Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Глобален Модератор
Публикува

Поздрави на авторите!!!! Огромни!

Наистина е време да се погледне и обясни, и то точно от тази позиция, историята на българския език в този най-натоварен с натиск и намеса период.

Наистина можеше да е "началото на края" на високите нива - падението би било пълно и би се случило, ако натискът беше тотален, ако я нямаше и другата, "високата" тенденция, която не намери може би такъв ярък външен израз, но определено беше в главите на умните, каквото и да им се налагеш да пишат, говорят и правят.

Браво!

• 1 year later...
  • Потребител
Публикува (edited)

Писателят Христо Калчев твърди, че е поставил началото на нов прозаичен жанр – вулгарния роман.

През соца на Христо Калчев бяха издадени едни исторически книжки. За тях ли става въпрос или за постсоцките му романи за мутрите?

Редактирано от kramer
  • Модератор антропология
Публикува (edited)

На тоя така и не му прочетох ни един от мутренските романи. Обаче му помня една книжка от детството ми, Куцият Дявол или нещо от сорта; беше за някакъв, който приличаше на средновековен прототип на бъдещите мутри. Така и не го разбрах що за писател е(Калчев), лека му пръст. Бях се нагледал на мутри, та оставаше да взема да чета и книжки за тях.

Соц литературата в България е боза; феодалите ги представяха с манталитета на партийни веломожи; тракийските принцеси -като кукумицини а ла людмила живкова; Симеон управляваше съвета на болярите, както тато - политбюро; тракийските жреци бяха непрекъснато разгонени и на поне три водки сякаш са членове на съюза на соц писателите или на гилдията на траколозите на годишната си конференция. Пошлотия и простотия.

Редактирано от Южняк
  • Глобален Модератор
Публикува

Определено мутренските от поредицата за "Нерон вълкът" и продълженията му.

• Глобален Модератор
Публикува

На тоя така и не му прочетох ни един от мутренските романи. Обаче му помня една книжка от детството ми, Куцият Дявол или нещо от сорта; беше за някакъв, който приличаше на средновековен прототип на бъдещите мутри. Така и не го разбрах що за писател е(Калчев), лека му пръст. Бях се нагледал на мутри, та оставаше да взема да чета и книжки за тях.

Соц литературата в България е боза; феодалите ги представяха с манталитета на партийни веломожи; тракийските принцеси -като кукумицини а ла людмила живкова; Симеон управляваше съвета на болярите, както тато - политбюро; тракийските жреци бяха непрекъснато разгонени и на поне три водки сякаш са членове на съюза на соц писателите или на гилдията на траколозите на годишната си конференция. Пошлотия и простотия.

Уви, така е...

• Потребители
Публикува

Крамер, той Лорда вече е отговорил - да, за мутренските книжки става дума. Те са си нов жанр, "вулгарен роман". Поне така смяташе покойният Калчев.

Абе това е езикът на соца: редакторски маниеризми на недоубити и превъзпитани буржуи.

• Модератор антропология
Публикува

М/у другото, Глишев, впечатляващо есе; на таково ниво по темата съм чел само още едно-две; но това е може би малко по-добро (като изключим сдъвкания по някаква причина - липса на време? -финал)

Тука правя пауза за да си подчертая оценката и следва въпрос; ако не ти е неудобно да кажеш, колко време ти отне да го напишеш?

• Потребители
Публикува

За финала си прав, малко е попретупан. Това е стара курсова работа, която писахме двама души. Отне ни един следобед, тоест четири-пет часа.

• Потребител
Публикува

Не ми стана ясно : От една страна излиза, че всички литератори от соц.времената са соц.реалисти, от друга страна почти не се споменават наистина известните, тези които се изучават в 8 клас например. Само П.Вежинов видях.

Между другото, Станка Пенчева, която е отпратена в петдесетте години и сега има книги, които се продават.

• Потребители
Публикува

Е, ако Георги Джагаров и Цветан Стоянов не са известни соц-литератори, то значи такива просто няма biggrin.gif Не всичко започва и свършва с програмата за VIII клас...

• Потребител
Публикува

Има и по-известни, типично социалистически, не от учебника за 8 клас, например Пеньо Пенев,:

"Не искам безсмъртие и пътища леки,

а ватенка топла за зимния ден."

