Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Не е така. Комунизмът преследва за неща, които са все поправими, в повечето случаи разбира се. Може да избиеш една класа, няколко десетки хиляди буржоазни семейства, и точка. Изчистваш и ново начало. Нацизмът обаче преследва по непроправими неща раса, пол, физически дадености, които се възпроизвеждат по естествен път. Това предполага системен и тотален геноцид.

Повечето осъдени и изпратени в концлагерите на Гулаг са били обикновени работници и селяни.Причините поради които са избити толкова невинни хора не са важни.Избитите в Украйна чрез глад не са от буржоазни семейства, това не е класово прочистване, а унищожаването от Сталин на един народ, същото което е правил и Хитлер с евреите.Всеки от двамата си е търсил причина.

• Потребител
Публикува

И какво като са обикновени работници и селяни? Виж, ако се започне с избиването на всички работници и селяни, е друга работа, това вече ще е нацизъм. Само че комунизмът изпраща определени хора от съответния тип, не всички. А причините за едно действие са от първостепенна важност. За Украйна - това е конюнктурно решение на един луд, никъде в комунистическата идеология не е разписано, че трябва да се унищожи един народ. В нацистката обаче е изрично опоменато кои са висши, и кои нисши, и какво им се полага.

Не искъм да се включа в съревнованието кой -ИЗЪМ колко е бил хуманен или антихуманен и колко голяма могила от човешки кокъли е изградил....

Едно нещо е факт. Германия помага на болшевиките да завземът власта. После двете изолирани от антанта страни изграждат добри икономически, воени отношения. Фактически Германия се подготвя за втората световна война благодарение на съветски суровини и военни полигони. Хитлер и сталин до дадена степен се уважават, защото като тотални диктатори черпят опит от другият....и се надяват, че другият ще се изтощи в боят срещу изгнилите англо-френски либерални демокрации и другият лесно ще завземе властта над европа... :elvis: :elvis: :elvis:

Германия е най-добрият приятел на България, не, както твърдят някои Русия. Германия и в първата, и във втората световна застава твърдо зад българската национална кауза. Отделно, именно благодарение на Германия и нейната мисия да сложи на власт в Русия болшевиките и да извади Русия от войната, България изобщо оцелява след ПСВ. Ако Русия беше сред победителите, днес България нямаше да я има.

• Глобален Модератор
Публикува

В УССР репресиите са срещу 'кулаците' - селячеството, притежаващо земя и не искащо да влиза в колхозите. Това не е етноцид, а типично класово гонение.

• Потребител
Публикува

Алва, като ти прочетох първия пост реших, че си попрекалил с тревата , но от следващия се оказа, че пак си чел някъде, нещо, но не си го разбрал. Като обикновено, нищо ново.Та ще се наложи да ти се обяснят нещата, че да ен се изложиш някъде. И нацизмът, комунизмът се раждат вследствие проблемите, създадени от индустриализацията. Поради тази причина и двете идеологии искат да създадат ново общество, в което тези порблеми да ги няма. И двете идеологии смятат, че въпросните проблеми умишлено се създават от група хора, които искат на напакостят на човечеството и поради това тази група вредители трябав да се унищожи. Дали това ще е класата на богатите или евреите няма никакво значение. Та да се говори че едните били по-готини от другите е смешно. Едни и същи са. Разбира се както всеки режим си имат своите добри и лоши страни. Или както са казали древните: "нищо ново под слънцето".

Алва, опитите ти в геополитиката са голям смях. Нито Герамния, нито Русия са били или са приятели на България, по една много проста причина- в политиката няма приятели, има интереси. Тогава когато интересите на двете са се припокривали с блъгарските сме били на далавера, когато не сме били от прецаканата страна. Толкова е просто.

• Потребител
Публикува

Писателят Валентин Пикул, който не го познава, за негова сметка си е, пише в последния си роман "Фонтанът на падналите борци" /за Сталинград е книгата/, че след неуспешната Харковска операция на Тимошенко през 1942г., когато немците пленяват над сто хиляди съветски войници, преднамерено ги хранят с каша от "магара" - вижте с ква са хранили Иван Денисович културните шваби. И повечето от тях се запичат и умират в адски мъки, опитвайки се да вадят изпражненията си с тел над окопите, напразно.

А Пикул е сериозен автор, като юнга на 14 години е почнал службата си в Северния флот през 1942г., на есминеца "Грозний", през 1945-та се връща след войната при майка си с ордени на черния шинел, 17 годишен, тя не може да го познае, баща му загива при Сталинград, знае какво пише, Пикул, ндаа...

