Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

То и на мене ми звучи безсмислено да пишеш това, след като в същата тема хората са дали цели страници с такива данни :biggrin:

Известно е, че САМИТЕ ДРЕВНОГРЪЦКИ АВТОРИ казват, че данайците идват от Африка.

Първо опровергай тях - или ги приеми. Иначе е безсмислено да ти отговаря човек :biggrin:

• Мнения 238
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикува

Нещата са казани може би най-добре в едно мнение от мрежата, на което аз много се смях. Освен, че е развеселяващо, трудно може да се отрече, че е и вярно:

Гриша Петела | 29.01.2010

"Vyzantinos ...

Знам, че още щом си започнал да разбираш думи, на тебе ти е внушавано, че гърците са най-древния и мъдрия народ... Изобщо не се съмнявам, че са ти казали това безброй пъти. Вземи обаче да прочетеш "Срещу Апион" на Йосиф Флавий!

Срамно е, че си приписвате всичко. Преди македонците да ви покорят им казвахте варвари, а после изведнъж завоевателя Александър стана грък?

Верно е, че и вие гърците сте дали нещо на света.

Според Xеродот I-135 - гърците са тези, които научават персите как да правят секс с момчета. Прочети сам! Не си измислям нищо, старогръцки писател казва това, аз съмо цитирам.

Vyzantinos ... Хубаво си научил българския гръцки съседе... Така и подобава, вие сте добри ученици, но лошото е, че си приписвате делата на учителя.

Не беше ли Херодот, който каза, че идвате от Египет?

Не беше ли Омир, който нарече Зевс пеласгийски бог?

Не взехте ли назаем от дедите ни Арес, Атина, Дионис?

Не бяха ли траките Орфей, Музей, Евмолп, които ви дадоха култура?

Аз на себе си не вярвам... Vyzantinos но вярвам на тия които са писали преди мене ...ПЪРВОИСТОЧНИЦИТЕ...

Вярвам Vyzantinos, че не можеш да намериш древен исторически извор, в който пише, че траките са гърци?

Казавам ти, че такъв извор няма, но ти Vyzantinos не ми вярваш.

Виждаш ли как са те баламосвали в училище?

Гръцки съседи, аз съм много добре запознат с произхода Ви, по-добре от Вас дори. Истинските гърци идват от Африка... Вие сте Данайци-негри, хора съвсем различни от Ахейците и Пеласгите. Съвременните генетични проучвания потвърждават, че Гърците са роднини на Етиопците, т.е. че Гърците са по произход африканци.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1034/j.1399-0039.2001.057002118.x/abstract

Прочетете и научете произхода си!... Не е нужно да се срамувате, че предците ви са африканци.

Не можахте да намерите древен исторически извор, в който пише, че Траките са Гърци, нали?

Казвам Ви, мили южни съседи, че такъв няма, но Вие не ми вярвате.

А сега да Ви дам старогръцки и латински извори да се пообразовате малко:

1. Херодот I-56-Йонийците са пеласги по произход.

2. Херодот VIII-44, II-56-Това, което днес е Гърция някога се наричаше Пеласгия.

3.Плиний- IV-III.8-iv- Старото име на Пелопонес бе Пеласгия.

4.Плиний- IV-V-19-vi- Аркадия бе наречена в древността Пеласгия.

5.Страбон V-2-3- Пеласгите са древен народ, живял на територията на цяла Гърция.

6. Херодот -I-57- Пеласгийския език не е в никакъв случай гръцки.

7.Херодот - I- 57- Атиняните са по произход пеласги, които са сменили езика си, когато са били асимилирани от гърците.

8.Херодот-I-58- Гърците се превръщат от незначително племенце във влиятелен народ, защото са асимилирали много други хора.

9.Страбон VII-7-1-Данай доведе хората си от Египет.

10.ПлинийVII-LVI-195-197-Данай дойде от Египет.

11.Херодот IV-190- Гърците имат същите погребални ритуали както и африканските номади.

12.Херодот IV-189- Гръцката дреха аегис е африканска по произход.

13.Страбон V4-2- Данай се установи в Аргос и издаде закон, с който хората наричащи себе си пеласги бяха преименувани на данайци.

Колко благородни са били гърците в миналото знаем от латинската поговорка - Timeo Danaos et dona ferentes - "Пазете се от данайците, дори когато ви носят подаръци."

Затова за добро на Гърците е да отиват в Африканския съюз."

