Потребители
Публикувано

Не, прекалено ще се политизира подфорумът в безсмислени дискусии между фиромци и националисти.

Това е неадекватен аргумент според мен.

Така погледнато - всеки 2 от 3 теми в "Средновековна история" се "политизират" в безсмислени дискусии между "иранисти" и "тюркисти", между "автохтоннци" и "неавтохтонци"..В "Нова", "Най-Нова" и "Съвременна" темите тотално се политизират в безсмислени дискусии между леви и десни, между центристи и десни, между центристи и леви, между тоталитаристи и демократи; между културолози и историци, между лингвисти и археолози, между русофили и нерусофили, и така нататък..

Да затворим форума? Или да не пишем за историята на Македония и македонските българи, да не би фиромците да не започнат да пишат и да станат "безсмисени" (според теб) дискусии.

Македонски раздели има в други български форуми, има и в гръцките такива (също разглеждащи историята на българите там), с качествени теми, материали и дискусии. Отвори един такъв и ще се убедиш сам

• Глобален Модератор
Публикувано

Ти искаше моето мнение, аз ти го дадох. И именно - македонски раздели има и в другите клубове и простотиите, които се леят там, според мен ни отдалечават още повече от западните ни братя. Затова си казах гледната точка - не съм съгласен такова нещо да има и тук.

• Потребители
Публикувано

Аз съм и за, и против. За - защото Македония си е тема на темите. Против - по същата причина. Романът добре го е обяснил.

• Потребители
Публикувано

Ти искаше моето мнение, аз ти го дадох. И именно - македонски раздели има и в другите клубове и простотиите, които се леят там, според мен ни отдалечават още повече от западните ни братя. Затова си казах гледната точка - не съм съгласен такова нещо да има и тук.

Нито в abv.bg форумът Македония е място за простотия и простотии (по-големи от тези в БГ Наука), нито гръцките форуми за Македония са такива, така че мнението ти е тенденциозно за мен.

Смятам, новите ти аргументи не са адекватни; те са фактологично и принципно грешни:

1)Фиромците не са ни братя или "братя".

2)Целта на дисксиите не е да "сближават", а чрез тях да се намери историческата истина чрез повече представени мнения, цитати и агрументи, и по-този начин и да се популяризира и разпростанява тази истина..

• Глобален Модератор
Публикувано

И аз се колебая - от една страна, ще се напрегнат нещата; от друга - има толкова неща за казване и обобщаване, а те са в огромната си част чисто исторически.

Така, че в заключение - защо не, но при строго модериране на езика, който несъмнено би изкушил някого....

Отчитайки сериозността на съображенията на Романа :)

• Глобален Модератор
Публикувано

Нито в abv.bg форумът Македония е място за простотия и простотии (по-големи от тези в БГ Наука), нито гръцките форуми за Македония са такива, така че мнението ти е тенденциозно за мен.

Смятам, новите ти аргументи не са адекватни; те са фактологично и принципно грешни:

1)Фиромците не са ни братя или "братя".

2)Целта на дисксиите не е да "сближават", а чрез тях да се намери историческата истина чрез повече представени мнения, цитати и агрументи, и по-този начин и да се популяризира и разпростанява тази истина..

Драги ми Ник, ти искаше да гласуваме, аз гласувах. Не ме интересува дали считаш мнението ми за адекватно или не. Ако не ти харесва - това си е твой проблем. Аз мога да кажа, че твоята гледна точка е също наивна и неадекватна.

Ако си мислиш, че нищенето на фиромщината /защото 100% от темите ще са за това/ - ще ни сближи със македонците, виж първо в този клуб на dir.bg:

http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=maked

Но да оставим и другите потребители да се произнесат. Може пък и да ти се отвори парашута. :post-70473-1124971712:

• Глобален Модератор
Публикувано

А, ако ще има нещо, трябва да е с много, много по-различен тон от това, което се случва на другите места! Много по-различен.

