Отиди на
Форум "Наука"

Бисерите на БГ-наука

glishev

Recommended Posts

• Потребител

Като Османската империя за православните на Балканите - ех тоя Тойнби, никога не ни оставя без мат'рял :happy:

Само че това не е бисер, а научен факт. По същия начин Ахеменидската империя е универсална държава на сириакската цивилизация, а римската империя е универсална държава на гръко-римската цивилизация и тн. Универсална държава на цивилизацията означава, че по-голямата част от една цивилизация вече не се представя от множество малки независими държави, а е обединено в една империя, било наложена от чужд строител, било дело на някоя от местните държави, превзела останалите.

На мен обаче ми се върти един друг бисер от твоя милост в този контекст. Твърдението, че "Британската империя била универсална империя на Британия". Това е теоретичен оксиморон, недомислица и напълно невярно твърдение. Непознаване на материята.

А, няма как, за самата Великобритания универсалната държава е Британската империя

Кажи как да го коментирам това. Непознаване на тематиката - а именно универсалната държава не е сама на себе си, а е на цивилизацията, която обединява. Великобритания цивилизация ли е?

ТОйнби има цял том, в който описва една по една всяка универсална държава по цивилизации, и там ще намериш достатъчно и за османската, и за британската империя.

Сега по концептуално същество, едно твърдение, което чуваме за първи път, от материя, която не ни е много ясна, ако то може да бъде обосновано с аргументи, трудно може да бъде наречено парадокс или бисер.

• Потребители

От липса на спорт ти е атрофирала хуморната жлеза, Алва ;)

• Потребители

Зависи - бразилските футболисти са големи веселяци ;)

• Потребител

Това зависи от националния манталитет. Аз говоря за българските спортисти.

Ох, вместо да цъкна "отговор," цъкнах мента :laugh: Така е, като сядам да пиша преди да съм преполовила първото кафе.

Не, не зависи от националния манталитет, а от отделния човек. Просто хората обикновено или имат чувство за хумор, или не. Липсата или наличието си има своите обяснения, но това е друга тема.

Алвасарейру, имам две възможни обяснения. Или не си имал досег със спортисти, и съответно не си ставал свитедел на хумора, който могат да имат. Не че казвам, че е по-особен хумор в сравнение с други групи, може би просто аз съм имала късмета да бъда сред хора, които са били и спортисти, и в същото време са имали страхотно чувство за хумор. Детството ми е минало сред такива компании по планините на ски и това са ми едни от най-готините спомени. Продължаваме да имаме приятели спортисти или фенове на спорта. Другата възможност е по някаква причина да не ти допада и да не можеш да оцениш чувството за хумор, освен в някои много тесни негови проявления.

"Спортист = дърво" и подобни са просто клишета и биха могли да говорят за известно тесногръдие и снобизъм, или много лична неприязън. Не го пиремай като обида - просто изказвам мнение. /Аз самата всъщност съм много нетолерантен сноб и ми е по-лесно, откакто си го признах :smokeing: Но пък си падам и по неподправеното чувство за хумор, дори да е дебелашко понякога/.

• Потребител

Нещата са по-сложни. Характерът и манталитетът освен, че зависят от самия човек и психологията му, зависят и от обществото, което определя рамката на поведението му. Например има общества, които възпитават в себеподтискане на емоциите и сдържаност, и да се смееш или говориш високо е признак за лошо възпитание, има други, като испанското и бразилското, където е прието да се дава израз на всяка емоция, и да си резервиран е признак за това, че си безчувствен. Така върху индивидуалните качества на човек влияят наслагвани обществени ценности и разбирания, които формират националната култура.

Виж, придружавал съм доста португалски групи из България, и доста бразилски. Разликата между тях е огромна. Колкото сдържани и резервирани са португалците, толкова луди, откачени и невъздържани са бразилците. димпомната ми работа е за националните характери и различия между испанци, португалци и латиноамериканци, примерна, предизвика фурор в СУ, и повярвай ми, народите са различни, макар и съставени от еднакъв сбор психологически качества.