:biggrin:

Прозвището на гърците разпространено сред нашия народ е "етиопски цигани". По същия начин ги наричат и в Р Македония: "етиопските цигани".

Употребява се и до ден днешен - достатъчно е да го напишете в гугъл и да видите резултатите. :biggrin:

• Глобален Модератор
Публикува

Поздравления за Зелас за чудесната тема и за Дзвер за изобилната информация!

Намерих наистина много полезни неща, които ми трябваха. Е, наложи ми се да ги отсявам между локумите и безсмислиците на други, но си струваше, а и по форумите е така :)

За африканския произход на данайците-гърците има много данни.

Но изображенията по вази едва ли са сред тях. И според мен по тях не може да се съди - те най-вероятно са условни. Но не е и нужно, има достатъчно други примери.

Има немалко данни за семитския им произход - че данайците са част от еврейското Даново коляно, изгонени от Египет. Който се интересува може да провери. При повече време ще дам и примери.

Очакваме и цитати. В т.ч. и за това, че данайците били от еврейското Даново коляно. Иначе и баба знае "който се интересува, може да провери" и "има достатъчно примери". .smokeing.gif

• Upvote 1
  • Глобален Модератор
Публикува

Кои древногръцки автори казват, че данайците са черни? Очаквам точни цитати, защото иначе може някой да твърди и че са японци, или извънземни. Само че мнението му не ще живее дълго.

• Потребител
Публикува

Прозвището на гърците разпространено сред нашия народ е "етиопски цигани". По същия начин ги наричат и в Р Македония: "етиопските цигани".

Употребява се и до ден днешен - достатъчно е да го напишете в гугъл и да видите резултатите. :biggrin:

И какво доказва това? :hmmm:

На Балканите циганин се използва за обида вместо "добър ден"!

Спомням си как на мач на България в Тирана, местните запалянковци бяха издигнали транспарант "Добре дошли балкански цигани" за нас - българите!

• Потребител
Публикува

Aspandiat - ааа не - много избързваш :) Така не е интересно.

По-забавно е първо да оставим гъркоманите да асимилират горното. :)

И да видим ще опровергаят ли факта че:

- Същинските гърци са данайци и - според самите гръцки автори - идват от Африка.

Някои жокери по темата:

Омир не нарича гърците "елини". Нарича ги "данайци" (по-рядко говори за ахейци).

Според старогръцки автори старото име на Гърция е Данаос.

Първо да видим ще има ли опровержение на тези неща.

Иначе, ако избързваме много - няма поука, няма и назидание. :)

Зелос и Дзвер тук 10 страници изсипват данни и накрая им казват, че не са дали данни. Та - да караме едно по едно. :)

• Глобален Модератор
Публикува

Сред нашия народ, ли? Това е някакво новоизлюпено понятие, а не нещо, разпространено "сред нашия народ".

Балканец, чакам цитатите.

• Потребител
Публикува

И аз чакам :) Чакам отговор:

Оспорва ли се ли се, че същинските гърци - данайците - идват от Африка - или не се оспорва?

Ако се оспорва - с какви доводи?

Ако няма спор за това - значи преминахме темата ОТКЪДЕ идват гърците.

Чак тогава можем да стигнем до темата: кои са гърците.

Поздрави :)

• Глобален Модератор
Публикува

Тъй като си нов тук, да ти кажа две думи. Ако ти твърдиш нещо, тогава ти го доказваш. На доказване подлежат т.нар. положителни факти. Не отрицателните. Например - данайците са черни африканци е положителен факт. Не са черни африканци - е отрицателен. Последният няма как да се докаже, може да се опровергае с други факти.

Но тъй като ти твърдиш, че древните автори го установяват този факт, чакаме доказателствата.

Аз твърдя, че това е пълна глупост, че такова нещо няма и няма никакво доказателство за това. Това са отрицателни факти. Ти трябва да ги опровергаеш с доказване на положителен факт.

Чакаме.

• Потребители
Публикува

В т.ч. и за това, че данайците били от еврейското Даново коляно. Иначе и баба знае "който се интересува, може да провери" и "има достатъчно примери". .smokeing.gif

Както е известно, родът на Данай произхожда от Аргос и той просто се завръща в земите на предците си. :bigwink:

Омир не нарича гърците "елини". Нарича ги "данайци" (по-рядко говори за ахейци).