Бре, пълно равенство на гласовете!!! Отдавна не бях виждал такова нещо :))

• Глобален Модератор
Публикувано

А, ако ще има нещо, трябва да е с много, много по-различен тон от това, което се случва на другите места! Много по-различен.

Бре, пълно равенство на гласовете!!! Отдавна не бях виждал такова нещо :))

Знаеш ли как ще се развият нещата? Първо ще си пишем ние, после ще пролази някой фиромски провокатор, после ще цъфнат разни комплексари за велика триморска България. И накрая ще има банове, триене, заключени теми. С две думи кочина. Трябва ли ни подобно нещо?

• Upvote 2
  • Потребители
Публикувано

Ако направим форум за една от областите на България, а по-сетне ще трябва да пуснем за всички останали области. След като ще въвеждаме регионален признак при обособяването на форумите е редно да се обхванат всички региони. Друг проблем е, че има особености с регионите. В съвремие след като ще има отделно за Скопска област, би трябвало да има и за останалите български области. За античността пък, ако разпарчетосаме регионите до македонци, а не до основната група (едоните), ще трябва да пуснем отделно за витините от тините и за фригите от бригите. През Средновековието пък административната единица Македония е в Одринско, при което не е съвсем ясно за кое трябва да говорим - за Одринско или за администативно-териториалнана единица "България", която по местонахождение и административен център отговаря на сегашната сепаратистка Скопска област.

Според мен сегашната структура на форума е много по-удачна за дискусионните въпроси свързани с онези неща, които през вековете са се наричали "Македония".

• Upvote 3
  • Потребител
Публикувано

Ако направим форум за една от областите на България, а по-сетне ще трябва да пуснем за всички останали области. След като ще въвеждаме регионален признак при обособяването на форумите е редно да се обхванат всички региони. Друг проблем е, че има особености с регионите. В съвремие след като ще има отделно за Скопска област, би трябвало да има и за останалите български области. За античността пък, ако разпарчетосаме регионите до македонци, а не до основната група (едоните), ще трябва да пуснем отделно за витините от тините и за фригите от бригите. През Средновековието пък административната единица Македония е в Одринско, при което не е съвсем ясно за кое трябва да говорим - за Одринско или за администативно-териториалнана единица "България", която по местонахождение и административен център отговаря на сегашната сепаратистка Скопска област.

Според мен сегашната структура на форума е много по-удачна за дискусионните въпроси свързани с онези неща, които през вековете са се наричали "Македония".

Това ми беше мисълта... :good: Предпочитам да обсъждаме България /раздел "българска история"/ - в случая Охридска част на България. Та до самото Възраждане тази област е известна с това име в западния свят. Едва при фанариотите "фанариотски" се изтиква името "Македония" и нашите възрожденци са се "вързали" по тази тънка гръкоманска, а по-късно "историко-политико-научна виенска", клопка и линия на именуване. От ранното средновековие до най-ново време няма "Македания" и "македони" /изкл. е ясно за всеки/, а "България" и "българи" по тези места, а и по-северно оттам, та до границата с Унгария...

Ето например има хубава специална тема по въпроса за "Македония и българския въпрос", в която да сде обсъждат някакви специални по темата неща.

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=2133

Македония и българския въпрос

А ето и една перефраза на цитат от Гоце Делчев даден в темата на съвременната официално призната в конституцията им езикова норма :

"СЕКОЈ ОНОЈ ШТО РАБОТИ ЗА МАКЕДОНИЈА ДА СЕ ПРИСОЕДИНИ КОН БУГАРИЈА,ГРЦИЈА ИЛИ СРБИЈА Е САМО ДОБАР ГРК,БУГАРИН И СРБИН НО НИКОГАШ НЕМОЖЕ ДА БИДЕ ДОБАР МАКЕДОНЕЦ".

