Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Администратор
Публикува
Ново земетресение разтърси София в 10,11 ч. днес. По първоначални данни от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН трусът е бил със сила 3,6 по скалата на Рихтер.

Според данни на Европейския сеизмологичен център епицентърът на земетресението е на 5 километра източно от центъра на София, на дълбочина 2 км. Според координатите от центъра (42.68 N ; 23.37 E) точното място е до мол "Скай сити" в квартал Гео Милев.

Гражданска защита съобщи, че на този етап няма получени сигнали за сериозни щети. БТА съобщава, че са постъпили сигнали за четири паднали комини в центъра на София и в квартал "Изток".

Земетресението за момент прекъсна и работата на депутатите по време на парламентарния контрол.

-------

Това е третото земетресение за това денонощие. Тази сутрин в 3 часа и 43 минути българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 130 км югозападно от София, извън територията на страната. Земетресението е било с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер и не е усетено на територията на България.

Около 14,30 ч вчера трус от 2,5 по Рихтер беше усетен в София.

Източник: dnevnik.bg

Аз тъкмо станах и седнах на компютъра...и така се разтресе цялата стая, че в първия момент си помислих, че блока се наклони...и тъкмо за запътих към входната врата да излизам, то взе че спря ;)

Вчера докато се возих в тролейбуса ми се обадиха, да ми кажат, че е имало земетресение...днес две земетресения...нещо май лицето на земята се мръщи ;)

Някой усети ли го?

• Глобален Модератор
Публикува

Аз :) и то яко. Подът пропадна под мене направо.. Миналата година едно, тази година още едно с епицентър около Витоша, после още две за два дни с епицентър пък около Лозен. Казват, че днешното всъщност били две земетресения по едно и също време.

Наместваме се у София...

• Потребители
Публикува

Тия дни тресе честичко. Всъщност ме събуди тазсутрешният трус. Отворих едно око (трусът тъкмо отминаваше, после по радиото чух, че е бил дълъг), рекох си: "Мечка страх, мене - не", за всеки случай станах и като видях, че не повтаря, щях пак да се тръшна да дремя най-безотговорно, но кокерът започна да лае на пожар и отидох да му сипя манджа, та белким млъкне. после телефонът се раззвъня - жив ли съм. Тревожна работа. Надявам се, че това беше най-силният трус от серията в последните дни. София има нужда от разчистване, но хайде да не е по тоя начин...

По радиото съобщиха, че това е най-силният трус. 3,5 по Рихтер, епицентър около летището. Хората по улиците са го усетили много здраво, баща ми каза, че библиотеката му се наклонила доста сериозно.

• Потребители
Публикува

И аз. Винаги когато усетя земетресение вкъщи, поглеждам към полилея за "независимо" потвърждение и приблизителна оценка на силата - този път се разлюля доста повече, отколкото при предишните. :)

• Глобален Модератор
Публикува
Аз тъкмо станах и седнах на компютъра...и така се разтресе цялата стая, че в първия момент си помислих, че блока се наклони...и тъкмо за запътих към входната врата да излизам, то взе че спря ;)

Вчера докато се возих в тролейбуса ми се обадиха, да ми кажат, че е имало земетресение...днес две земетресения...нещо май лицето на земята се мръщи ;)

Някой усети ли го?

Е поне по нещо заприличахме малко на Япония :biggrin:

Аз нищо не усетих, нито вчера, нито днеска, явно съм абсолютен непукист напоследък.

• Потребител
Публикува

Как може две земетресения в една секунда? :post-20645-1121105496:

Аз не ги усетих, защото съм много работна. :whistling:

Може,напълно е възможно, особено ако ги делят стотни. Съвсем възможно е да се случат повече от един труса и съвсем синхронно. Дано blockът ни да няма нови пукнатитни. Не сме в София и няма как да разбера. И се намира досами един от епицентровете. Ама каквото - такова. Природата е но-силна от всичко.

• Потребител
Публикува

Цяла София е разкопана. Метрото, грамадни строежи, парното сменя тръби...Пред нас сега също копаят и всичко се тресе. Изглежда на Земята не и понася. :unsure:

• Потребител
Публикува

Цяла София е разкопана. Метрото, грамадни строежи, парното сменя тръби...Пред нас сега също копаят и всичко се тресе. Изглежда на Земята не и понася. :unsure:

Като едното нищо да има връзка и с мащабните изкопи, да са поне фактор допринасящ при някои от трусовете. При взривовете в Челопеч имаше и сеизмичен трус. Нещо не ми се връзва да е било съвпадение. ?Ползвам аграрна кирилизация от АБВ-то, извинете за неточностите/.

