Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

Публикува

Всички се надяват, че има и то светло и добро. Това е заложено в позитивното мислене, надежда и стремеж към усъвършенстване. Не съм религиозен, но ще кажа - дай Боже. Защото факторите от които зависи това, са толкова много и значими. Те са в микро и макро сферата, често резултат на нашите действия и незнание. Отварям тази тема за размисъл с надеждата, че всеки ще формира чувство за отговорност към бъдещето и наследството, което оставяме след нас.

С ограничените си познания ще се опитам да изложа някои от най-големите опасности свързани с човешката дейност. Бих се радвал ако някой допълни и разшири темата.

Екологичната катастрофа е едно от най-опасните неща. В природата всичко е взаимно свързано и всяка некомпетентна намеса е фатална. Чернобил и последиците от ядрените опити са малък пример за това. Сега главната опасност идва от глобалното затопляне. Мнозина ще кажат, какво чак толкова, ще се измени малко и сравнително бавно крайбрежната ивица, някои селища ще се преместят, няма да има ледници на полюсите… Истинската опасност не е там.Най-големите запаси от метан са в северните части на Русия. Метанът е под налягане по- високо от 80 – 100 атмосфери и се добива от сравнително малка дълбочина. Вечно замръзналият почвен слой пречи да бъде спонтанно освободен в атмосферата. Затоплянето ще промени тези обстоятелства. Ако това, все пак се случи, той ще се възпламени в такова количеството за, което специалистите твърдят, че ще последва нов ледников период. Дали някой ще оцелее може само да се гадае. Това не е приказка за плашене на непослушните деца, а реалност. Хората по света, започнаха да го осъзнават. Въвеждат се ограничения за въглеродните емисии. В борбата може всеки да участва пряко, достатъчно е да изключим ненужните консуматори на електричество, да ползуваме колите си само когато трябва, да не горим, да преработваме излишните неща, да изолираме топлинно сградите...

Противопоставянето, войните и тероризма директно застрашават всички. Често създават екологични катастрофи. Вече на всички е ясно, че при използуването на ядрено и биологично оръжие, няма победители, еднакво ще пострадат всички . Финансовите интереси в тази сфера са толкова големи, че разума е игнориран напълно. Изказват се много съмнения, че световният икономически център на 11. 09. бе унищожен от американци, а не от терористи. Как смятате, при прехвалената, американска, отбранителна система – пътнически самолет да се забие в Пентагона, след 30 минути полет и да не бъде предварително прихванат и свален ? Високите сгради бяха скъпи и тежки за обслужване и създаваха в годините много проблеми. Истината трудно ще излезе наяве, мога само да кажа, че те бяха добре застраховани и сега застрахователите плащат.

Военните, "миротворчески" и други операции, по правило се плащат от "победените" доста солено. Даже си имаме и "прясна" бомба паднала в Горна баня – София от атаката срещу съседна Сърбия с глава от "обеднен" уран. Всеки производител на оръжие се възползува и резултатите в най- ново време са – Ирак,Сърбия,Афганистан, Чечня …. Даже знаем кои ще са следващите.За съжаление в "обработените" държави нищо не се е променило, само омразата е нарастнала.!

Най- опасно и страшно е духовното опустошение на човечеството. Стремежа към големи и бързи печалби, създадоха понятието- идеален потребител. Всички хора трябва да се превърнат в такива създания. Развитието на телекомуникациите създаде отлична почва за това. Живот в нереален, розов свят, дрога, насилие и връщане към мускулите и първичното. Игри, забавления, развлечения в неадекватен, илюзорен свят. Сексуални извращения и фантасмагории. Любими филми за деца без грам научна фантастика- Звездни войни, Хари Потър, Властелина на пръстените …В тези, все пак се прокрадват и утвърждават някои човешки добродетели, но има такива сеещи само тъпота и насилие.

Хората не се срещат, не разговарят, предпочитат виртулната връзка. Но човешкото същество не е устроено така, на него е нужен обществен живот и реализация. Без това е обречен на гибел. Робинзон Крузо е идеализиран, фантази герой в описания от автора живот, реално няма да оцелее и година. Преди време излезе един филм Идиотокрация. Замисъла е сатирично да опишат възможните последици от новите човешки ценности и начин на живот. Този филм днес става все по- актуален и комедийната съставка на филма започва да звучи зловещо.

