Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Когато кандидатствах за ВУЗ, ми се падна темата за България през 681 година-средата на 8 век. Там писах следното изречение в заключение за хан Тервел:

Заради отблъскването на арабите от Константинопол, хан Тервел е наречен "Спасител на Европа".

Не знам дали това е така, затова реших да се допитам до вас. Още като по-малък четох за такова "прозвище" на българския владетел по разни книжки, но май само там съм го срещал. Ето тука (http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2492703/page/0/fpart/2/vc/1) срещнах твърдение, което се позовава на испански извори, че Тервел е наречен така. Може би нета гъмжи от теми по този въпрос, но нека се концентрираме само по това твърдение.:)

• Потребители
Публикува

И да не е наречен, ние си знаем, че е такъв.

То ако имаше такъв испански извор, първолачетата ни щяха да го учат наизуст. На латински :book: Не става дума за извори, а за съвременни историци.

• Потребител
Публикува

И да не е наречен, ние си знаем, че е такъв.

Е не е съвсем така. Основната работа си я свършват византийците. Тервел само довършва арабите, но и без него ромеите щяха да се справят.

А за "спасителя на Европа" "те такова животно" из западните извори няма. Това е част от фолкора на един днешен министър без портфейл, който в свободното си време обича да се прави на историк.

• Потребители
Публикува

Горо, може и да си прав. Всъщност вероятно си :) Но това със "спасителя на Европа" е от малкото наш исторически фолклор, който одобрявам. Харесва ми да съпоставям Тервел с Карл Мартел и да им приписвам обща роля.

• Глобален Модератор
Публикува

Горо, може и да си прав. Всъщност вероятно си :) Но това със "спасителя на Европа" е от малкото наш исторически фолклор, който одобрявам. Харесва ми да съпоставям Тервел с Карл Мартел и да им приписвам обща роля.

Аз пък не мисля, че е нормално да сравняваме Тервел с Мартел. Майордромът при Поатие не нанесъл решително поражение на арабите, които през нощта просто напуснали лагера си и оставили плячката на щастливите франки, а последните и не мислели да ги преследват.

Виж, херцогът на Аквитания - Ед Велики /който отблъснал арабите от обсадена Тулуза през 721 г./ е доста по-сходен в това отношение с Тервел. Че даже папата му изпратил поздравления по случай наистина решителната му победа, над превъзхождащ противник.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AD%D0%B2%D0%B4%D0%BE%D0%BD#.D0.91.D0.BE.D1.80.D1.8C.D0.B1.D0.B0_.D1.81_.D0.B0.D1.80.D0.B0.D0.B1.D0.B0.D0.BC.D0.B8

• Потребители
Публикува

Може би трябва да го наричаме Йод на български (на френски е Eudes, на латински, ако не греша, Odo, което е близко до оригиналната, вероятно германска форма). Мисля, че и руската форма "Ед" е с интуитивна трема отгоре.

Това си е част от митологията на западна Европа, в частност френската - че Карл Мартел спира армията на емир Абд ер-Рахман в 732 при Поатие, с което слага край на експанзията на маврите към Галия. Разбира се, Йод Аквитански има своето място в историята, а и маврите продължават да държат крепости по бреговете на Прованс и да се появяват в Галия/Франция до десети век.

Петнайсет години по-рано Тервел помага на ромеите да свалят арабската обсада на Константинопол и е нормално това събитие да стане част от нашата модерна национална митология.

Дори единият или даже двамата да нямат реално решаващо значение, победите им са прекалено удобни за помнене поради хронологическата си близост и географската си отдалеченост. Сякаш Европа е крепост, която се отбранява от обща заплаха на два фронта. Отделно от това е лесно да им припишем и тази заслуга, била тя въображаема или не - все пак Мартел е родоначалник на самите Каролинги, а Тервел е една от най-привлекателните фигури в българското Средновековие с постоянните си и ловки намеси във византийската политика и с високата си титла. Около такива фигури лесно се трупат митове (както знаем и от легендите за "св. цар Тривелий").

Така че за мен е и обяснимо, и дори желано нашият владетел и франкският майордом да останат в популярната памет като "спасители на Европа" (а като добавим и сериозните мнения в полза на християнската принадлежност на Тервел, нещата придобиват направо романтичен нюанс).

