Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува

Не ме разсмивай. Християнството е било налагано с насилия спрямо ограничени групи от хора - основно служителите на старите езически култове. Дори и един такъв православен фундаменталист като Юстиниян І като закрива Атинската философска школа, не хвърля в затвора тамошните преподаватели и не ги екзекутира. Те самите емигрират в Персия, където са им били предложени преподавателски катедри. Най-бруталните християнски екцесии са дело на отделни личности, надъхали фанатизирани тълпи - например убийството на математичката Ипатия в Алексадрия. Но няма примери, в които църквата (в която и да е страна) да е правела събрание на ЦК и да е взимала решение да бъдат избити или пратени в концлагери цели социални групи - несъгласните с комунизма, богатите и средно заможните хора, интелигенцията, духовенството и изобщо елита на нацията. Не е известно и църквата да е пропагандирала или директно провеждала политика на отнемане на частната собственост. Докато това е запазена марка на действие на всички комунистически режими където и да е. Докато църквата, дори и католическата, толкова оплюта с жестокостите си, е прибягвала към насилие като последна и крайна мярка, след като пътищата на убеждение са били изчерпани, комунистите по правило първо и веднага прибягват до насилието.

Така че, драги Алвасасейро, тия левичарски аналогии си ги запази за теб или за вечеринките в местния клуб на БКП. tooth.gif

Напротив, точно така действа католическата църква при покръстването на местното население в Латинска Америка. Иначе си прав, че и едните, и другите прибягват до насилие, без то да е част от докрината. То е метод, не идеология. А кой първо, икой последно, пак до човека опира. Човекът си е еднакъв при прилагането на всичко - и на комунизъм, и на християнство.

Аспандиат, знаеш ли. Аз ако бях съзнателен през комунизма, цях да съм му много по-силна опозиция от редица наши дисидентчета.

• Потребител
Публикува

Но няма примери, в които църквата (в която и да е страна) да е правела събрание на ЦК и да е взимала решение да бъдат избити или пратени в концлагери цели социални групи - несъгласните с комунизма, богатите и средно заможните хора, интелигенцията, духовенството и изобщо елита на нацията. Не е известно и църквата да е пропагандирала или директно провеждала политика на отнемане на частната собственост. Докато това е запазена марка на действие на всички комунистически режими където и да е. Докато църквата, дори и католическата, толкова оплюта с жестокостите си, е прибягвала към насилие като последна и крайна мярка, след като пътищата на убеждение са били изчерпани, комунистите по правило първо и веднага прибягват до насилието.

Така че, драги Алвасасейро, тия левичарски аналогии си ги запази за теб или за вечеринките в местния клуб на БКП. tooth.gif

Да само където е изгорила сума ти вещици като преди това благородно е спасила душите на тези дето са се разкаяли.Разнообразила се е с някои друг еретик и астроном.Иначе за комунистите си прав -така действат,макар че пращането в концлагери не е само приоритет на комунисти и нацисти/има разлика между фашист и нацист/.

• Глобален Модератор
Публикува

Напротив, точно така действа католическата църква при покръстването на местното население в Латинска Америка.

Там нещата са по-сложни. Нали знаеш благонравния обичай на местното население там да вади сърца от живи хора?

• Потребител
Публикува

Не говоря за форума, а по принцип.

Идеологиите и на двамата са западни - и комунизмът, и национализмът, и расизмът, и социализмът са западни идеологии. Идеите на Хитлер за расово превъзходство са типично западни, поне в тая им форма.

западът е най-брутален в налагането на идеологии и в самите си идеологии ... почти нищо не може да го конкурира в човешката история ...

• Глобален Модератор
Публикува

Нима? Мисля, че Мао и Сталин са доста незападни ;) Да не говорим за Пол Пот и едни други, пак на изток.

• Глобален Модератор
Публикува

Да само където е изгорила сума ти вещици като преди това благородно е спасила душите на тези дето са се разкаяли.Разнообразила се е с някои друг еретик и астроном.