• Глобален Модератор
Публикува

Това във вестник "Шок" ли го четохте? :tooth:

• Потребител
Публикува

Не, ама реших, че сучетанието of silni explozii в дълбочина, добивна дейност от десетилетия в региона, + сложна местна разломна структура е логично да даде и трус. Не вярвам в никакви съвпадения, поне докато не се елиминират други евентуални варианти, отчитащи обективни фактори. Разбира се, може да греша, но кумулативно погледнато, механиката на движението на земните пластове , в това число антропогенните дейности, според мен дава по-логично обяснение, от чистото съвпадение.

На маkро ниво, спонтанните трусове в отдалечени места на планетата за определен кратък период от време, са свързани, много често. Има логика така да е и на микро ниво.

Gotino saitche:

http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=recent&evt=20061115_KURILS#2

• Глобален Модератор
Публикува

Епицентърът на земетресенията винаги е на поне няколко километра под земята, метрото се копае на 20-тина метра дълбочина. Но това е най-малкото, не виждам машините там какъв трус могат да предизвикат, не стават така тия работи просто.

• Потребител
Публикува

Епицентърът на земетресенията винаги е на поне няколко километра под земята, метрото се копае на 20-тина метра дълбочина. Но това е най-малкото, не виждам машините там какъв трус могат да предизвикат, не стават така тия работи просто.

Айде да съм адвокат на дявола. :animatedwink: Дори и да са плитки изкопите, промяната в земната маса е голяма, заради обема /заради дължината и ширината на изкопите/. Ne zaradi samite mashini. Четок за един от епицентровете че бил м/у Изток и Лозенец. Друг бил Гео Милев - в момента големите изкопни работи са по Черни Връх и в края на Цариградското. Така или иначе епицентровете са повече от един в сравнително малък периметър и на сравнително малка дълбоцина. Не че поодържам тезата, че тя точно изкопни работи имат врузка с трусовете, а по-скоро твърдя, че понякога процеси, които привидно нямат връзка и чийто последствия не могат да бъдат предугадени и/или измерени с прибори, може и да са свързани.

• Потребител
Публикува

Цял ден разбиват асфалт на улицата пред нас. Всичко се тресе, на каква дълбичина достига - не знам.

Софийските земетресения са сравнително плитки.

• Глобален Модератор
Публикува

Явно и други хора са достигнали до вашата логика за да станат причина за това изявление (във фокус-нюз):

Изкопните дейности около изграждането на метрото в София не може да са причина за възникналите земетресения в последните дни. Това каза пред Агенция „Фокус” Любомир Христов, зам.-кмет на Столична община. Според него няма как да се направи връзка между земетресенията и строителството на метрото, защото епицентърът на земетресенията е различен от мястото, където се копае и за метрото се копае на много по-малка дълбочина, отколкото се работи по метрото. Той обясни, че след днешния трус не е имало никакви проблеми с движението на градския транспорт, в това число и с движението на метрото.

Отделно и от БАН уточниха, че епицентъра е на 5 км под земята. Иначе във всеки град където копаят тунели, сменят тръби и прочие би трябвало да има земетресения :)

• Потребител
Публикува

"Според данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) магнитудът е 3,6, а трусът е бил на 2 км дълбочина."

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3252651

/ Е, то не можем да очакваме да кажат, че има връзка.

Пак изпускаш момента за зони с повишена сеизмична дейност по принцип и специфицна тектоника /разломна структура, земни пластове да кажем/ в частност, a ne prosto vseki grad s mashtabni izkopni operacii.

/Което ме навежда на мисълта за фината и понякога размита граница между скептика и конспиратомана/ :smokeing:

• Глобален Модератор
Публикува

Много беше неприятно. Аз се доста се стреснах .. Лошото е, че може да има още вторични трусове.

• Потребители
Публикува

Е, вярно, че БатБойко каза да се оре здраво, ама на два километра под земята може би само той лично може да стигне и то ако се понапъне :)

Но е истина, че при тия изкопи из София може да стане неприятен сакатлък, както тресе. Да не дава Господ.

• Глобален Модератор
Публикува

Нали сега няма да започнеш да твърдиш и че земетресенията се дължат на фазите на Луната като оня слънчасал дядка от НБУ?! Предпочитам да продължим по-скоро дискусията около разрушителната сеизмологична деструктивност на машините дълбаещи метро и канализация в София :w00t:

• Глобален Модератор
Публикува

Е, това е несериозно. Нали имате идея за разликата в енергиите от евентуалното срутване на един изкоп (а такова няма) и енергиите на земетресението, които карат цял град да подскочи?

То по тая логика всеки строителен изкоп е повод за земетресение...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!