Сега за спортистите. За да имаш чувство за хумор, трябва малко мозък. Без мозък не можеш да разбереш шегата, камо ли ти да измислиш. Ти му разказваш виц, той се пули отсреща ти и мисли, че нещо против него говориш. Тъпашка история.

• 1 месец по късно...
  • 1 year later...
  • Потребител

Като Османската империя за православните на Балканите - ех тоя Тойнби, никога не ни оставя без мат'рял :happy:

Това Глишев обаче е научна истина. Не виждам какво странно има в това.

• 8 месеца по късно...
  • Потребител

целият свят е стигнал по естествен път до идеите на тзсто. ние се отказахме по насилствен път.

тия дето изнасилваха хората да разтурят ткзстата и да си получават земите трябва да бъдат съдени.

:tooth: :tooth: :tooth:

• 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Алвата пак е номиниран! Днес денят ми е доста скапан, нищо не ми върви, обаче това поне ми оправи настроението! :good:

Искам да запитам, как е възможно някои съфоромници да разсъждават толкова трезво, обективно и аргументирано, а други да плямпат пълни глупости и бъркочи.....на какво се дължи тази интелектуална ножица, този умствен искърски пролом, тази словесна делта на амазонка, този логически атлантически хребет?

П.П. Дано да съм от онези трезвите, обективните и аргументираните... :unsure::tooth:

• Потребител

"Ты что, непиющий, что ли? За чужой счет пьют даже трезвеники и язвеники!" :tooth:

много пъти ти казах да се научиш да пишеш на руски ...

непиющий, трезвеник и язвеник не съществуват в руския език ...

• Потребител

много пъти ти казах да се научиш да пишеш на руски ...

непиющий, трезвеник и язвеник не съществуват в руския език ...

А това:

Струва ми се, че е на руски...

Иначе "трезвеници" на руски мисля, че се пише с двойно н - "трезвенники".

• Потребител

Ходя, минавам, изобщо няма как да си от Русе и да се разминеш с Лайното. :biggrin:

знам аз :post-20645-1121105496:

обикновено като ходя в русе спим в Дунав или в Рига, страхотна гледка, и хапваме с туристите в левент табия, под кулата. или ги посещам от румъния, или ги пращам натам :) португалци естествено.

Редактирано от alvassareiro

• 3 месеца по късно...
  • Потребител
Не са агресори. Това е понятие от международното право, а колонизирането е процес на усвояване на неусвоени територии или пък е завладяване на територии с местно население като част от естествен за времето си исторически процес.

КГ125

след като разбрахме, че конкистадорите например не са агресори, да продължим по натам

Трябват дрехи и букви поне

КГ125, за това какво трябва да има една държава

жалките Инки и и още по-жалките Монголци им липсват буквичките, т.ч. не са имали никакви държави, а псевдодържави

• Глобален Модератор

Когато се отбранява невъзможна позиция винаги се стига до такива смехотворности ;)

И един малко по-извънфорумен лаф:

Fish chips

Как последния път Last Roman преведе на едни канадци думата "цаца" от менюто :)

Редактирано от Warlord

• Потребител

проблемът с fish chips е, че те си имат такъв израз (fish and chips) в пълния му вариант

ако им кажеш fried sardines/anchovies, въпреки, че това може и да не е технически вярно, ще те разберат - пържени малки рибки ...

наскоро имахме едно подобно недоразумени с луканка (БГ) и луканико (ГР), които имат коренно различни значения ...

на гърците им носят гадна луканка, те чакаха вкусни наденички ... кво да правиш аз имах работа на езерото на Безбог, не мога да огрея навсякъде ...

Редактирано от Alexander_Nevski

• Потребител

Не мога да се сдържа.

На моя пост -

Нещо се измъкваш. ;)

Не сериозно-ако имаш нови изисквания ги пиши.

Уадаи има писменост(щото не върви ислямисти без коран),монети,централна власт,администрация и дрехи.

Какво повече?

И получавам дълъг и аргументиран отговор.

Малко е.

Като разбира се не е малко наистина,каза го ей така.

А по-рано в темата КГ каза,че големината на държавата няма значение. ;)

Редактирано от Gloster

• Глобален Модератор

А също и че трябват писменост и дрехи за да я признаем за държава, когато ги има обаче са - "малко" ;)

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!