И е изключително добре настроен към англо-американските съюзници през войната, помни носилките с ранени от "Ямайка" и "Дюк ъф Йорк" в северните пристанища, споменава с добро Монтгомери, четящ лекции в съветската военна академия на ГЩ през 1945 и награден със самурена шуба и орден "Победа" от Сталин, както и Айк.

Кво е "магара" ли?

"Долго-долго тянулись от Барвенково многотысячные колонны военнопленных, которых совсем не кормили. Потом, когда их загнали за колючую проволоку, всем дали — ешь, сколько влезет! — по миске круто сваренной [370] баланды из «магары». Наш художник Владимир Сойдарец, угодивший в плен под Барвенково, описал, каковы были последствия этой кормежки: «Многие сразу поняли весь ужас своего положения, перепуганно приуныли и целыми днями висели на краю зловонной ямы, пытаясь проволочной петлей извлечь из себя затвердевшую пищу. Но было уже поздно...» Тысячи, десятки тысяч трупов там и остались."

http://militera.lib..../pikul5/02.html

http://militera.lib....kul5/index.html

• Модератор Военно дело
Публикува

Специално за Върбанов. Георги Жеков разказва в предаването си за многобройни случаи когато деца на антикомунисти са ставали агенти на ДС.

• Потребител
Публикува

Специално за Върбанов. Георги Жеков разказва в предаването си за многобройни случаи когато деца на антикомунисти са ставали агенти на ДС.

Фружине, не мога да разбера защо заостряш вниманието ми към тия работи.

Комунизма или антикомунизма не се предава по полов път.Въпреки че комунягите за да оправдаят своите привилегии наизвадиха закони че и поколенията им имат заслуги защото още когато са били сперматозоиди са били преследвани и е трябвало да се крият из дупките.

Забелязва се че най големи милионери при капитализма в България станаха номенклатурните кадри на БКП и техните деца.Най твърдо убедените комунисти, които с вдигнати чела и чисти ръце строиха социализма, сега най добре знаят как се прави капитализъм.Въобще има ли нещо за правене, като фашизъм, комунизъм,капитализъм,диктатура, демокрация и т.н. едни и същи хора знаят най добре как стават тия работи.

• Потребител
Публикува (edited)

Я и аз да се изкажа авторитетно, щото без моето мнение кво ще правите, не ми е ясно:-) Алвата правилно казва, комунизмът е по-хуманен в сравнение с нацизма. Иначе Хитлер може и да ни е направил услуга като на съюзници, но това е било, защото е очаквал да се включим на негова страна срещу СССР. Както казах и по-горе, добре, че Борис не е решил да бъде по-неотстъпчив... Не съм съгласен обаче с Алвата, че ако Русия бе сред победителите в ПСВ, БГ нямаше да я има, нека докаже защо и как е нямало да ни има като държава( то това си е за алтернативния раздел).

И накрая- ето какво е "магара" https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%80

Забравих още нещо да допълня към твърденията на Алвата- той твърди, че и двете идеологии са резултат от индустриализацията. Аз пък твърдя, че тяхното установяване като управленски системи е резултат от ПСВ, ако не беше тази война, надали щеше да има СССР и Хитлер вероятно щеше да си остане бездарен бояджия...

Редактирано от kall
  • Модератор Военно дело
Публикува (edited)

Един път да съм напълно съгласен с теб Върбанов! Това трябва да се запише в аналите на форума!

Забележи нещо друго, преди 9 септември Партията брои няколко хиляди члена и в най добрия случай няколко десетки хиляди симпатизанти. Само 2 години по късно само членовете са няколко стотин хиляди души. Познай кой се е записвал първи?

След като твърдиш, че комунизма не се предава по полов път, защо говореше по рано за враговете, че синовете били преследвани и прочее. Още от турско време нашите деди са казали "Преклонена главица остра сабя я не сече". Значи, хем се знае, че режима е тоталитарен и не търпи опозиция, хем после има рев "Ама те що ме репресираха". Ами ще го репресират, като не си затваря устата... Той и дядо ми и баща ми са били противници на комунизма, ама са си мълчали и никой не ги е репресирал. Дядо ми например не е искал да си дава земята и когато става колективизацията вдига голям скандал на партийния, който му е близък роднина. Обаче, като става ясно, че ще го бият и си млъква. После са го канили в горянския отряд (незнам дали си чувал за Зелениковския отряд), но човека не иска проблеми и макар да е противник на комунистите си мирува. Бил им е ятак, но като му влизат в дирите и прекратява, щото не иска проблеми...

През целия си живот дядо ми не им прости дето са му взели земята, беше един от първите които си я върнаха и даже получи удар докато я работеше. Пак благодаря на Бога, че умря с отворени очи докато работеше собствената си земя.