Не заблуждавай! Наименованието "ахейци" у Омир се употребява четири пъти по-често от "данайци" в Илиадата, а в Одисеята - десет пъти по-често от "данайци"...

• Потребител
Публикува

Както е известно, родът на Данай произхожда от Аргос и той просто се завръща в земите на предците си. :bigwink:

Откъде е известно?

От чисто митологични родословия?

Че то дори и персонажите в тях водят все към Африка.

Изключение е ... Йо.

Остава да кажем, че кравата Йо е историческа личност :biggrin:

• Потребител
Публикува

Не знам колко ще ти струва да си платиш на някой да ти изобрети машина на времето, за да ти доведем древногръцките автори - да ти повторят лично на теб - сведенията от по-горе :biggrin:

• Глобален Модератор
Публикува

И аз чакам :) Чакам отговор:

Оспорва ли се ли се, че същинските гърци - данайците - идват от Африка - или не се оспорва?

Ако се оспорва - с какви доводи?

Ако няма спор за това - значи преминахме темата ОТКЪДЕ идват гърците.

Чак тогава можем да стигнем до темата: кои са гърците.

Поздрави :)

Бъркаш сериозно логиката на разсъждение. Ти заявяваш нещо и трябва да го докажеш. А не другите да доказват, че не си прав. Когато дадеш някакви документални доказателства, тогава отсрещната страна ще трябва да се опитва да ги оборва. На този етап писаното от тебе може да се окачестви единствоно с форумния жаргон "тролене".

Aspandiat - ааа не - много избързваш :) Така не е интересно.

.........................................................

Иначе, ако избързваме много - няма поука, няма и назидание. :)

Ще е добре все пак регистриран днес потребител да не бърза с назиданията. smokeing.gif

• Глобален Модератор
Публикува

Не знам колко ще ти струва да си платиш на някой да ти изобрети машина на времето, за да ти доведем древногръцките автори - да ти повторят лично на теб - сведенията от по-горе :biggrin:

Е, след това изказване въпросът с доказването на тази така или иначе безумна тема се изясни.

Балкански, имаше неофициално добронамерено предупреждение да съблюдаваш добрия тон.

• Потребител
Публикува

Дотук нямаше някакви сериозни опровежения на цитатите от старогръцките автори, които казват, че данайците идват от Египет. Явно трябва да приемем мълчанието за знак на съгласие :)

Да продължим нататък:

Първо - от уважение към автора на темата - едно напомняне от негов пост за книгата "Черната Атина":

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9787&view=findpost&p=119570

Тезата на Бернал е, че "египтяни" основават древната елинска цивилизация, но "египтяни", говорещи семитски език.

Какви данайци има в Египет?

След като и на глухия цар стана ясно, че същинските гърци са данайците, които според древногръцките автори са се преселили от Египет:

Да видим - колко племена с името "данайци" има в Египет и с какво са известни?

Има едно данайско племе в Египет - а именно еврейското Даново коляно.

Че данайците са ... данайци - е известно на историците. Ето един пример:

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D1%86%D1%8B

"Според хипотезата на Й. Йадин името на данайците се съпоставя с названието на еврейското племе на Дан. - Вейнберг Й. Введение в Танах. Пророки. М.-Иерусалим, 2003. С.36

Животното на дановото племе, назовано "рогат змей" има паралел в гръцката митология - Вайнберг, цитира И.Ш. Шифман."

Явно става въпрос за исраелския археолог Игаел Ядин.

Кой е Данай?

- Митичен родоначалник на Данайците?

- Действителна историческа личност - цар на когото са се нарекли?

- Исторически водач на преселението от Египет, който се е накичил с племенното име на данайците или те са го "титуловали" с него?

Любопитни сведения дава египетския историк Манетон от 3-4 в. пр. Хр. - цитиран от еврейския историк от 1 в. Йосиф Флавий в трактата му "Срещу Апион", който е набеден, че предизвиквал гърчове у гърчоманите.

josephus.gif

Йосиф Флавий

Манетон

История на Египет

фрагменти

Фр. 50. Йосиф, Срещу Апион, І, 15, 16, 93 – 105

"...Сетос се наричал Египт, а брат му Хармаис – Данай.”

Фр. 54. Йосиф, Срещу Апион, І, 26 – 31, § 227 – 287.

"... Сетос се прекръстил на Египт, а Хермей – на Данай, като последният изхвърлил Сетос и царувал 59 години..."