Много хора тук във форумите за наука по един или друг повод задават въпроса, защо се стигна до тук – лошо образование, чалга култура, "борчески"или липса на ценности, проституция, дрога, насилие, сексуални извратености и бездуховност. Това се катализира от прехода към псевдодемокрация, роди се още през 70 –те години на миналия век. Нарича се пазарна икономика. Несъвършенния човек не обича много да работи и учи, лошия пример е много по- заразителен от добрия. Противопоставянето на живота и морала на родителите е другия катализатор. Хитрите рекламодатели, производители и печалбари, активно се възползуват от това и попадат в благодатна почва. В някои по- развити страни, хората се опитват да предпазят поне непълнолетните от фалшивите внушения и реклами. Има редица закони и правила, които се спазват. Ние тук 20 години сме разграден двор място за секти, пошлост и претопяване.

Всички религии по света, приемат че разумният човек се състои от тяло и душа. Душата изисква духовна, качествена храна, тогава и тялото е здраво и силно. Духовната храна няма материални измерения, в повечето случаи не се предлага на щанда, защото не носи печалба, не е пазарна и модна. Кой съвременен тинейжър ще изгледа или изчете наведнъж "Война и мир" на Толстой , а е нужно ! Когато остарее ще разбере, защо и какво е пропуснал, ако все още има останало нещо, с което да мисли.

Хората неусетно, бързо и реално вървят към ликвидиране на духовността. Тогава се губи и смисъла на живота. Да аз мисля, че това е най- голямата и реална опасност за човечеството !

• Глобален Модератор
Публикува

...Каква апокалиптична картина рисува тази статия...

А Властелина на пръстените е особено вредна!

• Потребител
Публикува

http://vbox7.com/play:99848099

Джордж Карлин си го казва както е. Според мен всяка цивилизация достига този момент, когато показва доколко е способна да се справя с природата. В случая - да я спасява. Може би пък сме прекалено несъвършени.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Майтапи се, разбира се.

Дедо ако живееше в Китай или Германия или пък беше получил 1/2 Витошка по реституция, светът щеше да ти изглежда прекрасен!

И екологичните проблеми се преувеличават и терористичните, и всичко!

Хората днес имат един - единствен проблем и той е "левичарството". Убиването на инициативата, втълпяването на страх пред преобразуването на света, пред прогреса и технологиите... мафиотщинатарл агресивната политкоректност....

Редактирано от Р. Теодосиев
Публикува (edited)

Относно парите и реституцията, припознал си човека - и цяла София да е моя, няма да ме направи по-щастлив. Свинските удоволствия не ми харесват, предпочитам духовните !

Редактирано от КГ125
пиши на кирилица!
  • Глобален Модератор
Публикува

Майтапиш се, нали? :)

**

Донякъде се майтапя, но не съвсем. "... Там където горят книги, по-късно започват да горят хора..."

Виждам, че статията е написана със сериозни намерения и не е единствената на тази тема. Но ми прави впечатление, че не се дава никаква идея как да бъдат решени тези проблеми , освен да си спрем тока.

Фактологията, също не е точна.. с тези уранови глави и т.н. статията започва да звучи направо конспиративно.

Затова ще обобщя в едно изречение - Сериозни намерения, но несериозно звучащи..

Поздрави Б.

• Глобален Модератор
Публикува

Това са те модерните леви и еколози - да спрем всичко и да идем в каменната ера, па белким човечеството се спаси.

Ако повечето от тия спасители прекарат една седмица на някой пуст остров, няма да се върнат от там.

Техниката е проста - вземате разни неща от савременната технология и започвате да плашите хората с тях.

АЕЦ-а ще гръмне...Да, ама няма. Ще им гръмнат идеите, и то много скоро, защото това е трупане на глупост след глупост и на лъжа върху лъжа.