Офф топик:

Даже смятам, че главата със спасяването на Минас Тирит от роханците във "Властелина на Пръстените" от Толкин е пряко вдъхновена от "История на Първата българска империя" от Рънсиман.

• Потребител
Публикува

Всичко това е хубаво, само дето извън България Тервел е неизвестен, още по-малко за някого е спасител на Европа.

Не е нелогично да бъде известен като такъв, къде по-глупави митове са популярни, както се изясни и горе с инфото за Карл Мартел. Сега дай, понеже е наш човек, а българите по традиция се самоизяждат - както мъдро каза Божо :tooth: - да го натъпчем в земята и да се занимаваме с нашите си дела.

Не само с Тервел е така - почти всичко знаково за нас е неизвестно навън. Само тракийските съкровища не са в това число, може би, но не - и най-древните златни накити - те не са включени в наскоро издаден и у нас каталог на най-важните златни артефакти.

Въпрос на ПР-подход.

• 2 седмици по-късно...
Публикува

То,това е кофтито,че много стана пиара,а малко фактите.Спомогнал за разбиването на арабите и за снемането на обсадата на Константинопол май е реалното.Дали обаче е постъпил правилно се питам аз? Не сме били кръстени и щяхме да приемем исляма,респективно нямаше да има турско робство.

• Потребители
Публикува

То,това е кофтито,че много стана пиара,а малко фактите.Спомогнал за разбиването на арабите и за снемането на обсадата на Константинопол май е реалното.Дали обаче е постъпил правилно се питам аз? Не сме били кръстени и щяхме да приемем исляма,респективно нямаше да има турско робство.

Тъпо.

Османското завоевание се осъществява особено успешно в чисто арабски територии като Сирия, Месопотамия (Ирак), Северна Африка.

Иначе като резани щяхме да си навлечем гнева на нетолерантната по онова време Европа.

Виж днес, когато толерантността към минаретата и шалварите цъфти и връзва, може. Режеш пи....ката и си готов, момче. :biggrin: Ако вече не си я, срязал, де!

• Глобален Модератор
Публикува

Ето какво прочетох на едно място в интернет:

Доста безсмислен е спорът кой от двамата неграмотни варвари - Тервел или Карл Мартел - е „спасител" на Европа. И от какво всъщност я е спасил? Нима да спреш настъплението на една много по-високо развита и по-хуманна цивилизация може да се нарече спасение?! По времето на Тервел и Карл Мартел никой в арабския свят не се е съмнявал, че земята е кръгла, докато в „цивилизована" Европа 7-8 века по-късно са изгаряли на клада първите умове, които са дръзнали да си го помислят. Да не говорим, че арабите са имали наука, чието ниво европейците достигат едва през ХІХ век!
  • Потребител
Публикува

Културното взаимодействие между мюсюлмани и християни в Западна Европа през ранното средновековие е факт.

Обаче маврите в Испания сами слагат началото на края си с междуособици и покушения.

За горното: в редиците на муджахидините има изперкали американски граждани, що да няма и наше парче :unsure:

• Потребители
Публикува

Здрасти, историк!

1.Първо за горенето. В България никой никого не е горил. Доколкото знам във Византия за цялото Средновековие е имало 1 (една) клада. За сравнение в Западна Европа през 16 и 17 век са изгорени публично не по-малко от 30 000 души, предимно жени. Така че, когато говорим за горене в Европа, трябва да поясняваме за коя точна Европа, аджеба иде реч. В цивилизована Източна Европа горене няма.

2. Това за въртенето на кръглата Земята, дето никой не се съмнявал при арабите, направо ме срина. В общество като тогавашното арабско, където негработността е била поголовна - над 90% от населението, едва ли някой се е замислял дали Земята е кръгла и се врътка или не се врътка. Описани са случаи, когато дори и известни арабски воини от 8 век, не са могли да произнесат и 5 изречения от Корана, просто, защото не са можели да ги прочетат.

Хората са се занимавали с много по-практични неща от това да установяват формата на Земята, като например: да отвличат в харемите си чужди булки и да ги чу..ат, да търгуват с роби, да грабят и опожаряват де що видят.