Редактирано от Frujin Assen
  • Потребител
Публикува

Все пак не ми е ясно проблемът с кашата от магара. Което препочетох по повод на този въпрос, хлябът или кашата варена от магара е много хранителна но тежко смилаема....Това да не е било, че изгладнелите хора толкова са приели от тази каша, че образуващия се гас в червата ги убива?

Подобно нещо се случва около Одрин с български войници. След дълго гладуване плячкосват къруца с брашно. Най-гладните ядът сурово брашно и пият вода върху него....Почиват от ужасни мъки....Расказва го дядото на баща ми който бил там....

:elvis: :elvis: :elvis:

• Потребител
Публикува

И на мен не ми се ще да пресмятам разни убийства, но с Алвата правите сериозна грешка, като твърдите че комунизма е по хуманен от нацизма!В света има 14,5 милиона евреи, които евентуално биха пострадали.На земното кълбо има много повече несъгласни с комунизма които ще го отнесат.Да не говорим че първите които се съгласят като видят какво представлява и ще искат да се откажат.Няма съмнение че от комунизма повече се гладува и редуцирането населението на земята е по ефикасно.

• Глобален Модератор
Публикува

И при нацизма си има идеологически простотии, но при него такова нещо като "голодомор" не е имало. Всъщност обратното - икономиката от тотално срината започва да набира забележителен ръст. Независимо от убежденията си, трябва да го отчетем като обективен факт.

• Потребител
Публикува

Нацизма ли бил по-хуманен или комунизма?! Мама ли е по-добра или тати?! Още малко и на научен капитализъм ще стъкмите.

Това са две идеологии, които донякъде, някак, отразяват различията в мирогледа на две големи групи. И тези различни мирогледи са отразени в идеологии, доктрини, по които да се търкат. И се търкат понякога до червено.

И между двете групи има стари, ама много стари търкания. Още от преди робовладелството.

А двойния стандарт си тече ли тече.

• Потребител
Публикува (edited)

Я и аз да се изкажа авторитетно, щото без моето мнение кво ще правите, не ми е ясно:-) Алвата правилно казва, комунизмът е по-хуманен в сравнение с нацизма. Иначе Хитлер може и да ни е направил услуга като на съюзници, но това е било, защото е очаквал да се включим на негова страна срещу СССР. Както казах и по-горе, добре, че Борис не е решил да бъде по-неотстъпчив... Не съм съгласен обаче с Алвата, че ако Русия бе сред победителите в ПСВ, БГ нямаше да я има, нека докаже защо и как е нямало да ни има като държава( то това си е за алтернативния раздел).

И накрая- ето какво е "магара" https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%80

Забравих още нещо да допълня към твърденията на Алвата- той твърди, че и двете идеологии са резултат от индустриализацията. Аз пък твърдя, че тяхното установяване като управленски системи е резултат от ПСВ, ако не беше тази война, надали щеше да има СССР и Хитлер вероятно щеше да си остане бездарен бояджия...

Никога не съм твърдял, че двете идеологии са резултат от индустриализацията. Всъщност нацизмът няма нищо общо с индустриализацията, а е реваншистка идеология, родена след ПСВ.

Ами помисли малко кои са победителите в ПСВ - АНглия, Франция, които са ни бесни. Като намесиш и Русия, която пердашжим на река Прут, ти виждаш ли някой, който би се застъпил за нашата кауза? Това за унищожението на България май беше изявление на руския император някъде към 1916.

И на мен не ми се ще да пресмятам разни убийства, но с Алвата правите сериозна грешка, като твърдите че комунизма е по хуманен от нацизма!В света има 14,5 милиона евреи, които евентуално биха пострадали.На земното кълбо има много повече несъгласни с комунизма които ще го отнесат.Да не говорим че първите които се съгласят като видят какво представлява и ще искат да се откажат.Няма съмнение че от комунизма повече се гладува и редуцирането населението на земята е по ефикасно.

Критерият не е колко са пострадали, измрели и тн, а в това каква е идеологията. Нацистката идеология е доста по-брутална от комунизма казах вече защо.

Колко бяха несъгласните с комунизма в България?

Редактирано от alvassareiro
  • Глобален Модератор
Публикува

Русия не е победител в ПСВ, тъй като излиза от войната малко преди капитулацията на Германия.

• Потребител
Публикува (edited)

Русия е третирана във войната като губеща страна във войната. А излизането й не е малко преди Германия, нашето излизане е малко преди Германания, тя излиза през март 1917, година и половина преди германската капитулация. Но тук говорим какво би станало, ако Русия не беше излязла от войната, и беше сред победителите.

Редактирано от alvassareiro
  • Потребител
Публикува

И при нацизма си има идеологически простотии, но при него такова нещо като "голодомор" не е имало. Всъщност обратното - икономиката от тотално срината започва да набира забележителен ръст. Независимо от убежденията си, трябва да го отчетем като обективен факт.