Публикува

Бях намислил да не отговарям , но считам че е недопустимо някой под моето име да дописва и вписва тъпотии, вменявайки ми изказвания които не съм правил. Така, че дано КГ знае колко ЯЕЦ - а са гръмнали до сега и какви са пораженията, колко успяха и колко не успяха, катастрофи да предотвратят, необичаните от него еколози по света. Не виждам и никаква връзка на левичарството с темата. Разумният човек не бива да си зарива главата в пясъка и да мисли, че се е спасил. КГ свалете смешно демократичните, десни, розови очила ! Само преди няколко месеца, гърмяха бомби складирани на 5 км. от София, добре, че тротила не се взриви тогава -само 20 тона. Загрижеността не е плашене, а повод за размисъл и реакция - от това ли се страхувате или се надявате, че някой ще ви спаси персонално ако си платите?

Благодаря на г-н Богданов за мненията. Мисля, че е невъзможно и по силите на един човек да даде решения на един толкова сложен въпрос. Фактологията обаче е точна и няма нищо " конспиративно" - необогатеният уран отдавна се използува в боеприпасите. Много от странните заболявания, природни аномалии, от последните войни се приписват на него. Все още няма подробно изследване за влиянието му върху хора и природа. Темата е много обширна, затова още в първите редове съм написал, че бих се радвал ако някой я допълни и разшири, но без политически заигравки.

• Потребители
Публикува
А Властелинът на Пръстените е особено вредна!

Това пък защо? :post-20645-1121105496:

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Благодаря на г-н Богданов за мненията. Мисля, че е невъзможно и по силите на един човек да даде решения на един толкова сложен въпрос. Фактологията обаче е точна и няма нищо " конспиративно" - необогатеният уран отдавна се използува в боеприпасите. Много от странните заболявания, природни аномалии, от последните войни се приписват на него. Все още няма подробно изследване за влиянието му върху хора и природа. Темата е много обширна, затова още в първите редове съм написал, че бих се радвал ако някой я допълни и разшири, но без политически заигравки.

Този тип ракети не носят заряд с обогатен уран. Има такива снаряди ползвани по време на войната в залива. Ракетата беше най-проста анти-радарна ракетка...

Това пък защо? :post-20645-1121105496:

Драги Глишев, тази книга може да бъде адски въздействаща. Не е книжен труп /както определи Стоиедин - Хари Потър и аз споделям мнението му/ и резултатът е, че има хора които не се разделят с нея. Най-малкото на теб трябва да ти обяснявам, че под повърхностния слой на романа се крият още нива /за напреднали/, а всяко нещо което може да въздействува може да се окаже не толкова безобидно. Това имах предвид в поста си...

По-скоро има нещо друго... Бях много изненадан, че точно тази книга ще се окаже в подобен списък .. .на книги без особена стойност... как да не го коментираш?

А колкото до Робинзон Крузо - от векове съществува спор между нея и Гъливер на Суифт... но това е друга тема...

Поздрави Б.

Редактирано от Б.Богданов
  • Глобален Модератор
Публикува

Уважаеми Дедеце,

Обръщам се така към вас, просто защото не знам името ви... Винаги съм мислил, че е малко смешно да се коментират проблеми без да се дава и най-малката идея за решението им. Аз не мисля, че е във възможностите на един човек да предложи решение на всичко! Но поне да даде идея за решаването поне на един - дори да звучи невероятно, откачено и т.н. Това имах предвид в поста си...

Поздрави и успех в разбуждането на гражданската ни съвест! Б.Б.

П.С. Не търсете сарказъм с последното изречение... такъв просто няма..

Поздрави Б.

• Потребители
Публикува

Мда, то зависи кое как въздейства... но не се изразих добре. Кому как въздейства, ето така е по-точно. Отровата е в количеството. Или може би в това дали приемаш книгата "на гладно". Важи не само за книгите, разбира се. Инак аз съм от хората, за които в частност "Властелинът... " е малко нещо настолен и то е точно защото прилича на глава лук, която белиш, белиш и плачеш, плачеш, а тя все не свършва. Все пак ми се струва, че по-скоро е от полезните книги. Много обичам лук :)

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Мда, то зависи кое как въздейства... но не се изразих добре. Кому как въздейства, ето така е по-точно. Отровата е в количеството. Или може би в това дали приемаш книгата "на гладно". Важи не само за книгите, разбира се. Инак аз съм от хората, за които в частност "Властелинът... " е малко нещо настолен и то е точно защото прилича на глава лук, която белиш, белиш и плачеш, плачеш, а тя все не свършва. Все пак ми се струва, че по-скоро е от полезните книги. Много обичам лук :)

Добре казано - частта с лука. А дали е полезна или не.. е това е тема на друг разговор..който няма да бъде много къс. Просто ще зависи кой колко дебел лук държи близо до очите си.

