Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребители
Публикува (edited)

Има десетки антични сведения за киселото мляко, запознай се първо с тях, пък тогава давай акъл, а? :whistling:

Ами дай да ги видим, че аз може да открия само извара. :tooth:

В английския превод направо си е казано, че става дума за пресечено мляко, т.е. за извара. Ама къде ще се мерят англичаните с двамата видни наши филолози. Все едно да мерим английския национален футболен отбор с нашия.

Редактирано от Galahad
Публикува

Сред музикалните инструменти дали няма да се намери нещо което да се определи като изобретение (в широк смисъл на думата разбира се)?

Волжските българи изобретяват особен струнен музикален инструмент, който след това става известен под името булгарина: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=7838&st=1520 - #1531 - проф. Добрев

  • Потребител
Публикува

Календарът е признат от юнеско като най-точен! По-рано от средните векове, но все пак ...

Млечно-киселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията на киселото мляко е описан за първи път от Стамен Григоров.

Затова е наречен Lactobacillus bulgaricus.

  • Потребители
Публикува

Млечно-киселият микроорганизъм, който предизвиква ферментацията на киселото мляко, е описан за първи път от Стамен Григоров.

Затова е наречен Lactobacillus bulgaricus.

За четящите френски ето оригиналната публикация на Григоров от октомври 1905 г. - българският млечен бацил е описан като "бацил А".

SGrigoroff1905.pdf

  • Потребител
Публикува

За четящите френски ето оригиналната публикация на Григоров от октомври 1905 г. - българският млечен бацил е описан като "бацил А".

SGrigoroff1905.pdf

Здрасти!

Толкова е наш, че извън полуострова много-много не вирее.

Още преди 100 години се опитвах (като си купя 1-2 купчета) кисело мляко да си киселя но....Но не става.

Пъвото, второто още става но най-късно за неделя се изражда.

Стоящото в хладилника купче, макар че за седмица не се разваля, вече не може да преспи млякото.

Остава млякото малко киселичко, но течно както вечерта, когато му слагам по супена лъжица една-две на чаена чаша топло млеко.

:post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496: :post-20645-1121105496:

  • Потребители
Публикува

Мисля, че всички читатели на форума отдавна са наясно с неприязънта ти към българската археологическа, историческа, филологическа и пр. наука; мнозина навярно се досещат и на какво се дължи това. Дано поне ти олеква, като го повтаряш непрекъснато...

Това да го разбирам, че си особено горд с това си писание ли:

Разбира се, че двете книги не могат въобще да се конкурират. А патриотичната версия за Куберовите българи няма да се появи дори в бележка, освен ако някой не реши да се надсмива над родната наука.

Ама каква е разликата? В единия случай имаме две книги, като всеки от писалите е имал достъп до една от най-големите в света колекции виз. печати. Във втория случай имаме превод на английски - на който език е преведено почти цялото културно наследство на античността. Имаме и два превода на български - език, на който е преведена една съвсем незначителна от написаното от античните автори. При все, че на български не е преведено почти нищо от античността, всеки от двамата наши велики преводачи толкова е оценил качествата на другия, че е сметнал да направи свой превод на същото произведение.

  • Потребители
Публикува

Признавам - не съм срещал много информация по въпроса. Проверих и в нета, обаче и там няма много информация.

Може би е имало български изобретения, но аз не намирам.

Българската държава има висока култура през Средните векове и би трябвало да има нещо забележително.

Не вярвам да сме били само войници, които по цял ден се бият. :)

Предлагам да направим класация за българските изобретения през периода 7-14 век.

Какво мислите по въпроса - моля за някаква насока. :post-20645-1121105496:

85-95 процента от изобретенията (дейностите и предметите, които днешните хора използваме, и без които не можем да съществуваме) са направени в около 195 000 годишния период* от същестуването на Хомо Сапиенс /някой от тях - преди този период/, т.е. в предцивилизационния и предбългарския период на вида ни (расата ни).

*Генетичните маркери на праисторическата Ева се проследяват до 200 000 години преди днешната дата, тези на праисторическия Адам - до около 100 000 години преди днешната дата

Включително, първият хляб е направен от ловци и събирачи (от/на диви житни), които събирачи са ги култивирали може би в продъление на 5 000 - 10 000 години, в периода преди да уседнат и да започнат да се занимават предимно и преобладаващо с агрокултуризъм . Предполага се че тези хора са засявали са различни площи с най-големите зърна, но са продължавали да бъдат номади: Забележка: подобна смесена икономика е описана много добре спри ранно-средновековните и антични славяни , и дори същестува днес при..нашите приятели монголите-пастири, които вероятно за учудване на доста хора пишещи тук, са и земеделци /освен пастири номади/..

Друго интересно като факт е : Първите колички и каруци (и колелото, изполвано не като грънчарско, а като такова на кола) се датират от 4 хилядолетие преди новата ера при номадите от Източна и Средна Европа, така че е възможно и колата да не изобретена от "цивилизиран" народ..Т.е вижда се че цивилизациите също са колектори и адаптатори на изобретенията на расата ни.

Първоместата на употреба на различни метали също са спорни, спорно е дали тези места са били части от цивилицации - доколкото първите метали са тези които са добивани от самородни такива - мед, злато, метеоритно желязо..

Топла минерална баничка

Всички на баня

Публикува

Копират, копират, ама азбука правят.

Книжовниците прабългари по произход имат съществено-голям дял и при създаването и усъвършенстването на Кирилицата: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=7838&pid=123416&st=1520&#entry123416 - #1534 - проф. Добрев

  • 4 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!