Какво би споменал някой "зевзек"-съвременник на нашето време:

"ВСЕКИ, КОЙТО РАБОТИ ЗА ТОВА ЕВРОПА ДА ПРИСЪЕДИНИ БЪЛГАРИЯ, ГЪРЦИЯ ИЛИ СЪРБИЯ Е САМО ДОБЪР БЪЛГАРИН, ГРЪК ИЛИ СЪБРИН, НО НИКОГАШ ДОБЪР ЕВРОПЕЕЦ!" :P

• Потребител
Публикувано

Аз с това последно мнение (на Галахад) мога спокойно да заключа темата и въобще да забравим за тази дискусия...

:smokeing:

Заглушавате правото на глас :laugh: Не виждам лошо да има тема за Македония, особенно съм любопитен за древна Македония!
  • Upvote 1
  • Потребител
Публикувано

Заглушавате правото на глас :laugh: Не виждам лошо да има тема за Македония, особенно съм любопитен за древна Македония!

• Потребители
Публикувано (edited)

Вижте, мисля, че знам какво ще стане. Примерно няколко месеца идилично ще си говорим колко българска е Македония. После заблудено македонче ще влезе, ще ни каже, че сме фашаги, ще го напсуваме и пак по старому. Ние си знаем, че Македония е наша, не ни трябва форумна секция за това.

Редактирано от glishev
  • Upvote 1
  • Потребители
Публикувано

Бихте ли подкрепили откриване на раздел "Македония"?

Към колебливите и страхливи модератори (те се знаят кои са, да не ги посочвам): извинения и страхове винаги, и в голямо количество, могат да се намерят..

А..после се чудим защо ни е такава съдбата като народ..

Мистър администратор, не следва ли да се изслушат и мненията на обикновените потребители? Ясно е какви са мотивите на модераторите, ако не са ясни обяснявам: нежелание за допълнителни усложния на "живота"..За съжаление нямам и не мога да си осигуря постоянен достъп и присъстивие във форума; в противен случай бих се предложил за модератор на този раздел, ако такъв бъде открит..

• Upvote 1
  • Потребители
Публикувано

Бихте ли подкрепили откриване на раздел "Македония"?

Ето ви един качествен български форум със стойностни теми и нормални дискусии:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ekCu2DcdWeEJ:forum.abv.bg/index.php%3Fshowforum%3D42+abv.bg+%D0%A4%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&client=firefox-a

Ето една тема от един български патриот ("toni"):

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8x6tGzH64ikJ:forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t95307.html+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F+toni&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&client=firefox-a

Ето един гръцки такъв:

http://www.macedoniaontheweb.com/forum/slavic-history-slavic-migration/495-linguistically-fyrom-bulgarian-dialect-macedonian-language.html'>http://www.macedoniaontheweb.com/forum/slavic-history-slavic-migration/495-linguistically-fyrom-bulgarian-dialect-macedonian-language.html

http://www.macedoniaontheweb.com/forum/slavic-history-slavic-migration/449-ethnic-historical-origins-fyrom.html'>http://www.macedoniaontheweb.com/forum/slavic-history-slavic-migration/449-ethnic-historical-origins-fyrom.html

http://www.macedoniaontheweb.com/forum/slavic-history-slavic-migration/

• Upvote 1
  • Потребител
Публикувано

Аз съм за създаването на подобен подфорум. Не разбирам и не приемам отрицателните мнения, защото за хора искащи конфликт повод винаги ще се намери. Доказателства под път и над път във форум БГ НАУКА. НИК1 често влиза в пререкания и тона му невинаги е коректен, но в случая е напълно прав, защото темата "Македония" е голяма като обем, а и е важна за повечето от нас.

Още един път ще призова за отварянето на подобен подфорум. Ненужна истерия се създава предварително, а всъщност идеята е чудесна и дори е позакъсняла, защото доста неща има разхвърляни наоколо за Македония и е хубаво да се поподредят в някое кьоше.

• Потребители
Публикувано

Може и да пробваме (аз за тоя вариант гласувах горе). Ама съм скептик засега.

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.