Извинете за спама...

Редактирано от Б.Богданов
  • Глобален Модератор
Публикува

Относно парите и реституцията, припознал си човека - и цяла София да е моя, няма да ме направи по-щастлив. Свинските удоволствия не ми харесват, предпочитам духовните !

Че какво ти пречи, като имаш половин Витошка, да ходиш на коннцерто, бре!

И как така ще наричаш хората, които притежават собственост "свини" генерално?

Без тая собственост няма цивилизация, а без цивилизация духовните ти удоволствия ще се свеждат до удряне по някой пън или в най-добрия случай до съзерцяване на някой хубав залез, докато репериш от студ на някоя скала.

Тука наистина се понамесих, обърках бутона за редактиране с този за цитиране. Пишех на микроскопичен лаптоп, нямах кирилица, sorry. Трябваше да се получи цитат и отговор.

Че какво ти пречи, като имаш половин Витошка, да ходиш на коннцерто, бре!

И как така ще наричаш хората, които притежават собственост "свини" генерално?

Без тая собственост няма цивилизация, а без цивилизация духовните ти удоволствия ще се свеждат до удряне по някой пън или в най-добрия случай до съзерцяване на някой хубав залез, докато трепериш от студ на някоя скала.

Публикува

Уважаеми Глишев и Богданов, не хабете интелектуална енергия . Цитираните от мене филми са касови и много скъпи, с много ефекти, исках да кажа, че те имат стойност на приказка с множество вредни внушения. Нямат нищо общо с научната фантастика. Няма я науката,затова там горят огньове в открития космос, бръмчат двигатели, светло е като в земен ден. Добрата научна фантастика се характеризира с това че читателят или зрителят трудно може, научно да обори, пределено фантастично твърдение. Такива стойностни неща почти не се произвеждат вече, не носят пари. Научна фантастика в изброените произведения няма. Ще кажете, че те са насочени към детската аудитория, още по- лошо. Не бива в 21 век да внушаваш на децата неистини, насилие и пр.... Резултатите от подобни внушения не закъсняват и у нас - дете скочило от 4 етаж с дрехите на Батман.... Най- трудно се пише за деца и най- лесно се печели от тяхната наивност, а всичко се гради основно в първите 7 години. Та тези филми направиха създателите им милионери и подмениха научното с фентази, свръхнереално, това вече е опасно и има последици. Води до изкривяване на възприятията и формира фалшиви ценности и идеални, немислещи потребители.

Никой от нас не е чел истинска критика на тези филми, не се опитва и да я направи, защото това ще му донесе само загуба на време и неприятности. Трябва да се формира гражданско съзнание и отпор на подобни неща. Друга естетична култура, това е неплатено, но човешко задължение на всички с претенции за разум.

• Потребители
Публикува

Чакай сега, питах конкретно за "Властелина...", който случайно е плод на много дълбока литературна и филологическа ерудиция на автора си (имам предвид книгата, разбира се, филмът е нещо отделно) и който няма научнофатастични претенции, защото там изобщо не става дума за двигатели, открития Космос и т. н.

Иначе не знам четеш ли английски, но ако да - ще ти пратя линк с доста добра критика на "Междузвездни войни", която би те зарадвала.

• Потребители
Публикува

Заповядай, мисля, че ще ти е интересно: "Star Wars" despots vs. "Star Trek" populists, by David Brin. Разбира се, аз съм на съвсем друга позиция, но текстът никак не е лош.

Иначе стихчето ти е вярно, но самите ХуЛи са ужасно графомански сайт. И аз имам някакви неща там, то кой не прави грешки...

• 4 месеца по късно...
Публикува

Много е трудно да се дадат верните идеи за развитие на човечеството и неговото бъдеще. В подкрепа на написаното от мен ви препоръчвам поредица от филми - Духът на времето. Филмите мгат да се изтеглят безплатно от сайта thezeitgeistmovement.com

и от още много места.Филмите се опитват да дадат и насоките на бъдещото човешко развитие Тук ще дам част от субтитрите към представянето на последният филм от поредицата.

Текста е извадка от субтитрите към филма.doc

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!