Прощавай, ама пишеш наизуст. Между 1500 и 1750 г. в цяла Европа (без османските й части и Русия) изгорените вещици са общо 700. Сигурен съм, че днес в целия ЕС за една година броят на съдебните грешки е не по-малък. Не че оправдавам изгарянето на вещици, предполага се, че в 80-90% от случаите е ставало въпрос за странни и самотни жени, чиито единствен грях било, че не е имало кой да ги защити от суеверните им съселяни и фанатизирани духовници.

• Глобален Модератор
Публикува
:good: Мда, а легендите в художествената литература са много. А да не забравяме и Алфонсо де Салазар Фриас.
  • Глобален Модератор
Публикува

Напротив, точно така действа католическата църква при покръстването на местното население в Латинска Америка. Иначе си прав, че и едните, и другите прибягват до насилие, без то да е част от докрината. То е метод, не идеология. А кой първо, икой последно, пак до човека опира. Човекът си е еднакъв при прилагането на всичко - и на комунизъм, и на християнство.

Аспандиат, знаеш ли. Аз ако бях съзнателен през комунизма, цях да съм му много по-силна опозиция от редица наши дисидентчета.

Е, браво бре, Алва. Точно от теб, човек изкушен от Иберийски п-в, не съм очаквал такова изявление. Не може да не знаеш, че още през 30-те години на ХVІ век в Испания царят оживени спорове дали индианците имат душа и са човешки същества. Накрая под църковен натиск надделява схващането, че те са хора и трябва да бъдат покръствани, а не безогледно избивани. Не може да не знаеш, че най-страстният защитник на индианците и правата им на човешки същества в Нова Испания (днес Латинска Америка) е бил... испанският монах Сахагун.

Изтребленията, масовите заробвания в мините, моренето с глад, насъскването на кучета срещу индианци са били вършени не от католическата църква, а от разните идалговци и други авантюристи или направо измет, които Испания и Португалия били избълвали в Новия свят.

Що се отнася до левичарските ти настроения, четейки постовете ти, все повече се убеждавам, че те не се дължат на семейна среда или възпитание, а на това, че си изчел голямо количество книги, в които под фасадата на "чистата наука и академизъм" повече или по-малко умело са прикрити левичарски идеи.

Що се отнася до моя скромна милост, към 1989 г. аз бях член на пионерската организация и аха-аха да стана комсомолец на следващата година. Така че и аз не съм бил особено съзнателен, но антикомунизмът ми е формиран не благодарение на някакви академични "мъдрости", а от наблюдения на това какво стана и става у нас и по широкия свят.

• Потребител
Публикува (edited)

Е, браво бре, Алва. Точно от теб, човек изкушен от Иберийски п-в, не съм очаквал такова изявление. Не може да не знаеш, че още през 30-те години на ХVІ век в Испания царят оживени спорове дали индианците имат душа и са човешки същества. Накрая под църковен натиск надделява схващането, че те са хора и трябва да бъдат покръствани, а не безогледно избивани. Не може да не знаеш, че най-страстният защитник на индианците и правата им на човешки същества в Нова Испания (днес Латинска Америка) е бил... испанският монах Сахагун.

Изтребленията, масовите заробвания в мините, моренето с глад, насъскването на кучета срещу индианци са били вършени не от католическата църква, а от разните идалговци и други авантюристи или направо измет, които Испания и Португалия били избълвали в Новия свят.

Що се отнася до левичарските ти настроения, четейки постовете ти, все повече се убеждавам, че те не се дължат на семейна среда или възпитание, а на това, че си изчел голямо количество книги, в които под фасадата на "чистата наука и академизъм" повече или по-малко умело са прикрити левичарски идеи.