• Потребители
Публикува

Пенев влиза идеално в тая парадигма :)

• Потребител
Публикува

Като влиза, защо го няма тука, а има някакви си не много известни?

Парадигмата ми изглежда доста мъглява и по-скоро идеологически обоснована, отколкото с анализ.

• Потребители
Публикува (edited)

Хе, ми който иска, да пише и за Пенев. В една курсова работа можеш ли побра целия соцреализъм? Ей я книгата на Пламен Дойнов за соцреализма, там авторите са повече и Пенев е вътре. Но Джагаров и пр. могат да бъдат неизвестни само за не много добре запознат човек. Ако и за "Невидимия салон" на Цветан Стоянов смяташ, че е неизвестен, то почвам да се чудя кое ли изобщо е известно tooth.gif

Редактирано от glishev
  • Потребител
Публикува

Ще ти кажа какво е известно, т.е. популярно и изявено, ако обясниш по-ясно какво е соцреализъм :

Този метод е реализъм дотолкова, доколкото претендира да описва реалността такава, каквато е.
някак не ми е достатъчно ясно,

и какво е епоха на соцреализма, целия социализъм ли обхваща, или само до Априлския пленум, или до седемдесетте години?

• Потребители
Публикува

Дорис, ти преподаваш, нали? Мисля, че и сама знаеш какво е социалистически реализъм и дали се самоописва единствено като описание на реалността. Нямам намерение да обяснявам тепърва кои са най-известните автори на епохата. Човек може лесно и сам да се запознае с тези неща. Още повече - ако е живял по онези времена.

• Потребител
Публикува (edited)

Не е ясно Дорис. политическо говорене и това е. Няма формулирани тези, цели, методи, няма дефиниция на разглежданите проблеми.

Глишев, приятелю, когато се пише тема, се дефинират основните понятия, разглеждани в нея. За улеснение на читателите и в похвала на авторите.

Редактирано от alvassareiro
  • Потребители
Публикува

Алва, може и да си прав, но аз някак си все очаквам, че хората вече познават някакви основни термини.

Впрочем, соцреализмът си има ясни цели, методи и еволюция.

• Потребител
Публикува (edited)

Не и когато термините са шаблонни и политизирани понятия, както е в случая.

Соцреализмът не знам какви методи има, но не са ми ясни изложените в статията.

Отделно, според мен понятие като соцреализъм, освен политизиране, не съществува. Има обаче понятие като индусреализъм, което изцяло покрива проблема.

Социализмът в България сам по себе си не е отделно явление, а елемент на индустриализацията на страната и скъсването с аграрно-общинните отношения.

Редактирано от alvassareiro
  • Потребител
Публикува

Дорис, ти преподаваш, нали? Мисля, че и сама знаеш какво е социалистически реализъм и дали се самоописва единствено като описание на реалността. Нямам намерение да обяснявам тепърва кои са най-известните автори на епохата. Човек може лесно и сам да се запознае с тези неща. Още повече - ако е живял по онези времена.

Не , не преподавам. :biggrin: Но се занимавам с книги професионално. И съм читател на всякаква литература.

Сериозно мисля, че социалистическият реализъм не е много избистрен като обхват. Според мен той не е реализъм, а по-скоро реверанс (искрен или не особено) към силните на деня.

Но това се случва не само при социализма, а и в другите епохи. Всички автори от социализма ли са правели този реверанс и кой колко ниско се е покланял? Ето това е интересно и поучително според мен, а не заклеймяването и анатемосването на цялата епоха, защото в нея са се подвизавали Джагаров и Исаев.

Алвасарейро пък съвсем ме шашна и ми обърка понятията.

• Потребители
Публикува

Не казвам, че соцреализмът е реализъм. Впрочем, не бих казал и че реализмът отразява реалността :) В случая темата ми е била конкретно за езика на соцреализма, тоест тъкмо за езика на този похват. Очевидно не се занимавам с авторите, които не са вътре в потока му. Примерно затова не говоря и за Константин Павлов или Владимир Свинтила, да речем.

• Потребител
Публикува

Обаче читателите ти резонно стигнаха до заключението:

Соц литературата в България е боза....... Пошлотия и простотия.
  • Потребители
Публикува

И тя наистина е главно боза. Тук-там по нещо читаво и то не баш докрай.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!