Ето и един друг цитат от египетския историк, за да стане ясно, че двамата субекти от политическите борби в Египет - Данай и Египт са същите Данай и Египт от гръцките "стилизирани" митове:

Фр. 53 (а). Синцел, стр. 116, 129, 133, 135. Според Евсевий.

12. "Армаис, наричан също Данай, 5 години, след като напуснал Египет и бягайки от брат си Египт пристига в Елада, завладява Аргос и властва над аргосците."

Изяснява се, че историята на данайците не започва от Гърция. В Египет те имат живописна предистория - според самите египтяни прекалено живописна...

Вижте там цялата история - има и поука, има и назидание :)

• Потребител
Публикува

И още нещо - за да няма пак въпроси колко черни били гърците :)

Ясно е, че не са негри. Заглавието "Черната Атина" явно е "рекламно заглавие", понеже и самия автор посочва, че те са от семитски произход.

Самите евреи нееднократно са били прогонвани от египтяните в различни посоки. В Етиопия, която е под египетско влияние, те имат свое еврейско царство. Смята се че (част от) евреите имат и негърска кръв. Това съвпада и с генетичните проучвания, които свидетелстват, че гените на гърците ги правят роднини на жителите на Етиопия. (Населението в Етиопия не е негърско.)

• Глобален Модератор
Публикува

И другите народи нямат негърска кръв, тъй ли? Като се има предвид достатъчната отдалеченост на тия връзки.... :head_hurts_kr:

Що се отнася до цитатите - тях ги няма пак. Има някакви неясни позовавания, най-конкретното от които е, че в Египет е живяло някакво семитско племе "дан", чието имe съвпада по звучене с наименованието на "данайците".

От всяко такова съвпадение ли ще се гради теза??

И от две имена на личности?

Не стигат такива данни за такава мащабна хипотеза. Никак не стигат.

• Потребител
Публикува

КГБ - Твърденията на древногръцките автори, които единодушно и безпределно ясно твърдят, че предците им идват от Египет - тях виждаш ли ги или браузерите си правят някаква шега и четем някакви различни постове? :biggrin:

На мен ми е забавно да продължа да задавам тоя въпрос. :biggrin:

Ако трябва да ги постнем пак удебелени и подчертани в червено? :bigwink:

...

Разбира се има и още, но за днес и това е предоволно. :)

• Глобален Модератор
Публикува

Или си оправи тона, или няма да има "утре".

Нито има единодушие в това, което си цитирал, нито има яснота.

От линковете ти се отваря само този към уикипедия.

Пусни цитатите тук, формулирай теза, ясно, точно, конкретно, да се проследи логиката. Ако не - нещата за мен са повече от ясни.

• Потребител
Публикува

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9787&view=findpost&p=119609

тезата (на Бернал) е че "египтяни" основават древна елинска цивилизация, но египтяни, които не са негри ами говорещи семитски език.

...

http://tinyurl.com/36qwhga

Данайцы

...

Игаел Ядин

http://tinyurl.com/3xqccl4

...

Манетон

История на Египет

фрагменти

http://www.sigilla.com/manetho.html

...

КГБ какво ме плашиш? :) Не ставай дете. Що за аргумент в спор?

Мрежата никой не може да цензурира, колкото и на някой да му се иска.

Поне да бях написал някаква обида.

Че банни ме щом си толкова тънкочувствителен. :biggrin:

Заплахите ти не хващат място.

• Глобален Модератор
Публикува

На косъм си, с този тон.

Значи даваш линк към статия за данайците в уикипедия, към биографията на израелски политик и археолог и към текст, който изобилства от неясноти.

Не даваш ясна теза и доказателство.

За мен въпросът е приключил.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикува

Значи даваш линк към статия за данайците в уикипедия, към биографията на израелски политик и археолог и към текст, който изобилства от неясноти.

Не даваш ясна теза и доказателство.

За мен въпросът е приключил.

Въпросът е приключен, в смисъл, че потребителят ни замерва с "доказателства", изсмукани от пръстите, в стил: "Снощи в кръчмата някой казал нещо..."

• Upvote 3
  • Потребител
Публикува

Аз съм малко объркана - какво трябва да се докаже тук: че гърците са откраднали египетската култура;че гърците са египтяни:а-черни африканци,б- семити ? Започвам да мисля вече,че семитите са черни африканци :post-20645-1121105496:

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!