Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Интересен обичай, имат богатите роми. Досега бях чувал за палатите им.:Oo:

:Oo:И за богатото погребение, но това ми смая акъла!

post-5590-092858900 1283244143_thumb.jpgpost-5590-085594200 1283244182_thumb.jpgpost-5590-049816900 1283244203_thumb.jpg

• Потребител
Публикува

Толкова е сюрреалистично, че имам чувството, че все едно се намирам сред декорите на специално построен филмов град!

• 4 месеца по късно...
  • Глобален Модератор
Публикува

с подобни погребения циганите ще осигурят отличен материал за археолозите след 2000 години, да речем.

Само си представям заглавията - "Открито ново богато погребение на представител на румънската аристокрация от началото на 21 век"... :laugh:

• Потребители
Публикува

Прав си, Но я си представи, че и богатите роми искат да имат същия добър живот и в отвъдния свят. Затова е тази пищност. Те просто не искат да се разделят с предметите на лукса, които са притежавали преживе.

• Потребител
Публикува (edited)

Това си е човешко, а не просто ромско. Опечалените винаги се стремят да изразят максимално своята обич и уважение към покойника. Едни с паметници, други с гробници, всеки според обичая и възможностите си.

Редактирано от В.Павлов
  • Потребители
Публикува (edited)

Нещо подобно, но в по-малък мащаб има и в софийските гробища. Надгробията на богати цигани, починали наскоро, често са разкошни, а съм виждал (като страничен наблюдател) погребение с телевизор.

Интересно е, че гробарите, които обикновено също са цигани, не мародерстват гробовете на съплеменниците си, но инак спокойно повреждат български гробове, за да ги ремонтират после срещу заплащане.

Редактирано от glishev
  • Потребител
Публикува

Нещо подобно, но в по-малък мащаб има и в софийските гробища. Надгробията на богати цигани, починали наскоро, често са разкошни, а съм виждал (като страничен наблюдател) погребение с телевизор.

Интересно е, че гробарите, които обикновено също са цигани, не мародерстват гробовете на съплеменниците си, но инак спокойно повреждат български гробове, за да ги ремонтират после срещу заплащане.

Явно твърде здрави са връзките, които свързват нашите гюпци (демек цигани) с мистичната им прародина (демек Египет). Правенето на разкошни гробници е едно от тях. Преди много години, когато се гътна цар Гого, бащата на цар Киро, опечаленият престолонаследник ме направи точно такава гробница - с телевизори, видио и т.н.

Това лято в Пловдив се развихри скандал именно свързан с погребалните традиции на семейство Рашкови, а именно бяха почнали да си правят мавзолей на един от принцовете в Централните пловдивски гробища:

http://www.blitz.bg/news/article/85371

Защастие обаче българската държава, малко по малко, макар и твърде бавно и трудно, започва да замязва на що-годе нормална държава и този път циганските номера на династията Рашкови не минаха:)

• Потребители
Публикува

Може би обикновените роми се страхуват от своите мъртви първенци. Те предпочитат както на тоя, така и на оня свят да си нямат проблеми с тях. Затова те оскверняват тези гробове и гробници.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!