Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Има ли археологически данни за това какви лъкове са използвали (пра)българите. Говорим за рефлексния лък като наш, но ако няма археологически доказателства може и да не е наш. Май са го ползвали хуните и аланите, но и за тях май няма доказателства. Още повече, че докато при някой други народи е останала технологията за изработка, при нас няма данни за наличие на майстори на лъкове от преди освобождението.

• Потребители
Публикува

Опасявам се, че материалът, от който се правят лъковете няма как да оцелее, за да се установи какъв е бил археологически. Иначе казано стигналото до нас "археологически" трудно може да ни даде представа за онова, което е било. В земята оцелява примерно златния обков на някой церемониален лък, или някои елементи. При лъковете от рог шансовете да остане нещичко са по-добри. Но при положение, че дървените няма как да оцелеят та да се установят "археологически", трудно може да правим някакви фундаментални изводи.

• Потребител
Публикува

Тоест явно няма данни, което означава много. При това явно е възможно да оцелеят закопани лъкове до наши дни, защото за аланите намирам, че в някой гробници имало цели запазени сложно съставни лъкове, стрели и колчани.

Ето един турски!

1010892_orig.jpg

• Глобален Модератор
Публикува

Не си представям която и да е средновековна войска от държава като българската без лъкове ... :post-20645-1121105496: Явно е имало, но не са открити. И то какво да се запази от един лък, дървото ли, тетивата ли. Максимум украсата.

Явно не е било привилегия на аристокрацията да носи лък, затова и не се намира. А вече в християнско време в гробовете мечове и лъкове мисля, не се слагат.

• Потребител
Публикува

Здрасти!

Интересно е, че до появявянето на хуните се е използвали разните варианти на дървени прости лъкове и на арбалети (гастафреси на гръцки (γαστραφετης) или самострел на руски).

Сложните са благодарение на коня, защото е нямало много място да се стеля над гърбът или шията на препускащият кон.

Най-дългият, документиран изтрел (според унгарското вики) е бил с един турски сложен лък.

Престрелването на Босфора(~повече от 800 метра).

:read: :read: :read:

• Глобален Модератор
Публикува

Композитните лъкове са били разпространени в Сирия и Персия много преди хуните.

Счита се, че първи започнали да ги използват скитите или асирийците. Но и в гробницата на Тутанкамон са открити такива лъкове.

• Потребител
Публикува

Композитните лъкове са били разпространени в Сирия и Персия много преди хуните.

Счита се, че първи започнали да ги използват скитите или асирийците. Но и в гробницата на Тутанкамон са открити такива лъкове.

Прав си!

Всичко произведено от дърво+нещо друг материал може да се каже, че е композит. Интересно е, че с дългите лъкове е било невъзможно да се стреля от гърбът на коня по време на препускане.

Това го осъвършенствуват номадите благодарение на стремето и на асиметричните рефлексни лъкове....

:punk: :punk: :punk:

• Потребител
Публикува

Прабългарите са с хунски тип лък като всички степни народи от този период, този лък е еволюция на рефлексния скитски лък, но разликата е че има две дълги костени накладки в двата края.Тези накладки позволяват по силно извъхрляне на по тежки стрели.

Предходният тип лък- скитският , няма такива дълги накладки и за това размерът му е много по малък, скитските лъкове са около 80 см. дължина.

http://history.novos...m.ru/?q=node/45

Хунну въвеждат лъкът с дълги накладки около 2-ри век. пр. н. е. и след великото преселение на народите този лък става най разпространеният в степите на Евразия.

Лъкът е дълъг около 160 см и е по мощен от скитският, стрелите с с около два- три пъти по тежки остриета, самите костени пластини които се откриват често са с неравна дължина и се предполага че лъкът е асиметричен, долният край е бил по къс от горният за да е удобен за стрелба от кон въпреки дължината си.

Откриват се основно такива костени пластини, в погребенията от северночерноморският район има много такива пластини но идентифицирането на погребенията там не е много сигурно.

Мяркал съм мнения на руски археолози че пластините с по плитко врязване на жлеба за тетива били български а тези с по дълбоко били хазарски...

В дунавска България такива пластини са много рядка находка, но и малкото открити са от хунски тип лък, за това и се предполага че прабългарите са били с такива лъкове.

Цели лъкове и други части от прабългарски лъкове не са открити, оцеляват единствено костените накладки, така че всичките интерпретации на тема "прабългарски лък" са до голяма степен чисти предположения.

Самият лък е сложно съставен, композитен и е доста сложен за изработка, такива лъкове обикновенно не са поставяни като погребален дар поради ценноста си, а са били използвани до саморазрушаване.Поради това и са много рядка археологическа находка на територията на Дунавска България.

