Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител
Публикува

http://bnt.bg/bg/news/view/34130/kakvo_meso_jadem_razgovor_s_jordan_bojchev'>http://bnt.bg/bg/news/view/34130/kakvo_meso_jadem_razgovor_s_jordan_bojchev

Ветеринарите вчера се събраха на пресконференция по повод на това, че Министерството на земеделието и храните трябваше да изплати определена сума на частнопрактикуващите ветеринарни лекари. От тази среща обаче излязоха и други проблеми за решаване. Чуха се много силни за потребителите изявления, че месото, млякото и яйцата, които ядем, са пълни с феромони, хормони и антибиотици. По тази тема гост в студиото на „Денят започва" беше Йордан Бойчев - председател на Съюза на ветеринарите.

"Пълно е силно казано, но има наличие на остатъчни вещества във всички тези продукти, понеже една част от животните, които са болни, недоизлекувани и третирани с антибиотици отиват на пазара по една или друга причина", каза Йордан Бойчев и уточни, че като профилактика на различни заболявания се прилагат такива препарати и не винаги е изтекъл срок на изчистване на организма на животното преди да стигне до пазара. Този срок се регламентира от производителя на лекарствата.

Относно дълговете на държавата към ветеринарите Йордан Бойчев заяви, че за момента са платени само 25% от дължимото и затова от следващата седмица започват символични протестни действия.

„Нашите претенции в момента са, че липсва диалог между нас и държавната администрация. Ветеринарната професия е саморегулираща се, в смисъл съсловната организация, каквато е Българският ветеринарен съюз дава правоспособност на ветеринарните лекари", заяви още председателят на Съюза на ветеринарите.

Темата остава отворена в очакване на диалог с Министерството на земеделието и храните.

Източник: http://bnt.bg/

  • Потребители
Публикува

Страшно много неверни неща казват и двамата участници в разговора.

Най-голямата глупост, казана от Бойчев е, че "Българският ветеринарен съюз дава правоспособност на ветеринарните лекари" - правоспособност ветеринарният лекар получава при дипломирането си - а положението за задължително членство в БВС съществува единствено като изискване за регистрация на желаещите да получат статут на "практикуващ ветеринарен лекар" (чл.25, ал.1 от ЗВМД) - това е едно очевидно антипазарно и алогично ограничение, което следва да отпадне - няма никаква обществена необходимост да бъде ограничаван по този начин свободния пазар на ветеринарни услуги.

Най-голямата глупост, казана от водещата е, че сега се били въвеждали държавни стандарти за млечните и месните продукти - ето едно кратко списъче на ДЕЙСТВАЩИ (или поне бяха такива преди настоящата кампания) стандарти за месни и млечни продукти от Живково време:

БДС 539:1974 Мая за сирене (течна)

БДС 12180:1974 Месо от птици. Разфасовка за кулинарни цели

БДС 555:1977 Месо свинско на половини

БДС 3136:1977 Месо от едър рогат добитък за преработка

БДС 3137:1977 Месо от свине за преработка

БДС 14277:1977 Бактерийни култури за производство на сирена

БДС 4348:1978 Месо от дребен рогат добитък. Разфасовка за кулинарни цели

БДС 4349:1978 Месо от свине. Разфасовка за кулинарни цели

БДС 889:1980 Извари. Общи изисквания

БДС 12181:1981 Салами от птиче месо. Общи изисквания

БДС 15273:1981 Пастети от птиче месо стерилизирани. Общи изисквания

БДС 12:1982 Мляко кисело българско. Общи изисквания

БДС 3055:1982 Месни продукти. Опаковка, маркировка, съхранение, транспорт и документация

БДС 4662:1984 Месо от зайци (питомни и диви)

БДС 5008:1982 Месни продукти. Класификация

БДС 5121:1982 Месни продукти. Термини и определения

БДС 359:1983 Месо от домашни птици

БДС 1537:1983 Колбаси кръвни. Общи изисквания

БДС 2589:1983 Салами трайни суровосушени и суровосушени и пушени. Общи изисквания