Що се отнася до моя скромна милост, към 1989 г. аз бях член на пионерската организация и аха-аха да стана комсомолец на следващата година. Така че и аз не съм бил особено съзнателен, но антикомунизмът ми е формиран не благодарение на някакви академични "мъдрости", а от наблюдения на това какво стана и става у нас и по широкия свят.

иберийците и англосаксонците завладят 2 континента (ако броим и африка стават 3) и смазват всякаква съпротива на местното население за да изпозлват природните им богатства ... мао, хитлер, сталин и полпот са дечица в сравнение с тези проекти довършени безмилсотно до успешен край ...

Редактирано от Alexander_Nevski
  • Глобален Модератор
Публикува

иберийците и англосаксонците завладят 2 континента (ако броим и африка стават 3) и смазват всякаква съпротива на местното население за да изпозлват природните им богатства ... мао, хитлер, сталин и полпот са дечица в сравнение с тези проекти довършени безмилсотно до успешен край ...

Пишеш пълни глупости. Я като толкова знаеш, ми кажи колко продължава английската и испанската експанзия и колко траят споменатите от тебе режими? И после пресметни по колко убити на година се падат при първите и при вторите. Ако въобще за испанците и англичаните има някаква що годе статистика.

Иииии, още нещо, Мао, Сталин, Полпот що ли нещо ми се върти в главата, че основно свои изтребваха, а не чужди....crazy_pilot.gif

• Потребител
Публикува

Нима? Мисля, че Мао и Сталин са доста незападни ;) Да не говорим за Пол Пот и едни други, пак на изток.

Те обаче прокарват в страните си западната идеология на комунизма.

• Потребител
Публикува (edited)

Пишеш пълни глупости. Я като толкова знаеш, ми кажи колко продължава английската и испанската експанзия и колко траят споменатите от тебе режими? И после пресметни по колко убити на година се падат при първите и при вторите. Ако въобще за испанците и англичаните има някаква що годе статистика.

Иииии, още нещо, Мао, Сталин, Полпот що ли нещо ми се върти в главата, че основно свои изтребваха, а не чужди....crazy_pilot.gif

Испанците изтребват 2/3 от коренното население на континетна. Другото се поробва. пол пот е гимназист в това отношение. Тези избивания се случват горе долу в първите 50-60 години, за да се сломи съпротивата на двете покорени цивилизации, след което нещата утихват.

Редактирано от alvassareiro
  • Потребител
Публикува (edited)

а забравих и австралия ...

никакви глупости не пиша толкова успешна и брутална териоториална експанзия няма в човешката история ...

аборигените в автсралия и досега са в резервати а гордите наследници на английските и ирландските затворници изкопават всяка частица руда, залто, петрол и газ и ги продават в азия за да си живеят добре ...

геноцидите не се смятат в бройки а в % и като краен резултат ... така например английският генозид срещу ирландците е доста по-ефективен от всички политики взети заедно от сталин и хитлер срещу източна европа ...

Редактирано от Alexander_Nevski
  • Глобален Модератор
Публикува

Испанците изтребват 2/3 от коренното население на континетна. Другото се поробва. пол пот е гимназист в това отношение. Тези избивания се случват горе долу в първите 50-60 години, за да се сломи съпротивата на двете покорени цивилизации, след което нещата утихват.

Тъй ли, значи оковаването на южноамерикански индианци в мините през ХVІІІ век няма нищо общо, а? crazy_pilot.gif

• Глобален Модератор
Публикува

а забравих и австралия ...

никакви глупости не пиша толкова успешна и брутална териоториална експанзия няма в човешката история ...

аборигените в автсралия и досега са в резервати а гордите наследници на английските и ирландските затворници изкопата всяка частица руда, залто, петрол и газ и ги продават в азия за да си живеят добре ...

геноцидите не се смятат в бройки а в % и като краен резултат ... така например английският генозид срещу ирландците е доста по-ефективен от всички политики взети заедно от сталин и хитлер срещу източна европа ...

И къв е изводът? Да живее Сталин, смърт на англичаните и испанците ли?