Следващият лък като еволюция е турският- той е рефлексно дефлексен и е с по къси накладки но в замяна на това се огъва напред много повече от предходните лъкове, в свободно състояние е огънат напред като геврек в пълен кръг.

С турски лък е направен официалният измерен рекорд за истрел с лък- 440м. всичко останало са непотвърдени легенди.

След това вече няма време за развитие на лъкът поради излизането му от употреба.

Ако някой се интересува от такива оръжия- щъкайте тук .

• Потребител
Публикува

Всичко произведено от дърво+нещо друг материал може да се каже, че е композит. Интересно е, че с дългите лъкове е било невъзможно да се стреля от гърбът на коня по време на препускане.

Това го осъвършенствуват номадите благодарение на стремето и на асиметричните рефлексни лъкове....

Ами всъщност има известни податки,че може. Разни хора даже са пробвали дали става.

• Потребител
Публикува

Ами всъщност има известни податки,че може. Разни хора даже са пробвали дали става.

Здрасти!

Так точна. Тогава можем да кажем, че тези рефлексни лъкове не с размерите си ами спрямо размерите с двойното, тройното ударно растояние са били по добри.

:good: :good: :good:

И яздачите също...

:punk: :punk: :punk:

• Потребители
Публикува

Опитвах да сложа картинка, но като натисна "Прикачи файла" той изчезва безследно.

post-549-083748400 1282589222_thumb.jpg

Поради зачестилите затруднения с прикачване на файлове ето едно малко разяснение:

1. Помощ за прикачване на файлове

2. Използвайте бутона Brouse за да изберете изображение за прикачване

3. Натиснете бутона прикачи този файл. След като го натиснете отляво се появява файла, а отдясно опции за добавяне в мнението или изтриване.

4. Поставете курсора на това място в отговора между текста, на който искате да е картинката.

5. След това натиснете Добавяне в мнението и готово.

Публикува

Прабългарите са с хунски тип лък като всички степни народи от този период, този лък е еволюция на рефлексния скитски лък, но разликата е че има две дълги костени накладки в двата края.Тези накладки позволяват по силно извъхрляне на по тежки стрели.

Предходният тип лък- скитският , няма такива дълги накладки и за това размерът му е много по малък, скитските лъкове са около 80 см. дължина.

Моде/Маотунь са китайските форми на името на прабългарския хан Багатур.

Изнамирането и употребата от прабългарите на сложносъставния лък е още едно много солидно свидетелство и доказателство, че източните и западните хуни всъщност и в действителност са прабългари/болгари: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=7838&st=1520&gopid=118971& - #1524 - проф. Добрев

• Потребители
Публикува

Не си представям която и да е средновековна войска от държава като българската без лъкове ... :post-20645-1121105496: Явно е имало, но не са открити. И то какво да се запази от един лък, дървото ли, тетивата ли. Максимум украсата.

Явно не е било привилегия на аристокрацията да носи лък, затова и не се намира. А вече в християнско време в гробовете мечове и лъкове мисля, не се слагат.

В "Тактика" на Лъв се намеква, че българите използват лъкове. А ето и една миниатюра от "Мадридския ръкопис" на Скилица:

luk.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Toя с лъка май е от наще :hmmm:

ps

Това е единственото изображение на човек с лък в "Мадридския ръкопис", поне в изданието, което аз имам.

• Потребител
Публикува

Здрасти!

Так точна. Тогава можем да кажем, че тези рефлексни лъкове не с размерите си ами спрямо размерите с двойното, тройното ударно растояние са били по добри.

Мня всъщност са сходни както по сила на опън, така и по-разстояние, на което бият. Просто са различни технологии

Така или иначе бойното ползване не е повече от 150-200м.

• Потребител
Публикува

В "Тактика" на Лъв се намеква, че българите използват лъкове. А ето и една миниатюра от "Мадридския ръкопис" на Скилица:

luk.th.jpg

ps

Това е единственото изображение на човек с лък в "Мадридския ръкопис", поне в изданието, което аз имам.

Еми ако се намерят още една две такива рисунки може да минем и без археологически данни. Винаги обаче трябва да се съмняваме в достоверността на подобни рисунки, още повече когато са преписи направени в някой далечен манастир в далечна страна от някой който не е бил на мястото на събитията.

• Потребители
Публикува

luk.th.jpg

ps

Не е от нашите, ромей е, нашите са отдясно.

• Потребител
Публикува

Здрасти!

Незнам какво имаш пред вид но на бърже.

Фамилията Фештечич която получава от Матияш Хуняди значителни имоти.