Мисля, неща, които са много по-достойни за един истински араб-мъжкар, отколкото дзяпането на Луната и лакардиите дали Земята била кръгла или сплесната като пица от 1,50 лв.

Така е, нали? Тогава трябва на Тервел шапка да му сваляме, че и не само ние. Като си помисля, че една смешна немска фондация издигна за патрон на обединена Европа Карл Велики, известен като Карл Касапина, а такава личност като кан Тервел, с действителни заслуги пред поколенията, остава някак си встрани.

Като начало би следвало да му издигнат един паметник в Брюксел.

Но мисля, че няма да стане. Наскоро гледах отново листата на общинските съветници на Брюксел - има я в нета. 60% от тях се казват: Айше, Мехмед и Зурфия. Така че Тервел няма шанс за паметник у белгийско.

Трябва дори да се радваме, ако не получи посмъртно обвинение в геноцид от Международния наказателен съд в Рим.

Днеска е весело, учени! :biggrin:

• Глобален Модератор
Публикува

Казах, че съм прочел това някъде, не - че аз съм го писал, или - че заставам зад всяка дума от казаното.

Просто го цитирах, в интерес на дискусията.

• Потребители
Публикува

Казах, че съм прочел това някъде, не - че аз съм го писал, или - че заставам зад всяка дума от казаното.

Просто го цитирах, в интерес на дискусията.

Отговорът беше към анонимния автор. На такива неща трябва да се отговаря.

В този случай винаги се сещам за онова крилато изказване (перифразирам):

За да победи злото, не е нужно много - трябва само добрите хора да не правят нищичко, да си траят, да се свиват. Това е достатъчно, за да НЯМА УТРЕ!

• Потребител
Публикува

Здрасти, историк!

1.Първо за горенето. В България никой никого не е горил. Доколкото знам във Византия за цялото Средновековие е имало 1 (една) клада. За сравнение в Западна Европа през 16 и 17 век са изгорени публично не по-малко от 30 000 души, предимно жени. Така че, когато говорим за горене в Европа, трябва да поясняваме за коя точна Европа, аджеба иде реч. В цивилизована Източна Европа горене няма.

Ще си позволя да не се съглася, ама никак :) Преследване на еретиците и инакомислещите в Източна Европа с нищо не отстъпва нито по зверство, нито по количество на Западна. Като почнеш с иконоборците, минеш през съборите на Борил и свършиш със кладите в русия (да именно КЛАДИ)....

2. Това за въртенето на кръглата Земята, дето никой не се съмнявал при арабите, направо ме срина. В общество като тогавашното арабско, където негработността е била поголовна - над 90% от населението, едва ли някой се е замислял дали Земята е кръгла и се врътка или не се врътка. Описани са случаи, когато дори и известни арабски воини от 8 век, не са могли да произнесат и 5 изречения от Корана, просто, защото не са можели да ги прочетат.

Хората са се занимавали с много по-практични неща от това да установяват формата на Земята, като например: да отвличат в харемите си чужди булки и да ги чу..ат, да търгуват с роби, да грабят и опожаряват де що видят.

Мисля, неща, които са много по-достойни за един истински араб-мъжкар, отколкото дзяпането на Луната и лакардиите дали Земята била кръгла или сплесната като пица от 1,50 лв.

Така е, нали? Тогава трябва на Тервел шапка да му сваляме, че и не само ние. Като си помисля, че една смешна немска фондация издигна за патрон на обединена Европа Карл Велики, известен като Карл Касапина, а такава личност като кан Тервел, с действителни заслуги пред поколенията, остава някак си встрани.

Както знаем, историята не я пишат историците, пишат я политиците. При това не всички политици, а само тези, които са се оказали победители. А победители не са тези, дето се интересуват от справедливост и човечност, а тези, които умеят да се обединяват в името на обща кауза (най-слабото звено на българската народопсихология). Така че, Карл Велики ще се почита, щот е победител!!!

Като начало би следвало да му издигнат един паметник в Брюксел.

Но мисля, че няма да стане. Наскоро гледах отново листата на общинските съветници на Брюксел - има я в нета. 60% от тях се казват: Айше, Мехмед и Зурфия. Така че Тервел няма шанс за паметник у белгийско.