• Потребител
Публикува

И къв е изводът? Да живее Сталин, смърт на англичаните и испанците ли?

това че сталин е престъпник кво общо има с престъпленията на англичание и испанците ... прави ги по-маловажни ли ... те са още там в крайна сметка ... а СССР го няма ...

• Глобален Модератор
Публикува

това че сталин е престъпник кво общо има с престъпленията на англичание и испанците ... прави ги по-маловажни ли ... те са още там в крайна сметка ... а СССР го няма ...

Има, доколкото темата е за Сталин, Хитлер, Райха и СССР, а не за английския и испанския колониализъм. Твоите аргументи са от рода на "вие що биете негрите".

• Потребител
Публикува (edited)

Всяка клевета (или факт :biggrin: )за престъпленията на двамата диктатори - Хитлер и Сталин са разобличени. И всяка клевета или факт по техен адрес може да се разобличи.

Апология на Хитлер и националсоциалистическата политика по еврейския въпрос прави Ричард Харууд в "Лъжата за шестте милиона". Струва си този ревизионист да се прочете, защото е доста трудно да се обори.

post-4896-022510400 1309810042_thumb.jpg

Това е школата на ревизионизма.Има още десетки книги и писатели. Има и институт на Историческия ревизионизъм. Школа, твърде трудно оборима, работеща с факти. Мъчат се да и запушат устата, нямат други аргументи.

Или книгата на Ферр "Антисталинская подлост". Един от плеядата неосталинисти. Там се разобличават "лъжите" в секретната реч на Хрушчов. Сталин се изкарва мъдрия вожд, водещ народите в светлото бъдеще. И тук има доста факти, на пръв поглед трудно оборими.

post-4896-024035900 1309810194_thumb.gif

Но все пак, кой ли вярва просто на думи? :biggrin: Да си спомним поговорката: "Ако вярваш на всичко което си прочел, по добре не чети нищо."

Редактирано от Panzergrenadier
  • Глобален Модератор
Публикува

"Ако вярваш на всичко което си прочел, по добре не чети нищо."

Това го прати на ЛС на нашия приятел Алвасасейро. biggrin.gif

• Потребител
Публикува

Има, доколкото темата е за Сталин, Хитлер, Райха и СССР, а не за английския и испанския колониализъм. Твоите аргументи са от рода на "вие що биете негрите".

аргументите са за това колко е брутален запада ...

• Потребител
Публикува

Тъй ли, значи оковаването на южноамерикански индианци в мините през ХVІІІ век няма нищо общо, а? crazy_pilot.gif

Първо, те са несравнимо по-малко хора. Второ, говоря за убийствата и геноцита. След него следва робство.

• Потребител
Публикува (edited)

още един линкМоята връзка

Прощавай, ама пишеш наизуст. Между 1500 и 1750 г. в цяла Европа (без османските й части и Русия) изгорените вещици са общо 700. Сигурен съм, че днес в целия ЕС за една година броят на съдебните грешки е не по-малък. Не че оправдавам изгарянето на вещици, предполага се, че в 80-90% от случаите е ставало въпрос за странни и самотни жени, чиито единствен грях било, че не е имало кой да ги защити от суеверните им съселяни и фанатизирани духовници.

Странно ,мислех че наказаните със смърт за вещерство са над 60000 между 1550 и 1750 година.

Редактирано от maymuniak
  • Глобален Модератор
Публикува

аргументите са за това колко е брутален запада ...

Еми брутален е. Всеки завоевател е брутален. Римляните също са клали и поробвали наред, монголите са правели пирамиди от черепи, османлиите не са си поплювали, испанците също, руснаците са разкатали майката на кавказките етноси през първата половина и средата на ХІХ век. Впрочем се чудя при тази твоя омраза към Запада защо живееш в Англия? Ей ти го Китай, ей ти я Северна Корея, страни с дълбоки традиции в демокрацията и правата на човека.tooth.gif

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!