БДС 18:1986 Салами варено-пушени полутрайни и трайни. Общи изисквания за качеството

БДС 338:1986 Консерви месни. Месо свинско в собствен сос

БДС 2524:1986 Консерви месни. Месо телешко в собствен сос

БДС 16511:1986 Закваски за кашкавал

БДС 11:1987 Мляко краве прясно за консумация. Общи изисквания

БДС 14:1988 Кашкавал от овче мляко "Балкан"

БДС 15:1988 Сирене бяло саламурено овче

БДС 2651:1988 Сирене бяло саламурено от краве мляко

БДС 3370:1988 Сирене бяло саламурено смесено (от овче и краве мляко)

БДС 3528:1988 Кашкавал от краве мляко "Витоша"

БДС 659:1989 Сирена топени

БДС 1035:1989 Консерви месни, месо - растителни, рибни и други, приготвени с продукти от животински произход. Правила за вземане на проби и методи за изпитване

БДС 10945:1991 Бактерийни култури за българско кисело мляко

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител
Публикува

не зная кой на кого каква правоспособност дава,но мога да ви кажа нещо като тема за размисъл.

Седемдесетте години се заговори за овцата "Доли"-първият официално успешен клонинг.След това имаше доста дълга пауза от страна на медиите към света на обикновенните хора(не сезирам научните среди).И ето "изведнаж"почти 40 години по-късно Европейският съюз излиза със закон ЗАБРАНЯВАЩ КОНСУМАЦИЯТА НА КЛОНИРАНО МЕСО!!!

Излиза,че сме били пракически експеримент близо три поколения...живеещи щастливо и безметежно в тотално незнание и мъгла.

  • Потребител
Публикува

Доли не е от 70-тте години, а от края на 90тте и не е влизало мисля в производство клонирано месо.

няма да споря-не съм бил там.По кое време се подвизаваше доктор Менгеле?И той поназнайва туй онуй за съвременната медицина-комай тя на неговите опити се крепи.

Това което се казва на масите е толкова остаряла информация,че спокойно можем да я поставим в графата дезинформация.

Не бих бил такъв оптимист относно това какво си слагаме в устата освен ако не си го произвеждаме сами...

Някой от вас виждал ли е снимки та говеда от английски месодайни породи?...шопинът е казал:бре те такова животно НЕМА....

Dolly (5 July 1996 – 14 February 2003) was a female domestic sheep, and the first mammal to be cloned from an adult somatic cell, using the process of nuclear transfer. [1][2] She was cloned by Ian Wilmut, Keith Campbell and colleagues at the Roslin Institute near Edinburgh in Scotland. She was born on 5 July 1996 and she lived until the age of six.[3] She has been called "the world's most famous sheep" by sources including BBC News and Scientific American.[4][5]

The cell used as the donor for the cloning of Dolly was taken from a mammary gland, and the production of a healthy clone therefore proved that a cell taken from a specific part of the body could recreate a whole individual. As Dolly was cloned from part of a mammary gland, she was named after the famously curvaceous country western singer Dolly Parton.[6][

прав си оригиналът е бил роден 70-те

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Публикува (edited)

„От 02.08.2010г. влизат в сила девет стандарта за общо 20 вида месни продукти (кайма, кебапчета

и кюфтета, сурова наденица, варени и варено-пушени колбаси, карначета, варено-пушен салам,

както и малотрайни колбаси) от свинско, пилешко и говеждо месо.

Стандартите са разработени от Националната ветеринарно-мединска служба (НВМС) и се

приближават максимално до Български държавен стандарт (БДС). „Стара планина“ може да се

нарече продукт, минал процедурата и оценяването, без вложена соя, картофено нишесте, фибри

или механично обезкостено месо.“

Български държавен стандарт за месни продукти vs Утвърдени стандарти за производство на месни продукти „Стара Планина“

Редактирано от Teodr
  • Глобален Модератор
Публикува

Гостът говори за практиката в България. Същата ли е и на Запад и в Америка?

Абе чудя се аз защо последните 2-3 години хич не ми се яде месо и местни продукти. Явно самият ми оргатизъм се дърпа от тия меса.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!