Техният голям замък се намира в Кестхей и се казва Геогикон където те основават по холандски пример школа за обучаване на талантливи селски момчета на аграрни занаяти. Градинарският отдел се е водел по едно време от български градинарин. Също е имало и филилал за отглеждане на коне...

http://hr.wikipedia.org/wiki/Fe%C5%A1teti%C4%87i

За коне специално не съм чувал. Има един сорт Липица които са от Словения, но не са били отглеждани в Кестхей.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Lipicanac

:good: :good: :good:

• Потребител
Публикува

Незнам какво имаш пред вид но на бърже.

Точно Кестхей имах предвид - прощавай лошя ми унгарски :)

Бях на студентски обмен миналото лято и посетихме мястото. Там в музея на някой от етажите в дясното крило имаше изложени картини на коне и пасторали разни с добитък и ловни сцени.

Имаше и единични картини с коне и техните имена (може и да е било порода). Един от конете беше много красив и отдолу беше написано Булгар или Булгария.

Ще е много полезно, ако някой има възможността да отиде и има финансовата възможност да си позволи билет който разрешава снимането. Та да снимаме коня и при възможност да попитаме за произхода на породата.

До колкото знам са развъждали биволи, но не само. Имат огромна конюшня и там са отглеждали различни коне, включително и състезателни. И предполагам в къщата са сложили картини на коне победители.

Поздрави!

Благодаря ти много за бързият отговор!

• Потребител
Публикува

Еми ако се намерят още една две такива рисунки може да минем и без археологически данни. Винаги обаче трябва да се съмняваме в достоверността на подобни рисунки, още повече когато са преписи направени в някой далечен манастир в далечна страна от някой който не е бил на мястото на събитията.

За християнско време не знам, но за прабългарския период могат да се използват графитите от Плиска и Преслав (пример, пример2). Повечето, които съм виждал, изобразяват рефлексни лъкове (което, предполагам, означава и сложносъставни), но има и на прости лъкове.

• Потребител
Публикува

За християнско време не знам, но за прабългарския период могат да се използват графитите от Плиска и Преслав (пример, пример2). Повечето, които съм виждал, изобразяват рефлексни лъкове (което, предполагам, означава и сложносъставни), но има и на прости лъкове.

Привет Ники,

И през християнско и през прабългарския период се използват сложносъставни рефлексни лъкове.

Сега относно терминологията.

- Сложносъставен лък и Композитен лък означават едно и също нещо - Лък съставен от много части и различни материали. Може и да не е рефлексен.

- Рефлексен лък е лък чиято форма е рефлексна. Такъв лък може да бъде направен и от едно парче дърво.

Ако мога да обобщя - рефлексията се отнася до формата, а съставността до броя и вида материали използвани за направата на лъка.

Изображенията обаче които показваш, не са достатъчни за да се определи как точно са изглеждали лъковете, защото това е силно стилизирана рисунка. Определено става ясно, че са изобразени рефлексни лъкове, но това не е достатъчно. Кой е издялал рисунките? Ако са българи - Български войни ли са нарисували или други? Кога са издялани рисунките? Много много други неща трябва да се изяснят.

Поздрави!

• Потребител
Публикува

Аз затова и написах "което, предполагам, означава и сложносъставни", понеже досега не съм виждал прост/единичен лък, който да е рефлексен (сиреч, ако един лък е рефлексен, логично е да е и сложносъставен). Но щом казваш, че е възможна направата и на прост/единичен рефлексен лък - грешката е моя.

За графитите - български са или поне такива се водят. Поне за Плиска не знам да е имало друг вид население, освен (пра)българи. Докато за Преслав, предполагам, може да се спори, че е възможно да са и от по-късен период (да кажем, руската окупация на Светослав или печенежките нашествия от 11 век), за което вече трябва да се произнесат специалистите по въпроса.

• Потребител
Публикува

Византийци и Маджари са минавали от там също.

Иначе "което, предполагам, означава и сложносъставни" Е отчасти вярно. Лъковете са сложносъставни И рефлексни. Но не всички рефлексни са сложносъставни - както казах вече има и едноставни (прости) лъкове съставени от едно парче дърво, на което е добавена рефлексия.

И не е сигурно дали лъковете на прабългарите не са рефлексно-дефлексни. Което означава - рефлексия врамената и дефлексия в дръжката. Но да се даде отговор на въпроса е трудно преди да се открие цял лък. (рефлексно-дефлексните също могат да бъдат сложносъставни или едноставни лъкове)

Смятам да си подредя мислите малко и тогава, ще напиша нещо.

Поздрави!

Борката

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!