То все пак има и тънък момент с гладомора, доколко е бил умишлен и доколко поради организационни недомислици, характерни за сталиновата система... А за икономиката е така.

• Потребител
Публикува (edited)

То все пак има и тънък момент с гладомора, доколко е бил умишлен и доколко поради организационни недомислици, характерни за сталиновата система... А за икономиката е така.

Гладомора в Украйна е бил организиран на всички нива.Зърното от държавата е било изнесено, а животните в колхозите разстреляни и пазени никой да не вземе месо докато се вмирише.Патрули постоянно са обикаляли населението за да конфискуват всичко което става за храна.При голодомора нищо не е оставено на случайността.

Обикновената некадърност и простотия не са били достатъчни да уморят от глад народа в Русия.Трябвало е не само здрава организация, но и създаването на Гулаг.

Редактирано от vvarbanov
  • Потребител
Публикува

Обикновената некадърност и простотия не са били достатъчни да уморят от глад народа в Русия.Трябвало е не само здрава организация, но и създаването на Гулаг.

Съчетанието всичките тези фактори, да го кажем право, вече е достатъчно...

• Потребител
Публикува (edited)

Никога не съм твърдял, че двете идеологии са резултат от индустриализацията. Всъщност нацизмът няма нищо общо с индустриализацията, а е реваншистка идеология, родена след ПСВ.

Алва, пак нищо не си рабрал. А Италия като беше победителка, защо там имаше фашизъм? Ако нацизмът беше реваншинстка идеология изобщо нямаше да се занимава с евреите, също и изобщо нямаше да се стреми към държавнорегулирана икономика. Корените на този теп движения са много по-дълбоки, отколкото може да си представи повърхностното ти въображение.

Ако ще говорим за бруталонстта тази на комунистите е доста по-голяма. За една държава едно е изтребиш елита и, съвсем друго е само едно или някалко малцинстово (не че е хубаво). Разликите в последиците са огромни.

Редактирано от Stefan Iv
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Алва, пак нищо не си рабрал. А Италия като беше победителка, защо там имаше фашизъм?

Защото италианците се чувстват прее.ани от следвоенното разпределяне на баницата. През 1915 г. Антантата обещава реки от мед и масло на Италия, за да зареже Централните сили и да им обяви война - Тирол, Триест, цяла Далмация, мисля и части от Албания, голямо парче от Южна и Западна Турция със Смирна, а накрая италианците получават в общи линии на геврека дупката - един Южен Тирол и Триест. И настава рев до небето, че били победители, третирани като победени.

Редактирано от Aspandiat
  • Потребител
Публикува

Защото италианците се чувстват прее.ани от следвоенното разпределяне на баницата. През 1915 г. Антантата обещава реки от мед и масло на Италия, за да зареже Централните сили и да им обяви война - Тирол, Триест, цяла Далмация, мисля и части от Албания, голямо парче от Южна и Западна Турция със Смирна, а накрая италианците получават в общи линии на геврека дупката - един Южен Тирол и Триест. И настава рев до небето, че били победители, тренирани като победени.

Но в основата на движението на Мусолини не стои реваншизма. Той е на заден план. Който не вярва да се поинтересува

• Потребител
Публикува

Ние за фашизма ли говорим, или за нацизма?

А и фашизмът е силно реваншистка идеология, Мусолини идва на власт, критикувайки неблагоприятното развитие на последиците от ПСВ за Италия от вестника си Ил пополо ди Италия, и издига лозунга - Няма да забравим Вльора.

• Потребител
Публикува (edited)

Реваншизмът не е в основата нито на фашизма, нито на нацизма. Те присъстват в пропгандата и на двата режима, но никога не са в ценътра. Прочети т.нар фашистки манифест от 1919 и виж дали има и помен от реваншизъм там. Нима при Хитлер всичко се изчерпва с "Долу Версай". И нацизмът, и фашизмът и комунизмът са градски, масови движения ориентирани основно към работниците и част от средната класа. Поради това в основата и на трите стои идеята за ново общество в което основния регулатор се явява държавата. Защо? Ами защото това е прослойката, която първа го отнася при икономически сътресения и търси защита. То така и става в Европа след ПСВ. Всички страни на Стария контитнет обедняват. Едни повече, доруги по-малко, но обедняват. Именно това и създава благоприятната почва за развитието на тези движения. Такива има в Британия и Франция, макар и там да не взимат властта, но ги има. Това ясно показва, че реваншизмът не е водещ. Дреме му на италианския работник за Вльора или на германския за Елзас и Лотарингия.

Редактирано от Stefan Iv

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!