Трябва дори да се радваме, ако не получи посмъртно обвинение в геноцид от Международния наказателен съд в Рим.

Днеска е весело, учени! :biggrin:

• Потребители
Публикува
bggeneral

Преследване на еретиците и инакомислещите в Източна Европа с нищо не отстъпва нито по зверство, нито по количество на Западна.

Повтарям, за тези които са пропуснали. В Средновековна България никой никого не е горил.

В Средновековна България никой не е изтребвал милиони хора в никакви колонии и никой никого не е отвличал в робство, за да го продаде като добиче в Ямайка или на другия край на света.

Някои са го правили, но не са били нашите предци.

Публикува

Тъпо.

Османското завоевание се осъществява особено успешно в чисто арабски територии като Сирия, Месопотамия (Ирак), Северна Африка.

Иначе като резани щяхме да си навлечем гнева на нетолерантната по онова време Европа.

Осъществява се,няма спор.Но не са третирани като гяури.Тя по онова време Европа яде бой от турците на поразия.

Колкото до обрязването то се практикува в САЩ автоматично,освен ако не си против по някакви религиозни причини понеже е хигиенично.

А иначе кви са тия двойни стандарти? Тервел бил спасиотеля на Европа щото бил помогнал за разбиването на арабите. ами тогава Симеон 1 предателя на Европа ли е като търси съюз със същите арабески?А?

• Потребители
Публикува

Осъществява се,няма спор.Но не са третирани като гяури.Тя по онова време Европа яде бой от турците на поразия.

Колкото до обрязването то се практикува в САЩ автоматично,освен ако не си против по някакви религиозни причини понеже е хигиенично.

А иначе кви са тия двойни стандарти? Тервел бил спасиотеля на Европа щото бил помогнал за разбиването на арабите. ами тогава Симеон 1 предателя на Европа ли е като търси съюз със същите арабески?А?

Тервел не е спасител на Европа, а е спасител на България и свързаната с Византия и, по-късно, с Русия, източноправославна цивилизация. За мен това е много по-важно от спасяването на "Европа", каквото и да значи това.

Ето нещо "европейско". Много ми хареса:

http://www.blitz.bg/news/article/87859

Сега ще проверя колко араби-депутати има във френския парламент и дали процентно отговарят на броя им сред френското население. Признавам, че след изказването на посеркото Понсен френските араби и арабки ми стават все по-симпатични.

Публикува

Пич по времето на Тервел ние не сме били никва православна цивилизация - нейния стожер тогава е била Византия.За мене религиите са един дол дренки хеле пък и двата клона на юдаизма-християнство и ислям. Истината е,че много по-малко българи щяха да бъдат избити от турците,а спасяването на византийската "култура" ми е през ...И защо намесваш малцинствени въпроси в темата? Ако Бойко борисов беше министър-председател през 40-те евреите щяха да бъдат дадени за изгаряне-то е ясно.Сервилното му поведение спрямо изгонените цигани не ме бърка,но ако малко с малко уважаваше българското гражданство не би трябвало да заеме такава позиция.Барозу защитава националното ни достойнство баси.

Публикува

Да не говорим, че арабите са имали наука, чието ниво европейците достигат едва през ХІХ век!

Тва искренно ме разсмя.Те просто са продължили европейската наука (гръко-римска) докато в самата Европа ристияните са горили тия същите книги като езически.Но има нещо много важно.Вековете на борба срещу ристиянския духовен гнет дават плодове векове по късно когато църквата е отделена от държавата и свряна в миша дупка. Докато това тепърва става в ислямския свят и за това сега ни се струват фанатични примитиви.

• Потребители
Публикува

Истината е,че много по-малко българи щяха да бъдат избити от турците ...

Тамерлан е знаел наизуст почти целия Коран, но това не му е попречило да изтрие от лицето на Земята населените с араби-мюсюлмани Багдад и Дамаск. Направил го е без да му мигне окото.

Значи какво излиза? Освен да се обрежеш, не е лошо да посрещнеш освободителите с един хубав ибрик. Жителите на Дамаск и Багдад не са го направили и виж какво им се е случило. Според мен ибрикът е дори много по-важен от религията!

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!